Skip to main content

Georgien med Eva Elmsäter och Tidningen Vi

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:8
Boka resa

Upplev Georgien med Eva Elmsäter och Tidningen Vi!
Georgien, ett litet naturskönt land med en lång historia och en geografisk och kulturell brytpunkt mellan Asien och Europa. Ett land som för tankarna till sagans Tusen och en natt med magnifika historiska byggnader och rik kultur, ett land där öst och västs historia möts och influenserna smälter samman. Vår ciceron, journalisten och utrikesreporten Eva Elmsäter, ser fram emot att få visa oss sevärdheter som huvudstaden Tbilisi, den världsarvslistade forna huvudstaden Mtscheta, den fascinerande grottstaden Uplistsiche, berget Kazbegi och mycket mer. Vi får också njuta av den georgiska mattraditionen och de goda vinerna som har producerats i landet i flera tusen år. Välkommen med på en resa där vi upplever både dagens och historiens Georgien – en resa där i princip allt ingår, de flesta måltider, dryck och till och med dricks!

 

Sök resa

Färdledare Eva Elmsäter

Färdledare Eva Elmsäter

Vår ciceron på resan är journalisten och utrikesreportern Eva Elmsäter, som bevakat världen under 35 år bland annat som utrikeskorrespondent för SVT i Moskva och som utrikeskommentator på SVT under mer än 15 år. Ett av hennes specialområden är forna Sovjetunionen och Kaukasus. Eva Elmsäter har bevakat området under både krig och fred. Ibland har det varit tuffa förhållanden då hon sovit på golv och ätit det som gått att få, som i Georgiens grannland Tjetjenien. Hon har en stor förkärlek för Georgien. Det finns inga galantare och mer gästfria människor än georgier, menar hon. 

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna

Dag 1: Avresa från Skandinavien
Avresa med flyg från Skandinavien på kvällen via Warszawa till Tbilisi. 

Dag 2: I Tbilisi
Vi landar i Tbilisi på natten/tidig morgon och på flygplatsen väntar vår egen buss och den engelsktalande lokalguiden. Transfer till vårt hotell som är beläget i centrala delarna av gamla staden. Morgonen är fri, så att den som vill sova ut kan göra det och frukost serveras ända fram till klockan elva. Någon timme före lunch samlas vi på hotellet och Eva Elmsäter ger oss en första introduktion av Georgien och de upplevelser som väntar under kommande dagar. Sedan är det dags att utforska Tbilisi som grundades redan 458 e. Kr. Vi vandrar genom den gamla staden på smala, kuperade kullerstensgator, kantade av färgglada hus med vackert snidade träbalkonger. Tbilisi betyder varm och i staden strömmar svavelhaltiga, varma källor upp ur underjorden. Vi vandrar igenom Abanotubanikvarteret där vi kan se de karaktäristiska kupolformade badhustaken och vi stannar till utanför det blå badet för att beundra den vackra mosaiken. Vi tar linbanan upp till Narikalaborgen från 300-talet, härifrån har vi en storslagen utsikt över staden och de höga Kaukasusbergen i fjärran. Lunch på en trevlig restaurang och sedan besöker vi Nationalmuseet som ger oss en god inblick i landets historia. Museet har omfattande samlingar av arkeologiska föremål och en avdelning som skildrar den sovjetiska ockupationen av Georgien Vi återvänder till vårt hotell och senare under kvällen samlas vi till en välkomstmiddag på en restaurang där vi förutom god mat får njuta av georgisk folkmusik och dans. I Georgien är musik och dans ett viktigt inslag och folkdanserna utgör en viktig del av landets kultur.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: Dagsutflykt till Mtscheta, Dzjvariklostret, Uplistsiche och Gori
Efter frukost åker vi buss till den forna medeltida huvudstaden Mtscheta, belägen ca 2,5 mil från Tbilisi. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista och är idag landets kyrkliga huvudstad. Här finns bland annat Svetitschovelikatedralen, som är Georgiens näst största kyrka och här har ärkebiskopen av Mtscheta och Tbilisi sitt säte. Jesu klädnad sägs ligga nergrävd under kyrkan. Vi åker upp till Dzjvariklostret beläget på ett berg, härifrån har vi en fantastisk utsikt över Mtscheta och den vackra dalen där floderna Aragvi och Mtkvari möts. Därefter äter vi lunch på en liten familjeägd vingård. Här har man producerat vin i generationer och naturligtvis kommer vi att få smaka flera olika viner från gårdens sortiment. Nu fortsätter vi till Gori, Josef Stalins födelsestad där vi besöker Stalinmuseet som är beläget intill huset där han tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet där man ser hur Stalin dyrkades, en relik från tiden före Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt, byster, personliga ägodelar och tågvagnen från Jalta- och Teherankonferenserna. Vi avslutar vår heldagstur med att besöka den spektakulära grott- och klippstaden Uplistsiche. Här, i en av Georgiens äldsta städer, bodde en gång uppemot 20 000 människor. Staden är uthuggen direkt ur klippan och det är fascinerande att se hur man för över 2 500 år sedan har skapat de olika grottrummen. Från 500-talet f. Kr. och fram till 100 e. Kr. var staden ett förkristligt religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen i området år 645 blev Uplistsiche residens för kristna konungar som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Vi återvänder till Tbilisi och dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch inkl. vinprovning och middag ingår)

Dag 4: Kachetien – Georgiens vindistrikt
Nu lämnar vi stadslivet och beger oss ut på landsbygden och vi reser österut till Kachetien. Regionen, som gränsar till grannlandet Azerbajdzjan, är ett vackert område med bördiga dalar omgivna av höga berg, men också dramatiskt halvökenlandskap. I Bodbe besöker vi Sankta Ninos nunnekloster som har anor ända från 900-talet. Klostret är helgat åt Sankta Nino som evangeliserade Georgien på 300-talet. Nino är förövrigt det populäraste flicknamnet i Georgien.
   Georgien är vinets födelseland, här har vin tillverkats i 8000 år och i regionen Kachetien ligger vingårdarna tätt. I Georgien finns viner som lagras på stenåldersvis, där druvsaften tappas upp i stora lerkärl ”kvevri” och grävs ner i jorden, där den får rätt temperatur för att jäsa. Dagens lunch serveras på en liten familjeägd vingård. Vi fortsätter till den lilla romantiska staden Sighnaghi som i folkmun brukar kallas "kärlekens stad" Staden har anor från medeltiden och hade en viktig strategisk roll under 1700-talet, vilket en imponerande ringmur vittnar om. Vi gör en stadspromenad och går ut på den tjocka ringmuren för att beundra utsikten över det böljande odlingslandskapet och i bakgrunden tronar Kaukasus höga berg. Tidig kväll kommer vi fram till vårt hotell som är beläget i anslutning till en vingård. Vi checkar in och därefter får vi en visning av vingården och vi provsmakar gårdens vin.  Dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: Kachetien och åter till Tbilisi
Georgien har på senare år börjat uppmärksammas för sitt goda kök och nu ska vi få lära oss hur man tillagar Chinkali, degknyten med fyllning efter tycke och smak. Sedan checkar vi ut från vårt hotell och fortsätter med buss till Tsinandali. Här lät författaren Alexander Tjavtjavadze uppföra ett italienskinspirerat palats i mitten av 1800-talet och han utvecklade gårdens vinproduktion. Palatset blev också en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och politikerskikt i Georgien. Vi besöker museet och njuter av den vackra parken som omger egendomen. Vi fortsätter till Kachetiens huvudort Telavi, där olika härskare genom tiderna lämnat sina spår. Vi gör en rundtur och kan konstatera att stadsbilden domineras av den gamla, tjocka fästningsmuren. Efter lunch färdas vi på slingriga vägar mot huvudstaden Tbilisi via Gomboripasset som är beläget på 1 620 meters höjd över havet. Härifrån har man vid klart väder en fin utsikt över dalarna och i bakgrunden de mäktiga Kaukasusbergen. Åter i Tbilisi väntar en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: Dagsutflykt till berget Kazbegi, Gergeti och militärvägen till Ananuri
Vi färdas på den georgiska militärvägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Vi stannar vid den vackra fästningen Ananuri, som var Aragviklanens centrum under flera hundra år. Från fästningen har man en fin utsikt över den konstgjorda sjön och de grönklädda bergen. Det blir en dag fylld av vackra vyer över Georgiens dramatiska landskap och vi hoppas på fint väder så vi kan få se den snöklädda toppen på berget Kazbegi. Vi färdas med buss till staden Stepantsminda (Kazbegi) belägen på 1 700 meters höjd över havet. Här byter vi bussen mot 4-hjulsdrivna fordon och fortsätter på slingrande bergsvägar upp till Tsminda Sameba (Treeninghetskyrkan vid Gergeti). Härifrån har man vid klart väder en enastående utsikt över de gröna dalarna, bergen och den drygt 5 000 meter höga bergstoppen Kazbegi som blivit något av en nationalsymbol för Georgien. Lunch och middag intas på lämpliga restauranger under dagen och vi återkommer till Tbilisi sen kväll. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7: I Tbilisi
En ledig dag för att var och en ska kunna utforska Tbilisi efter eget tycke och smak. Någon kanske vill prova något av de fina baden, shoppa eller besöka något museum. Väl värda ett besök är Nationalmuseet som har omfattande samlingar av arkeologiska föremål, en avdelning som skildrar den sovjetiska ockupationen av Georgien och Nationalgalleriet där det finns en fin samling av den berömde, georgiske, naivistiska konstnären Pirosmanis verk. Eva Elmsäter och vår lokala guide tipsa gärna om sevärdheter. Lunch äts på egen hand under dagen, men på kvällen samlas vi till en tidig avskedsmiddag. (Frukost och middag ingår)

Dag 8: Hemresa
Tidig transfer till flygplatsen för hemresa med flyg via Warszawa.

 

Resefakta och pris

Datum: 26 april - 3 maj 2023

Pris
Priserna är baserat på valutakurs 1 USD = 11,00 SEK


Pris för Tidningen Vi:s prenumeranter                       27 900 kr
Pris för icke prenumeranter                                                      28 900 kr

Enkelrumstillägg                                                                                    3 500 kr
Flygtillägg för avresa från Köpenhamn                                  700 kr

Du kan enkelt bli prenumerant på Tidningen Vi. Läs mer här

 

I priset ingår

  • Flygresa i ekonomiklass Stockholm – Tbilisi t/r inkl skatt
  • Klimatkompensation för flygresorna
  • 7 nätter i delat dubbelrum på utvalda hotell
  • 7 frukostar, 5 luncher och 6 middagar på utvalda bra restauranger och vingårdar.
  • 1 - 2 glas vin som måltidsdryck till luncher och middagar samt kaffe eller te efter maten
  • Vinprovning enligt program
  • Entréer och besök enligt program
  • Dricks till lokalguide, bussförare, mm (värde ca 350 kr)
  • Transporter enligt program
  • Eva Elmsäter som ciceron
  • Engelsktalande lokalguide

 

I priset ingår ej: Måltider under flygresorna (kan köpas ombord på flyget), lunch dag 7, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               18–24 personer

Logi
I Tbilisi (6 nätter) bor vi på ett bra medelklasshotell beläget centralt i gamla staden. En natt bor vi på ett bra medelklasshotell i anslutning till en vingård i Kachetien.

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader och för att nå vissa kloster, grottstäder mm krävs det en promenad från bussparkering till besöksmålet. Georgien är ett kuperat land och även i städerna får man räkna med branta backar och kullerstensgator. Färdledaren har inte möjlighet att assistera enskilda resenärer under stadspromenader och på besöksmålen. Behöver du en hjälpande hand måste du se till att resa tillsammans med någon som kan stötta dig. I april/maj kan vi räkna med en dagstemperatur runt 15-19 grader, men vädret kan växla och regn förekomma. När vi är uppe i bergen, under utflykten till Kazbegi, får vi räkna med betydligt svalare temperaturer. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm till Tbilisi
Dag 2: Vi utforskar Tbilisi (F, L, M)
Dag 3: Dagsutflykt till Mtscheta, Dzjvariklostret, Uplistsiche och Stalinmuseet i Gori (F, L, M)
Dag 4: Bodbe klostret, Sighnaghi i vindistriktet Kachetien, övernattning på en vingård (F, L, M)
Dag 5: Vindistriktet Kachetien, Tsinandali, Telavi, vi återvänder till Tbilisi via Gomboripasset (F, L, M)
Dag 6: Dagsutflykt till berget Kazbegi, Treeninghetskyrkan Gergeti och Ananuri fästningen (F, L, M)
Dag 7: Ledig dag i Tbilisi (F, M)
Dag 8: Hemresa 

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Preliminära flygtider med LOT Polish Airlines
I priset ingår flygresa från Stockholm t/r. Flyg från Köpenhamn mot pristillägg.

Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Från Stockholm
Dag 1:
19.30 Avresa från Stockholm, Arlanda, LO458
21.10 Ankomst till Warszawa
22.45 Avresa från Warszawa, LO725
Dag 2:
04.20 Ankomst till Tbilisi

Dag 8:
04.20 Avresa från Tbilisi, LO724
06.05 Ankomst till Warszawa
08.05 Avresa från Warszawa, LO453
09.50 Ankomst till Stockholm, Arlanda

Från Köpenhamn (mot pristillägg)
Dag 1:
19.45 Avresa från Köpenhamn, Kastrup, LO462
21.10 Ankomst till Warszawa
22.45 Avresa från Warszawa, LO725
Dag 2:
04.20 Ankomst till Tbilisi

Dag 8:
04.20 Avresa från Tbilisi, LO724
06.05 Ankomst till Warszawa
08.00 Avresa från Warszawa, LO463
09.30 Ankomst till Köpenhamn, Kastrup

 

 


Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2023-04-26Stockholm, ArlandaGeorgien med Eva Elmsäter och Tidningen Vi
Reseledare: Eva Elmsäter
27 900:-BokaMer information
2023-04-26Köpenhamn, KastrupGeorgien med Eva Elmsäter och Tidningen Vi
Reseledare: Eva Elmsäter
28 600:-BokaMer information
  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet