Skip to main content

Vandra i Albanien

Vandra i natursköna Albanien! Albaniens bergstrakter är verkligen en av Europas bäst bevarade hemligheter. I denna okända del av Europa hittar du ett land med ett dramatiskt landskap. Vår resa går till de unika bergsområdena i Valbonadalen och Theth nationalpark. Här finns över 2 000 olika växter och en hel del vilda djur, som lokatt och brunbjörn, örnar, falkar och mängder med fjärilar. Många arter är endemiska och finns bara här. De båda bergsområdena skiljer sig åt till karaktären. Gemensamt är att det känns som att tiden stått stilla. Här lever herdar med sin boskap i små byar, på samma sätt som de gjort i århundraden. Än så länge är det få besökare som hittar hit och för att finna de rätta stigarna anlitar vi ortsbor. Under vår vandring passerar vi små byar och stannar till för en kopp bergste. Albanerna är kända för sin gästfrihet!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

PROGRAM

Dag 1: Skandinavien–Tirana–Kruja–Shkodra
Flyg från Skandinavien via Warszawa till Tirana, där vi landar vid lunchtid. Här väntar vår svenska färdledare och egen buss för vidare färd till den närbelägna staden Kruja för lunch. Staden är förknippad med den albanske nationalhjälten Skanderbeg och belägen drygt 600 meter över havet, vid klart väder kan man se ända ut till kusten. Vi fortsätter till staden Shkodra i norra Albanien, belägen vid foten av de albanska alperna. Det är i huvudsak en katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi installerar oss på vårt hotell och beger oss sedan ut på upptäcktsfärd för att få en första känsla för staden och landet. Vi besöker Rozafa borgen varifrån man har en fin utsikt över omgivningarna. Dagen avslutas med middag på en trevlig restaurang. (Lunch och middag ingår)

Dag 2: Båttur på Komanisjön och vidare landvägen till Valbona
Efter frukost åker vi med vår privata buss till Komanisjön. Här går vi ombord på en bilfärja som tar oss med på en spektakulär båttur, som anses vara en av de finaste upplevelserna i Albanien. Vattnet är smaragdgrönt och på sidorna reser sig höga kalkstensberg. Vi har med oss ett lunchpaket som vi äter på båten. Efter ett par timmar är vi framme och en buss väntar på oss. Vägen ringlar sig upp i bergen och så småningom når vi Valbona national park. Vi lämnar bussen som kör vårt bagage till gästhuset. Själva vandrar vi den sista biten längs med Valbonaälven genom bokskog och över fält. Det är lätt att gå och du kan koppla av och njuta av de vidunderliga vyerna. Efter att vi har installerat oss på vårt hotell där vi ska bo de kommande tre nätterna går vi ut och äter middag tillsammans. (Frukost, lunchpaket och middag ingår)
Vandring: Cirka 2,5 tim, 7 km, 200 m upp och 50 m ner

Dag 3: Vandring från byn Cerem och en sväng in i Montenegro
Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Härifrån slingrar sig stigen bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Lunchen intar vi på en platå i Montenegro med panoramavy över de 2 500 meter höga topparna som omger oss. Vår stig följer en bergskam med vidunderliga vyer åt båda håll i klart väder. Stigen vänder neråt och leder oss genom en bokskog tillbaka till byn Cerem. Här väntar våra minibussar på oss och kör oss tillbaka till Valbona. Efter en dusch och lite vila samlas vi en stund före middagen, dricker något gott och pratar om dagens upplevelser. (Frukost, lunchpaket och middag ingår)
Vandring: cirka 6 tim, 13,5 km, 775 m upp, 775 m ner.

Dag 4: Vandring till Kukaj och Rreth i Bardhe
En fin vandring väntar oss idag. Vår första etapp tar oss upp till byn Kukaj, en liten by med några hus. Här har man hästar och vi tar en paus för lite bergste. Stigen för oss vidare upp över bergen. Det är magiskt vackert, men bitvis brant. Målet är Rreth i Bardhe (Den vita kretsen) cirka 1 550 möh och här stannar vi för att äta vår matsäck medan vi njuter av den vidunderliga vyn över Valbonadalen och de Fördömda bergens 2000 meter höga toppar. (Frukost, lunchpaket och middag ingår)
Vandring: cirka 5,5 tim, 12 km, 650 m upp och 650 m ner

Dag 5: Vandring över Valbonapasset till Theth nationalpark
Idag är det dags för en av de vackraste vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1 800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Här ligger också Albaniens näst högsta berg Jezerca, 2 693 möh. Våra minibussar kör oss tills vägen tar slut. Där lastar vi vårt bagage på hästar och bär själva bara vad vi behöver under dagen. Dricksvatten fyller vi på längs stigen. Det är så man gör här. Stigen upp går i serpentiner och kanske passerar vi något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna sätter vi oss i gröngräset och njuter av vår medhavda matsäck. Så småningom kommer vi ner till byn Theth. Den var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden. Här checkar vi in på vårt charmiga gästhus för de kommande två nätterna. Ute på terrassen kan du inta en välförtjänt vila och sitta i timmar och njuta av utsikten. (Frukost, lunchpaket och middag ingår)
Vandring: cirka 6,5 tim, 11 km, 800 m upp, 1 000 m ner

Dag 6: Vandring till Blå ögat och Nderlyse
Efter frukosten som vi intar på terrassen om vädret tillåter, gör vi oss redo för dagens vandring. Vi startar direkt från vårt pensionat och beger oss genom byn ned genom dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skydda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den albanska, traditionella kulturen och vad blodshämnd innebär, en sedvänja som fortfarande är aktuellt i de norra delarna av landet. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och fortsätter sedan mot den klarblåa källan Blå ögat, formad av erosion och smältvatten. Från byn Nderlyse har du möjlighet att åka bil tillbaka till gästhuset om du inte hellre vill gå. Idag har vi gått nere i dalen och inte gjort så många höjdmeter, men underlaget är bitvis mer tekniskt. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 6 tim, 14 km, 250 m upp, 250 m ner.

Dag 7: Kort vandring och buss till Tirana
Idag är det dags att lämna de vackra bergen och nationalparkerna och återvända till civilisationen. Vi vandrar någon timme upp mot passet Qaf Thorre innan vi hoppar in i minibussarna. Den lite skumpiga vägen snirklar sig uppför berget. Nedanför oss ser vi byn Theth. Vi byter minibussarna mot en större buss där vi alla får plats och åker vidare mot Albaniens huvudstad, Tirana. På vägen stannar vi på en lokal ekologiskgård och äter en god avslutningslunch. Här lagar de maten på lokalt producerade och egenodlade råvaror. Vi bjuds på många olika smårätter ur det albanska köket. Väl framme i Tirana, checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. Albanien ligger ändå vid havet och vad är då inte lämpligare än att njuta av en riktigt god middag på en fiskrestaurang. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 1 tim, 2,5 km, 200 m upp

Dag 8: Hemresa från Tirana
Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi åker igenom Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp, det var Makten, Palatset och Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, där de albanska ledarna bodde, skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Därefter åker vi buss till flygplatsen och vidare med flyg till Skandinavien. (Frukost ingår)

Vi reserverar oss för ändringar i programmet p g a oförutsedda händelser.

 

Hur tränad behöver jag vara?

Vi har två basläger under resan, utifrån vilka vi gör dagsutflykter. Dessutom har vi både engelsktalande lokal guide och vår svenska färdledare, vilket ger oss flexibilitet. Vandringen över Valbonapasset är kanske resans finaste dag, men också den längsta. Du bär bara vad du behöver under dagen, resten tar hästar när vi går över passet till Thethdalen – det är så man gör här. Om du känner dig osäker om du kommer att klara passet, har du möjlighet att hyra en häst för en mindre slant som du kan sitta upp på och vila dig ibland. Hästen leds, så du behöver inte kunna rida. Räkna med att Albaniens berg är unga och därmed branta, så träna gärna att gå både uppför och nedför. Vi går 5–7 timmar per dag på stigar och i kuperad terräng.

Resefakta och pris

Datum 2024:
21 - 28 augusti 

Preliminära datum 2025:
3 - 10 juni  
21 -  28 augusti

Pris per person för avresa 21 - 28 augusti 2024
Avresa från Stockholm           19 800 kr
Avresa från Göteborg               19 800 kr
Avresa från Köpenhamn       20 300 kr

Enkelrumstillägg: 2 900 kr

Antal deltagare: 12–15 personer

I priset ingår:

 • flyg till Tirana med LOT t/r inkl. skatter, bränsletillägg och eventuella måltider ombord enligt flygbolagets regler. 
 • Klimatfinansiering av en klimatsmart spis till en familj i Nepal
 • svensk färdledare
 • engelsktalande lokalguide
 • 7 frukostar
 • 4 lunchpaket
 • 3 luncher 1 glas husets vin eller öl/läsk/juice och vatten
 • 7 middagar inklusive 1 glas husets vin eller öl/läsk/juice och vatten
 • alla lokala transporter enligt program
 • del i dubbelrum på hotell och gästhus enligt program, alla rum med privat WC och dusch
 • alla inträdesavgifter enligt program

I priset ingår ej: dricks ca 40 EUR per person

Resevillkor och övriga villkor
Anmälningsavgift: 3
 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Preliminära flygtider från Stockholm 
Dag 1                 
07.50–09.35     Stockholm, Arlanda–Warszawa, LO456
10.30–12.40     Warszawa–Tirana, LO597

Dag 8                 
13.30–15.40     Tirana–Warszawa, LO598
16.50–18:40     Warszawa– Stockholm, Arlanda, LO457

Preliminära flygtider från Göteborg 
Dag 1                 
08.00–09.40  Göteborg, Landvetter–Warszawa, LO496
10.30–12.40     Warszawa–Tirana, LO597

Dag 8                 
13.30–15.40     Tirana–Warszawa, LO598
20.35–22.20     Warszawa–Göteborg, Landvetter LO495

Preliminära flygtider från Köpenhamn
Dag 1                 
07.00–08.25  Köpenhamn, Kastrup–Warszawa, LO460
10.30–12.40     Warszawa–Tirana, LO597

Dag 8                 
13.30–15.40     Tirana–Warszawa, LO598
17.15–18.50     Warszawa–Köpenhamn, Kastrup LO461

RESANS GODBITAR

 • Vandring i Albaniens vilda, vackra berg
 • Båtfärd på den vackra Komanisjön
 • Besök i små traditionella byar, den historiska staden Shkodra och huvudstaden Tirana

Färdledare Josif Paparisto

Färdledare Josif Paparisto

Josif Paparisto är bosatt i Tirana och talar flytande svenska och albanska. Josif har lett många uppskattade vandringar i norra Albanien och guidat flera grupper genom sitt vackra land. Han förmedlar på ett personligt sätt sina kunskaper om landet, naturen, kulturen och pekar på de händelser och personer som format albanerna. Josif har t ex egna erfarenheter av att leva i en kommunistisk diktatur. Hans svenska bakgrund ger också möjlighet att se Albanien utifrån ett annat perspektiv. Josif ser fram emot att få träffa er och att få visa er allt det som Albaniens vackra bergstrakter har att erbjuda!

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-08-218 dagarStockholm, ArlandaVandra i Albanien (STO)
Reseledare: Josif Paparisto
19 800:-BokaMer information
2024-08-218 dagarKöpenhamn, KastrupVandra i Albanien (CPH)
Reseledare: Josif Paparisto
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
20 300:-IntresseanmälanMer information
2024-08-218 dagarGöteborg, LandvetterVandra i Albanien (GOT)
Reseledare: Josif Paparisto
19 800:-BokaMer information
2025-06-038 dagarVandra i Albanien - Intresseanmälan
Reseledare: Josif Paparisto
Prelinärt datum och pris. Anmäl intresse, så får du aktuell information så fort datum och pris är fastställda.
19 800:-IntresseanmälanMer information
2025-08-218 dagarVandra i Albanien - Intresseanmälan
Reseledare: Josif Paparisto
Prelinärt datum och pris. Anmäl intresse, så får du aktuell information så fort datum och pris är fastställda.
19 800:-IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet