Skip to main content

Rösträttssafari The Big Five med Tidningen Vi - 4 dagar av kvinnohistoria och samtal

Drygt 100 år efter att rösträtten för kvinnor blev en realitet i Sverige ordnar vi nu en fyra dagars safari i spåren efter några av våra främsta rösträttskämpar under 1900-talet. Under resan får vi en djupare kunskap och en inblick i arbetet bakom den kvinnliga rösträtten och de kvinnor som kämpade för den. Bland dem, en nobelpristagare, en internationell superkändis, de första två kvinnorna i Svenska Akademien, de två första kvinnorna i Sveriges riksdag, vår största kvinnliga arbetarförfattare. The Big Five: Selma Lagerlöf, Ellen Key, Elin Wägner, Moa Martinsson och inte minst Fogelstadgruppen. Vår resa går till deras hem och miljöer, där stora tankar tänktes, idéer förverkligades och givande möten ägde rum. Johannesdal, Lilla Björka, Strand, Fogelstad och Mårbacka. Fyra dagar av kvinnohistoria, kunskapsgivande guidningar, inspirerande samtal och berättelser. Under resan medverkar författaren och journalisten Ulrika Knutson, Insamlingsstiftelsen Fogelstads ordförande Tjia Torpe, färdledare Isabella Hermelin och vid alla våra Big Fivebesök kommer duktiga och initierade lokalguider att dela med sig av sina kunskaper och berättelser.

Sök resa

Färdledare Föreläsare Ciceron

Färdledare Föreläsare Ciceron

Under resan får vi möta och lyssna till författaren och journalisten Ulrika Knutson, som bland annat skrivit de kritikerrosade böckerna, Kvinnor på gränsen till genombrott och Den besvärliga Elin Wägner.

I huset Lilla Ulfåsa,Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola träffar vi Tjia Torpe, Insamlingsstiftelsen Fogelstads ordförande och en av eldsjälarna bakom idén att återuppliva kursverksamheten på Lilla Ulfåsa. Sommaren 2022, 68 år efter den sista kursen, fylldes skolan på nytt av kvinnor som ville fördjupa sig i dåtid och nutid utifrån Fogelstad-gruppens olika intressen; bildning, klimat & miljö, kvinnors hälsa, fredsfrågan och civilkurage i yrkeslivet. Förhoppningsvis blir Fogelstad på nytt en plats där oliktänkande kvinnor möts, ser vad de har gemensamt och hur de kan hjälpa varandra. Tjia blir dessutom vår ciceron under resan till Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Färdledare under hela resan är Isabella Hermelin, som tar hand om allt praktiskt och hon bjuder på en och annan anekdot om sin faster Honorine Hermelin. Vid alla våra Big Fivebesök kommer duktiga och initierade lokalguider att dela med sig av sina kunskaper och berättelser.

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna

Dag 1 torsdag 12 september: Moas torp och Ulrika Knutson
Avresa med buss från centrala Stockholm på morgonen och med oss på bussen har vi författaren och journalisten Ulrika Knutson som kommer att ge oss en bra introduktion till de spännande kvinnor vi ska möta under vår resa.  Vårt första besök blir på Moa Martinsons torp Johannesdal, beläget mellan Ösmo och Sorunda, några mil utanför Nynäshamn. Hit flyttade Moa redan som 19 åring och det blev hennes hem och skrivstuga under hela vuxenlivet. Naturen, avskildheten och alla minnen höll henne kvar i den lilla enkla stugan och under 1930-talet blev torpet en viktig mötesplats för tidens nya proletärförfattare och modernister. Johannesdal står än i dag kvar som Moa lämnade det vid sin död 1964. Vi får en visning av torpet och Moas barnbarn, Harriet Thurgren, berättar mer om torpet och sin farmors liv och gärning. Förmiddagsfika serveras i trädgården och därefter sätter vi oss i bussen för att fortsätta vår spännande resa. Vi gör en lunchpaus och tar farväl av Ulrika innan vi fortsätter söderut mot Småland.  På vägen passar vi på att stanna till vid Gripenbergs slott, där Honorine Hermelin tillbringade mycket tid hos sin far och sina halvsyskon. Det privatägda slottet är inte öppet för besökare, men vi kan beundra det på avstånd medan vi dricker kaffe och vår färdledare Isabella Hermelin delar med sig av några anekdoter. Efter en innehållsrik dag checkar vi in på Elite Stadshotellet Växjö, där middag och övernattning väntar.  (Lunch och middag ingår)  

Dag 2 fredag 13 september: Elin Wägners Lilla Björka och Ellen Keys Strand
Efter frukost styr vi kosan mot Elin Wägners Lilla Björka. 1923 fick Elin Wägner samfundets De Nios stora pris och för premien köpte hon en bit hagmark i utkanten av byn Berg, ca 3 mil norr om Växjö. Här lät Elin bygga sin ”smålandsstuga”, ritad av arkitekt Carl Bergsten. Till en början användes huset som en sommarbostad, men 1929 flyttade Elin in permanent och huset med tillhörande skrivarstuga blev den fasta punkten för en kvinna som ofta var på resande fot för att verka för freden, kvinnosaken och miljön. Hon skrev själv ”Det var som om själva bygden kallat mig”. Bygdens konservativa invånare som betraktade alla nymodigheter med stor misstänksamhet hade dock en annan uppfattning och var inte redo att reservationslöst ta emot henne. Det faktum att Elin Wägner hämtade stoff till en del av sina romaner från händelser och personer i trakten gjorde inte relationen lättare. Under vår guidade visning får vi veta mer om Elin Wägners liv, engagemang och författarskap. Vi fortsätter vår resa genom ett sensommarfagert Småland till Gränna, där det blir tid för lunch på egen hand och kanske ett besök på något polkagrisbageri. Resan fortsätter norrut längs Vätterns strand till Ödeshög och Ellen Keys Strand. Här skapade den världsberömda författaren, pedagogen och kvinnosakskämpen sitt hem och här förverkligade hon sina idéer om hur ett hus skulle inredas för att ge bästa möjliga förutsättningar för möten och vila. Huset uppfördes 1910 – 1911 och är en blandning av Ellen Keys många inspirationskällor: jugendstilen, Italien och den svenska herrgården, inte minst hennes eget barndomshem Sundsholms herrgård utanför Västervik. Under vår guidade rundvandring kan vi passa på att studera Ellen Keys färgsättningsideal, vilka formuleras i hennes bok Skönhet för alla. Sedan fortsätter vår resa till Sörmland och Fogelstad, dit vi ankommer lagom till middagen. Vi bjuds på god hemlagad mat medan vi sammanfattar dagens alla intryck. Efter middagen kör bussen oss till närbelägna Båsenberga hotell för övernattning.  För den som vill övernatta i huset Lilla Ulfåsa, på Fogelstads kvinnliga medborgarskola kan vi erbjuda ett begränsat antal platser i dubbelrum (läs mer under logi i resefaktan). (Frukost och middag ingår)

Dag 3 lördag 14 september: Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad
Frukost på hotellet och sedan avfärd till Fogelstad som var något av ett nav i kvinnorörelsen för hundra år sedan. Den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad grundades av fem kvinnor, initiativtagaren, godsägaren och riksdagsledamoten Elisabeth Tamm, pedagogen Honorine Hermelin, riksdagsledamoten Kerstin Hesselgren, läkaren Ada Nilsson och författaren Elin Wägner. Kursverksamhet startade år 1925 och ambitionen var att samla kvinnor från olika sociala och kulturella bakgrunder och lära dem att förvalta den nyförvärvade kvinnliga rösträtten. Verksamheten lades ner på 50-talet, men sedan 2020 står Insamlingsstiftelsen Fogelstad som ägare till Lilla Ulfåsa och redo att bedriva verksamhet i Fogelstadsgruppens anda men för dagens utmaningar. Under vårt besök på Fogelstad kommer vi bland annat att få lyssna till styrelseordförande Tjia Torpes berättelse om ett skolhus som återuppstår, vi ska också se filmen Fogelstadgruppen och se Kulturföreningen Fogelstads utställning om den kvinnliga medborgarskolan. Naturligtvis blir det en rundvandring i huset och vårt program avslutas med lunch i Lilla Ulfåsas matsal. På eftermiddagen reser vi vidare mot Värmland och med oss på resan har vi litteraturvetare Tjia Torpe som har sina rötter i Värmland och hon delar med sig av sina kunskaper och sin mors, Ulla Torpes, avhandling om Selma Lagerlöf ”Orden och Jorden”. Eftersom vi är i Frödings trakter passar vi på att ta en fika på Alsters herrgård. Därefter fortsätter vi till Hotell Frykenstrand för middag och övernattning. Även här kan vi känna historiens vingslag då Frykenstrand i början av 40-talet blev ett semesterhem för värmländska arbetarkvinnor. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4 söndag 15 september: Selma Lagerlöfs Mårbacka
Efter en välsmakande hotellfrukost checkar vi ut från Hotell Frykenstrand och reser den korta vägen till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Så som Mårbacka ser ut idag har det gjort sedan 1923. Under ledning av arkitekt Isak Gustaf Clason byggdes det hus som idag står på fastigheten Mårbacka. Här levde och verkade Selma fram till sin död 16 april 1940. I hennes testamente stod att gården skulle ägas och förvaltas av en särskild stiftelse och vara i skick som när hon dog och öppen för allmänheten. Så fick det bli och så är det än idag. Huset är omgivet av en underbar trädgård där man med hjälp av gammaldags växter återskapat köksträdgård, kryddträdgård och fruktträdgård som det såg ut på Selmas tid. Genom vår duktiga lokala guide får vi en god inblick i Selma Lagerlöfs livshistoria som författare, politiker, entreprenör och lantbrukare. Avskedslunch äter vi på Ölme Prästgård & Gästgiveri som bjuder sina gäster på en smakupplevelse genom lokalodlade ekologiska råvaror. Därefter är det dags att påbörja resan mot Stockholm, dit vi ankommer under kvällen. (Frukost och lunch ingår)

 

Resefakta och pris

Datum: 12  – 15 september 2024

Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter    14.900 kr                  
Pris per person för icke prenumeranter    15.900 kr                 
Enkelrumstillägg totalt 3 nätter på hotell    1.900 kr
Enkelrumstillägg 2 nätter på hotell och del i dubbelrum på Fogelstad    1.500 kr

Vill du prenumerera på  Tidningen Vi hittar du all information här
Det räcker att en i sällskapet är prenumerant för att du ska kunna ta del av specialpriset för prenumeranter.

I priset ingår

  • Bussresa i bekväm turistbuss från Stockholm
  • Föreläsning av Ulrika Knutson
  • Föreläsningar av Tjia Torpe
  • Isabella Hermelin som färdledare under hela resan
  • 3 nätter i delat dubbelrum på mellanklasshotell (väljer du att bo en natt på Fogelstad är det enklare standard med gemensam WC/dusch)
  • 3 frukostar
  • 3 luncher
  • 3 middagar
  • Kaffe/the med dopp vid 6 tillfällen
  • Guidade visningar och besök enligt program
  • Entréavgifter
  • Moms

I priset ingår ej: Måltidsdryck, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               25–35 personer

Sammanfattad resplan
Dag 1: Från Stockholm till Johannesdal och vidare till Växjö för övernattning (L, M)
Dag 2: Lilla Björka i Berg, Gränna, Strand i Ödeshög och övernattning i Båsenberga alternativt på Fogelstad/Lilla Ulfåsa (F, M)
Dag 3: Besök på Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad och vidare till Värmland för övernattning (F, L, M)
Dag 4: Visning på Mårbacka, avskedslunch och hemresa till Stockholm. (F, L)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Logi
Dubbelrummen på samtliga hotell har separata sängar. Meddela oss om du önskar dubbelrum med dubbelsäng.

12 – 13 september övernattning på Elite Stadshotellet Växjö
https://www.elite.se/hotell/vaxjo/elite-stadshotellet-vaxjo/

13 – 14 september övernattning på Båsenberga hotell i Vingåker alternativt på Fogelstads kvinnliga medborgarskola Lilla Ulfåsa (i mån av plats i dubbelrum, enkelrum kan ej erbjudas).
På Fogelstad är det naturligtvis enklare standard än på Båsenberga hotell med gemensam dusch och WC i korridoren, men i gengäld får den som väljer att bo här en nostalgisk och autentisk upplevelse. Gruppen äter gemensam middag på Fogelstad och de som övernattar på Båsenberga transporteras dit efter middagen (ca 25 min bussresa). Frukost serveras på respektive boende.
Båsenberga hotell                              
https://basenberga.se/      

Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola – Lilla Ulfåsa  
https://fogelstadsstiftelse.se/boka/

14 – 15 september övernattning på Hotell Frykenstrand
https://www.frykenstrand.se/

Preliminära avresa och hemkomsttider
Torsdag 12 september
08.30 Avresa från Stockholm, Cityterminalen
Söndag 15 september
18.30 Ankomst till Stockholm, Cityterminalen

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

 

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-09-124 dagarStockholm, CityterminalenRösträttssafari The Big Five med Tidningen Vi
Reseledare: Isabella Ulrika Tjia
14 900:-BokaMer information
  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet