Skip to main content

Vandra och kryssa med Tidningen Vi

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:8
Transportsätt:Flyg eller tåg från Stockholm med flera orter
Boka resa

Vandra och kryssa på Rhen & Mosel i vinskördetid!
Följ med Reseklubben söderut för att njuta av en härlig flodkryssning och vackra strövtåg i Mosel- och Rhendalen. Floderna kantas av promenadvänliga stigar som tar oss genom vinodlingar och lövskogar. Vår färd bjuder på fina vyer över floddalen med sagolika slott, romantiska borgar och små pittoreska byar. Vi besöker bland annat två Unesco världsarv, romarstaden Trier med sina unika byggnadsverk, bland annat Porta Nigra, och mellersta Rhendalens omsorgsfullt bevarade kulturlandskap. Vår resa går av stapeln i vinskördetid, då bladen börjar skifta till höstfärg och mogna druvklasar väntar på att plockas. Området är berömt för sina goda rieslingviner och naturligtvis är vi inbjudna att provsmaka. Under våra härliga vandringar i lugn takt får du sträcka på benen och uppleva det vackra kuperade landskapet med alla dina sinnen och ombord på vårt fina fartyg M/S Leonora finns tid för avkoppling, god mat och dryck. Det här är en resa för både kropp och själ! Allt under ledning av vår kunniga svenska färdledare och lokala guider.

 

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1 lördag den 28 september: Stadspromenad i Koblenz
Flyg från Stockholm till Frankfurt och vidare transport med buss till Koblenz. Du som väljer att resa med tåg ankommer Koblenz redan på fredagen den 27 september och har egen tid fram tills du går ombord på M/S Leonora. På eftermiddagen checkar vi in på M/S Leonora och därefter väntar en kort stadsvandring i Koblenz. Dagen avslutas med en gemensam middag. (M)

Dag 2 söndag den 29 september: Kryssning från Koblenz till Rüdesheim genom världsarvet Mittelrhein. Vandring till bland annat Niedervaldmonumentet i Rüdesheim (ca 3 timmars vandring)
Tidig morgon börjar vår färd uppför Rhen genom den världsarvslistade floddalen Mittelrhein, vilken är som tagen ur sagornas värld. Här blandas bergiga landskap med vinterrasser på sluttningarna och mysiga små städer. Området är med rätta känt som den romantiska delen av Rhen efter Goethes beskrivning av sin resa på floden på 1770-talet. Vi passerar Loreleiklippan, den absolut mest sägenomspunna platsen utmed Rhen. En nästan lodrät klippa av skiffer reser sig 132 meter upp i luften. Enligt sägnen, satt älvan Lorelei på klippan och förtrollade sjöfararna med sin sång. Hänförda av den vackra stämman glömde sjömännen de starka strömvirvlarna och skeppen förliste vid klippan. Loreleiklippan är Rhens smalaste passage vilket förmodligen är ursprunget till legenden. Efter lunch når vi Rüdesheim med den välkända huvudgatan Drosselgasse där det är tätt med vinstugor, caféer och restauranger, men stadens mest besökta sevärdhet är det imponerande Niederwald-monumentet, beläget på en kulle över staden. Det är ett minnesmärke som uppfördes år 1871–1883 i samband med att Tyska riket bildades. Efter lunch går vi i land och promenerar genom den pittoreska stadskärnan. Vi fortsätter genom vinodlingarna upp till Niederwaldmonumentet och väljer sedan stigar som så småningom tar oss runt och tillbaka ner till byn och båten. (F,L,M)

Dag 3 måndag den 30 september: Kryssning Rüdesheim – Alken. Vandring i bergen (ca 3 timmars vandring)
I dag kryssar vi återigen genom det natursköna kulturlandskapet Mittelrhein och med fördel njuter vi av utsikten från soldäck. Vi lämnar floden Rhen och kryssar nu sydväst ut på Mosel till Alken, en av de äldsta städerna i Moseldalen. Olika fynd vittnar om att stadens historia sträcker sig tillbaka ända till kelterna och romarnas tid. Alken är också känt för en av Tysklands äldsta skrifter, ett fredsfördrag som slöts mellan kurfurstarna i Trier och Köln som i många år stred om området. Ovanför byn tronar borgen Thurant som är belägen på en lövskogsklädd kulle högt ovanför staden. Det är en av Moseldalens äldsta borgar och delvis uppförd på romerska fundament. Efter lunch lägger båten till i hamnen och vi ger oss ut på strövtåg för att utforska den pittoreska byn och dess vackra omgivningar. Vi vandrar genom lövskog och på vägar som slingrar sig mellan vinfälten med fina vyer över Moseldalen. (F,L,M)

Dag 4 tisdag den 1 oktober: Kryssning från Alken via Zell till Traben-Trarbach. Vinprovning.
På morgonen kastar vi loss från Alken och fortsätter vår kryssning sydväst ut på Mosel. Vi gör ett kort stopp i byn Zell och under sen eftermiddag når vi tvillingstaden Traben-Trarbach. Staden är belägen på båda sidorna om Mosel och sedan 1898 är de två stadsdelarna förbundna med varandra genom en bro. Traben sträcker sig i en bred remsa längs Mosels västra bank, vid foten av borgruinen Grevensburg, medan Trarbach breder ut sig på den östra Hunsrück-sidan i en dalgång mellan branta berg. Stora bränder i mitten av 1800-talet ödelade den gamla bebyggelsen och idag ser vi exempel på byggnader i vacker jugendstil. Staden var tidigare centrum för vinhandeln i Moseldalen och området producerar fortfarande många fina viner. För vinälskare är Moseldalen verkligen något alldeles extra. Området är världsberömt för sina fantastiska viner som oftast har en hög syra och mycket fruktig smak. Det handlar nästan bara om vita viner och druvsorten Riesling är så dominerande att ”Moselvin” för de flesta säkerligen innebär rieslingvin. Självklart ska vi smaka på vinerna som produceras här och vi gör ett besök hos Axel Emert i hans vinkällare där han på ett lättsamt sätt berättar om familjens långa tradition av vin och vinodling.

Dag 5 onsdag den 2 oktober: Från Traben-Trarbach till Mehring. Bussutflykt till romarstaden Trier.
Tidig morgon kastar vi loss och följer Mosels slingrande väg mot dagens mål. Efter lunch lägger vi till i Mehring och här väntar en privat buss som kör oss till staden Trier. Den grundades år 16 f. Kr. under den romerske kejsaren Augustus styre och kallades då Augusta Treverorum. Vi gör en stadspromenad och beundrar många av de sevärdheter som gjort staden berömd. Trier är inte bara känd som Tysklands äldsta stad, utan också som viktigt centrum för antika byggnader och konstskatter. Det visar sig redan vid första anblicken av Porta Nigra, stadens landmärke och den mest välbevarade stadsporten från den antika världen. Porta Nigra är upptagen på Unescos världsarvslista tillsammans med flera välbevarade minnesmärken som visar vilken betydelsefull stad Trier var under antiken. Här återfinner vi amfiteatern, de berömda kejsartermerna där romarna badade och njöt, liksom den gamla bron Römerbrücke som fortfarande är en viktig trafikled. Under vår rundvandring kan vi beskåda Konstantinbasilikan, Aula Constantina, som är världens enda bevarade romerska kejsarhall. Idag är det en kyrka, men med samma utseende som när kejsare Konstantin tronade där på 300-talet. Även Triers medeltida byggnader gör ett djupt intryck som till exempel katedral S:t Peter, den äldsta i Tyskland, eller Liebfrauenkirche i tidig gotisk stil. Staden är Karl Marx födelsestad och huset där han föddes finns kvar. Lagom till middagen återvänder vi med våra buss till M/S Leonora.

Dag 6 torsdag den 3 oktober: Kryssning från Mehring till Bernkastel Kues. Vandring cirka 3 timmar.
På morgonen lättar vi ankar och seglar nedför Mosel till byn Bernkastel Kues, där vi lägger till vid kaj strax efter lunch. Under båtresan kan vi njuta av det vackra landskapet med vinstocksbeklädda sluttningar, där mogna vindruvor väntar på att plockas. Överallt längs Mosel odlas vindruvor för framställning av främst vita, fruktiga rieslingviner. Druvstockarna odlas på skifferjord som magasinerar solvärmen året om för att återge värme åt stockarna under den korta tiden mellan blomning och skörd, vilket ger vinet dess karakteristiska friskhet med smak av citrus, aprikos och äpple. Det mest kända vinet är Bernkasteler Doctor, druvorna odlas här och legenden om hur en sjuk kurfurste botades med detta vin får du höra på plats. Bernkastel Kues är belägen på båda sidorna om floden, omgiven av vingårdar och högt ovanför staden tronar den imponerande ruinen av riddarborgen Landshut. Det är en av Mosels mest pittoreska byar med medeltida korsvirkeshus och det äldsta huset, "Spitzhäuschen", uppfördes redan 1416. Som vanligt ger vi oss ut till fots efter lunch för att utforska det fina landskapet och naturen som omger Bernkastle Kues. Vi börjar med en kort stadsrundtur och fortsätter sedan upp i bergen. Vid 5-tiden är vi tillbaka i byn efter en härlig tur i bergen på fina stigar. Du har några timmar innan middagen att insupa byns härliga atmosfär och kanske ta ett svalt glas vin på någon av de många vinstugorna. Vi återvänder till M/S Leonora och ikväll blir det extra festlig då Captain´s dinner serveras. (F,L,M)

Dag 7 fredag den 4 oktober: Kryssning Bernkastel Kues-Cochem-Koblenz. Vandring cirka 3 timmar.
M/S Leonora lättar ankar från Bernkastle Kues medan vi fortfarande sover och efter lunch lägger vi till i Cochem. Den pittoreska staden lockar många besökare med sina smala gränder, medeltida torg, nogsamt restaurerade korsvirkeshus med traditionella skiffertak och inte minst den praktfulla borgen Cochem Reichburg, belägen på en höjd högt ovanför staden. Den uppfördes uppfördes redan på 1300-talet då Cochem fick sina stadsprivilegier. Eftermiddagen ägnar vi åt att vandra i det vackra landskapet och uppifrån bergen får vi en fantastisk utsikt över staden och floden. Vi återvänder till M/S Leonora. Medan vi umgås och njuter av god mat, stävar vår båt vidare mot vår sista hamn på resan, Koblenz. (F,L,M)

Dag 8 lördag den 5 oktober: Hemresa från Koblenz
Frukost och sedan hemresa med flyg eller tåg.

Vi reserverar oss för programförändringar utanför vår kontroll samt ändrade seglingstider och/eller rutt. Fartygets kapten har alltid beslutsrätt gällande seglingsrutten.

 

Färdledare Lars Thiel

Färdledare Lars Thiel

Lars "Lasse" Thiel har lett resor över hela jorden. Det började med STF:s fjällkurser och har sedan fortsatt ut i världen där han upptäckt vår planets mångfald. Han älskar naturen, att vandra och cykla – det ger energi! Men Lasse har också ett stort intresse för språk, litteratur och historia och reser ingenstans utan en god bok. Att studera berikar livet och sedan grundexamen i bio-geovetenskap har det blivit flera kurser med fokus på miljö och ekonomi. Kunskap ger perspektiv och näring till goda samtal, som gärna förs över ett glas gott vin.

M/S Leonora

Vi kryssar med det fyrstjärniga fartyget M/S Leonora. Alla 67 hytterna är rymliga (ca 16 kvm), har fönster och hytterna på Ober- och Mitteldeck har stora panoramafönster med fransk balkong som går att öppna (Hytterna på Hauptdeck har små fönster som inte går att öppna). Samtliga hytter har 2 sängar som kan dras isär eller sättas ihop till dubbel- eller enkelsängar efter behag, en rymlig garderob, skrivbord, kassaskåp, minibar, fritt kaffe, te och mineralvatten, individuell luftkonditionering och värme, TV, privat duschrum och WC med hårtork och toalettartiklar. Matsalen är ljus med stora panoramafönster. Till frukost serveras en riklig frukostbuffé. Lunchen är en kombination av buffé och bordsservering, medan middagens trerättersmeny serveras vid borden. Den mat som serveras är en kombination av ett internationellt kök och lokala rätter.

Fakta om M/S Leonora

 • Byggd 2008
 • Längd 110 m, bredd 11,45 m
 • 67 hytter med 2 queen size bed (ca 150 cm breda)
 • 2 lyxiga sviter
 • Hiss mellan de 4 våningsplanen (hissen går ej upp till soldäck)
 • Restaurang med stora panoramafönster
 • 2 barer, en stor där alla ombord kan samlas och en mindre för cirka 40 personer där vi kan samlas för att lyssna till föredrag
 • Sky bistro på soldäck som är öppen om väder och vind tillåter
 • Litet gym
 • Bubbelpool på soldäck
 • Fritt kaffe och te
 • Fri wifi
 • Defilibrator

Resans karaktär

En resa för kropp och själ! Ombord på M/S Leonora njuter du av god mat och dryck, inspirerande föredrag av din färdledare och ett vackert landskap som glider förbi utanför de stora panoramafönstren. När vi lägger till i hamn väntar härliga vandringar i natursköna omgivningar och pittoreska städer. Landskapet är kuperat och det är bra om du inför resan går i backar  både upp- och nedför. Vi vandrar på grusvägar, lättgångna stigar och ibland även asfaltsvägar som vindlar mellan vinfälten. Cirka 3 timmar per dag går vi i lugnt tempo med pauser. Du behöver ingen särskild utrustning förutom bekväma promenadskor och kläder för alla väder.

Resefakta och pris

Resefakta
Tid för flygresenärer och endast kryssning: 28 september–5 oktober 2019 (8 dagar)
Tid för tågresenärer: 26 september–6 oktober 2019 (11 dagar)

Antal deltagare: minst 25 personer

Pris inklusive flyg till kryssningen

Pris per person för prenumeranter:
Del i dubbelhytt på Hauptdeck                                                     20 900 kr
Del i dubbelhytt på Mitteldeck                                                     21 700 kr
Del i dubbelhytt på Oberdeck                                                       22 500 kr

Prisexempel inklusive tåg till kryssningen och en övernattning i Koblenz
Pris per person för prenumeranter:

Del i dubbelhytt på Hauptdeck                                                     22 400 kr
Del i dubbelhytt på Mitteldeck                                                     23 200 kr
Del i dubbelhytt på Oberdeck                                                       24 000 kr

Tillägg
Tillägg för ICKE prenumeranter                                                            1 000 kr
Det räcker att en i sällskapet är prenumerant för att hela sällskapet ska åtnjuta prenumerantpris. Enkelhyttstillägg                                                                                  8 000 kr
Dryckespaket 2 glas öl eller husets vin till lunch och middag                    900 kr        

 

I priset ingår för flygresenärer:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Flyg från Stockholm till Frankfurt t/r inkl skatt.
 • Anslutning med SAS från andra orter i Sverige mot tillägg.
 • Transfer från flygplatsen till och från kryssningen
 • 8 dagars kryssning inkl utflykter och vandringar enligt program
 • Del i dubbelhytt i vald hyttkategori
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Svensk färdledare och engelsktalande lokalguider
 • Fri tillgång till kaffe och té ombord på båten

Praktisk information inför resan

I priset ingår ej: dricks, dryck utöver bordsvatten till måltiderna ombord

 

I priset ingår för tågresenärer:

 • Tåg från Stockholm, Malmö och Göteborg till Koblenz t/r.
 • Anslutning från andra orter i Sverige är möjligt, men kan innebära ett tillägg.
 • Sovvagn och platsreservationer
 • Del i dubbelrum i Koblenz (1 natt)
 • 8 dagars kryssning inkl utflykter och vandringar enligt program
 • Del i dubbelhytt i vald hyttkategori
 • Helpension från middag den 28 september till frukost den 5 oktober 2019
 • Svensk färdledare och engelsktalande lokalguider under kryssningen
 • Fri tillgång till kaffe och té ombord på båten
 • Praktisk information inför resan

Mer information inför tågresan

I priset ingår ej: måltider före och efter kryssningen, eventuell transfer från tågstation till hotell i Koblenz samt från båten till tågstationen, dryck utöver bordsvatten till måltiderna ombord samt dricks

 

Preliminära flygtider med SAS från Stockholm
SAS anslutningsflyg från andra orter på förfrågan mot tillägg

28 september
09.00 Avresa från Stockholm, Arlanda            SK635
11.15 Ankomst till Frankfurt

5 oktober
12.05 Avresa från Frankfurt                               SK2636
14.05 Ankomst till Stockholm Arlanda

 
Betalning

Efter anmälan får du en bekräftelse per mejl (eller post om vi avtalat det) med din faktura på anmälningsavgiften 2 500 kr som ska var oss tillhanda inom 10 dagar. Slutbetalning görs senast den 25 juni 2019.

Avbokningsvillkor

Vid avbokning förlorar du inbetalt belopp. Se därför över ditt avbeställningsskydd! Vill du komplettera det kan du teckna Gouda Reseförsäkringars avbeställningsförsäkring genom oss. Den kostar 5 % av det belopp du vill försäkra. Kontakta oss om du vill veta mer eller teckna försäkringen.

Resegaranti är enligt lag ställd till Kammarkollegiet av Gränslösa Resor.

 

Tåganslutning

Preliminär tidtabell Stockholm–Koblenz med tåg

Avgång

 

Ankomst

 

Restid

Bytestid

 

26/9 kl 23:09

Stockholm Centralstation

27/9 kl 21:46

Koblenz Hbf

22h 37min

 

 

Detaljerat:

 

 

 

 

 

 

26/9 kl 23:09

Stockholm Centralstation

27/9 kl 6:55

Malmö Centralstation

7h 46min

47 min

Tåg  SJ (Nattåg 1)

27/9 kl 07:42

Malmö Centralstation

27/9 kl 08:16

Köbenhavn H

34min

3h 19 min

* Tåg  Öresundståg (Regional 1327)

27/9 kl 11:35

Köbenhavn H

27/9 kl 16:16

Hamburg Hbf

4h 41min

30min

Tåg  DSB (EC 34)

27/9 kl 16:46

Hamburg Hbf

27/9 kl 21:46

Koblenz Hbf

5h

-

Tåg  DB (InterCity 2215)

*Avresetiden för sträckan Malmö–Köpenhamn är ett exempel. Det går Öresundståg var 20:e minut och du kan åka valfri avgång. Vi rekommenderar att du åker direkt till Köpenhamn och kanske intar frukost där.

Preliminär tidtabell Koblenz–Stockholm med tåg

AvgångAnkomstRestid

Bytestid5/10 kl 7:13

Koblenz Hbf

5/10 kl 05:55

Stockholm Centralstation

22h 42min

Detaljerat:

 

 

 

 

 

 

5/10 kl 7:13

Koblenz Hbf

5/10 kl 12:13

Hamburg Hbf

5h

1h 15min

Tåg  DB (InterCity 2320)

5/10 kl 13:28

Hamburg Hbf

5/10 kl 18:26

Köbenhavn H

4h 58min

21min

Tåg  DB (EC 35)

5/10 kl 18:47

Köbenhavn H

5/10 kl 19:26

Malmö Centralstation

39min

3h 6min

Tåg  Öresundståg (Regional 1088)

5/10 kl 22:32

Malmö Centralstation

6/10 kl 05:55

Stockholm Centralstation

7h 23min

-

Tåg  SJ (Nattåg 2)

 

Tåg – anslutning från andra orter i Sverige

Du får resa på ditt interrailkort inom Sverige den 27 september. Därför kan du ansluta från till exempel Göteborg med ett morgontåg till Malmö. Behöver du ansluta till nattåget från Stockholm måste du köpa en separat biljett för den sträckan. På hemresan kan du fortsätta på ditt interrailkort inom Sverige fram till midnatt den 5 oktober. Eventuell kostnad för platsreservation tillkommer.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2019-09-28Flyg eller tåg från Stockholm med flera orterVandra och kryssa på Rhen & Mosel i vinskördetid
Reseledare: Lars Thiel
20 900:-Boka
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet