Skip to main content

Örnfestival och okända Altaibergen

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:16
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

Följ med på en expedition till Mongoliets okända västra bergstrakter vid Altaibergen och till sällan besökta områden i Ryssland.  Regionen Altai ingår i WWF Världsnaturfondens Global 200 eko-regioner med hög biologisk mångfald.  Vår resa går till det inre av Asien så långt från världshaven man kan komma. Både naturen, kulturen och historien är mycket varierande då Altai är en korsväg av kulturer och historia. På den ryska sidan färdas vi genom ett grönt och frodigt, skogsklätt landskap, medan den mongoliska sidan bjuder på ett kargt stäpplandskap och bergsöknar. Vi möter mongoliska nomader som lever på i stort sett samma sätt som sina förfäder för 2 000 år sedan, träffar kazakiska örnjägare vars sätt att jaga har tagits upp på Unescos världsarvslista och får ta del av örnfestivalens många tävlingar och traditioner – kanske resans höjdpunkt!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1, lördag den 7 september: Flyg till Ulan Bator
Vi flyger med Aeroflot från Stockholm mitt på dagen via Moskva till Ulan Bator, Mongoliets huvudstad.  (Nattflyg)

Dag 2, söndag den 8 september: Ankomst Ulan Bator, Mongoliets huvudstad
Tidigt på morgonen landar vi i Ulan Bator och åker till vårt hotell där vi checkar in. Sedan ger vi oss ut på en promenad i staden för att orientera oss och också besöka Nationalmuseet. Här får vi en introduktion till Mongoliets historia och kultur. (F, L, M)

Dag 3, måndag den 9 september: Gobiöknen och nomadfamiljer
Gobiöknen sträcker sig nästan hela vägen upp till Ulan Bator. Efter frukost åker vi ut i detta vidsträckta, vilda landskap. En trädlös grässtäpp breder ut sig och ger till slut vika för sanden. Kulmen är en 20 km lång sanddyn. Här lever nomader med sin boskap på i stort sett samma vis som de gjort i årtusenden. Vårt mål är Arburd Sands, 2–3 timmars bilresa från huvudstaden.  Hit kommer få turister. Vi bor i jurtor som en nomadfamilj driver för att ta emot gäster. Herdarna i området lever traditionellt och har hjordar med hästar, kor, får, getter och kameler. För den som vill rida finns möjlighet att ta en galopp och spränga fram över vidderna. Vi bjuds på lunch och sedan tar vi en promenad över Gobis grässtäpp. Vi besöker nomader som bor i närheten, dricker en kopp té och får inblick i hur människorna här lever. Övernattning 2 nätter i bekväma jurtor. (F, L, M)

Dag 4, tisdag den 10 september: Över stäppen till det heliga berget Zorgol hairkhan
Med vår buss åker vi 3,5 mil över stäppen till Zorgol Hairkhan-bergen som reser sig tvärt mot himlen ur det flacka landskapet. Längs vägen stannar vi vid några mycket välbevarade hällristningar. I dessa bergstrakter lever det sällsynta argalifåret, världens största vilda får. Har vi tur får vi också se sibirisk ibex på bergskammarna. Berget Zorgol hairkhan är heligt för mongolerna och nämns i den äldsta bevarade boken skriven på mongoliska, ”The Secret History”. I området hittar vi fler spår av heliga platser, grottor och vattenkällor, dit mongoler kommer för att be och lämna offergåvor. Övernattning i jurta. (F, L, M)

Dag 5, onsdag den 11 september: Genom Gobiöknen tillbaka till Ulan Bator
Det är dags att lämna Gobiöknen och våra vänner där för att återvända till huvudstaden och nästa äventyr. Efter frukost åker vill tillbaka till Ulan Bator och checkar in på vårt hotell. Du har resten av dagen fri att utforska staden. Vi bor centralt och du når de flesta sevärdheter till fots. (F)

Dag 6, torsdag den 12 september: Vi flyger väster ut till staden Hovd
Dagen för örnfestivalen närmar sig och därför flyger vi cirka 3,5 timmar inrikes flyg väster ut till staden Hovd från Chinggis Khaan International Airport. Hovd är provinshuvudstad med flera olika etniska minoritetsgrupper och mongoler. Här finns därför både moskéer och buddhisttempel. Vi installerar oss på vårt hotell och går sedan ut och upptäcker staden med dess omgivningar.  Övernattning på hotell. (F, L, M)

Dag 7, fredag den 13 september: Resdag genom de sällan besökta västra provinserna
Idag reser vi till Ölgii och tar flera raster längs vägen. Vi ägnar dagen åt vår färd och passerar bland annat den vackra Tolbosjön med Sairberget i fonden. Här bor många kazaker med starka kazakiska traditioner.  Örnfestivalen äger rum någon timmes bilfärd utanför Ölgii där vi bor på litet hotell de kommande 3 dagarna. (F, L, M) 

Dag 8, lördag den 14 september: Örnfestival
Idag brakar örnfestivalen i gång! I området där vi bor har ett sextiotal av traktens örnjägare samlats i sina spektakulära dräkter. Örnjägarna kallas berkuter och de tävlar med kungsörnar som är halvt domesticerade. Örnarna släpps från bergen för att jaga ett rävskinn som bundits fast bakom ryggen på en ryttare som rider långt nere i dalen. Det blir fina fotomöjligheter! Här blir också ryttartävlingar som att kyssa brud från galopperande häst samt Kok Bar, dvs dragkamp med en död get till häst. Dagarna fylls av tävlingar och uppvisningar. Vi får en djupdykning i örnjägarnas traditioner och kultur. (F, L, M)

Dag 9, Dag 9, söndag den 15 september: Örnfestival
En heldag på festivalen! Vi får se örnar som fångar byten i luften, flyger till sin tränares hand under ritt och mycket annat. Idag blir det också kamelrace och dagen avslutas med en traditionell kazakisk konsert. Sannolikt kommer Aisholpan och hennes far Nurgaiv delta i festivalen, då den är planerad att äga rum på deras betesmark. (F, L, M)

Dag 10, måndag den 16 september: Besök hos nomadfamiljer
Idag gör vi en utflykt till de evigt snötäckta Tsambagaravbergen. Tvillingtopparna Tsast och Tsambagarav är över 4000 meter höga.  Vi kör hela vägen upp till betesmarkerna i Tavanbelchir och får fin utsikt.  Nomadfamiljerna vars boskap betar här under sommaren befinner sig nu vid foten av berget och vi hälsar på hos några av dem. Det var här som filmen Eagle Huntress spelades in. (F, L, M)

Dag 11, tisdag den 17 september: Till Ryssland
Efter en tidig frukost lämnar vi Ölgii och reser med våra 4-hjulsdrivna jeepar till den rysk-mongoliska gränsen vid Tsagaannuur. Ibland går gränspassagen väldigt snabbt, men det händer att man får vänta många timmar. Efter gränspassagen färdas vi vidare på Chuya-platån mot den ryska staden Kosh-Agach. Där träffar vi vår nya utmärkta ryska guide Chagat Almashev, i samband med att vi byter våra mongoliska fordon mot en rysk Sprinter buss.  Efter en sen lunch på en restaurang i Kosh-Agach reser vi vidare till Chibit.  Chagat är altaier och utöver altaiska talar han både ryska och engelska. Han jobbar i eget institut för bevarande av kulturmiljöer och gammal altaisk kultur. Inkvartering på Kochevnik Hotel, beläget vid älvstranden. (F, L, M) 
 

Dag 12, onsdag den 18 sep: Världsarvslistade nationalparken Golden Mountains of Altai
Vi gör en heldagsutflykt norrut till den av Unesco världsarvslistade nationalparken Golden Mountains of Altai. Det är den största sammanhängande vegetationszonen på hög höjd i centrala Sibirien med allt från stäpp till högalpin vegetation. Här lever flera utrotningshotade arter som till exempel snöleopard. Vi åker upp till den dramatiska utsiktspunkten vid ravinen Chulysman Canyon, intar vår lunch och njuter av en storslagen utsikt. Vi återvänder genom byarna Ulagan och Balyktuyul, två byar som bebos av altaier. De talar ett turkspråk och har sin egen tro – en blandning av naturreligioner och rysk-ortodox tro, ofta med inslag av mystik. Vi besöker också det skytiska gravfältet Pazyryk. Pazyrykerna var ett skytiskt nomadfolk som levde århundradena före vår tidräkning. Mest känd är kanske Pazyrykmattan som anses vara den äldsta bevarade, handknutna mattan. Den hänger idag på Eremitaget i Sankt Petersburg. Biologiskt är området också intressant då flora från både Sibirien och Indien möts här. Landskapet är vacker och vi njuter av utsikten över sjöar och berg. Övernattning på Kochevnik Hotel. (F, L, M)

Dag 13, torsdag den 19 sep: Naturskön resa till Uch-Enmek naturpark
Idag gör vi en kort men vacker resa. Vi färdas längs Chuya-älven och stannar till på intressanta platser. Vår guide är född och uppvuxen i området. Vid passet Chike-taman finns många fina utsiktspunkter och här gör vi en kortare promenad och njuter av vyerna. I tusentals år har hällristningar gjorts av nomadfolken som kämpat om herraväldet i Altai och under dagen besöker vi ett område med stora hällristningar, typiska för Altai. Övernattning på hotell i Uch-Enmek naturpark. (F, L, M)

Dag 14, fredag den 20 sep: Heliga berget Uch-Enmek och arkeologiska fynd från skyterna

Idag besöker vi de arkeologiska platserna från turkfolkens tid i Uch-Enmek naturpark. Skyterna var samtida med Pazyrykerna och styrde över ett stort område i Asien. Berget Uch-Enmek är heligt för människorna i Altai och området är skyddat. Här liksom i Golden Mountains lever många endemiska och rödlistade arter, bland annat återfinns svart stork och snöleopard. Vi kör sedan genom den stora byn Ongudai och vidare utmed Katunfloden, som är en biflod till Ob, innan vi åker över passet Semeninskyi. Vi når nu mer bebodda trakter med ryskspråkig befolkning och så småningom kommer vi till den behagliga lilla staden Gorno-Altaisk där vi checkar in på vårt hotell.  (F, L, M)

Dag 15, lördag den 21 sep: Isprinsessan av Ukok
På förmiddagen gör vi en guidad rundvandring på det berömda och påkostade Anokhin-muséet, som har den världskända mumien isprinsessan av Ukok. Isprinsessan ligger dock i en övertäckt sarkofag, och visas endast under 3 timmar 3 gånger i månaden. Vi reser vidare till staden Biysk, utmed den stora sibiriska floden Ob. Lunchen serveras på restaurang Kalina Krasnaja, belägen i ett vackert köpmanshus.  Vi övernattar på hotell i den större staden Barnaul. (F, L, M)

Dag 16, söndag den 22 sep: Hemresa 
Hemresa. Morgonflyg med Aeroflot till Stockholm via Moskva. Vi beräknas landa 11.45. (F)

 

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 7–22 september 2020 (16 dagar)
Preliminärt pris från Stockholm: 59 900 kr
Antal deltagare: minst 10 personer

I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Internationellt flyg från Stockholm till Ulan Bator samt Barnaul till Stockholm
 • Inrikesflyg Ulan Bator–Hovd
 • Transport med egen buss och chaufför utom i västra Mongoliet där vi har flera fyrhjulsdrivna jeepar för att kunna ta oss fram på de mindre bra vägarna ute i väst.
 • Logi enligt programmet
 • Helpension utom en lunch och en middag.
 • Måltider ombord på flyget enligt flygbolagets regler.
 • Sightseeing och besök enligt programmet
 • Visum till Ryssland och Mongoliet (värde cirka 1 300 kr).
 • Lokala, engelskspråkiga guider
 • Svensk färdledning

 

I priset ingår inte: dryck utöver måltidsdryck, dricks och egna utgifter

Betalningsvillkor
Anmälningsavgift 5 000 kr per person ska betalas inom 10 dagar efter bokning.
Slutlikvid, resterande del av resans pris ska betalas senast den 27 juli 2019.

Avbokning
Vid avbokning tidigare än den 27 juli 2019 är anmälningsavgiften förverkad. 
Vid avbokning 27 juli eller senare är avbokningskostnaden hela resans pris.

Avbeställningsskydd
Se över ditt avbeställningsskydd! Ofta har du ett bra skydd i hemförsäkringen. Vill du komplettera ditt skydd kan vi förmedla Gouda Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Det kostar 5 % av det belopp du vill försäkra och du tecknar det lätt genom att kontakta oss och meddela hur mycket du vill försäkra. Avbeställningsförsäkring ska tecknas inom 10 dagar från att du bokar resan.

Klimat
September är ganska stabilt med sol på mongoliska sidan, medan Ryssland fångar upp vädret och ofta har mer moln och nederbörd. Räkna med att vädret kan växla snabbt och du kan få både blå himmel och strålande sol, liksom regn, snö och blåst på en dag. Temperaturen kan vara +20 grader, men också krypa ner under nollan när det är som kallast. Vanligtvis är dagstemperaturen ca 14 grader.

Logi
Vi bor på bästa möjliga logi på de mindre orter vi besöker. 12 nätter bor vi på hotell och 2 nätter i bekväma jurtor. Samtliga hotellövernattningar har privat dusch/toalett på rummet utom i Uch-Enmek där vi bor en natt. Där är det WC och dusch i korridoren.  De två nätter vi bor i jurtor har vi dusch respektive toalett i separata jurtor. Möjlighet till bastu finns på flera ställen.

Visum

För att hinna få visum till Ryssland och Mongoliet räknar vi med att påbörja visumhanteringen redan drygt 2 månader innan avresa, dvs redan i början av juli. Därför bör du skaffa ett extra pass om du vet att du ska resa under den perioden. Planerar du att resa inom EU går det bra med ett Internationellt ID-kort istället för pass.  Senast 15 juni behöver vi få en fotokopia av namnsidorna på ditt pass, som skall skickas i förväg till de lokala myndigheterna i Mongoliet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst och ha minst 1 ledigt uppslag.

Preliminära flygtider
Vi flyger med Aeroflot, vilka tyvärr inte tillåter anslutning från olika orter. Därför kan vi bara erbjuda avresa från Stockholm Arlanda.

7 sep  
12.45 från Stockholm, SU2211
15.50 till Moskva
19.00 från Moskva, SU1946
8 sep
06.00 till Ulan Batar               

22 sep
07.05 från Barnaul, SU1431
07.25 till Moskva
10.25 från Moskva, SU2210
11.40 till Stockholm

Färdledare Lena Haglund

Färdledare Lena Haglund

Resan leds av frilansjournalisten Lena Haglund
Frilansjournalisten Lena Haglund har genom åren producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Hon har alltid lockats lite extra av polartrakterna och varit i Antarktis, på Grönland och Svalbard. Men Ryssland och länderna i forna Sovjetunionen ligger henne extra varmt om hjärtat. Lena har rest runt i hela det forna Sovjetunionen och talar flytande ryska. Hon är en erfaren och mycket uppskattad färdledare med intresse och kunskap om många olika kulturer, traditioner och sätt att leva i området.

Lokala guider
Under resan medföljer lokalguiden Chagat Almashev i den ryska delen och en mongolisk lokalguide i Mongoliet. Båda talar flytande engelska och de lokala språken där de medverkar.

Sammanfattad resplan

Dag 1, lördag den 7 september: Flyg till Ulan Bator
Dag 2, söndag den 8 september: Ankomst Ulan Bator, Mongoliets huvudstad
Dag 3, måndag den 9 september: Gobiöknen och nomadfamiljer
Dag 4, tisdag den 10 september: Över stäppen till det heliga berget Zorgol hairkhan
Dag 5, onsdag den 11 september: Genom Gobiöknen tillbaka till Ulan Bator
Dag 6, torsdag den 12 september: Vi flyger väster ut till staden Hovd
Dag 7, fredag den 13 september: Resdag genom de sällan besökta västra provinserna
Dag 8, lördag den 14 september: Örnfestival 
Dag 9, söndag den 15 september: Örnfestival
Dag 10, måndag den 16 september: Besök hos nomadfamiljer
Dag 11, tisdag den 17 september: Till Ryssland
Dag 12, onsdag den 18 sep: Världsarvslistade nationalparken Golden Mountains of Altai
Dag 13, torsdag den 19 sep: Naturskön resa till Uch-Enmek naturpark
Dag 14, fredag den 20 sep: Heliga berget Uch-Enmek och arkeologiska fynd från skyterna
Dag 15, lördag den 21 sep: Isprinsessan av Ukok
Dag 16, söndag den 22 sep: Hemresa

Vi reserverar oss för att programmet kan komma att ändras pga förutsättningar vi inte rår över.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-09-07Örnfestival och okända Altaibergen 2020Intresseanmälan
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet