Skip to main content

Marrakech - sagornas stad med Seniorerna Första Sparbanken

Status:
Fullt

En resa till Marrakech är som att resa in i ett äventyr från Tusen och en natt. Den färgrika och livliga staden ligger i utkanten av Sahara, vid foten av de majestätiska Atlas-bergen i sydvästra Marocko, och är landets fjärde största stad efter Casablanca, Rabat och Fez. Som många andra marockanska städer, är Marrakech uppdelad i en gammal stadsdel, Medina, och en nyare del, Guéliz. Den gamla stadsdelen har sedan 1980-talet varit upptagen på Unescos världsarvslista.

Marrakech är en smältdegel mellan afrikansk och arabisk kultur och vi ska besöka några av de många kulturella sevärdheterna och attraktionerna. Bland annat får vi njuta av Majorelle trädgård som ägdes av Yves Saint Laurent och Pierre Bergé samt en utställning med modern marockansk konst. Dessutom utforskar vi berberkulturen både förr och nu och på vår utflykt i höga Atlasbergen bjuds vi på lunch hos en berberfamilj. Staden Marrakech är full av liv och på marknaderna säljs allt från konsthantverk, färgglada mattor, pyramider av väldoftande kryddor, välsmakande street-food och lokala specialiteter. Här finns också Marockos största traditionella marknad, eller souk som det kallas. Djemaa el-Fna, det stora torget mitt i staden, är enligt sägnen det livligaste i Afrika och här överträffar gycklare, eldslukare och ormtjusare varandra för att få vår uppmärksamhet.

Sök resa

Färdledare Maylou Gustavsson

Maylou Gustavsson är er guide under resan och möter er i Marrakech. Hon har arbetat i Agadir i 25 år, lett otaliga rundresor och talar flytande arabiska. 

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1: Flyg Stockholm–Marrakech
Vi flyger med Air France från Stockholm via Paris till Marrakech. Vid ankomsten till Marrakech blir vi mötta och får skjuts till vårt centralt belägna hotell Kech Boutique Hotel & Spa där vi intar en gemensam middag. (mat ombord på flyget enligt flygbolagets regler samt middag med vin ingår)

Dag 2: Marrakech stadsrundtur
Efter frukost gör vi en stadsrundtur till fots. Vi besöker den stora marknaden, souken, och den gamla staden, medinan. Vi promenerar i de vindlande, smala gränderna med färggranna textilier, kryddor och ett myllrande folkliv. I textilarbetarnas kvarter, ser vi prov på vävkonst och textilfärgning, men här finns även andra hantverkare, som utövat sitt yrke i generationer. Här blandas djupa traditioner med dagens teknik och modern design. På museet Dar Si Said får vi veta mer om Marockos historia och vi promenerar genom de judiska kvarteren som var de första den marockanska regeringen renoverade i sitt program för att bevara Marrakech medina. Lunchen intas på Kafé Merstan. Därefter besöker vi det mytomspunna torget Jemaa El-Fna, Gycklarnas torg, ett Unesco världsarv där marknadsstånden erbjuder det mesta du kan tänka dig - och lite till, ormtjusare, gycklare, musiker, dansare, tandläkare och spågubbar tävlar om din uppmärksamhet och folklivet är intensivt. Det är en internationell smältdegel där handelsmän från hela Marocko samlas tillsammans med besökare från hela världen. Innan middagen har du lite egen tid för egna strövtåg eller en lugn stund vid hotellets pool eller SPA-avdelning. Till middagen samlas vi igen för en gemensam middag med traditionell marockansk mat, folkmusik och magdans på Restaurant Dar Essalam. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: Marrakech Majorelle trädgård
Vi besöker Majorelle trädgård som skapades av den franske orientalistiska konstnären Jacques Majorelle under första hälften av 1900-talet. På 80-talet köptes egendomen av Yves Saint Laurent och Pierre Bergé som flyttade in och gjorde platsen till sitt eget Eden. Här finns ett Berber museum och ett museum med modern marockansk konst, La Musee De La Palmerai, där vi kan se konstverk av Mehdi Bine Bine, Saladi och Hariri, marockanska konstnärer som idag är kända långt utanför landets gränser. Egendomen har tre trädgårdar, den andalusiska, kaktusträdgården och vattenparken. Efter lunch åker vi till Medinan och Gycklarnas torg och du har möjlighet att köpa det du missade igår eller bara ta en kopp kaffe på någon av takterrasserna och insupa atmosfären. Vill du hellre återvända till hotellet följer du med bussen tillbaka. Middag intas på egen hand. (frukost och lunch ingår)

Dag 4: Heldagsutflykt till Ourikadalen
Efter frukost åker vi upp i höga Atlasbergen där vi ska besöka den vackra Ourikadalen med traditioner som går tillbaka århundraden i tid. Efter cirka en halvtimmes färd når vi beduinerna och nomadernas marknad som hålls en gång i veckan. Här utbyts nyheter och varor. Vi är också inbjudna att inta en traditionell lunch hos en berberfamilj. Vi återvänder till Marrakech och är tillbaka på hotellet sen eftermiddag. Middagen äter vi på Restaurant Kosy Bar, som ligger på promenadavstånd från vårt hotell. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: Stadsdelen Guéliz och hemresa
Efter frukost åker vi till stadsdelen Guéliz för en rundtur i den modernare delen av staden. Vår avskedlunch avnjuts på Restaurant La Rôtisserie de La Paix. Uppfyllda av alla upplevelser och intryck åker vi till flygplatsen för hemresa. (frukost och lunch ingår)

Resefakta och pris

Datum: 7–11 november 2023 (5 dagar)

Pris: 17 200 kr/person del i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 1 750 kr

Antal deltagare: 25–30 personer

I priset ingår:
•    flyg Stockholm–Marrakech
•    Transfer från flygplatsen till hotellet tur och retur
•    Svensk reseledare som möter i Marrakech och är med under hela er vistelse i Marrakech
•    Lokal, engelskspråkig guide på utflykterna dag 2–4
•    4 nätter på hotell Kech Boutique Hotel & Spa Marrakech
•    Helpension (utom 1 middag) med vatten till lunch samt vin/öl och vatten till middag
•    Stadsrundturer och utflykter enligt program med lokal, engelskspråkig guide
•    Alla inträden enligt program
•    Dricks
•    Finansiering av en klimatsmart spis till en familj i Nepal. Vi ersätter öppen eld inomhus med en murad spis. På så vis minskas mängden koldioxidutsläpp med lika mycket som vår flygresa orsakar. Dessutom blir inomhusmiljön hälsosammare då röken leds ut. 

I priset ingår ej: middag dag 3 och privata utgifter

Seniorerna Första Sparbanken i Stockholm är en pensionärsförening och resan en medlemsresa, men gillar du att resa är du hjärtligt välkommen att följa med!

Logi
Vi bor på Kech Boutique hotel under hela vistelsen i delat dubbelrum med privat wc och dusch. Enkelrum mott tillägg. 

Preliminära flygtider med Air France
7 nov                 Stockholm Arlanda–Paris Charles de Gaulle  kl 12.55–15.35                           AF1263
7 nov                 Paris Charles de Gaulle–Marrakech                        kl 19.40–23.00                         AF1776

11 nov               Marrakech-Paris Charles de Gaulle                         kl 13.45–17.05                              AF1077
11 nov               Paris Charles de Gaulle– Stockholm Arlanda kl 21.00–23.40                            AF1462

Resans förutsättningar
Vi gör dagsutflykter. Resan är inte fysiskt krävande, men du behöver kunna gå och själv ta hand om ditt eget bagage. 

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 50 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 50 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg Stockholm-Marrakech
Dag 2: Marrakech stadsrundtur
Dag 3: Marrakech Majorelle trädgård
Dag 4: Heldagsutflykt till Ourikadalen
Dag 5: Besök i stadsdelen Guéliz och hemresa

 

Karta

  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet