Skip to main content

Antika Albanien och oraklet i Dodona med Allan Klynne och SvD accent

Författaren och fil. dr Allan Klynne, med specialkunskaper om den grekisk-romerska antiken, tar oss med på en vindlande resa genom ett historiskt intressant område i Albanien och Grekland. Genom årtusenden har denna del av Balkan varit skådeplats för kulturmöten och konflikter mellan greker, illyrer, romare, bysantiner, osmaner och inte minst Europas stormakter under 1900-talet. Under vår rundresa kommer vi att besöka flera spännande arkeologiska platser, bland annat Apollonia, Byllis, Butrint, Antigonea och Dodona, där vi kan se ståtliga lämningar från en svunnen tid. Dessutom står flera intressanta museer på programmet och ett besök på Albaniens arkeologiska institut. Det är en resa med fokus på antiken, men genom vår svensktalande lokalguide Josif Paparisto får vi även en god inblick i dagens Albanien och landets moderna historia. Vi ska också njuta av god mat och dryck, lyssna till polyfonisk sång och uppleva den vackra naturen.

Sök resa

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Ankomst till Tirana och bussresa till Vlora för övernattning (L, M)

Dag 2: Vi utforskar Apollonia och Byllis. Övernattning i Ksamil (F, L, M)

Dag 3: Unescovärldsarvet Butrint och ledig eftermiddag vid havet i Ksamil (F)

Dag 4: Besök vid Dodona och Ioannina, vinprovning i Zitsa. Övernattning i Gjirokaster (F, L)

Dag 5: Vi upplever Antigonea och Gjirokaster (F, L, M)

Dag 6: Klostret Ardenice och romarlämningar i Dürres, Övernattning i Tirana (F, L, M)

Dag 7: Museibesök och stadsrundtur i Tirana (F, L, M)                                                                                        

Dag 8: Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag
 

Preliminära flygtider med Air Baltic

Från Stockholm
Dag 1                
08.05–10.10     Stockholm, Arlanda–Riga, BT102
11.35–13.15     Riga–Tirana, BT469

Dag 8                
14.00–17.40     Tirana–Riga, BT470
19.25–19:35     Riga– Stockholm, Arlanda, BT109

Från Köpenhamn
Dag 1                
08.15–10.40     Köpenhamn, Kastrup–Riga, BT132
11.35–13.15     Riga–Tirana, BT469

Dag 8                
14.00–17.40     Tirana–Riga, BT470
18.50–19:20     Riga–Köpenhamn, Kastrup, BT139

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar på grund av orsaker utanför vår kontroll och förbehåller oss rätten att kasta om programpunkter om så skulle behövas för att resan ska bli så bra som möjligt.

Dag 1, torsdag 5 september: Ankomst till Tirana och vidare till kuststaden Vlora
Flyg från Stockholm eller Köpenhamn via Riga till Tirana. På flygplatsen möts vi av vår svensktalande lokalguide Josif Paparisto och vi sätter oss i bussen för vidare färd till kuststaden Vlora, en viktig hamnstad genom hela historien och plats för avgörande händelser i Albaniens frihetskamp mot turkarna. Det var här Albaniens självständighetsförklaring utropades 1912. Under resan ger Allan Klynne och Josif Paparisto en första introduktion till detta spännande land och vi gör en paus för lunch längs vägen. Vi checkar in på vårt hotell vid kusten strax utanför Vlora och dagen avslutas med välkomstmiddag. (Lunch och middag ingår)

Dag 2, fredag 6 september: Byllis och Apollonia
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och fortsätter vår historiska resa till den arkeologiska platsen Apollonia. Staden grundades av greker från Korinth på 500-talet f.Kr och blev ett intellektuellt centrum under romartiden. Det var här Caesars adoptivson Octavianus, senare känd som kejsar Augustus, studerade när han nåddes av nyheten om mordet på Caesar. I dag kan vi se flera ruiner på platsen och den mest spektakulära, tillika symbolen för Apollonia, är det romerska Agonothes-monumentet vars återstående fasad består av en gavel som bärs upp av korintiska kolonner. Vi äter lunch på en lantlig restaurang innan vi utforskar antikens Byllis. Staden grundades på 300-talet f.Kr och är naturskönt belägen på toppen av Mallakastras kullar, varifrån vi har en vacker utsikt över floden Vjosa, det grönskande landskapet och ruinerna. Här ser vi bland annat lämningar från både romersk och bysantinsk tid samt en antik teater. Vår resa fortsätter söderut till badorten Ksamil, belägen på en halvö i Joniska havet, där små gröna kullar sluttar rakt ned i det kristallklara vattnet och stränderna består av gnistrande vit sand. Här finns inga stora hotellkomplex utan de flesta hotellen är små, familjeägda medelklasshotell. Dagen avslutas med gemensam middag på en trevlig restaurang. Övernattning i Ksamil. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3, lördag 7 september: Unesco världsarvet Butrint och ledig eftermiddag i Ksamil
Efter frukost gör vi en kort bussresa på några kilometer till staden Butrint, klassat som ett världsarv av Unesco. Området anses vara Albaniens främsta arkeologiska plats, strategiskt belägen på en höjd vid Vivarisundet och de antika lämningarna ramas effektfullt in av den vackra naturen i nationalparken. Några av de mest imponerande sevärdheterna i Butrint är lämningarna efter teatern och det antika badhuset. Efter en intressant och lärorik förmiddag återvänder vi till vårt hotell i Ksamil och resterande del av dagen är fri för egna strövtåg eller sol och bad vid någon av de vackra stränderna. Det finns gott om bra fisk- och skaldjursrestauranger och vår lokala guide Josif tipsar gärna om både aktiviteter och trevliga restauranger. Övernattning i Ksamil.  (Frukost ingår)

Dag 4, söndag 8 september: Orakelhelgedomen i Dodona och vinprovning i Zitsa
I dag fortsätter vi vår resa söderut, lämnar Albanien och reser in i Grekland. Vårt mål är Dodona, en av de äldsta och mest betydelsefulla helgedomarna i det antika Grekland, belägen vid foten av berget Tomaros i regionen Epirus. Enligt myten fanns här ett orakel som genom suset i en ek kunde förmedla Zeus budskap och förutspå framtiden. Helgedomen blomstrade under det tredje århundradet f.Kr. under kung Pyrrhus, som gav Dodona dess monumentala karaktär. Vi vandrar runt på området för att utforska den välbevarade teatern och se lämningarna efter Zeustemplet och rådhuset. Sedan fortsätter vi till den närbelägna staden Ioannina för lunch och ett besök på det arkeologiska museet, där vi kan se föremål från utgrävningarna i Dodona. Nästa programpunkt tillägnar vi Dionysos, då vi ska besöka vingården Domaine Glinavos i Zitsa. Här har familjen Glinavos producerat prisbelönta viner sedan början av 80-talet och vi får provsmaka några av dem. Dagens slutmål är stenstaden Gjirokastra i Albanien. Vi ankommer sent och åker raka vägen till vårt hotell där vi ska bo i två nätter. Övernattning i Gjirokastra. 
(Frukost, lunch och vinprovning ingår)

Dag 5, måndag 9 september: Pyrrhus Antigonea och stenstaden Gjirokastra
På slingrande vägar tar vi oss upp till den arkeologiska platsen Antigonea. Kung Pyrrhus byggde staden i början av 200-talet f.Kr. och gav den namn efter sin fru, prinsessan Antigone. Trots den tjocka stadsmuren överlevde Antigonea knappt i två århundraden innan den brändes ner av den romerska fältherren Aemilius Paullus. Staden byggdes aldrig upp igen och det vi kan se idag är ruiner av den gamla stadsmuren men vi kan föreställa oss hur stadsplanen såg ut. Vår lunch idag serveras hemma hos en familj i lantlig miljö, därefter återvänder vi till Gjirokastra för att utforska den historiska delen av staden till fots. De välbevarade stenhusen från den osmanska epoken har gett staden en plats på Unescos världsarvslista. Två kända personer är födda i Gjirokaster, diktator Enver Hoxha och författaren Ismail Kadare, som i boken ”Krönika i sten” beskriver sin barndom i staden under andra världskriget. På en kulle ovanför staden tronar det muromgärdade slottet och härifrån har man en fin utsikt över bebyggelsen och omgivningarna. Dagen avslutas med en gemensam middag då vi också får tillfälle att höra albansk polyfonisk sång. Övernattning i Gjirokastra.(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, tisdag 10 september: Klostret Ardenice och hamnstaden Dürres
Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och reser med buss norrut genom Albanien. Vi stannar till vid det ortodoxa klostret Ardenica, vackert belägen på en höjd med fin utsikt över det omgivande landskapet. Klostret uppfördes i slutet av 1200-talet bysantinske kejsaren Andronikos II Palaiologos och i Mariakyrkan från 1700-talet kan vi njuta av utsökta fresker och vackra ikoner.  Vi fortsätter vår resa till kuststaden Dürres vid Adriatiska havet. Staden grundades redan på 600-talet f.Kr. som en grekisk koloni med namnet Dyrrachion och blev under 300-talet huvudstad i den romerska provinsen Epirus Nova. Här ska vi se lämningarna av Forum och ruinerna av Balkans största amfiteater, som hade plats för runt 20 000 åskådare. Vi ska också besöka Dürres arkeologiska museum, där vi får se en rad artefakter från olika tidsperioder, inklusive den bysantinska perioden. En kort bussresa rakt österut tar oss till huvudstaden Tirana. Vi färdas på den snabba motorvägen som i princip har samma sträckning som den antika Via Egnatia, den kortaste vägen från Rom till Bosporen och den snabbaste landförbindelsen mellan Europa och Asien. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och avslutar dagen med middag. Övernattning i Tirana. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7, onsdag 11 september: Vi utforskar Tirana och besöker Albaniens arkeologiska institut                                                                                          
Efter frukost beger vi oss till Albaniens arkeologiska institut där vi får träffa en arkeolog som ger oss en inblick i det arbete som utförs av albanska arkeologer idag. Därefter besöker vi Tiranas nationalarkeologiska museum som är beläget intill institutet. Under vår bussfärd in till centrala delarna av Tirana gör vi en stadsrundtur, då vår lokala svensktalande guide berättar om sin hemstad av idag och även ger oss ett historiskt perspektiv. Efter vår gemensamma lunch besöker vi Nationalhistoriska museet, där vi får en överblick och sammanfattning av Albaniens långa och stormiga historia. Resterande del av eftermiddagen är fri för egna strövtåg och till kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag. Övernattning i Tirana. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8, torsdag 12 september: Hemresa
Frukost och några timmars fri tid att avnjuta vid poolen på hotellet eller utforska mer av Tirana innan det strax före lunch är dags att sätta sig i bussen för transfer till flygplatsen och vidare flygresa till Skandinavien. 

(Frukost ingår)

Färdledare Allan Klynne

Färdledare Allan Klynne

Allan Klynne är arkeolog och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Han har specialkunskaper om den grekisk-romerska antiken och har bland annat lett utgrävningar i Rom. Dessutom är han författare och översättare av böcker om antiken. Bland hans egna titlar märks den kritikerrosade Kleopatra – liv och legend (2009), Pyrrhos – segraren som förlorade (2016), Antikens sju underverk (2019) och Spartacus och slavkriget som skakade Rom (2022).  Allan Klynne är en mycket omtyckt ciceron och han har lett flera uppskattade, historiska resor bland annat i Albanien och Grekland.

Resefakta och pris

Datum: 5–12 september 2024

Pris per person                           29 900 kr         
Enkelrumstillägg                          4 900 kr

I priset ingår

 • Flygresa med Air Baltic i ekonomiklass Stockholm/Köpenhamn – Tirana t/r
 • Flygskatter
 • 7 nätter i delat dubbelrum på utvalda hotell
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 5 middagar
 • Vin/öl/läsk/juice 1 glas samt vatten till både luncher och middagar
 • Vinprovning på vingård
 • Alla entréer, utflykter och besök enligt program
 • Alla transporter enligt program
 • Allan Klynne som ciceron
 • Josif Paparisto som svensktalande lokalguide
 • Klimatfinansiering av 1 klimatsmart spis till en familj i Nepal
 • Praktisk information inför resan

 

I priset ingår ej: Dricks ca 40 EUR, måltider under flygresorna (kan köpas ombord på flyget, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               20–26 personer

Resans förutsättningar
De arkeologiska platserna är ofta utspridda på ett större område, vilket innebär en hel del promenader. De arkeologiska platserna vi besöker är belägna utomhus, med undantag för några museer. Staden Gjirokaster är kuperad, med trappor och stenbelagda gator som är ojämna. Därför är det viktigt att du kan röra dig obehindrat. Tag med bra promenadskor och kläder för alla väder. I början av september är det fortfarande sommar i Albanien och risken för regn är liten. Dagsmedeltemperaturen är ca 25 grader, nattemperaturen ca 17 grader och vattentemperaturen är runt 25 grader.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan.
Slutbetalningen
görs senast 40 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-09-058 dagarStockholm, ArlandaAntika Albanien och oraklet i Dodona med Allan Klynne och SvD (ARN)
Reseledare: Allan Klynne
29 900:-BokaMer information
2024-09-058 dagarKöpenhamn, KastrupAntika Albanien och oraklet i Dodona med Allan Klynne och SvD (CPH)
Reseledare: Allan Klynne
29 900:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet