Skip to main content

Rundresa i Albanien-Kosovo-Nordmakedonien

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:11
Transportsätt:Flyg från Stockholm med flera orter
Boka resa

Fem världsarv i tre länder på Balkan!
Vår rundresa i Albanien, Kosovo och Nordmakedonien, bjuder på inte mindre än fem besök vid platser som är upptagna på Unescos världsarvslista. De albanska städerna Berat och Gjirokastra har båda fått sin plats på listan tack vare sitt historiska centrum med osmansk arkitektur. Vid Albaniens tredje världsarv, den arkeologiska platsen Butrint, kan vi se en antik teater och delar av den stads-mur som uppfördes 400 år f. Kr. Nordmakedoniens enda världsarv är Ohridregionen, som omfattar både staden Ohrid och den djupa Ohridsjön. Staden är en av Europas äldsta städer och Ohridsjön är inte bara en av världens äldsta sjöar, den har dessutom en unik fauna med ca 200 endemiska arter. Visoki Dečani är ett serbiskt-ortodoxt kloster i Kosovo som grundades 1327 av den serbiske kungen Stefan Uroš III. Klostret anses vara ett av de mest värdefulla exemplen av renässansen i bysantinsk konst. Under resan får vi också veta mer om ländernas nutidshistoria. Kosovo och Nordmakedonien som tillhörde Jugoslavien och Albanien som ända fram till 1992 styrdes av en benhård kommunistregim. Förutom en resa i historien erbjuder de tre länderna intressant kultur och en otroligt vacker och varierande natur med berg, hav och sjöar och framförallt får vi möta de vänliga människorna. 

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program

Dag 1 : Sverige – Tirana – Skhodra
Reguljärflyg till Tirana där vår färdledare möter upp tillsammans med vår albanska lokalguide. Vidare resa med buss norrut till staden Shkodra, belägen vid foten av de albanska alperna. Vi installerar oss på vårt hotell och beger oss sedan ut på upptäcktsfärd för att få en första känsla för staden och landet. Vi besöker borgen Rozafa, strategiskt och naturskönt beläget på en hög höjd mellan tre floder. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Skhodrasjön och de Fördömda bergen. Vi kommer också att träffa en person som arbetar med att bekämpa den uråldriga sedvänjan blodshämd. Trots att man från statligt håll försökt bekämpa denna medeltida vendetta så lever sedvänjan kvar, framförallt i de avskilda byarna i norra Albanien. Dagen avslutas med en gemensam middag. (M)

Dag 2: Shkodra – Komanisjön – Kosovo/Decani och Gjakova
Efter frukost besöker vi en lokal fabrik där man tillverkar masker av hög kvalité. Många av dem vackra maskerna som tillverkas här hittar man i flotta butiker i Venedig, Paris och Las Vegas. Nu väntar en vacker båtfärd på Komanisjön. Vi äter en pick-nick lunch under resan medan vi njuter av naturen. Höga berg omger sjön och avspeglar sig i det turkosfärgade vattnet. Många jämför faktiskt denna båttur med Hurtigruten, tack vare den dramatiska och natursköna utsikten. Vår buss åker landvägen och möter upp i Fierze, där vi kliver av båten och fortsätter vår resa landvägen till Kosovo. Visoki Dečani klostret är ett av de många Unesco världsarv vi besöker under resan. Det serbisk-ortodoxa klostret grundades redan 1327 av den serbiske kungen Stefan Uroš III och är ett värdefulla exemplen på renässansen i bysantinsk konst ”. Katedralen i klostret är den största medeltida kyrkan på Balkan och här förvaras över 1 000 medeltida fresker och porträtt i bysantinsk stil, liksom viktiga skrifter från medeltiden och den osmanska tiden. Vi fortsätter vår resa genom Kosovo, landet har ett stormigt förflutet och det senaste kriget har satt sina spår. I Gjakova, där vi ska övernatta, får vi se prov på hur internationellt samarbete har byggt upp och återskapat landet på relativt kort tid. Dagen avslutas med en gemensam middag och vi får en chans att sammanfatta en innehållsrik dag. (F, L, M)

Dag 3: Gjakova – Prizren – Kukes –Peshkopia
Efter frukost besöker vi den nyupprustade basaren i Gjakova och sedan fortsätter vi genom Kosovo till Prizren, en charmig stad med ett rikt kulturarv som kombinerar sitt bysantinska och ottomanskt arv med tre stora religioner, vilket avspeglas i byggnader och religiösa monument. Vi äter lunch i Prizren och sedan styr vi kosan mot Albanien och staden Kukes. Kanske färdas vi på samma väg som de hundratusentals Kosovoalbaner som flydde Kosovokriget i slutet av 1990-talet. Kukes välkomnade stora mängder flyktingar under kriget och tack vare det så nominerades staden till Nobels fredspris år 2000. Vi fortsätter vår resa söderut genom ett vackert naturområde, där vi bland annat kan se det 2 764 meter höga berget Korab. Korab är beläget på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien och det högsta berget i respektive land. Vårt mål för dagen är den lilla staden Peshkopia, naturskönt belägen mellan bergen. (F, L, M)

Dag 4: Peshkopia – Nordmakedonien/Ohrid
Vi korsar gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien. Inärheten av nationalparken Mavrovo stannar vi till för att beundra klostret Bigorski Jovan. Klostret grundades redan i början på 1000-talet och är känt för sin vackert snidade ikonostas. I Struga gör vi en paus för att titta på floden Drinis porlande källorna. Nu fortsätter vi till staden Ohrid belägen intill Ohridsjön, där både sjön och staden är upptagna på UNESCOS världsarvslista. Staden klättrar på sluttningarna kring sjön och i gränderna samsas butiker, verkstäder, restauranger, kaféer och kyrkor. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 5: I Ohrid
Efter frukost utforskar vi staden med alla sina vackra kyrkor, man brukar säga att Ohrid har lika många kyrkor som årets dagar. Vi vandrar runt på antika kullerstensgator i gamla staden för att få veta mer om stadens historia och de gamla byggnaderna, men vi njuter också av folklivet på den vackra strandpromenaden. Kanske tittar vi in hos en pärlmakare för att beundra den unika Ohridpärlan. Pärlan görs av korn av pärlemor och en emulsion från fjällen av den lilla fisken plashica, en fisk som bara finns i Ohridsjön. Det blir också tid för egna strövtåg i staden. (F, L, M)

Dag 6: Ohrid – Korca – Voskopoja
Vi checkar ut från vårt hotell och styr kosan mot en av de mest kända kyrkorna i Ohridregionen, Sveti Naum, naturskönt belägen nära sjön. Klostret grundades år 900 av Sankt Naum och han finns begravd inne i kyrkan. Färden går vidare längs sjön och strax efter det att vi passerat gränsövergången mellan Nordmakedonien och Albanien, kommer vi till den vackra byn Tushemisht. Här vid Ohridsjöns strand tillbringade diktatorn Hoxha många semestrar. Nu fortsätter vi till Korca, en stad rik på historia och kultur. Här finns många intressanta byggnader från den Ottomanska perioden, bland annat Albaniens viktigaste moské. Vi gör en sightseeingtur, besöker basaren och konstmuseet som har en stor samling konstverk från medeltiden. Slutmålet för dagen är bergsbyn Voskopoja. På 1700-talet var det en blomstrande stad och valakernas kulturella och komersiella centrum, bland annat fanns Balkans första boktryckeri här. Idag är byn mest känd för sina vackra kyrkor och den fina naturen. Hit kommer nästan inga utländska turister och till middagen har vi bjudit in en av byinvånarna som berättar om hur livet i Albanien var under kommunisttiden. Övernattning och middag. (F, L, M)

Dag 7: Voskopoja – Gjirokastra
Sedan sätter vi oss i bussen och färdas genom ett vackert och variationsrikt landskap. En lång resa, men vi gör flera stopp under dagen och resvägen bjuder på många fantastiska vyer! Vi ser Leskovikbergen, Ersekas färgglada fält och den spektakulära kanjonen Vjosa. Under sen eftermiddag kommer vi fram till den världsarvslistade staden Gjirokastra. Staden är belägen på en bergssluttning och härifrån har man en fin utsikt över floden Drinos och dalgången. Den albanske författaren Ismail Kadre, som ofta nämnts inför nobelpriset i litteratur, är född i staden och hans mästerverk, Krönika av sten, är starkt förknippad med Gjirokastra. Den forna kommunistledaren Hoxha är också född i staden. Vi utforskar Gjirokastras historiska stadskärna där i princip allt är uppfört i grå sten; gator, gränder, hus och hustak. Vi beundrar den ottomanska bebyggelsen, stadens slott och ett privat hus, det vackra Skendulja, som med sina 62 fönster och 42 dörrar får alla besökare att häpna. Vi checkar in på vårt hotell och avnjuter en god middag. (F, L ,M)

Dag 8: Gjirokastra – Butrint – Ksamil – Gjirokastra
Idag gör vi en heldagsutflykt och vårt första mål är Butrint, naturskönt belägen på en kulle vid Vivarisundet. Butrint finns upptaget på Unescos världsarvslista och anses vara Albaniens främsta arkeologiska plats. Alldeles i närheten av Butrint finns den naturliga vattenkällan ”Syri i kaltër”, översatt till ”Det blå ögat”, på grund av dess ovala form. Den som känner för ett svalkande dopp kan bada i det kyliga vattnet. Sedan fortsätter vi ut till kusten och Ksamil, som anses ha de klaraste vattnet och de finaste stränderna längs den albanska rivieran. Här äter vi en god lunch med havets läckerheter och det finns möjlighet att bada eller ströva längs stranden. Efter en härlig dag vid havet återvänder vi till Gjirokastra och dagen avslutas med gemensam middag. (F, L, M)

Dag 9: Gjirokastra – Berat
Efter frukost och utcheckning lämnar vi Gjirokastra och styr kosan norrut mot staden Berat, som även den har sin rättmätiga plats på Unescos världsarvslista. De grå stenhusen klättrar upp för bergssidorna tätt intill varandra och genom staden rinner floden Osum, som utgör en naturlig gräns mellan de två olika kvarteren Mangalem och Gorica. Strategiskt beläget högt uppe på ett berg ovanför staden finns citadellet som fortfarande är bebott. Här finns också Onufri museet som har en stor samling av fantastiska ikoner. (F, L, M)

Dag 10: Berat – Tirana
Vi checkar ut från hotellet och åker till en ”Bunker-farm” i utkanten av Tirana. Under kommunisttiden lät Enver Hoxha bygga ca 700 000 bunkrar, som finns utspridda över hela Albanien. Tanken var att varje familj skulle ha tillgång till en egen bunker om landet hamnade i krig. Idag står bunkrarna kvar som ett minnesmärke över den paranoia och isolering som människorna levde i under kommunisttiden. Idag har man börjat använda bunkrarna till olika ändamål, t ex badhytter ute vid kusten och som här på ”Bunker-farmen”, till att lagra vin. Här på farmen får vi provsmaka lokalproducerade delikatesser som ost, oliver, grönsaker, frukt, raki och självklart farmens stolthet, det bunkerlagrade vinet. Nu fortsätter vi till Albaniens huvudstad. Tillhör du dem som tror att Tirana är en grå trist stad med gamla kommunistmonument? Glöm detta! Tirana är en färgsprakande och pulserande livlig stad med vackra parker och färgglada hus. Avskedsmiddagen serveras på en trevlig restaurang. (F, L, M)

Dag 11: Tirana och hemresa
Frukost på hotellet och sedan gör vi en stadspromenad där vi bland annat ser Skanderbegtorget, Et´hem Bey moskéen och marknaden där Tiranaborna gör sina inköp. Vid lunchtid är det dags att bege sig till flygplatsen för vidare flyg hem till Sverige. (F)

Vi reserverar oss för ändringar i programmet på grund av väder, vind eller andra orsaker vi inte rår över. Det kan också vara öppettider, ceremonier eller annat som gör att innehållet i programmet kastas om.

Resefakta och pris

Datum: 24 september – 4 oktober 2020 

Pris från Stockholm: 23 900 kr (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)

Enkelrumstillägg: 2 800 kr

Antal deltagare: 10-16 personer

 

I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Flyg från Stockholm till Tirana med Austrian Airlines t/r inkl. skatter och bränsletillägg (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
 • Transfer och transporter i egen buss under vistelsen i Albanien
 • Måltider helpension (från middag dag 1 till frukost dag 11)
 • 10 nätter i delat dubbelrum på hotell
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande lokalguide
 • Alla inträden och besök enligt program
 • Dricks till lokalguide, förare, restaurangpersonal (värde ca 850 kr)
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips

 

I priset ingår ej: Måltidsdryck och personliga utgifter

 

Resans godbitar

 • Världsarvsstaden Berat
 • Världsarvsstaden Gjirokastra
 • Ohridregionens världsarv i Nordmakedonien
 • Butrint världsarv
 • Visoki Dečani klostret – världsarv i Kosovo
 • Naturupplevelser
 • Traditioner och olika religioner

 

Preliminära flygtider
Flyg från Stockholm med Austrian Airlines (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
Dag 1
Från Stockholm kl 06.35, OS318
Till Wien kl 08.50
Från Wien kl 10.10, OS843
Till Tirana kl 11.40

Dag 11
Från Tirana kl 17.30, OS846
Till Wien kl 19.05
Från Wien kl 21.00, OS317
Till Stockholm kl. 23.15

Färdledare Therese Iversen

Färdledare Therese Iversen

Therese Iversen är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över med alla möjliga sorters udda jobb. Fridykande hummerfiskare i Mexikanska Karibien, målare i Canada, landscaper och bartender i USA, vildmarksguide i Costa Rica, dykinstruktör i Dominikanska Republiken, fotomodell i Indien och äventyrsguide/renskötare hos en samisk familj i Jukkasjärvi är bara några exempel på sådant hon har ägnat sig åt. Denna pigga och glada globetrotters största intresse är att resa och lära känna nya människor, nya kulturer och nya platser. Nuförtiden jobbar hon helhjärtat som natur- och vandringsguide och mellan resorna är det en liten mysig stuga utanför Norrtälje i härliga Roslagen som är hennes hem. Therese talar flytande svenska, engelska och spanska, samt hyfsad italienska och franska.

Sammanfattad resplan

Dag 1: Skandinavien-Tirana-Skhodra (M)

Dag 2: Shkodra-Komanisjön-Kosovo/Decani och Gjakova (F, L, M)

Dag 3: Gjakova-Prizren-Kukes-Peshkopia (F, L, M)

Dag 4: Peshkopia-Nordmakedonien/Ohrid (F, L, M)

Dag 5: Ohrid (F, L, M)

Dag 6: Ohrid-Korca-Voskopoja (F, L, M)

Dag 7: Voskopoja-Gjirokastra (F, L, M)

Dag 8: Gjirokastra-Butrint-Ksamil-Gjirokastra (F, L, M)

Dag 9: Gjirokastra-Berat (F, L, M)

Dag 10: Berat-Tirana (F, L, M)

 

(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-09-24Flyg från Stockholm med flera orterRundresa i Albanien - Kosovo - Makedonien
Boka nu och betala anmälningsavgiften den 15 juli 2020
23 900:-Boka
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet