Skip to main content

Bland herdefolk i Kaukasus med Lena Haglund och Tidningen Vi

Tillsammans med ciceron Lena Haglund upplever vi Georgiens vackra bergstrakter bortom turiststråken och utforskar de intressanta kulturer som uppstått i isolerade bergsbyar. Vi möter georgierna i olika miljöer, från vinbönder och krukmakare på låglandet till herdar och invånare i de små byarna bland bergen. Med fyrhjulsdrivna fordon på slingrande vägar tar vi oss upp bland bergen till området Tusjeti belägen i det mäktiga bergslandskapet Stora Kaukasus. Här möter vi tusherna, ett traditionellt herdefolk som vallat sina djur bland bergen sedan urminnes tider. I dessa isolerade trakter lever folktron och animistiska traditioner av förkristna Georgien kvar med lokala helgedomar och heliga platser. Under två dagar utforskar vi den gröna Pankisidalen och möter de människor som bor och arbetar här. Kisterna i Pankisi är en liten etnisk minoritet som lever enligt sunnimuslimska traditioner med inslag av sufism, vilket utgör en spännande kontrast till det annars ortodoxa kristna Georgien. Landet är omtalat för sin mat- och vinkultur och under resan får vi uppleva allt från georgiskt vin och dignande bufféer till gårdsproducerade fårostar och kisternas alkoholfria öl.

Sök resa

Färdledare Lena Haglund

Färdledare Lena Haglund

Frilansjournalisten och fotografen Lena Haglund är inte bara en uppskattad färdledare, hon har även producerat dokumentärer och reseskildringar från hela världen för SVT, bland annat från Georgien. Hon talar flytande ryska och har ett stort intresse för natur och älskar att möta nya kulturer och människor.

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna.

Dag 1, tisdag 3 sep: Avresa från Skandinavien
Avresa med flyg från Skandinavien på kvällen via Istanbul till Tbilisi.

Dag 2 onsdag 4 sep: I Tbilisi
Ankomst till Tbilisi under natten och på flygplatsen väntar vår egen buss och den engelsktalande lokalguiden. Transfer till vårt hotell som är beläget i centrala delarna av gamla staden. Morgonen är fri, så att den som vill sova ut kan göra det och frukost serveras ända fram till klockan elva. Tillsammans med vår färdledare och lokala guide gör vi en stadspromenad genom gamla Tbilisi, då vi får uppleva de smala, kuperade kullerstensgatorna som är kantade av färgglada hus med vackert snidade träbalkonger. I Abanotubanikvarteret ser vi de karaktäristiska kupolformade badhustaken och vi stannar till utanför det blå badet för att beundra den vackra mosaiken. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder, då man t ex kan ta linbana upp till Narikalaborgen eller ta sig ett svavelbad i något av badhusen. Färdledaren ger gärna tips! På kvällen återsamlas vi för gemensam välkomstmiddag. (Frukost och middag ingår)

Dag 3, torsdag 5 sep: I Tbilisi
Även under denna dag blir det några timmars fri tid för att var och en ska kunna njuta av Tbilisi efter eget tycke och smak, men självklart ska vi fortsätta att utforska huvudstaden tillsammans med vår ciceron och ett besök på Nationalmuseet ger oss en fin inblick i landets historia. Georgien sägs vara vinets födelseland och vi kommer att besöka såväl vinodlare som kvevrimakare under vår resa, men som en första introduktion till georgiskt vin startar vi med en vinprovning på en av Tbilisis bästa vinprovarbarer. Något annat som gjort Georgien känt är deras folkdanstradition och ikväll får vi uppleva en folkdansshow i samband med vår middag. (frukost och middag ingår)

Dag 4, fredag 6 sep: Sufism hos kisterna i Pankisidalen
Efter frukost och utcheckning kliver vi ombord på vår buss som kör oss norrut. Målet är Pankisidalen, belägen mellan vinregionen i Alzanidalen och Stora Kaukasus. I dalen finns sex små byar där majoriteten av invånarna består av folkgruppen kist, ättlingar till tjetjenska bosättare som immigrerade till Georgien i mitten av 1800-talet. De har ett eget språk, kultur, hantverk och religion som bygger på sunnimuslimska traditioner. Här ska vi bo under två nätter för att få en inblick i deras intressanta kultur och historia och för att upptäcka de vackra omgivningarna. Byn Jokolo blir vår bas, där vi bor i flerbäddsrum på ett enkelt, men trevligt homestay eller hemma hos familjer. Vi börjar vår vistelse i Pankisidalen med att åka till den gamla moskén i byn Duisi. Vi är inbjudna att delta i den religiösa ceremoni dalens kvinnor utför varje fredag. Zikrcermonin är en uråldrig andlig rit med rötter i sufismen. I likhet med de virvlande dervischerna rör sig deltagarna cirkulärt, i en ständigt ökande takt medan de skanderar, sjunger och klappar händerna. Vi ska också besöka en av de duktiga hantverkare som tovar ull enligt traditionella tjetjenska metoder och som används till såväl kläder som dekorativa väggbonader. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, lördag 7 sep: Batsara naturreservat och folkmusik
Efter frukost gör vi en jeeptur till det närbelägna naturreservatet Batsara, där vi får uppleva vacker natur och fina vyer. Hemma hos en biodlare blir vi bjudna på te och hemlagad honung och vi ska besöka ett litet bryggeri som tillverkar Kisturi, en tjetjensk alkoholfri öl, då de allra flesta kister avstår från alkohol.  Vi återvänder till byn och får lite tid på egen hand innan vi samlas för att äta middag och lyssna till folkmusik. En kvinnlig sångensemble kommer att framföra så väl traditionella tjetjenska som sufiinspirerade sånger. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, söndag 8 sep: Spektakulär jeepresa till nationalparken Tusjeti
Vi tar farväl av våra vänner i Pankisidalen för att fortsätta vår resa ännu längre norrut, upp till Stora Kaukasus och nationalparken Tusjeti. Resan tar hela dagen men den är en upplevelse i sig! Vi färdas i jeepar på slingrande bergsvägar, genom hårnålskurvor och förbi branta stup. Vi kommer att köra igenom Albanopasset beläget på 2850 meter över havet. Vyerna är hissnande och vi kommer att göra flera pauser under resans gång för att njuta av utsikten, fotografera och äta vår picknicklunch. Ibland kan det också bli ofrivilliga stopp när vi möter herdar med stora fårflockar som påbörjat sin vandring från sommarbetet uppe i bergen till vintervistet på låglandet. Vägen till och från Tusjeti är bara farbar under perioden april till oktober, under vintern stannar endast ett fåtal människor kvar då området är helt isolerat. På eftermiddagen når vi vårt mål, byn Omalo och vårt trevliga pensionat där vi ska bo tre nätter. Vi befinner oss på 1880 meters höjd över havet och på en klippa ovanför oss ser vi byns landmärke, ruinen av fästningen Kesolo med sina karaktäristiska vakttorn. Fri tid för att upptäcka byn eller en stunds vila innan vi samlas till en gemensam middag. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)

Dag 7, måndag 9 sep: Bergsbyar och traditioner i Tusjeti
Idag ska vi utforska de vackra omgivningarna i Tusjeti och stifta bekantskap med fler små medeltidsbyar. Tack vare sitt isolerade läge är naturen på många ställen orörd och människorna här lever fortfarande enligt gamla traditioner, med lokala variationer både när det gäller religion och kultur. Byn Dartlo är naturskönt belägen i Pirikitidalen och med sina vackra stenhus med skiffertak och de höga vakttornen ser den nästan ut som en plats ur sagornas värld. Mest känd är kanske byn för sin rättssal som är belägen utomhus, med tolv stenstolar där tolv domarna samlades för att skipa rättvisa. Vi fortsätter till byarna Dano och Kvavlo, belägna på en klippig bergssluttning. Ständig kontakt med olika etniska grupper från norra Kaukasus och isoleringen från övriga Georgien har gett Tusjeti en säregen blandning av religiösa seder och traditioner där ortodox kristendom har inslag av animism och hedendom. Böneplatser och tempel i form av små stenhus prydda med gethorn är en vanlig syn i Dano. Vid många av helgedomarna är det endast tillåtet för männen att vistas och skulle en kvinna komma för nära blir det med all säkerhet oväder. Fläskkött förekommer inte alls i Tusjeti, men däremot är förstås får och lamm vanliga på menyn. Som traditionen bjuder offras ett lamm när gäster kommer på besök och vi får njuta av en lammlunch ute i det fria. Vi återvänder till Omalo under eftermiddagen och dagen avslutas med middag. (Frukost, picknick lunch och middag ingår)

Dag 8, tisdag 10 sep: Bergsbyar och georgisk matlagning
Ännu en spännande dag i bergen väntar och vi åker ut på upptäcktsfärd med våra jeepar. I byn Shenako finns den enda ortodoxa kyrkan i hela regionen, men den ligger i anslutning till ett hedniskt tempel och olika trosuppfattningar flätas samman. Vi fortsätter till byn Diklo, beläget i nordöstra hörnet av Georgien, inte långt från gränsen till Dagestan. En pittoresk by där vi får träffa en familj som stannar i Tusjeti över vintern och det blir spännande att få höra hur de upplever att vara så isolerade från omvärlden under nästan ett halvår. Åter i Omalo ska vi försöka oss på georgisk matlagning. Khinkali är en form av dumplings som äts i hela Georgien, men olika regioner har förstås sin egen lokala specialitet. Tusjeti khinkalin har lite tjockare deg, fyllningen består av lamm eller nötkött och den kryddas ofta med kummin. Det gäller att få till en perfekt deg för att kunna forma snygga dumplings som sedan ångkokas och avnjuts. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9, onsdag 11 sep: Bergsvyer och hantverk
Idag är det dags att lämna Tusjeti, men vi har ännu en dag fylld med vackra vyer framför oss då vi återigen ska färdas på serpentinvägen ner från bergen. Vi ska besöka en familj som har sysslat med ull och handarbete i flera generationer. Ullen kardas och spinns förhand och man använder sig av växtfärgning. Av den färdigbearbetade ullen tillverkar man allt från mattor till stickade tofflor. Vi kommer också att äta lunch i familjens 1800-tals hus och förutom god mat får vi smaka deras lokala likör som smaksätts med olika örter. På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell i Telavi och dagen avslutas med middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10, torsdag 12 sep: Telavi och Kachetien – Georgiens vindistrikt
Efter frukost åker vi till Telavis lokala marknad som är känd över hela Georgien för sin storlek och design. Här gör lokalbefolkningen sina inköp och det finns mängder av frukt, grönsaker, mejeriprodukter och en stor avdelning med de georgiska godsakerna churchkhela. När vi botaniserat klart på marknaden gör vi en rundtur i staden för att beundra de vackra husen med sina dekorerade balkonger, se den gamla fästningen och den enorma platanen som sägs vara 900 år gammal. Georgien sägs vara vinets födelseland och här har vin tillverkats i 8000 år och än idag finns vin som lagras på stenåldersvis. Druvsaften tappas upp i stora lerkärl ”kvevri” och grävs ner i jorden, där den får rätt temperatur för att jäsa. Många vingårdar sätter stor vikt vid att hålla fast vid denna speciella jäsningsmetod och de traditionella lerkrusen tillverkas bara av ett fåtal krukmakare. Vi ska besöka Zaza Kbilashvili som är fjärde generationens kvevrimakare och få höra om konsten att göra ett perfekt vinlagringskärl, ett arbete som tar flera månader. Å andra sidan kan en välgjord kvevri hålla i 150 år. Vi äter lunch hos krukmakaren och sedan fortsätter vi till en av de större vingårdarna i regionen, vin för både den inhemska- och internationella marknaden produceras. Naturligtvis får vi provsmaka några viner och det finns också möjlighet att köpa vin. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Telavi och på kvällen samlas vi till avskedsmiddag då vi får lyssna till georgisk polyfonisk sång. En fin avslutning på resan. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11, fredag 13 sep: Hemresa
Frukost och utcheckning från hotellet och busstransfer till Tbilisis flygplats för vidare resa hem till Skandinavien. (Frukost ingår)

 

Resefakta och pris

Resefakta och pris

Datum 2024:
3 – 13 september

Pris
Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter  37 900 kr
Pris per person för icke prenumeranter                             38 900 kr
Enkelrumstillägg totalt 8 nätter                                                  3 900 kr

I Pankisidalen, 2 nätter, bor alla i flerbäddsrum. För övriga nätter kan vi erbjuda ett mycket begränsat antal enkelrum då vi bor på små hotell och pensionat.

I priset ingår

 • Flygresa med Turkish Airlines i ekonomiklass Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Tibilisi t/r inkl skatt.
 • Klimatfinansiering av 1 klimatsmarta spis till en familj i Nepal
 • 8 nätter i delat dubbelrum på hotell och pensionat enligt program
 • 2 nätter i delat flerbäddsrum på gästhus
 • 10 frukostar
 • 5 luncher och 2 picknick luncher
 • 9 middagar
 • Måltidsdryck till lunch och middag ingår, oftast 1 glas vin men under picknick och i Pankisidalen är det alkoholfri dryck. Kaffe/Te på maten ingår.
 • Ett vingårdsbesök inkl vinprovning
 • En flaska vatten om dagen
 • Alla entréer, nationalparksavgifter, utflykter och besök enligt program
 • Alla transporter enligt program
 • Dricks till lokalguide och förare
 • Engelsktalande georgisk lokalguide
 • Lena Haglund är vår svensktalande färdledare under hela resan

I priset ingår ej: Personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               12–16 personer

Logi
8 nätter bor vi på hotell och pensionat i delat dubbelrum (möjlighet till ett begränsat antal enkelrum mot tillägg) med privat wc och dusch. Under två nätter i Pankisidalen bor vi på ett enkelt gästhus/homstay i fyrbäddsrum uppdelat i dam- respektive herrum med gemensamma toaletter och duschar i en separat byggnad intill huvudbyggnaden. Beroende på gruppstorlek kan även några gäster få bo hemma hos en familj.

Dag 1 – 4          Hotell i Tbilisi
Dag 4 – 6          Gästhus/homstay i Pankisidalen
Dag 6 – 9          Pensionat i Omalo
Dag 9 – 11        Hotell i Telavi

Resans förutsättningar
Med privat minibuss och jeepar utforskar vi Georgien bortom allfarvägarna. Det är ingen vandringsresa, men du bör kunna röra dig obehindrat på ojämnt underlag och i kuperad terräng. Även i städer får man räkna med kullerstensgator och nivåskillnader och vi kommer att göra stadsvandringar. I början av september är det fortfarande sommarvarmt i Tbilisi och i vindistriktet Kachetien. Uppe i bergen börjar det bli höst och här får vi räkna med betydligt svalare temperaturer och kläder för alla väder.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Sammanfattad resplan och flygtider

Sammanfattad resplan

Dag 1: Avresa från Skandinavien (Måltider enligt flygbolagets regler)

Dag 2: I Tbilisi (F, M)

Dag 3: I Tbilisi (F, M)

Dag 4: Seder och bruk hos kisterna i Pankisidalen (F, L, M)

Dag 5: Natur och traditioner i Pankisidalen (F, L, M)

Dag 6: Resa genom bergslandskap till Omalo i Tusjeti (F, L, M)

Dag 7: Vi utforskar byarna Dartlo, Dano och Kvavlo i Tusjeti (F, L, M) 

Dag 8: Vi utforskar byarna Diklo och Shenako i Tusjeti (F, L, M)

Dag 9: Resa från Tusjeti till Telavi, besök hos yllehantverkare (F, L, M)

Dag 10: Telavi och vindistriktet Kachetien (F, L, M)                                                                                    

Dag 11: Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch (vissa som picknick lunch enligt program), M = Middag

Preliminära flygtider med Turkish Airlines
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Från Stockholm
Dag 1
18:30 Avresa från Stockholm, Arlanda, TK1796
23:10 Ankomst till Istanbul
Dag 2
02:20 Avresa från Istanbul, TK376
05:45 Ankomst till Tbilisi

Dag 11
10:40 Avresa från Tbilisi, TK379
12:15 Ankomst till Istanbul
15:00 Avresa från Istanbul, TK1795
17:35 Ankomst Stockholm, Arlanda

Från Göteborg
Dag 1
18:20 Avresa från Göteborg, Landvetter, TK1800
22:50 Ankomst till Istanbul
Dag 2
02:20 Avresa från Istanbul, TK376
05:45 Ankomst till Tbilisi

Dag 11
10:40 Avresa från Tbilisi, TK379
12:15 Ankomst till Istanbul
15:00 Avresa från Istanbul, TK1799
17:25 Ankomst Göteborg, Landvetter

Från Köpenhamn, Kastrup
Dag 1
19:20 Avresa från Köpenhamn, Kastrup, TK1786
23:35 Ankomst till Istanbul
Dag 2
02:20 Avresa från Istanbul, TK376
05:45 Ankomst till Tbilisi

Dag 11
10:40 Avresa från Tbilisi, TK379
12:15 Ankomst till Istanbul
16:05 Avresa från Istanbul, TK1785
18:25 Ankomst Köpenhamn, Kastrup

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-09-0311 dagarStockholm, ArlandaBland herdefolk i Kaukasus med Lena Haglund och Tidningen Vi (ARN)
Reseledare: Lena Haglund
37 900:-BokaMer information
2024-09-0311 dagarKöpenhamn, KastrupBland herdefolk i Kaukasus med Lena Haglund och Tidningen Vi (CPH)
Reseledare: Lena Haglund
37 900:-BokaMer information
2024-09-0311 dagarGöteborg, LandvetterBland herdefolk i Kaukasus med Lena Haglund och Tidningen Vi (GOT)
Reseledare: Lena Haglund
37 900:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet