Skip to main content

Kamtjatka med tv-journalisten Lena Haglund

Besök en av världens bästa platser för att se vilda brunbjörnar och vandra i absolut vildmark.

Vår färdledare Lena Haglund har under flera år besökt Kurilskojesjön som förmodligen är den bästa platsen i världen för att se vilda brunbjörnar. Här samlas de och fiskar lax. De är helt fokuserade på detta och vi kan räkna med att komma mycket nära och få se både björnungar och äldre djur. Hit går inga vägar – bokstavligen. Därför reser vi med helikopter. Det är ett måste för att uppleva det som gör Kamtjatka så speciellt – vildmarken, vulkanerna och björnarna. Kamtjatka är sinnebilden av vildmark och större delen av halvön är väglöst land. En gång i tiden beboddes hela halvön av björnar. Idag uppskattas det finnas drygt 20 000 björnar på en yta ungefär lika stor som Kalifornien, men fortfarande är det här på Kamtjatka som man noterat de björntätaste områdena i hela världen, enligt Wildlife Conservation Society. Var 15:e invånare är björn!

Vi besöker högplatån vid vulkanen Mutnovsky, sinnebilden av Kamtjatkas vilda natur, aktiva vulkaner och milsvida vyer. Det är en fantastisk naturupplevelse och en bra start på resan. Här gör vi dagsturer till fots och får se hur vulkanerna påverkat landskapet. Vi har också flera dagar hos brunbjörnarna och avslutar resan med en båtfärd i Avatjabukten där vi har chans att se säl och sjöfågel. Den som hellre vill besöka världsarvet Gejsirdalen i Kronotsky nationalpark gör det som en extrautflykt istället för båtfärden i Avatjabukten.

Detta är ett preliminärt program för resan. Saker och ting kan komma att ändras på vägen beroende på sådant vi inte kan styra över – till exempel väder och vind, vilket gäller inte minst när vi flyger helikopter. Vissa saker kan man helt enkelt inte råda över. Och det kan kanske vara en nyttig erfarenhet för oss effektiva och välplanerade västeuropéer. Oavsett kommer detta bli en resa utöver det vanliga!

 

 

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

PRELIMINÄRT PROGRAM

Dag 1: Flyg från Stockholm till Moskva 
Flyg till Moskva och transfer till vårt hotell. (middag)

Dag 2: Sightseeing i Moskva och flyg till Kamtjatka
Under förmiddagen gör vi en stadsrundtur för att lära känna den ryska huvudstaden. Vi besöker Kreml och Röda torget. Vår lokala guide berättar om Rysslands historia då vi vandrar runt i det stora området innanför Kremls murar. Här finns stiliga byggnader och vackra kyrkor inbäddade i en fin park. När guiden pekar ut fönstren till President Vladimir Putins tjänsterum känner vi tydligt att vi nu befinner oss mitt i Rysslands politiska och religiösa hjärta. Vi besöker också Röda Torget och stannar till vid den färgsprakande Vasilijkatedralen, som Ivan den förskräcklige lät bygga i mitten av 1500-talet. På vägen ut från stan till flygplatsen passerar vi flera sevärdheter och i mån av tid stannar vi för att fotografera. Flyg till Petropavlovsk, Kamtjatkas huvudstad. (F, L)

Dag 3: Ankomst Kamtjatkas huvudstad Petropavlovsk
Vi beräknas landa i Petropavlovsk, Kamtjatkas huvudstad, på förmiddagen. Transfer till vårt hotell. Efter lunch gör vi en stadsrundtur. Välkomstmiddag.

Dag 4: Huvudstaden Petropavlovsk
Vi fortsätter att se oss om i Petropavlovsk med vår buss och till fots. Vi gör en vandring i de gamla stadsdelarna. Lena ger oss perspektiv på då och nu som ibland sammanfaller mer än man kanske anar. Vi besöker platser Sten Bergman var på och Lena berättar om personer han mötte och som kan kopplas till vår resa idag. Vi besöker den Bergmanska expeditionens högkvarter i den gamla delen av staden. Här finns också ett nyöppnat vulkanmuseum som vi ska besöka. Det ger en bra förståelse för Kamtjatkas geologi och vad vi kommer att se och uppleva de kommande dagarna. Övernattning hotell. (F, L, M)

Dag 5: Läger vid vulkanen Mutnovsky
Vi reser söder ut, lämnar stora vägen och övergår till mindre vägar och hjulspår där vår 6-hjulsdrivna buss får göra rätt för sig. Efter cirka tre timmar når vi högplatån vid foten av vulkanen Mutnovsky där vi slår läger. Det blir vår bas de kommande två nätterna. Högplatån vid vulkanen Mutnovsky är sinnebilden av Kamtjatkas vulkaner och dalar. Vi sover i tält och sovsäck och liggunderlag finns att låna för den som inte har tagit med egna. (F, L, M)

Dag 6: Vandring i Mutnovskydalen 
Idag gör vi en exkursion till fots upp på vulkanen Mutnovsky och går in i kratern och vulkanens hjärta. En storslagen upplevelse! Det är cirka en timme upp och lika långt tillbaka. Det puttrar och pyser i marken. Fumarolrök kantar vår väg, liksom glittrande glaciärsnö. Under våra dagar vid Mutnovsky har vi två guider och möjlighet att dela upp oss i grupper under vandringarna. (F, L, M)

Dag 7: Tillbaka till huvudstaden Petropavlovsk
Idag går vi upp på en annan vulkan, Gorely (1 829 m ö h). Det är en fin vandring som bjuder på en unik vy – en kedja av 11 kratrar blir ett oförglömligt synintryck. Efter cirka tre timmar är vi tillbaka i vårt läger och återvänder till Petropavlovsk med vår 6-hjulsdrivna buss. Det tar resten av dagen och väl framme i huvudstaden checkar vi in på vårt hotell. (F, L, M)

Dag 8: Helikopter till vulkanen Ksudatj och vidare till Kurilskojesjön och björnspaning
En MI-8 helikopter flyger oss till vulkanen Ksudatj. Resan tar cirka en timme och det är vädret som avgör vilka mellanlandningar vi kan göra på vägen till Kurilskojesjön. Ibland går det att landa på vulkanen Ksudatj för att göra en kort exkursion vid den lilla kratersjön där. Ibland är det möjligt att besöka källorna vid ”hot beach”. Från Ksudatj är det en kort flygtur till Kamtjatkas berömda Kurilskojesjön. Här bor vi i enkla trästugor vid ”Grassy Point”. Lodgen har två stora hus och tar emot max 16 gäster. Husen har ett sovrum var med 8 bäddar i varje på övervåningen. Matsal och dusch/WC ligger på undervåningen. El och varm dusch finns tillgänglig mellan 19-23.00 varje dag. Ett stort trädäck, med vyer åt alla håll ger oss fantastisk utsikt mot Kurilskojesjön och de omgivande bergen. Ofta ser man björnar som fiskar lax nere vid strandkanten utan att ens behöva lämna lodgen! Vi får information om området och lodgen och får lära oss vilka regler som gäller här. Vi tar en kort exkursion kring lodgen. (F, L, M)

Dag 9–10: Kamtjatka-brunbjörn, lax och jättehavsörn
Vi spanar efter Kamtjatka-brunbjörnar och jättehavsörnar. Vi vandrar längs laxens lekplatser och tar oss till ett utkikstorn. Ett ligger precis vid mynningen av de vattendrag som rinner ut i Kurilskojesjön och här har vi riktigt goda chanser att se björnar fiska – både nära och många! Laxen tar en liten paus i sjön för att sedan leka sig vidare upp i mindre vattendrag där de lägger sin rom. Vi använder oss också av båt för att ta oss till andra delar av sjön i vår björnspaning. Hela tiden har vi med oss lokal beväpnad personal som har stor erfarenhet björnar och området. Vi gör också en utflykt till en stor äng där björnar brukar äta bär, liksom till andra mindre vattendrag där laxen leker. Det är en heldagsutflykt och vi har med oss matsäck som var och en bär i sin dagtursäck. Vi kommer passera vattendrag där vi vadar. Tack vare de praktiska kamtjatkastövlarna, som vi haft möjlighet att köpa i Petropalovsk för en billig penning, håller vi oss torrskodda. Det är en fin utflykt, men även för dig som inte kan eller vill vara ute och gå en hel dag i terrängen finns fina upplevelser. Björnarna brukar kommer nära lodgen där vi bor. Man kan få riktigt fina observationer därifrån utan att anstränga sig och på eftermiddagen finns det möjlighet att tillsammans med beväpnad personal går ner till observationsdäcket vid vattnet. (F, L, M)

Dag 11: Björnexkursion och helikopter till Petropavlovsk
En sista björnexkursion med våra erfarna lokala guider innan vi tar helikopter tillbaka till Petropavlovsk framåt eftermiddagen. Det är en halvdagsutflykt i lugnt tempo som alla kan följa med på. Om vi har vädret på vår sida mellanlandar vi på vägen till huvudstaden och tar ett hett bad vid Khodutka – Kamtjatkas största heta källa i det vilda. Här blandas det heta vattnet med kalla källor till perfekt badtemperatur. Sedan fortsätter vi med helikopter till Petropavlovsk. Hotell. (F, L, M)


Dag 12: Båtutflykt i Avatjabukten med säl och sjöfågel 
Idag gör vi en heldagsutflykt med båt i Avatjabukten. Här har vi goda möjligheter att se säl och sjöfågel. I området är också tofslunnefågel vanlig. Vi ser de vackra, dramatiska vulkanerna Korjakskij och Avatja resa sig mot himmelen och rama in Petropavlovsk. Från sjön får vi också fina vyer över de berömda, höga, fingerlika klipporna i buktens mynning ”De tre bröderna”. Avatjabukten ligger skyddad och blev en naturlig hamn för de första besökarna som kom från sjösidan till Kamtjatka. Bukten är djup och stor och dess smala mynning ger inte bara bra skydd mot hårda vindar utan också mot tsunamivågor som ibland skapas av Stilla havets många jordbävningar. Den är också isfri året runt. Den perfekta hamnen! Vi äter lunch ombord på båten och återvänder till Petropavlovsk på eftermiddagen. Övernattning på hotellet. (F, L, M)

Extra utflykt till Gejsirdalen och Uzon-vulkanen
Den som vill har idag möjlighet att göra en utflykt till Gejsirdalen och Uzon-vulkanen. Det är en heldagsutflykt, väderberoende och ingår inte i resans pris. Geijsirdalen är den näst gejsirtätaste platsen på vår jord. Här bubblar och fräser det ”överallt” och ni kommer att se utbrott med flera meter höga vattenkaskadrar. Ni gör en cirka 2 timmar lång vandring i området. Gejsirdalen ingår i Kronotsky nationalpark och är ett av UNESCOS världsarv. Hit kommer man bara med helikopter. Efter besöket i Gejsirdalen flyger ni vidare till Uzon-vulkanen, ytterligare ett vulkaniskt aktivt område med varma källor. Här vandrar ni cirka en timme innan ni flyger ut, får lunch och sedan återvänder till Petropavlovsk. Priset är för närvarande EUR 700/person, vilket betalas på plats (ingår ej). Utflykten ska bokas innan, så kontakta Gränslösa Resor om du är intresserad!

Dag 13: Flyg hem 
Frukost och transfer till flygplatsen för flyg hem via Moskva. Vi beräknas landa i Sverige samma kväll lokal tid. (F)

Programmet är preliminärt och vi måste vara beredda på att det kan ändras på grund av väder och vind, att folk flyttat med mera, men det finns alltid en plan B och C. Det måste man ha på Kamtjatka!

Måltider som ingår i resans pris: F=Frukost, L=Lunch, M=Middag

Resefakta och pris

Preliminärt datum: I dagsläget har vi ingen avresa inplanerad då UD avråder från resor till Ryssland.

Max antal deltagare: 16 personer

Preliminärt pris från Stockholm Arlanda vid 14-16 deltagare: 84 900 kr
Preliminärt tillägg per person vid 12-13 deltagare: 2 500 kr

Anslutning till Stockholm, Arlanda bokar du själv eller genom oss

Enkelrumstillägg: ca 6 400 kr, gäller hotellet i Petropavlovsk (5 nätter) och tält vid Mutnovsky (2 nätter). I Kurilskoje bor vi i sovsalar och där finns inte möjlighet till enkelrum. 

Extrautflykt till Geysirdalen: cirka EUR 700/person. Bokas i förväg, men betalas på plats.

I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flyget
 • Flyg från Stockholm till Petropavlovsk tur och retur med Aeroflot
 • Logi på hotell, lodge med flerbäddsförläggning och tält
 • Transport i 6-hjulsdriven buss till vulkanen Mutnovsky tur och retur
 • Helikopter Petropavlovsk–vulkanen Ksudatj–Kurilskojesjön tur och retur
 • Björnspaning från båt, utkikstorn, till fots och från lodgen vi bor (!)
 • Erfarna björnguider som är beväpnade
 • Båtutflykt i Avatjabukten
 • Inträden, nationalparksavgifter enligt programmet
 • Helpension inklusive måltidsdryck samt måltider under flygresorna enligt flygbolagets regler
 • Möjlighet att låna sovsäck och liggunderlag
 • Visum (värde ca 1 290 kr)
 • Dricks
 • Svensk färdledare, Lena Haglund
 • Lokalguide
 • Litteraturlista och praktisk information inför resan

I priset ingår ej: privata utgifter

Anmälningsavgift: 10 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris. I övrigt gäller Gränslösa Resors resevillkor. Dessa återfinns här eller översändes på begäran.

För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Preliminära flygtider

Flygbolag:  Aeroflot
Alla tider är lokala. Vill du resa från annan ort, bokar du själv eller genom oss en anslutning till Stockholm, eftersom flygbolagets regler kräver att alla åker från samma ort.

Dag 1 Stockholm–Moskva 12.45–15.50
Dag 1 Moskva–Petropavlovsk 16.45–10.00, dag 2
Dag 13  Petropavlovsk–Moskva 12.50–12.20
Dag 13  Moskva–Stockholm 18.10–19.20

Hur tränad behöver jag vara?

För att delta i resan behöver du inte vara fysiskt stark. Björnarna brukar vi kunna se från lodgen och vid en plattform som byggts nära lodgen för ändamålet. Vid vulkanen Mutnovsky kan du välja att stanna i lägret. Men vill du komma upp på vulkanerna och vill du vandra när vi är hos björnarna, så bör du kunna gå tre timmar på stigar och i obanad terräng. På vandringarna bär du bara vad du själv behöver, det vill säga vatten, kamera och förstärkningskläder.

Logi

I Petropavlovsk bor vi på hotell med del i dubbelrum 5 nätter. Eftersom den flotta turismen och affärsresenärerna inte hittat till Kamtjatka, får du räkna med en viss retrokänsla. Vid Mutnovsky tältar vi 2 nätter och all utrustning finns att låna. Vid Kurilskojesjön bor vi 3 nätter på ett lodge långt ut i väglöst land dit man bara når med helikopter – eller till fots och med båt om man har mycket god tid! Login är enkel och vi sover i flerbäddsrum, men upplevelserna är stora. Vi är på världens sannolikt bästa plats att spana brunbjörn!

 

Resans godbitar

 • Goda chanser att på mycket nära håll se de ståtliga Kamtjatka-brunbjörnar när vi under ett par nätter bor i ett av världens mest björntäta områden. Man säger här att ungefär var 50:e invånare är björn.
 • Vandring i vildmark vid en av Kamtjatkas aktiva vulkaner Mutnovsky med fantastiska vyer över Kamtjatkas vulkanlandskap.
 • Bad i heta källor.
 • Vi upplever Kamtjatkas huvudstad Petropavlovsk, där den svenska Kamtjatka-expeditionens högkvarter fortfarande finns kvar.

Färdledare Lena Haglund

Färdledare Lena Haglund

Frilansjournalisten Lena Haglund har genom åren producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT. Hon har alltid lockats lite extra av polartrakterna och varit i Antarktis, på Grönland och Svalbard. Men det finns en annan karg och vild plats, som ligger henne extra varmt om hjärtat – Kamtjatka, i ostligaste Ryssland. Lena har varit på halvön många gånger och producerade 2003 en dokumentär i upptäckts- och forskningsresanden Sten Bergmans fotspår för SVT. Hon har stor erfarenhet av Ryssland, både som journalist och reseledare.

Lena har rest runt i hela det forna Sovjetunionen och talar flytande ryska. På Kamtjatka har hon fortfarande kontakt med många av sina vänner. Några av dem forskar på björnar och driver lodgen där vi får unika möjligheter att spana björn. Under sommaren 2019 kommer Lena vara där och volontärarbeta. Det var under sin första resa till Kamtjatka 1991 – när halvön precis öppnats för utlänningar och hon var bland de tidigaste utländska besökarna – som hon bestämde sig för att det var journalist hon skulle bli. 2013 skrev hon också en bok om Sten Bergman tillsammans med två andra journalister, där hon delade med sig av både Bergmans och sina egna erfarenheter av denna spännande halvö. Det här är en resa genom tiderna på Kamtjatka med Lena Haglund som vägvisare.

 

Sammanfattad resplan

 • Dag 1: Flyg från Stockholm till Moskva (M)
 • Dag 2: Sightseeing i Moskva och flyg till Kamtjatka (F,L)
 • Dag 3: Ankomst Kamtjatkas huvudstad Petropavlovsk (M)
 • Dag 4: Huvudstaden Petropavlovsk (F,L,M)
 • Dag 5: Läger vid vulkanen Mutnovsky (F,L,M)
 • Dag 6: Vandring i Mutnovskydalen (F,L,M)
 • Dag 7: Tillbaka till huvudstaden Petropavlovsk (F,L,M)
 • Dag 8: Helikopter till vulkanen Ksudatj och vidare till Kurilskojesjön och björnspaning (F,L,M)
 • Dag 9-10: Kamtjatka-brunbjörn, lax och jättehavsörn (F,L,M)
 • Dag 11: Björnexkursion och helikopter till Petropavlovsk (F,L,M)
 • Dag 12: Båtutflykt i Avatjabukten med säl och sjöfågel (F,L,M)
 • Dag 13: Flyg hem (F)

 

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Karta

 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet