Montenegro med Etnografiska museets vänner

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:8
Transportsätt:Flyg från Stockholm
Boka resa

Montenegro är ett av Europas yngsta nationer och till ytan ett av de minsta. Trots det bjuder landet sina besökare på en vacker, varierande natur och många historiskt intressanta platser. Under den här resan får vi uppleva historia och kultur från olika civilisationer, bland annat grekiska, romerska, illyriska. Vi utforskar kuststäderna Kotor och Perast som finns upptagna på Unescos världsarvslista, samt den gamla kungliga huvudstaden Cetinje med sina historiskt intressanta byggnader. Under en båttur i Shkodersjön får du möjlighet att se sällsynta fågelarter och landets nordöstra del får vi uppleva Europas längsta kanjon och den världsarvslistade nationalparken Durmitor. Naturligtvis ska vi också titta närmre på huvudstaden Podgorica och besöka Budvas gamla stad, där det bland annat finns ett fint etnografiskt museum. Välkomna till ett litet land med stora upplevelser!

 

Fullständig resebeskrivning

Dag 1, to 2 april: Ankomst till Podgorica, vi utforskar huvudstaden

Flyg från Stockholm via Warszawa till Montenegros huvudstad Podgorica, där vi landar vid lunchtid. Busstransfer till ett bra medelklasshotell med gångavstånd till centrum. Under eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i Podgorica, då vi bland annat får se den gamla staden, klocktornet, de två gamla osmanska moskéerna och ruinerna efter den gamla 1200-tals fästningen. Podgorica var hårt ansatt under de båda världskrigen och bombades hårt, i princip jämnades staden med marken. Staden grundades under romartiden och hette då Birziminum, under medeltiden intogs den av slaver och bytte namn till Ribnica. På 1300-talet fick staden sitt nuvarande namn, men från år 1946 till år 1992 kallades den Titograd efter Jugoslaviens president Josip Broz Tito. På kvällen avnjuter vi en välkomstmiddag på en lokal restaurang med traditionella montenegrinska rätter. Övernattning i Podgorica. (Middag ingår)

Dag 2, fr 3 april: Vindistriktet och båttur på Shkodersjön

Idag går vår resa söderut till det bördiga landskapet runt Shkodersjön. Regionen är känd för sina vingårdar som specialiserat sig på röda Vranac- och vita Krstac-viner. Vi kommer att äta lunch på en vingård och då finns det möjlighet att prova på de goda vinerna. Vi gör också ett besök i byn Virpazar, naturskönt belägen vid Shkodersjön. Regionen har en lång och intressant historia och vi kan se hur olika tidsepoker och kulturer satt sin prägel på området. Vi gör en båttur för att uppleva landskapet från sjösidan. Shkodersjön är balkanhalvöns största insjö, känd för sin rika flora och fauna. Här finns mer än 260 fågelarter, och särskilt berömd är den för de dalmatiska pelikanerna som blivit en symbol för sjön. Under båtresan spanar vi efter sällsynta fåglar och studerar naturen medan vi kryssar mellan öar med medeltida befästningar och kloster. Under eftermiddagen återvänder vi till Podgorica. Kvällen fri för egna aktiviteter (Frukost och lunch ingår)

Dag 3, lö 4 april: Kanjon, kloster, glaciärsjö och nationalparken Durmitor – Unesco världsarv

Idag väntar en härlig utflykt där vi får uppleva Montenegros vackra natur. Landet är känt för sina spektakulära kanjoner och nationalparken Durmitor finns upptagen på Unescos världsarvslista. Efter frukost checkar vi ut och sätter oss i bussen för att resa norrut genom landet. Moračakanjonen anses vara en av de vackraste kanjonerna med Moračafloden som slingrar sig som ett blått band mellan bergen, från berget Rzač i norr till Shkodrasjön i söder. Vi stannar till vid Moračklostret som grundades redan på 1200-talet. Floden Tara har karvat ut den djupaste kanjonen i hela Europa och den näst djupaste i världen. Tarakanjonen är hela 1 300 meter djup och flodfåran kantas av klippor, avsatser, sandbankar och grottor. Vårt besök i Durmitor bjuder på fler stora naturupplevelser. Här finns en av europas få tempererade regnskogar med upp till 400 år gamla träd. Vi besöker Biogradskasjön, en glaciärsjö belägen på över tusen meters höjd omgiven av Durmitors höga berg med toppar på över 2000 meter. Lunchen intar vi på en traditionell restaurang intill sjön. Sedan fortsätter vi vår resa med buss till den spektakulära Tarabron, ett arkitektoniskt mästerverk med fem bågar som går 135 meter ovanför Tarakanjonen. Dagens slutmål är den lilla staden Pljevlja, här ska vi besöka museet som har fina samlingar av olika objekt från regionen. Dagen avslutas med en gemensam middag som vi avnjuter medan vi lyssnar till folkmusik från trakten. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4, sö 5 april: Klostret Ostrog och Kotor – Unesco världsarv

Vi checkar ut från hotellet i Pljevlja och åker till en av Montenegros största sevärdheter, Ostrogklostret. Klostret är insprängt i en 900 meter hög klippa och härifrån har man en fantastisk utsikt över slätten. Hit har människor vallfärdat genom tiderna och årligen besöks klostret av hundratusen besökare. Vi fortsätter till byn Bogetići för lunch och styr sedan kosan ut mot kusten. Kotorbukten, som är den mest dramatiska delen av Montenegros spektakulära kust. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell i staden Kotor och gör sedan en sightseeing i den gamla stadskärnan. Staden anses vara en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och har en rättmätig plats på Unescos världsarvslista. Vi promenerar runt på de smala gatorna och beundrar landmärken som St. Tryphon-katedralen, Klocktornet, Arms Square, Pima, Buca Palace och Northern Gate. Kvällen är fri för egna aktiviteter. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, må 6 april: Båttur i Kotorbukten - historiska öar och blå grottan

En heldag till sjöss som bjuder på vackra vyer över majestätiska berg, besök i grottor och vid historiska platser. Från havet har vi dessutom en fantastisk utsikt över staden Kotor. Vi kryssar ut mot ön Mamula, ön är stängd för besökare men vi åker runt hela ön för att beskåda den från sjösidan. Mamula brukar kallas fängelseön och fortet som tornar upp sig var ett ökänt fängelse under det Österrikiska-ungerska imperiet, samt användes som koncentrationsläger av Italiens fascistiska krigsmakt under andra världskriget. Vår båt tar oss till den Blå grottan som bjuder på ett fascinerande blått ljus som speglar sig i vattnet.  I Kotorbukten finns också klippor med dolda tunnlar som användes av den jugoslaviska marinen för att förvara torpeder och ubåtar under kriget. Vid lugnt väder kan vår båt ta oss in i någon av tunnlarna eller köra väldigt nära, men det beror på väder och vind. Lunch på lämplig plats under dagen. På eftermiddagen återvänder vi till Kotors hamn och resterande dagen finns tid för egna utflykter. (Frukost och lunch ingår)

Dag 6, ti 7 april: Världsarvet Perast, mosaik i Risan och Cetinje – den forna kungliga huvudstaden

Efter frukost sätter vi oss i bussen och färdas på den slingrande kustvägen till Risan. Här besöker vi ruinerna av en gammal romersk villa, känd för sina välbevarade mosaikgolv. Den mest kända mosaiken är Hypnos – sömnens gud. Sedan fortsätter vi till den omtalade barockstaden Perast, som även den finns upptagen på Unescos världsarvslista. Staden var länge under venetianskt styre och byggnaderna påminner väldigt mycket om Venedig. Här finns bland annat pampiga renässanspalats och en mängd vackra kyrkor. Vi äter lunch medan vi njuter av utsikten över staden och den vackra kusten. Efter lunch beger vi oss till den forna kungliga huvudstaden Cetinje, belägen vid foten av berget Lovcen. Även om Podgorica i dag är Montenegros huvudstad är den gamla huvudstaden mer historiskt och kulturellt betydelsefull. Det är en charmig och behaglig småstad vars gator och torg är kantade med kaféer och uteserveringar. Vi utforskar Nationalmuseet som egentligen är en samling av fem byggnader och där ingår bland annat det forna kungliga palatset. Under sen eftermiddag återvänder vi till Kotor och resterande del av dagen är fri för ena aktiviteter. (Frukost och lunch ingår)

Dag 7, on 8 april: Vi utforskar Budva

Efter frukost beger vi oss med buss till staden Budva, Montenegros populäraste badort som är känd för sin historiska gamla stad med traditionell medelhavsarkitektur. Budvas gamla stad, ”Stari Grad” är omgärdad av en stadsmur och innanför murarna finns smala kullerstensgator, torg och gamla fort. Vi gör en stadsvandring och besöker det etnografiska museet som har en fin samling av olika föremål som vaser, verktyg, ornament, smycken mm. Vi äter lunch i Budva på en trevlig restaurang och det finns även tid att strosa omkring i Budva på egen hand. Under eftermiddagen återvänder vi till Kotor och på kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8, to 9 april: Hemresa
Frukost och utcheckning från hotellet. Busstransfer till Podgoricas flygplats. Vid lunchtid flyg till Stockholm via Warszawa. (Frukost ingår)

 

Resefakta och pris

Datum: 2–9 april 2020

Pris per person från Stockholm vid 12–16 deltagare:                                      18 900 kr

Enkelrumstillägg:                                                                                                2 900 kr

 

I priset ingår:

  • Flyg Stockholm – Podgorica t/r med LOT (via Warszawa) inkl flygskatt
  • Klimatkompensation för flygresorna
  • Del i dubbelrum 7 nätter på bra medelklasshotell (2 nätter i Podgorica, 1 natt i Pljevlja och 4 nätter i Kotor)
  • Alla transporter, utflykter och entréavgifter enligt program
  • Engelsktalande lokalguide (ev svensk) under alla arrangerade utflykter och besök
  • 7 frukostar
  • 6 luncher
  • 3 middagar

 

I priset ingår ej: Måltidsdryck, måltider utanför program, dricks till lokalguide och bussförare (totalt ca 50 EUR per person)

Etnografiska Museets vänner: Resan är en medlemsresa för Etnografiska Museets vänner. Föreningen är öppen för alla och medlemsavgiften är 200 kr per person. Par med gemensam adress betalar 300 kr (150 kr/pers). Här kan du läsa mer om hur du blir medlem.

 

Flygtider med LOT 2 – 9 april 2020

Torsdag 2 april

07.55 Avresa från Stockholm, Arlanda LO456
09.35 Ankomst till Warszawa
10.35 Avresa från Warszawa, LO583
12.35 Ankomst till Podgorica

Torsdag 9 april

13.15 Avresa från Podgorica, LO584
15.15 Ankomst till Warszawa
17.00 Avresa från Warszawa, LO457
18.45 Ankomst till Stockholm, Arlanda

 

Betalning
Anmälningsavgiften är 2 500 kr per person och ska betalas inom 10 dagar från det att bekräftelse av plats mottagits. Slutbetalning görs senast 40 dagar innan avresa.

Avbokning
Vid avbokning fram till 40 dagar innan avresa går anmälningsavgiften förlorad. Därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Utöver ovanstående gäller paketreselagen och Gränslösa Resors resevillkor.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-04-02Flyg från StockholmMontenegro för Etnografiska Museets vänner18 900:-Intresseanmälan