Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna.
Dag 1, sö 19 april: Avresa från Skandinavien och ankomst till Boltaña
Avresa med flyg från Skandinavien till Barcelona och vidare med buss till byn Boltaña och vårt fina hotell Monasterio de Boltaña, vackert beläget med utsikt över bergen och floden Ara. Efter incheckning finns tid till att utforska omgivningarna, en stunds vila, eller bekant sig med hotellet som är inrymt i ett gammalt kloster från 1600-talet. Under kvällen samlas vi till en välkomstmiddag i hotellets trevliga restaurang. (Middag ingår)


Dag 2, må 20 april: Kvinnohistoria i Aínsa och kreativt entreprenörskap i Guaso
Rundvandring i byn Aínsas historiska centrum med Eva García, en engagerad guide med djupa kunskaper om regionens historia, särskilt kvinnornas. Genom hennes berättelse får vi möta herrskapsfolk, jordbrukarkvinnor, kloka gummor och pionjärer, vars livsöden ger oss en ny bild av medeltiden och landsbygdens historia. Aragoniens kvinnor har satt avtryck i historien – från drottning Petronella på 1100-talet, som förenade Aragonien och Katalonien, till de kvinnor på landsbygden som varit en bärande kraft inom jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och dem med stor kunskap om naturmedicin, som kallades för kloka gummor men ibland beskylldes för häxeri. På museet för traditionell konst och hantverk får vi genom föremål, redskap och berättelser en inblick i deras vardag.


Nu styr vi kosan mot Guaso, en liten, charmig by i de aragonska Pyrenéerna, känd för sina vidsträckta vyer över de omgivande bergen och dalarna. Den enkla men stämningsfulla kyrkan är belägen i gamla stan och härifrån har vi en fantastisk utsikt över omgivningarna. Vi fortsätter till restaurangen La Tarara de Guaso där vi ska träffa krögaren och kocken May Gracia. Hennes koncept är en vegetarisk restaurang som serverar lokalproducerade måltider på ett hållbart vis, där allt inte bara handlar om smak utan om en helhetsupplevelse för kropp och själ. Lunchen består av en femrätters smakresa, där varje rätt speglar traktens smaker på ett kreativt och elegant sätt. May Gracia presenterar varje rätt, vilket gör måltiden till en upplevelse som både mättar och berör. Vi återvänder till hotellet och kvällen är fri för egna strövtåg eller trevlig samvaro på hotellet. (Frukost och lunch ingår)


Dag 3, ti 21 april: Besök hos fårbönder och nationalparken Ordesa y Monte Perdido
Med buss tar vi oss upp bland Pyrenéerna till Ordesa och Monte Perdido, en av Europas äldsta och mest storslagna nationalparker. Här gör vi en promenad genom det vackra landskapet medan vi lär oss mer om områdets geologi och unika växt- och djurliv. Bussen kör oss till bergsbyn Broto, belägen på drygt 900 meters höjd över havet och härifrån har vi en vacker utsikt över dalen. En kort promenad genom byn tar oss till ett vattenfall där kaskader av vatten forsar ner från en 50 meter hög klippa. I Broto ska vi också träffa Jorge och Irene, som livnär sig på att föda upp får och tillverka ost av fårmjölk. De delar med sig av sitt liv som herdar och ger oss en inblick i arbetet med deras djur, där vallhundarnas betydelse i det dagliga arbetet står i fokus och vi får följa osttillverkningens olika steg samt provsmaka deras handgjorda ostar. Lunchen serveras på en lokal restaurang och vi återvänder till vårt hotell i Boltaña under eftermiddagen (Frukost och lunch ingår)


Dag 4, onsdag 22 april: Den isolerade dalen Bal de Chistau
Idag väntar ett besök i den isolerade dalen Bal de Chistau som bjuder oss på ett storslaget landskap, traditioner och legender från en svunnen tid. Den här delen av Aragonien har bevarat en unik kultur som är närbesläktad med kulturen i de franska Pyrenéerna. I de små byarna, omgivna av 3000 meter höga bergstoppar och grönskande dalar, ser vi stenhus med skiffertak och träbalkonger, smala kullerstensgator, gamla försvarstorn och kyrkor som vittnar om ett hårt men sammanhållet liv i bergen. Vid "Syndarnas bro" har vi en vacker utsikt över floden och bergslandskapet, men den ger oss också en påminnelse om naturens kraft och historiens tystnad. En plats omgiven av mystik, där kvinnor anklagade för häxeri prövades och utstötta skulle sona sina brott. Vi äter lunch på en lokal restaurang där vi får njuta av traktens smaker, en rustikt och omsorgsfullt tillagad måltid. Under eftermiddagen besöker vi någon av de lokala hantverkare som finns i området för att lära oss mer om traditionellt hantverk i Aragonien (Frukost och lunch ingår)


Dag 5, torsdag 23 april: Tenadalen och en av Europas högst belägna vingårdar
Dagens utflykt tar oss till Tenadalen, en av Aragoniens mest ikoniska och natursköna dalgångar, formad av Gállego-floden som har sitt ursprung i de höga Pyrenéerna. Vi gör vår entré genom Santa Elena-ravinen, en dramatisk port till dalen som ger oss en känsla av att ha klivit in i en annan värld. Här väntar besök i flera bergsbyar med fantastisk utsikt och alla har sin egen berättelse, där historia och myt flätas samman. Här upplever vi den traditionella pyreneiska arkitekturen – rustik, funktionell, vacker i sin enkelhet och den avspeglar landskapet och livet här, hårt men i harmoni med naturen. Husen byggs av tjocka stenblock, ofta med trädetaljer i balkonger och fönsterluckor och de skifferklädda taken är branta för att stå emot snön på vintern. Som många isolerade dalar bär även Tenadalen på ett rikt arv av folklore och gamla legender och vi får förstås ta del av dem. Även här får vi möta människor vars kreativa idéer ger dem möjlighet att försörja sig och skapar liv åt bygden. På över 1 300 meters höjd hittar vi en av Europas högst belägna vingårdar där Pilar, en passionerad kvinnlig vinmakare, tillsammans med sin partner skapat ett projekt där höjd, klimat och tradition samverkar till något unikt. Vi gör en rundtur på den småskaliga vingården och därefter väntar provsmakning av några viner samt lunch. (Frukost och lunch ingår)


Dag 6, fredag 24 april: Guargadalen och spökstaden som fick liv igen
Idag ska vi besöka Guargadalen, en av de mest avlägsna och minst kända delarna av Pyrenéerna. Ett område som nästan helt avfolkades under 1900-talet, men som nu sakta får nytt liv tack vare människor som valt att lämna städerna för ett lugnare och mer äkta liv på landsbygden. I byn Artosilla besöker vi den kvinnliga företagaren Azpe som startat en biodling. Här får en inblick i binas fascinerande värld, deras avgörande roll i ekosystemet och den hantverksmässiga processen bakom honungstillverkning. Besöket avslutas med honungsprovning, en upplevelse då vi bokstavligen smakar på naturens skatter. Efter lunch fortsätter vi till byn Jánovas belägen i Aradalen, där Pyrenéernas sista vilda flod har sin källa. Här möts vi av berättelsen om byn som förvandlades till en spökstad, men som aldrig glömdes. På 1960-talet, under Francoregimen, planerade den spanska staten en vattenkraftsdamm som skulle dränka Jánovas och omkringliggande byar. Invånarna tvångsförflyttades och deras hus förstördes men dammen blev aldrig verklighet. Under decennier låg byn öde, tills barnen som en gång bodde där vuxit upp och började återuppbyggnaden av sina föräldrars hem. Idag har byn Jánovas blivit en symbol för mod, motståndskraft och människors förmåga att kämpa för sitt ursprung och hembygd. Vi återvänder till vårt hotell och en gemensam avskedsmiddag då vi får chans att sammanfatta alla intryck från resan. (Frukost, lunch och middag ingår)


Dag 7, lördag 25 april: Hemresa
Frukost på hotellet och utcheckning. Buss till Barcelona och vidare med flyg till Skandinavien. (Frukost ingår)

