Skip to main content

Vietnam - kvinnoresa

Dagar:16
Boka resa

Följ med oss på en resa till vackra, vänliga Vietnam. Det är en resa med fokus på att möta landets kvinnor, men självklart ska vi också utforska den vackra naturen, städerna och kulturen i detta spännande land. Ett avlångt, vidsträckt land med inte mindre än 54 olika etniska minoriteter som alla har sitt eget språk, kultur och traditioner. Resan görs i samarbete med Lilian Thybell som under 25 års tid har hon arbetat och bott i olika asiatiska länder däribland Vietnam. Åren 1996 – 2002 arbetade hon för ett SIDA finansierat projekt som var inriktat på att nå utsatta grupper i avlägsna byar i norra Vietnam. Under sina sex år i Vietnam byggde hon upp ett kontaktnät som hon upprätthållit. Under hösten 2019 återvänder Lilian till Vietnam för att återknyta kontakter och detaljplanera resan.

Under vår resa upplever vi den storslagna och varierande naturen, sjöar och floder, kalkstensbergen i Halongbukten, sandstränder, böljande risfält och grönklädda bergssluttningar. Vietnams stormiga historia har naturligtvis också satt sin prägel på landet. Från mitten av 1800-talet var Vietnam tillsammans med Laos och Kambodja en del av det franska Indokina och än i våra dagar ser man spår från kolonialtiden. Det långa och förödande Vietnamkriget som pågick 1964 - 1973 har naturligtvis också präglat landet.

Sök resa

Färdledare Lilian Thybell

Färdledare Lilian Thybell

Vår svenska färdledare, Lilian Thybell är sjuksköterska och barnmorska. Under 25 års tid har hon arbetat och bott i olika asiatiska länder däribland Vietnam. Åren 1996 – 2002 arbetade hon för ett SIDA finansierat projekt som var inriktat på att nå utsatta grupper i avlägsna byar i norra Vietnam. Lilian specialiserade sig på att undervisa icke läskunniga etniska kvinnor. Det var som att bryta mark, ingen trodde att icke läskunniga kunde lära sig något och uppfattningen var att de var mindre intelligenta. Programmet blev en succé, Vietnams hälsoministerium antog läroplanen och fortsatte att vidareutveckla den för att kunna nå fler kvinnor bland minoritetsgrupperna.   

Lilian har varit en uppskattad färdledare för både studieresor och semesterresor i bland annat Filippinerna, Thailand, Indien och Israel. Under sina sex år i Vietnam byggde hon upp ett kontaktnät som hon upprätthållit. Under hösten 2019 återvänder Lilian till Vietnam för att återknyta kontakter och detaljplanera resan.

Program

Resan är under produktion men här följer en kort beskrivning av resans innehåll.

Några höjdpunkter under resan

Ha Giang provinsen
Ha Giang provinsen är belägen i norra Vietnam och här lever en rad olika etniska minoriteter i de små bergsbyarna. Vi kommer att bo några nätter i byarna för att uppleva kulturen och samtala med kvinnorna. Hur ser deras familjeliv ut? Vad arbetar de med? Hur har tillgång till sjukvård och läskunnighet förändrat deras liv? Vi kommer också att möta kvinnor som startat affärsverksamhet i form av kooperativ för turism och för tillverkning och export av traditionella textilprodukter.

Hanoi
Staden grundades redan på 1000-talet och fick då namnet Thang Long, den flygande draken. 1945 utropade Ho Chi Minh Hanoi till Vietnams huvudstad, men i praktiken var det först efter fransmännens förlust 1954 som staden i praktiken blev huvudstad i Nordvietnam. År 1975 när Sydvietnam införlivades i den kommunistiska staten blev Hanoi huvudstad för hela Vietnam. Efter freden 1975 har vietnameserna arbetat hårt för att bygga upp sitt land och här sjuder det av kreativitet och affärsverksamhet. Vietnam är en av de snabbast växande ekonomierna i världen med en tillväxt i klass med Kina. Vi utforskar den pulserande huvudstaden som sjuder av liv. Gatulivet är fascinerande med gatuförsäljare, cyclos, restauranger, kaféer, tempel och många motorcyklar. Trots den livliga stadsbilden finns dock ett lugn mitt i storstadsbruset. Naturligtvis finns det också många sevärdheter som Ho Chi Minhs mausoleum och den berömda Enkolonnpagoden. Etnologiska Museet ger oss en övergripande bild av landets stora etniska mångfald med många olika folkgrupper. Museet är byggt med hjälp av Musée de l´Homme i Paris och lockar forskare från hela världen. Även i Hanoi räknar vi med att träffa kvinnor för att kunna få en uppfattning om hur storstadskvinnornas liv ser ut. Hur får en yrkesarbetande kvinna ihop familjelivet? Finns det barnomsorg och hur ser skolsystemet ut? Under hela resan kommer vi att kunna njuta av det vietnamesiska köket.

Halongbukten
För många är den berömda Halongbukten sinnebilden av Vietnam. Flera tusen kalkstensberg i olika storlekar och alla möjliga former reser sig upp ur det blågröna vattnet och skapar en fascinerande skärgård. Ett praktfullt skärgårdslandskap som finns upptaget på Unescos världsarvslista. Vi embarkerar en båt som tar oss ut bland öar med sockertoppsberg, djupa grottor med vackra stalaktitformationer och dessutom ett speciellt ljus som ger en magisk atmosfär. Vi övernattar ombord och får möjlighet att möta människor som har skärgården som sitt hem. De bor på sina båtar och livnär sig på fiske och musselodling. Under vår utflykt i Halongbukten kan vi räkna med att havets läckerheter serveras både till lunch och middag.

Strandliv i Hoi An
Resan avslutas med några dagar vid havet och vi kommer att bo i närheten av Hoi An och Da Nang. Här finns möjlighet till sol och bad, men självklart kommer vi att göra intressanta utflykter. På kvällarna njuter vi av vietnamesisk mat på små lokala restauranger medan vi beundrar solnedgången. Hoi An anses vara en av Vietnams charmigaste och bäst bevarade städer. Under 1700-talet var staden känd som en livlig handelsstad där skepp med handelsvaror från hela världen lade till för att lossa sina värdefulla varor. Fartygen blev större och vattennivån i floden för låg och i mitten av 1800-talet tvingades man flytta hamnen norrut där en naturlig bukt kunde fungerar som hamn. Det är staden vi idag känner som Da Nang, som med knappt en miljon invånare är Vietnams femte största stad. Hoi An glömdes bort och blev en liten by som livnärde sig på fiske. När turismen kom till Vietnam i början av 1990-talet fick man upp ögonen för den bortglömda pärlan. Den gamla stadskärnan har en mycket intakt arkitektur. Här kan du t ex beundra den japanska täckta bron och de gamla kinesiska handelshusen. Hoi An blev upptaget på Unescos världsarvslista och trots många besökare har staden lyckats bevara sin helt unika atmosfär. Idag är Hoi An berömt för sina duktiga och flitiga skräddare och här kan du sy upp kläder för en billig penning.

Lokal samarbetspartner ger arbete åt etniska minoriteter
Vår lokala samarbetspartner i Vietnam är en organisation som arbetar med unga volontärer. Volontärer som initierar och ger utbildning i olika utvecklingsprojekt för att engagera och stärka lokalbefolkningen och olika etniska minoriteter. Organisationen tillämpar hållbar turism i samråd med lokalbefolkningen, vilket leder till utveckling inom olika branscher som jordbruk, tillverkningsindustri, försäljning och turism. Besökare får därmed möjlighet att bo i byarna och ta del av lokalbefolkningens vardag och i gengäld får byborna en inkomst och internationellt utbyte.

 

 

Resfakta

Preliminärt datum: 2 – 17 oktober 2020                

Pris: Ej fastställt ännu

Antal deltagare: 10 - 14 kvinnor

Intresseanmälan
Du kan redan nu göra en intresseanmälan för resan! Program och pris väntas klart i november 2019, efter att Lilian Thybell gjort sin planeringsresa i oktober och då öppnar resan för bokning. Du betalar ingen anmälningsavgift förrän du anmäler dig definitivt. Som intresseanmäld har du förtur till resan.

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-10-02INTRESSEANMÄLAN Vietnam - kvinnoresa
Reseledare: Lilian Thybell
Boka
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet