Skip to main content

Historia på Donau med Dick Harrison och SvD Accent

Historieprofessorn och författaren Dick Harrison tar oss med på en fascinerande kryssning genom Centraleuropas historia. Vi har chartrat en båt exklusivt för SvD accent och under en vecka får vi njuta av en klassisk kryssning på Donau. Vi färdas genom fyra länder, Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern och till tre vackra huvudstäder, Wien, Bratislava och Budapest. Vi glider fram på floden och njuter av det vackra landskapet som passerar revy. Den av Unesco värdsarvslistade dalgången Wachau bjuder på sagolika vyer, med medeltida byar, kloster, ruiner och vidsträckta vingårdar som klättrar ner från bergen mot floden. Vårt trivsamma kryssningsfartyg, M/S Vivienne har plats för 140 gäster och är chartrad för SvD accent. Ombord har vi gott om tid att njuta av utsikten, äta gott, umgås och lyssna till vår cicerons initierade och inspirerande föredrag om regionens fascinerande historia. Under vår kryssning besöker vi sevärda byar och städer, där vi bjuds på en intressant guidad utflykt eller kulturupplevelser som konserter och vinprovning. Vår kryssningsrutt tar oss till flera historiskt intressanta platser förutom de tre huvudstäderna, till exempel benediktinklostret i staden Melk, Dürnstein med sin fantasieggande slottsruin och den gamla ungerska staden Esztergom, som en gång i tiden var Ungerns huvudstad och idag ståtar med landets största basilika.

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program
Vi reserverar oss för ändringar av tider och rutt. Dessa är alltid kaptens beslut.  

Dag 1, sö 29 okt: Flyg till München och transfer till Passau och vår båt M/S Vivienne
Flyg från vald avreseort till München och vidare transport med buss till staden Passau, där vår båt M/S Vivienne väntar. Efter incheckning serveras middag i båtens trevliga restaurang.
(Middag ingår)

Dag 2, må 30 okt: Vi utforskar Passau och startar vår kryssning på Donau
Efter en god natts sömn och en härlig frukost ombord ska vi ta oss en närmare titt på Passau, belägen i östra Bayern. Staden kallas även treflodsstaden, då floderna Donau, Inn och Ils förenas här. Vi gör en stadspromenad i den gamla välbevarad innerstaden med medeltida arkitektur. Stefansdomen, stadens vackra barockkatedral byggdes 1688 och ståtar med Europas största kyrkorgel med över 17 000 orgelpipor. Vi återvänder till M/S Vivienne för lunch och under eftermiddagen lägger vi ut från kaj för att påbörja vår kryssning på Donau. Några mil öster om Passau passerar vi Donauslingan vid Schlögen, där granitklippor tvingat floden att göra en spektakulär loop genom landskapet. Medan vi sakta glider ut på floden och njuter av de vackra vyerna får vi lyssna till Dick Harrisons första intressanta föredrag och på kvällen samlas vi till middag i restaurangen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3, ti 31 okt: Klostret i Melk, Wachaudalen och Dürnstein med vinprovning
När vi kliver upp för att äta frukost har vi lagt till i den österrikiska staden Melk, som är naturskönt belägen, i den av Unesco värdsarvslistade Wachaudalen. Benediktinklostret, Stift Melk, med anor från 1000-talet är stadens stora sevärdhet. Den pampiga barockbyggnaden vi ser idag uppfördes i början av 1700-talet och vi gör en guidad rundtur, då vi bland annat ser det magnifika biblioteket, marmorhallen och balkongen, varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden och floden. Vi kryssar vidare på Donau, den näst längsta floden i Europa och den viktigaste vattenvägen i Österrike. Den har format landskapet och människorna längs dess stränder sedan urminnes tider, vilket vi tydligt kan se när vi färdas genom Wachaudalen. Vår väg kantas av vidsträckta vin- och fruktodlingar som klänger sig upp mot de böljande bergen, pittoreska städer och byar, slott och gamla borgar.
Vårt nästa strandhugg sker i den lilla staden Dürnstein med anor från 1000-talet. På en klippa, högt ovanför staden, ser vi ruinen av den borg där Richard Lejonhjärta satt fängslad på 1100-talet och som år 1645 sprängdes av den svenska fältmarskalken Lennart Torstenson. Vi gör en stadspromenad då vi bland annat ser Kremsporten, med sitt vakttorn från 1400-talet och det vackra rådhuset i renässansstil. Rundvandringen avslutas i Dürnsteinklostret där vi får lyssna till en orgelkonsert. Därefter väntar en vinprovning där vi får smaka några av de lokala viner som produceras här. M/S Vivienne stävar ut från Dürnstein och fortsätter sin färd på Donau mot huvudstaden Wien, dit vi ankommer sen kväll. Vi samlas i salongen för ännu ett fängslande föredrag av Dick Harrison. Middag ombord och sedan kanske någon vill njuta av en drink i baren eller ta sig en svängom på dansgolvet.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4, on 1 nov: I Wien, sightseeingtur och konsert på Kursalon
Frukost och sedan gör vi en stadsrundtur med buss och till fots i den österrikiska huvudstaden. Tre epoker präglar den tidigare residensstaden för Habsburgkejsarna: medeltiden med den gotiska domkyrkan Stefansdomen; barocktiden, vars mest betydande arv utgörs av Hofburg med sina överdådiga kupoler; och det sena artonhundratalets epok med de praktfulla byggnaderna kring Ringstrasse. Det blir också fri tid så den som vill kan besöka Stefansdomen eller njuta av en kopp kaffe och ett läckert bakverk på något av Wiens berömda caféer. Vi återvänder till båten för lunch och eftermiddagen spenderas efter eget tycke och smak. Vi kan rekommendera ett besök vid Museumquartier, där det finns flera intressanta museer. Under sen eftermiddag återsamlas vi ombord för en inspirerande föreläsning av vår ciceron samt efterföljande middag. Vi är i musikens stad och ikväll njuter vi av en klassisk konsert på Kursalon och i pausen väntar ett glas mousserande vin. En härlig avslutning på vår dag i Wien. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, to 2 nov: I Bratislava
Vi avnjuter vår frukost och därefter lyssnar vi till ännu ett intressant föredrag av Dick Harrison, medan vi glider fram på Donau. Vid lunchtid anländer vi till Slovakiens huvudstad Bratislava. Ett minitåg tar oss från båten in till de historiska delarna av staden, där vi bland annat kan beundra slottet och katedralen S:t Martin, som varit kröningskyrka för 19 habsburgska kungligheter. Därefter tid på egen hand för att upptäcka mer av staden eller bara sätta sig på ett trevligt café för att insupa atmosfären. På kvällen återsamlas vi på M/S Vivienne för middag och efterföljande musikunderhållning i panoramabaren. Sen kväll lägger vi ut från Bratislava och fortsätter vår kryssning på Donau till Ungern.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, fr 3 nov: Esztergom och Budapest
På morgonen lägger vi till i Esztergom, en av Ungerns äldsta städer, där landets första kung Sankt Stefan I föddes år 975 och gjorde staden till centrum för den katolska kyrkan. Idag domineras vyn över staden av den enorma basilikan, över 100 meter hög och med en imponerande kupol. Vi gör en rundvandring i staden och återvänder till M/S Vivenne för lunch. Vi fortsätter vår färd genom det natursköna landskapet medan vår ciceron berättar om regionens spännande historia. Några mil norr om Budapest kryssar vi igenom den skarpa U-sväng som kallas Donaukröken. Tidig kväll lägger vi till i den ungerska huvudstaden. Dagen avslutas med en festlig Captain´s dinner. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7, lö 4 nov: I Budapest
På förmiddagen ska vi utforska den ungerska huvudstaden med buss och till fots, ett Unesco världsarv som bjuder på många sevärdheter. Parlamentet är Budapest största och mest spektakulära byggnad och översållad av utsmyckningar. Från Slottshöjden har man en fantastisk utsikt över staden och här hittar vi tre av Budapest mest populära sevärdheter – slottet, Mattiaskyrkan och Fiske-bastiljonen. Den berömda paradgatan, Andrássy avenyn med sina pampiga byggnader i nyrenässans-stil hör också till de stora sevärdheterna. Vi återvänder till M/S Vivienne för lunch och eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder eller en lugn stund ombord. Tidig kväll återsamlas vi ombord och får en sista föreläsning av Dick Harrison med efterföljande middag. Senare under kvällen får vi njuta av fiolens toner då vi bjuds på traditionell ungersk musik ombord.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8, sö 5 nov: Hemresa
Frukost. Busstransfer anpassad till respektive flygs avgångstid från Budapest.  (Frukost ingår)

 

 

Färdledare Dick Harrison

Färdledare Dick Harrison

Dick Harrison kräver ingen närmare presentation och han samarbetar redan med SvD genom att skriva krönikor och besvara läsarfrågor i Svenska Dagbladet. I korthet kan sägas om Dick Harrison att han är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett hundratal böcker. Han är en av Sveriges mest folkkära och uppskattade historiker och en av landets främsta kännare av äldre europeisk historia och kultur. Till de vetenskapliga meriterna kan han lägga åtskilliga framträdanden i radio och tv, inte minst två vinster i SVT:s På Spåret med Ellinor Persson.

Flygtider och kortfattad resplan

Kortfattad resplan

Dag 1 Flyg till München. Busstransfer till Passau och vårt fartyg M/S Vivienne (M)

Dag 2 Passau och kryssning till Melk (F, L, M)

Dag 3 Melk och kryssning genom Wachaudalen till Dürnstein och Wien (F, L, M)

Dag 4 Wien och kryssning till Bratislava (F, L, M)

Dag 5 Bratislava och vi kryssar vidare mot Ungern (F, L, M)

Dag 6 Kryssning till Esztergom och Budapest (F, L, M)

Dag 7 Budapest (F, L, M)

Dag 8 Hemresa. Flyg från Budapest till Skandinavien (F)

Livet ombord
Du kommer dagligen få ett aktuellt program med tider för dagens aktiviteter. Nedan är ett exempel:

06.30                        Frukost för den morgonpigge i salongen
07.30–09.30    Frukostbuffé
10.00–11.00     Dick Harrison föreläser
12.30–14.00     Lunch
14.00–                   Utflykt
16.00–16.30     Té, kaffe och kaka ombord
19.30                          Middag
21.00–                     Musik i salongen
22.30                         Vickning/snacks

Preliminära flygtider

Från Stockholm, Arlanda, med Lufthansa
29 oktober 
15.10 från Stockholm, Arlanda, LH2417
17.20 till München

5 november
10.45 från Budapest, LH1335
12.30 till Frankfurt
13.25 från Frankfurt, LH806
15.30 till Stockholm, Arlanda

Från Göteborg, Landvetter, med Lufthansa
29 oktober 
10.50 från Göteborg, Landvetter, LH2429
13.40 till München

5 november
13.20 från Budapest, LH1677
14.40 till München
15.35 från München, LH2430
17.30 till Göteborg, Landvetter

Från Köpenhamn, Kastrup, med Lufthansa och Austrian
29 oktober 
13.15 från Köpenhamn, Kastrup, LH2441
14.55 till München

5 november
16.45 från Budapest, OS722
17.35 till Wien
20.55 från Wien, OS307
22.40 till Köpenhamn, Kastrup

M/S Vivienne

Vi har chartrat det fina fartyget M/S Vivienne exklusivt för SvD accent
Vi kryssar med M/S Vivienne. Hytterna är 15 kvadratmeter stora och fördelade på tre däck, alla belägna ovan vattenlinjen med fransk balkong eller fönster. Ombord finns en restaurang med fönster från golv till tak för panoramautsikt, en stor, ljus salong där vi samlas för att lyssna till Dick Harrisons intressanta föreläsningar, reception med lobby och butik samt ett rymligt soldäck. Ombord serveras en riklig buffé till frukost och lunch, till middag serveras en trerättersmeny vid bordet. Den mat som serveras är en blandning av internationellt kök och lokala rätter. I salongen serveras eftermiddags kaffe och kakor varje eftermiddag, samt snacks varje kväll. Levande musik i salongen på kvällen. Båten är inte handikappanpassad.   

Fakta om M/S Vivienne

 • Byggd 2000, renoverad 2020
 • Längd 110 m, bredd 11,4 m
 • 73 hytter
 • Hiss från Middledeck till Upperdeck
 • Restaurang med stora panoramafönster där alla får plats att äta samtidigt
 • Panoramabar där alla kan samlas för föredragen
 • Lounge
 • Reception med lobby och butik
 • Soldäck
 • Fri wifi i receptionen
 • Defibrillator

Hytter
Alla hytter har två enkelsängar (80x200cm) som kan dras ihop till en dubbelsäng. Hytterna har nattygsbord med lådor, läslampor, toalettbord med spegel, garderob med värdeskåp, telefon, TV, individuell termostatstyrd luftkonditionering, badrum med dusch, toalett, handfat, hårtork och hygienartiklar från L’Occitane en Provence.

Junior Suite
22 kvadratmeter stor svit belägen på Upper Deck med panoramafönster som kan öppnas till en fransk balkong. Minibar och kaffemaskin.

Junior Suite

Upper Deck och Midship Middle Deck
15 kvadratmeter stora hytter med panoramafönster som kan öppnas till en fransk balkong.

Upper Deck och Midship Middle Deck

Forward-Middle Deck
15 kvadratmeter stora hytter med ett stort, icke öppningsbart, fönster.

Forward-Middle Deck

Main Deck
15 kvadratmeter stora hytter med ett mindre, ej öppningsbart fönster, beläget i takhöjd.

Main Deck
 

Däcksplan

Resefakta och pris

Resefakta

Datum: 29 oktober–5 november 2023

Pris för del i dubbelhytt på Main Deck med flyg från:
Stockholm Arlanda: 34 900 kr/person            
Köpenhamn Kastrup: 35 850 kr/person
Göteborg Landvetter: 35 850 kr/person        
Exklusive flyg: 32 000 kr/person

Tillägg för enkelhytt: 5 000 kr

Tillägg för uppgradering av hytt:
Forward-Middle Deck: 2 000 kr/person
Midship-Middle Deck (fransk balkong): 3 000 kr/person
Upper Deck (fransk balkong): 5 000 kr/person
Junior Suite Upper Deck: 10 000 kr/person

 

I priset ingår:

 • flyg till München, hem från Budapest inkl skatter
 • Föreläsningar av historieprofessor Dick Harrison som är vår ciceron under hela resan
 • 7 nätter i delad dubbelhytt på chartrade M/S Vivienne, för 140 kryssningsresenärer
 • samtliga måltider ombord (från middag dag 1 till frukost dag 8)
 • Vin/öl/läsk/vatten till lunch och middag
 • Utflykter enligt program: Stadsrundtur i Passau, Dürnstein, Wien, Bratislava, Esztergom och Budapest. Unesco värdsarvslistade Wachaudalen med besök i benediktinklostret i Melk, Dürnstein med orgelkonsert och vinprovning, klassisk konsert i Wien.
 • Transporter enligt program
 • Hörsnäcka under guidningar
 • Underhållning ombord
 • Fri tillgång till kaffe och te
 • Skönhetsprodukter från L’Occitane en Provence
 • Hamn- och passageraravgifter
 • EU-moms
 • Dricks ca 1 000 kr
 • Klimatkompensation, din resa bidrar med 2 klimatsmarta spisar till familjer i Nepal
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips

 

I priset ingår inte: egna utgifter


Antal deltagare: 110–140 personer

Säsong
Det är höst, men vi kan räkna med att det är både ljusare och varmare än hemma. Den genomsnittliga temperaturer är cirka 10 grader, lite varmare på dagarna.

Resans förutsättningar
Olika hamnar har olika förutsättningar för på- och avstigning, beroende på vilken plats i hamnen båten tilldelats. Hiss finns endast mellan Middledeck och Upperdeck. Det går bra att ta med sig hopfällbar rullator eller rullstol ombord, men dessa får inte placeras i gångarna på båten utan ska tas in i hytten. Av säkerhetsskäl måste gångarna hållas fria. Alla städer är inte handikappanpassade och det kan vara besvärligt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Bussarna har ofta höga trappsteg. Har du svårt att röra dig måste du med andra ord ha någon med dig som kan ge dig en hjälpande hand och också vara beredd på att det ibland kan vara svårt eller omöjligt att följa med på hela eller delar av en utflykt.

Betalningsvillkor och avbokningsvillkor 

Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan

Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Du kan även teckna avbeställningsskydd genom Gouda Reseförsäkringar. Kontakta oss för mer information eller teckna försäkringen direkt på vår hemsida.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här: Allmänna och särskilda resevillkor

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som myndighetsbeslut, väder och vind.

Resegaranti
Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet.

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2023-10-298 dagarStockholm ArlandaHistoria på Donau med Dick Harrison och SvD Accent (ARN)
Reseledare: Dick Harrison
Fullbokad. Klicka på intresseanmälan om du vill ställa dig på väntelista.
34 900:-IntresseanmälanMer information
2023-10-298 dagarKöpenhamn KastrupHistoria på Donau med Dick Harrison och SvD Accent (CPH)
Reseledare: Dick Harrison
Fullbokad. Klicka på intresseanmälan om du vill ställa dig på väntelista.
35 850:-IntresseanmälanMer information
2023-10-298 dagarPassau/MünchenHistoria på Donau med Dick Harrison och SvD Accent (Ej flyg)
Reseledare: Dick Harrison
Fullbokad. Klicka på intresseanmälan om du vill ställa dig på väntelista.
32 000:-IntresseanmälanMer information
2023-10-298 dagarGöteborg LandvetterHistoria på Donau med Dick Harrison och SvD Accent (GOT)
Reseledare: Dick Harrison
Fullbokad. Klicka på intresseanmälan om du vill ställa dig på väntelista.
35 850:-IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet