Skip to main content

Rhen med Herman Lindqvist och Tidningen Vi

Status:
Fullt

En historisk kryssning på Rhen med Herman Lindqvist 
Strasbourg-Amsterdam i samarbete med Tidningen VI

Under vår kryssning genom Rhendalen får vi uppleva många, vackra naturscenerier men det blir också en resa genom tiden. Området bjuder på många historiskt intressanta platser, från romartid fram till modern historia. Den uppskattade och folkkära, författaren och journalisten Herman Lindqvist är vår ciceron och han introducerar oss till regionens fascinerande historia. Han kommer hålla intressanta historiska föredrag ombord och under våra utflykter ger han oss en levande bild av historien.

Medan vi glider fram på floden bjuder landskapet på vidunderliga vyer, sagolandskap med riddarborgar, pittoreska korsvirkesstäder och vingårdar. Vår resa tar oss till inte mindre än fyra länder, Schweiz, Frankrike, Tyskland och Nederländerna. Det bördiga och romantiska kulturlandskapet i mellersta Rhendalen är omsorgsfullt bevarat och återfinns på Unescos världsarvslista. Det är ett av de tre världsarv som vi kommer att besöka under vår kryssning. Resan har en behaglig rytm tack vare att vi ligger i hamn under eftermiddagarna och nätterna, vilket ger oss gott om tid i land och möjlighet att gå ut en sväng på kvällen. På förmiddagarna kryssar vi nedför floden, njuter av landskapet, umgås och låter oss inspireras av Herman Lindqvists initierade och trevliga föredrag.

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1 onsdag den 8 maj Flyg till Basel i Schweiz. Buss till Strasbourg och vårt fartyg M/S Leonora

Vi flyger via Amsterdam till Basel i Schweiz och vidare med egen buss till Strasbourg i Frankrike, där fartyget M/S Leonora väntar vid kaj. Vi hälsas välkomna ombord och installerar oss i ljusa, rymliga hytter som blir våra hem under hela veckan. Före middagen samlas vi i salongen, där båtens kryssningschef går igenom säkerheten ombord och informerar om praktiska frågor. Dagen avslutas med en välkomstmiddag i den fina matsalen. (Middag ingår)

 

Dag 2 torsdag den 9 maj Strasbourg i Frankrike (heldag i Strasbourg)
Under hela dagen ligger vi vid kaj i Strasbourg och har gott om tid att utforska staden. Herman Lindqvist tar oss med på en stadspromenad i de historiskt intressanta delarna av staden. Vi befinner oss i norra Alsace, ett område som genom åren skiftat mellan franskt och tyskt styre, idag en symbol för försoningen mellan Frankrike och Tyskland och därmed för freden i Europa. Platsen där Strasbourg ligger förekommer redan år 12 f Kr, men då under namnet Argentoratum. Först på 800-talet fick orten namnet Stratisburgum, vilket är föregångaren till Strassburg och Strasbourg. 1988 firade staden 2 000-årsjubileum. Staden har behållit sin gamla charm med timrade hus, smala gränder och kanaler, samtidigt som det vuxit fram en modern stadskärna med exklusiva butiker och flotta gator. I det vackra La Petite France, det historiska kvarteret på ön Grande Ile och en del av Unescos världsarv, kan man slå sig ner på något av de trevliga utecaféerna för att beundra de små korsvirkeshusen i typisk alsacestil från 1400- och 1500-talen. Mitt i staden ligger den imponerande domkyrkan, katedralen Notre-Dame som stod klar 1439. Det var då den byggdes världens högsta byggnad, ett rekord som tidigare innehades av Cheops-pyramiderna. Värda ett besök är också kyrkorna Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där den fransk-schweiziske reformatorn Jean Calvin en gång predikade. Strasbourg är också en av EU:s två huvudstäder, här ligger Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna. Hela regionen Alsace är känd för sina fina viner och sitt kök. På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Europarådets parlamentariska vårsession brukar kallas Sparrissessionen. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 3 fredag den 10 maj Kryssar till Mannheim i Tyskland (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00) 
Utflykt till Heidelberg
Tidig morgon lägger M/S Leonora ut från kaj och stävar nedför floden till Mannheim. Vi färdas genom ett landskap där korsvirkeshus och vingårdar kantar floden. Vår ciceron, Herman Lindqvist, håller en historisk föreläsning i aktersalongen och kaffe eller te finns fritt att tillgå.

Strax efter lunch har vi nått Mannheim, en modern universitets- och industristad. Dagens utflykt går till staden Heidelberg, vars universitet, Ruprecht-Karls-Universität, grundades redan i slutet av 1300-talet och därmed är Tysklands äldsta. Heidelberg är en av de få städer som inte bombades under andra världskriget, vilket gör den gamla stadskärnan Altstadt extra sevärd. Ovanför floden Neckar, på en 70 meter hög bergssluttning tronar Heidelbergs slott omgiven av en vacker park. Härifrån har man en magnifik utsikt över Neckardalen. Området kring Heidelberg har varit befolkat sedan yngre stenåldern. Här har man funnit en underkäke från en människa som beräknas vara 500 000 år gammal, Homo Heidelbergensis. Under utflykten guidas vi av Herman Lindqvist, men det blir också tid att på egen hand ströva i gamla stan eller ta en kopp kaffe på någon av de många utecaféerna. Vi återvänder till Mannheim och M/S Leonora för middag. Sedan finns tid till samvaro, avkoppling eller att på egen hand upptäcka Mannheim. (frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4 lördag den 11 maj Kryssar till Koblenz (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00)
Tidigt på morgonen kastar vi loss och fortsätter ner för floden mot Koblenz. Vi har hela förmiddagen ombord och tid att återigen låta oss inspireras av ett föredrag med Herman Lindqvist. När vi närmar oss Koblenz är det dags att gå ut på däck! Den världsarvslistade floddalen Mittel Rhein, är som tagen ur sagornas värld. Här blandas bergiga landskap med vinterrasser på sluttningarna och mysiga små städer. Området har med rätta blivit känt som den romantiska delen av Rhen, efter att Goethe beskrivit sin resa på floden på 1770-talet. Vi passerar Loreleiklippan, den absolut mest sägenomspunna platsen utmed Rhen. En lodrät klippa av skiffer reser sig 132 meter upp i luften. Enligt sägnen, satt älvan Lorelei på klippan och förtrollade sjöfararna med sin sång. Hänförda av den vackra stämman glömde sjömännen de starka strömvirvlarna och skeppen förliste vid klippan. Loreleiklippan är Rhens smalaste passage vilket förmodligen är ursprunget till legenden.

Strax efter lunch når vi staden Koblenz, belägen precis där floderna Rhen och Mosel möter varandra vid det berömda tyska hörnet, udden Deutsches Eck. Vår hamnplats är centralt belägen, bara några 100 meter från Deutsches Eck, vilket innebär att vi har gångavstånd till stadens sevärdheter. Tack vare sitt strategiska läge är Koblenz ett handelscentrum och en viktig transportknut. På en höjd, på den högra stranden av Rhen och mittemot Mosels mynning, tronar den stora fästningen Ehrenbreitstein. Staden grundades för mer än 2 000 år sedan och med dess fästningsmurar, slott och borgar är det enkelt att se att Koblenz är en stad med lång historia. Många arkeologiska fynd från 700-talet f Kr har hittats här och under romartiden var staden en militär utpost. Under andra världskriget skadades Koblenz svårt och det mesta av stadens byggnader är från efterkrigstiden. Fyra bergsområden, vinodlingar och skogar utgör den unika kulissen runt Koblenz. Unesco har uppmärksammat landskapets överväldigande skönhet och utsett det till världsarv. Till detta arv hör även udden Deutsches Eck. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5 söndag den 12 maj Kryssar till Köln (avgång kl 07.00, ankomst kl 13.00)
Återigen låter vi oss inspireras av Herman Lindqvists föredrag på förmiddagen och vi har gott om tid att njuta av de vackra vyerna vi passerar innan vi når dagens mål, Köln. Tysklands fjärde största stad och en av landets äldsta städer. Under romartiden, år 50 e Kr, fick staden romerska stadsprivilegier och döptes till Colonia Agrippina. Köln jämnades i stort sett med marken under andra världskriget. Det var i princip bara domkyrkan, Kölnerdomen, som stod kvar. De historiska byggnader vi ser är därför ofta återuppbyggda. Vi ser den mäktiga Kölnerdomen (vi kan inte garantera att det går att gå in i kyrkan, då den stängs för turister under gudstjänster och andra arrangemang), som tog 632 år att färdigställa. Det är den största gotiska kyrkan i Nordeuropa och ett av Unescos världsarv. I Kölns gamla stadskärna, Altstadt, promenerar vi bland smala gränder, utecaféer och ölstugor där man kan prova det lokala ölet, Kölsch. Efter middagen har man möjlighet att själv gå ut på stan och delta i nattlivet eller bara ta en kvällspromenad. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 6 måndag den 13 maj kryssar till Arnhem i Nederländerna (avgång kl 04.00, ankomst kl 13.00)
Fartyget kastar loss från Köln medan vi fortfarande sover. Vi har ännu en härlig och intressant förmiddag att se fram emot ombord, innan vi passerar den nederländska gränsen och lägger till i Arnhem. En stad, för alltid förknippad med ett av de mest kända slagen under andra världskriget, slaget vid Arnhem 17–18 september 1944. General Montgomerys plan var att tiotusentals fallskärmssoldater skulle landa bakom fiendelinjen vid Oosterbeek väster om Arnhem, den fick kodnamn Operation Market Garden. Fallskärmssoldaterna skulle rycka fram mot Arnhem och inta bron över Nederrijn och hålla den tills amerikanska och polska trupper kom söderifrån, men operationen gick helt fel på grund av tät dimma. Efter nio dagars kamp, var staden ödelagd och tusentals soldater dog eller sårades. Vi gör en utflykt till The Airborne Museum i Ossterbeek som inrymts i det som en gång var Hotel Hartenstein och fungerade som huvudkvarter för The British 1st Airborne Division. Här kan vi få en djup kunskap om det kända slaget. Stadskärnan i Arnhem har en lång gågata och där man har möjlighet att köpa några souvenirer eller bara ta en öl på någon av de många ölstugorna. På kvällen är det dags för Captains dinner. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7 tisdag den 14 maj Kryssar mot Amsterdam (avgång kl 05.00, ankomst kl 13.00)
Idag är sista gången vi får lyssna till Herman Lindqvists spännande föredrag ombord på vårt fina fartyg M/S Leonora. Efter lunch når vi Nederländernas huvudstad Amsterdam. Vi gör en sightseeingtur med kanalbåt för att insupa stadens atmosfär, se de karaktäristiska, vackra gavelhusen, husbåtarna och de smala kanalerna. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8 onsdag den 15 maj hemresa
Efter frukost checkar vi ut och åker med buss till flygplatsen. Flyg hem (frukost)

 

Vi reserverar oss för programförändringar utanför vår kontroll, ex vis kan kyrkor vara stängda under mässor och andra förrättningar. Vi reserverar oss för ändrade seglingstider och/eller rutt. Fartygets kapten har alltid beslutsrätt gällande seglingsrutten.

Resefakta och pris

Datum: 8 – 15 maj 2019

Pris för Tidningen VI:s prenumeranter från Stockholm Arlanda: 

Hytt på Hauptdeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar. Fönstren går ej att öppna)  23 800 kr

 • Hytt på Mitteldeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar)  24 600 kr
 • Hytt på Oberdeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar)  25 400 kr

 

Pris för dig som inte är prenumerant på Tidningen VI, från Stockholm Arlanda:
Vill du bli prenumerant på Tidningen Vi? Klicka här för mer information

 • Hytt på Hauptdeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar. Fönstren går ej att öppna)  24 800 kr
 • Hytt på Mitteldeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar)  25 600 kr
 • Hytt på Oberdeck (ca 16 kvm med 2 stora sängar)  26 400 kr

 

I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flyget
 • flyg från Stockholm Arlanda
 • transfer från flygplatsen till båten t/r
 • del i dubbelhytt ombord på M/S Leonora i vald hyttkategori
 • samtliga måltider från middag dag 1 till frukost dag 8 ombord på M/S Leonora
 • husets vin, öl och sodavatten till både lunch och middag
 • fri tillgång till kaffe och te från kl 06.00 (självservering)
 • föreläsningar med Herman Lindqvist
 • samtliga utflykter enligt program
 • svensk kryssningsledare
 • hamn- och passageraravgifter
 • dricks till personalen ombord (värde ca 600 kr)
 • musikunderhållning och dans
 • Herman Lindqvists senaste bok Bernadotte – för Sverige hela tiden
 • praktisk information inför resan

 

Tillägg:

– Enkelhytt (begränsat antal enkelhytter) 8 000 kr
– Flyg från Göteborg eller Köpenhamn (begränsat antal platser) 500 kr

 

I priset ingår inte: Allt ingår förutom personliga utgifter.

Antal deltagare: 30–40 personer

Betalningvillkor
Anmälningsavgiften, 2 500 kr per person ska betalas inom 10 dagar. Slutbetalning ska vara Gränslösa Resor tillhanda senast den 5 februari 2019.


Avbokningsvillkor: Vid avbokning senast den 5 februari 2019 är avbokningskostnaden hela anmälningsavgiften, det vill säga 2 500 kr. Därefter är kostnaden 100 % av resans pris. I övrigt gäller Gränslösa Resors resevillkor.

Preliminära flygtider med KLM/AF

Från Stockholm, Arlanda
8 maj Stockholm Arlanda–Paris Charles de Gaulle 10.40–13.20 AF 1563
8 maj Paris Charles de Gaulle–Basel Mulhouse Euroairport Swiss 16.35–17.50 AF 1392
15 maj Amsterdam Schiphol–Stockholm Arlanda 10.55–12.55 KL 1109

Från Köpenhamn, Kastrup
8 maj Köpenhamn Kastrup–Paris Charles de Gaulle 12.10–14.10 AF 1151
8 maj Paris Charles de Gaulle–Basel Mulhouse Euroairport Swiss 16.35–17.50 AF 1392
15 maj Amsterdam Schiphol–Köpenhamn Kastrup 12.35–13.55 KL 1129

Från Göteborg, Landvetter
8 maj Göteborg Landvetter–Amsterdam Schiphol 14.10–15.45 KL 1158
8 maj Amsterdam Schiphol–Basel Mulhouse Euroairport Swiss 16.40–17.55 KL 1989
15 maj Amsterdam Schiphol–Göteborg Landvetter 12.15–13.40 KL 1157

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg till Basel, buss till Strasbourg och vårt fartyg M/S Leonora.
Dag 2: Strasbourg i Frankrike (heldag i Strasbourg)
Dag 3: Kryssar till Mannheim i Tyskland. Utflykt till Heidelberg
Dag 4: Kryssar till Koblenz
Dag 5: Kryssar till Köln
Dag 6: Kryssar till Arnhem i Nederländerna 
Dag 7: Kryssar till Amsterdam
Dag 8: Hemresa flyg från Amsterdam

Om M/S Leonora

Vi kryssar med det fyrstjärniga fartyget M/S Leonora. Alla 67 hytterna är rymliga (ca 16 kvm), har fönster och hytterna på Ober- och Mitteldeck har stora panoramafönster med fransk balkong som går att öppna (Hytterna på Hauptdeck har små fönster som inte går att öppna). Samtliga hytter har 2 sängar som kan dras isär eller sättas ihop till dubbel- eller enkelsängar efter behag, en rymlig garderob, skrivbord, kassaskåp, minibar, fritt kaffe, te och mineralvatten, individuell luftkonditionering och värme, TV, privat duschrum och WC med hårtork och toalettartiklar. Matsalen är ljus med stora panoramafönster. Till frukost serveras en riklig frukostbuffé. Lunchen är en kombination av buffé och bordsservering, medan middagens trerättersmeny serveras vid borden. Den mat som serveras är en kombination av ett internationellt kök och lokala rätter. Husets vin, öl och sodavatten ingår både till lunch och middag. 

Ombord finns två barer och i Club Lounge på akterdäck samlas vi för att lyssna till Herman Lindkvists intressanta föreläsningar. I fören ligger den stora salong där det kommer finnas möjlighet att ta sig en svängom och lyssna på båtens musiker. Vi ankommer hamnarna under tidig eftermiddag, vilket ger oss tid till utflykter och möjlighet att utforska nattlivet i de städer vi besöker. Tidig morgon kastar vi loss och kryssar mot en ny hamn, medan vi njuter av vyerna, umgås och lyssnar till vår cicerons föredrag.

 

Fakta om M/S Leonora

 • Byggd 2008
 • Längd 110 m, bredd 11,45 m
 • 67 hytter med 2 queen size bed (ca 150 cm breda)
 • 2 lyxiga sviter
 • Hiss mellan de 4 våningsplanen (hissen går ej upp till soldäck)
 • Restaurang med stora panoramafönster
 • 2 barer, en stor där alla ombord kan samlas och en mindre för cirka 50 personer där vi samlas för att lyssna till Herman Lindqvist
 • Sky bistro på soldäck som är öppen om väder och vind tillåter
 • Gym
 • Bubbelpool på soldäck
 • Fritt kaffe och te
 • Fri wifi
 • Defilibrator
 • Handikappanpassat
  Det går bra att ta med sig hopfällbar rullator eller rullstol, men dessa får inte placeras i gångarna på båten utan ska tas in i hytten. Av säkerhetsskäl måste gångarna hållas fria. Olika hamnar har olika förutsättningar för på- och avstigning, beroende på vilken plats i hamnen båten tilldelats. Alla städer är inte handikappanpassade och det kan vara besvärligt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Har du svårt att röra dig måste du med andra ord ha någon med dig som kan hjälpa dig med bagage med mera och också vara beredd på att det ibland kan vara svårt eller omöjligt att följa med på hela eller delar av en utflykt.

Resans godbitar

Vi besöker inte mindre än 3 världsarv på vår kryssning:

 • ön Grande Ile i Strasbourg
 • floddalen Mittelrhein från Koblenz och söder ut
 • Kölnerdomen i Köln (det är inte alltid möjligt att gå in i själva kyrkan)

Färdledare Herman Lindqvist

Färdledare Herman Lindqvist

Journalisten och författaren Herman Lindqvist är en av Sveriges mest folkkära och uppskattade berättare. Programserien Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 har starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att förmedla en levande bild av historien som fått dem intresserade av ämnet historia.

Herman Lindqvist började sin yrkesbana som journalist och vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet. Under mer än tjugo år bevakade han krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Hans första bok utkom 1969 och sedan 1990 är han författare på heltid. Under åren har Herman skrivit över sextio böcker. Framförallt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier och kåserier. Just nu är han aktuell med boken Bernadotte – för Sverige hela tiden. Under kryssningen blir han vår ciceron och kommer att bjuda på många initierade och inspirerande föredrag om de städer och landskap vi passerar.

Karta

 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet