Skip to main content

Kvinnornas Nepal med Jenny Adhikari

Vackra, vilda, vänliga Nepal. Under den här resan i Nepal får du verkligen uppleva landet och möta människorna, oavsett om du väljer hela den spännande rundresan eller om du i stället väljer att vandra i Nepal under sex av dagarna för att njuta av Annapurnamassivets storslagna vyer. Vår svenska färdledare Jenny Adhikari är bosatt i Nepal och hon ger oss en god inblick i hur människor lever, landets historia, politik och religion. Jenny talar nepali och många av de nepaleser vi möter under resan är hennes personliga vänner. Under resan, oavsett som du väljer att vandra eller inte, kommer vi nära lokalbefolkningen och får svar på många frågor samtidigt som nya väcks. Hur är det att vara nunna i ett buddhistiskt kloster? Vad kan man vänta sig av livet som funktionsnedsatt och varför frodas människohandeln i Nepal? Vad gör myndigheter och organisationer för att ge nepaleserna ett bättre liv? Det kommer bli många omvälvande inblickar, men även glada skratt och goda samtal. Dessutom får vi njuta av landets storslagna berg och rika djurliv. Följ med på en mångfacetterad resa som ger dig nya perspektiv!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Med reservation för programförändringar och omkastning av programpunkterna

Dag 1: Flyg till Kathmandu 
Flyg från Skandinavien via Doha. (Måltider på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 2: Ankomst till Kathmandu och vidare till Nagarkot
Vi landar i Kathmandu under eftermiddagen och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår privata buss kör oss österut till bergsstationen Nagarkot, beläget på 2 170 meter över havet. Här ifrån har man vid klart väder en strålande utsikt över Himalaya och det mäktiga Everestmassivet, med snöklädda toppar som sträcker sig över 8 000 meter över havet. Högst av dem alla är Mount Everest, som med sina 8 848 meter över havet är världens högsta berg. Vi checkar in på vårt fina hotell med jacuzzi och inomhuspool. Gemensam välkomstmiddag.
(Lunch och middag ingår)

Dag 3: Soluppgång över Himalaya, lunch i kloster och besök på HRDC sjukhuset
Soluppgång över Himalaya är en mäktig upplevelse, de snöklädda topparna skimrar i guld när solen sakta stiger upp på himlen. Det förutsätter förstås att vädrets makter är på vår sida. Efter frukost finns det möjlighet att göra en 2 timmars lättare vandring till det vackra Dhagpo Sheydrub Lingklostret i Nala. Den som inte vill eller kan vandra åker med vår buss till klostret. Normalt sett är klostret stängt för besökare, men vi är inbjudna att äta lunch tillsammans med de 140 lamorna och blir visade runt i klostret. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn med funktionsnedsättningar på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård.  I Nepal är en fysisk funktionsnedsättning ett stort hinder för ett normalt liv och barn förlorar sin möjlighet till utbildning, då man helt enkelt inte kan ta sig till skolan. Många fysiska funktionsnedsättningar går att operera och behandla, men i Nepal finns ingen fri sjukvård. HRDC hjälper de barn vars familjer inte har ekonomiska förutsättningar att bekosta dyra operationer och sjukhusvistelse. Middag och övernattning i Nagarkot. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: Klimatsmarta spisar och världsarvet Bhaktapur
En ny dag gryr och vi har ytterligare en möjlighet att få se solen gå upp över Himalayas snöklädda toppar. Dagens första besök gör vi hos familjer i Nagarkot som fått tillgång till klimatsmarta spisar. Gränslösa Resor klimatkompenserar för samtliga flygresor som sker i företagets regi, vilket innebär att din resa bidrar till klimatnytta i Nepal. Här lagar de flesta av hushållen på landsbygden mat över öppen eld med stora hälsoeffekter och miljökonsekvenser som följd. De klimatsmarta spisarna kräver hälften så mycket bränsle, vilket gör att det går åt mindre tid till att samla ved och avskogning kan motverkas. Dessutom slipper familjerna andas in hälsovådlig rök och barn skyddas från att bränna sig. På plats får vi se hur allt fungerar och prata med familjerna. Därefter styr vi kosan mot Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv och en av de forna kungliga huvudstäderna. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se de pampiga tempelbyggnaderna runt torget. Folkgruppen newari är den dominerande befolkningen i Bhaktapur. De är kända för sina duktiga keramiker och träsnidare och vi kommer med all säkerhet att få se prov på mycket fint hantverk. Efter lunch blir det några timmars fri tid för egna strövtåg innan vi återsamlas för middag. Övernattning i Bhaktapur. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: Kvinnokooperativ i Majhigaun och övernattning på homestay i newaristaden Bandipur
Efter tidig frukost checkar vi ut från hotellet och reser ut på landsbygden. Vårt mål är byn Majhigaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi äter lunch med byborna och får se de projekt som gjort att byborna kan försörja sig. Vatten, getter och biodling, ger kvinnorna inkomster och barnen får möjlighet att gå i skolan. Vi lämnar Majhigaun och fortsätter vår resa med buss till den pittoreska newaristaden Bandipur. Staden är vackert belägen på en bergskam och tidigare var detta en viktig handelsstad, då den var belägen vid den stora handelsleden mellan Tibet och Indien. Vägen leddes om och staden föll i glömska, men idag blomstrar den igen och vi kan beundra de renoverade byggnaderna i newaristil. Här kommer att övernatta hemma hos nepalesiska familjer som driver sina egna homestays. Ett enkelt boende, men det ger oss möjlighet att få ta del av det nepalesiska vardagslivet och middag och frukost intas hos respektive familj. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: Morgonsysslor i Bandipur och matlagning i Pokhara
Frukost hos respektive familj och därefter fortsätter vi vår resa med buss till staden Pokhara, vackert beläget vid Phewasjön vid foten av Annapurnamassivet. Vi gör ett intressant besök hos organisationen SASANE, som arbetar för att bekämpa människohandel och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. SASANE drivs av kvinnor som själva varit utsatta för människohandel och man arbetar med flera olika projekt. Bland annat utbildas kvinnor till vandringsguider och de som valt vår vandringsresa kommer att få vandra med en lokalguide från SASANE. Kvinnorna på SASANE kommer också att lära oss hur vi tillagar nepalesiska dumplings, så kallade momo. Fri kväll och övernattning i Pokhara. (Frukost och lunch ingår)

Rundresa: Dag7: I Pokhara – tibetaner i Nepal och hantverksprojekt
Efter frukost åker vi, tillsammans med de som ska ut och vandra, mot Annapurna. Vi vinkar av vandrarna och besöker därefter den tibetanska bosättningen i Hemja. Här gör vi en promenad, besöker deras stora buddhistkloster och får veta mer om exiltibetanernas situation i Nepal. Vi återvänder till Pokhara och gör ett intressant besök hos Women Skills Development Center. Ett projekt som tar tillvara och utvecklar kvinnors hantverksskicklighet, för många kvinnor den enda möjligheten till egen försörjning. Eftermiddagen och kvällen tillbringar var och en efter tycke och smak. (Frukost och lunch ingår)

Vandring: Dag 7: Kande (1 700 möh)—Australian Camp (2 060 möh), ca 3 timmar
Efter frukost åker vi mot Annapurna. Rundresegruppen och färdledare Jenny stannar i Hemja, medan vi fortsätter till Kande, som är startplatsen för vår vandring. Här möter vi vår engelsktalande kvinnliga vandringsguide och får bekanta oss med våra kvinnliga bärare, de blir vår dörröppnare in i den nepalesiska kulturen. De är utbildade av organisationen SASANE, som vi besökte dag 6. Genom vår vandring får de arbete och därmed möjlighet att försörja sig själva. Vi vandrar upp till Australian Camp (2 060 möh) och får vid klart väder en fantastisk vy över Annapurnamassivets höga bergstoppar, bland annat berget Machhapuchhre som brukar kallas fiskstjärtsberget på grund av sin form. Här övernattar vi på gästhus.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Rundresa: Dag 8: Teplantage och bergsvyer
Frukost, utcheckning och tidig avresa med jeep till den vackra bergsbyn Lwang, belägen i Annapurnareservatet som inte bara skyddar flora och fauna, utan också är hem för många folkgrupper. I Lwang är arkitekturen präglad av den etniska gruppen gurung. Teproduktion är en mycket viktig inkomst för invånarna och vi besöker de gröna teodlingarna, där de värdefulla tebladen plockas för hand. Lunch i byn och sedan fortsätter vi vår resa till Club ES Resort i Deurali där vi ska övernatta. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över de snöklädda bergen i Annapurna.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 8: Australian Camp (2 060 möh)–Landrung (1 646 möh), ca 5 timmar
Vår vandring börjar med en lätt stigning upp genom skogen till byn Deurali (2 100 möh) med fin utsikt år båda håll. Härifrån bär det nedför till en liten bäck, sedan är stigen relativt flack – så flackt det blir i Himalaya! Vi passerar risfält i terrassodling och går genom ett varierat landskap på vår väg till byn Landrung. (Frukost, lunch och middag ingår)

Rundresa: Dag 9: Soluppgång i bergen och hantverksstaden Tansen
Vid vackert väder kan vi njuta av en spektakulär soluppgång över Himalayas höga bergstoppar. Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker vidare till staden Tansen som är känd för sina duktiga hantverkare. Här väver kvinnorna vackra dhakatyger och männen svarvar karaffer av mässing. Vi kommer att besöka en av vävstugorna i staden, här får vi se hur kvinnorna väver tyger i de mest fantastiska mönster. (Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 9: Landrung (1 646 möh)—Ghandruk (1 951 möh), ca 5 timmar
Idag bär det brant nedför 300 m till Modifloden och sedan lika mycket uppför till byn Ghandruk, som är gurungfolkets kulturella centrum. Här är vi ännu djupare inne i Annapurnamassivet och om det är klart ser vi på nära håll Annapurna South (7 219 möh), Himalchuli (6 441 möh), Gangapurna (7 454 möh), Machapuchhare (6 993 möh) och Annapurna II och IV (7 939 resp 7 525 möh). Bebyggelsen i Ghandruk består av traditionella stenhus och runt byn breder risfält ut sig. I Ghandruk har Annapurna Conservation Area Project (ACAP) sitt första huvudkontor. ACAP är ett naturvårdsprojekt som arbetar för att bevara naturen såväl som kulturen. Vi besöker projektet och lär oss vad vi kan göra för att skydda den ömtåliga miljön i Annapurna.
(Frukost, lunch och middag ingår) 

Rundresa: Dag 10: Buddhas födelseplats Lumbini och övernattning i ett nunnekloster
Idag reser vi vidare till Buddhas födelseplats Lumbini, som är belägen på låglandet, nära indiska gränsen. Vi färdas på ”Siddharta highway” och ser hur landskapet ändrar sig från berg och böljande kullar till ett platt landskap där människorna och stadsmiljön påminner mer om Indien än om norra Nepal. Efter lunch promenerar vi till Maya Devi-templet, som är platsen där Buddha föddes för ca 2500 år sedan.  Vi ska också se Lumbini Garden, där buddhistiska organisationer från hela världen byggt vackra tempel och kloster för att hedra Buddha. År 1997 togs Lumbini upp på Unescos världsarvslista. Passande nog tillbringar vi natten i ett mycket enkelt buddhistiskt kloster, där sju nunnor mellan 8 och 50 år blir våra värdar och vi får chansen att få en inblick i deras klosterliv. Nunnorna äter endast ett mål mat om dagen så middag får vi inta på en restaurang i närheten. (Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 10: Ghandrung (1 951 möh)—Tadapani (2 680 möh), ca 5 timmar
Idag börjar vår vandring genom en vacker skog. Stigen löper sakta uppför. Strax innan vi når den lilla byn Bhaisi Kharka stiger leden brant. Sedan följer vi en relativt flack stig genom rhododendronskog (blommar på våren). Här lever apor och har vi tur får vi se langurer. Från byn Tadapani där vi stannar över natten har vi en fantastisk vy över berget Machhapuchhare.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Rundresa: Dag 11 – 12: Chitwan National Park
Vi äter frukost och får en trevlig pratstund med nunnorna, som berättar om sin vardag och klosterlivet de valt att leva. Därefter sätter vi oss i bussen och påbörjar resan till den världsarvslistade nationalparken Chitwan, den skyddar salträdsskog, elefantgrässlätter och flodbäddar och är känd som en av Asiens bästa nationalparker för att se vilda djur. Det finns stor chans att se enhornade indiska pansar-noshörningar, hjortar, apor, vildsvin, gavialer, krokodiler, fåglar, fjärilar. I nationalparken finns också den asiatiska tigern, men trots att beståndet på senare år ökat, ska vi ha en god portion tur för att få se den. Under dagarna i Chitwan kommer vi att göra safariturer med båt, till fots och med jeep. Tharufolket tillhör Chitwans ursprungsbefolkning och de lever ett traditionellt liv i enighet med naturen. En av kvällarna bjuds vi på en dansuppvisning av ungdomarna i den intilliggande byn och nästa dag åker vi till tharubyn för att delta i traditionell husmålning tillsammans med kvinnorna.  Ett bra tillfälle att få veta mer om tharukvinnornas liv. (Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 11: Tadapani (2 680 möh)—Ghorepani (2 750 möh), ca 6 timmar
Först bär det av nedför till en bäck och sedan direkt upp igen till byn Banthanti (2 520 möh). Härifrån vandrar vi som i en tunnel genom rhododendron- och tallskog till byn Deurali (2 990 möh). Sista biten till byn Ghorepani där vi ska stanna över natten går på en bergskam med härliga vyer över bergen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 12:  Ghorepani (2 750 möh)—Ulleri (2 073 möh) 4—6 timmar, åter till Pokhara
Den som vill stiger upp tidigt och går med guide och ficklampa upp på Poon Hill, 3 210 möh, för att om det är klart se soluppgången och det magnifika panoramat och solens ljusspel över Himalayas toppar. Efter frukost fortsätter vi vår färd tillsammans. Vi vandrar på en bergskam genom rhododendronskogar till byn Ulleri, där vårt fordon väntar för vidare transport till Pokhara och vårt hotell. Dagsetappen är på ca 6 timmar om du går upp på Poon Hill, annars ca 4 timmar. (Frukost och lunch ingår)

Rundresa: Dag 13: Till huvudstaden Kathmandu
Efter frukost lämnar vi Chitwan och påbörjar resan till huvudstaden Kathmandu. Vi får räkna med att resan tar i stort sett hela dagen, men det finns mycket att se från bussfönstret och vi gör flera stopp efter vägen. Under sen eftermiddag kommer vi fram till Kathmandu och vårt hotell som är beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. Här lever en stor del av Kathmandus buddhistiska befolkning och här känner man närhet till den tibetanska kulturen. Mitt i området tronar den stora Boudhastupan dit buddhister vallfärdar för att gå runt stupan och snurra på bönekvarnarna. Boudha är Nepals största buddhistiska stupa och ett av Kathmandudalens sju världsarv. Gemensam middag tillsammans med deltagarna från vandringsgruppen.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Vandring: Dag 13: Pokhara - Kathmandu
Busstransfer från hotellet till Pokharas flygplats och vidare flyg till Kathmandu, där vi möts av guide och förare. Vi checkar in på vårt hotell, beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. På kvällen möter vi upp med rundresegruppen och vid den gemensamma middagen får vi chansen att utbyta erfarenheter från veckan då vi haft helt olika program. (Frukost och middag ingår)

Dag 14: Sightseeing i Kathmandu och besök vid Pashupatitemplet
Idag ska vi titta lite närmre på den nepalesiska huvudstaden. Vi promenerar genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Naturligtvis ska vi också besöka det världsarvslistade Durbartorget med vackra tempel och palats från 1500 till 1700-talet. Därefter åker vi till Pashupatinath, ett av de viktigaste hindutemplet i Nepal.  Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15: Frivilligorganisationen BAS, ledig tid och middag hemma hos en Sherpafamilj
Tillsammans med färdledare Jenny besöker vi frivilligorganisationen BAS, Brahmasthani Awareness Society. Ett projekt som ger kost och logi till landsortsbor som saknar ekonomiska resurser att själva bekosta en bostad medan deras medicinska behandling pågår. Jenny är starkt engagerad i projektet och ser fram emot att visa och berätta hur detta förändrat förutsättningarna för många fattiga nepaleser. Utcheckning från hotellet, men vi får behålla några rum så att den som vill byta om och fräscha upp sig innan kvällens middag och hemfärd kan göra det. Resterande del av dagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. I kväll är vi hembjudna på middag till en Sherpafamilj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En fin avslutning på vår resa!  Efter middagen åker vi raka vägen till flygplatsen för att påbörja resan hem. (Frukost och middag ingår)

Dag 16: Hemresa
Flyg från Kathmandu via Doha till Skandinavien, där vi beräknas landa tidig eftermiddag.  (Måltider på flyget enligt flygbolagets regler)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Vår svenska färdledare, Jenny Adhikari, talar flytande nepali och är bosatt i Nepal. Hon är en mycket uppskattad färdledare som älskar kultur och hantverk. Jennys specialområde ligger inom antropologin, men hon har även studerat statsvetenskap. Väljer du rundresan har du Jenny som färdledare under hela resan. Du som väljer att vandra sex dagar, reser med Jenny före och efter vandringen och själva vandringen gör du tillsammans med engelsktalande guide och kvinnliga bärare som är utbildade av organisationen SASANE, läs mer under dag 6.

Resefakta och pris

Datum: Resa planeras under 2025, datum är ej fastställt ännu

Preliminära priser

Pris per person från Stockholm 39 900 kr
Pris per person från Köpenhamn 40 400 kr
Pris per person exklusive flygresa 29 900 kr
(Stäm av med oss innan du bokar egen flygbiljett!)
 

Enkelrumstillägg för rundresan totalt 14 nätter:  5 500 kr
På klostret i Lumbini finns ett begränsat antal enkelrum

Enkelrumstillägg för dem som vandrar en del av resan totalt 9 nätter: 4 200 kr
Under själva vandringen (5 nätter) kan vi inte garantera enkelrum

På våra kvinnoresor garanterar vi del i dubbelrum och skulle det inte finnas någon att dela med så står vi för enkelrumstillägget. Den som önskar enkelrum kan naturligtvis boka det mot tillägg.

Antal deltagare: 12–20 kvinnor

 

I priset ingår:

  • Klimatkompensation för din flygresa (klimatkompensationen ger 2 nepalesiska familjer tillgång till en klimatsmart spis, ett projekt vi besöker under resan.)
  • Flyg från Stockholm eller Köpenhamn inkl skatt, (flyg från Köpenhamn mot tillägg)
  • Måltider på flyget enligt flygbolagets regler
  • Svensk färdledare under hela resan för dem som åker på rundresa (för vandrarna dag 2-6 och 14-16)
  • Engelsktalande, nepalesisk, kvinnlig vandringsguide och kvinnliga bärare för dem som vandrar, dag 7-12
  • Nationalparksavgift
  • Vandringstillstånd (TIMS) för dem som ska vandra
  • Måltider enligt program (i princip helpension förutom några få måltider)
  • Måltidsdryck (förutom under vandringsdagarna)  
  • Alla lokala transporter i egen buss med chaufför
  • Del i dubbelrum enligt program och logibeskrivning
  • Alla utflykter och besök enligt program inklusive entréer
  • Ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
  • Dricks till lokalguider, bussförare, bärare under vandringen (värde ca 800 kr)
  • Skriftlig information och karta

I priset ingår ej: Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30), ett fåtal måltider (se program), måltidsdryck under vandringsdagarna.

 

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 5 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 55 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 55 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

 

Preliminära flygtider

Preliminära flygtider med Qatar Airways från Stockholm och Köpenhamn
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Från Stockholm, Arlanda
Dag 1
15.10 Avresa från Stockholm, Arlanda, QR6123
23.50 Ankomst till Doha
Dag 2
02.00 Avresa från Doha, QR652
09.00 Ankomst till Kathmandu

Dag 17                  
02.35 Avresa från Kathmandu, QR645
05.20 Ankomst till Doha
08.10  Avresa från Doha, QR6124
13.25   Ankomst till Stockholm, Arlanda

Från Köpenhamn, Kastrup
Dag 1
15.15 Avresa från Köpenhamn, Kastrup, QR6125
23.30 Ankomst till Doha
Dag 2
02.00 Avresa från Doha, QR652
09.00 Ankomst till Kathmandu

Dag 17                 
02.35 Avresa från Kathmandu, QR645
05.20 Ankomst till Doha
08.15  Avresa från Doha, QR6126
13.10   Ankomst till Köpenhamn, Kastrup

Resans förutsättningar och godbitar

RESANS GODBITAR

  • Vi övernattar i kloster, på homestay och äter middag hos en nepalesisk familj
  • En inblick i hur livet ser ut för människor från olika folkgrupper och samhällsklasser i Nepal
  • Vackra vyer över Himalayas snöklädda toppar
  • Studiebesök hos organisationer som arbetar för kvinnor och barn
  • Fint, traditionellt nepalesiskt hantverk
  • En god inblick i landets historia, politik och religioner
  • Genom din resa bidrar du till de projekt vi besöker och de som vandrar bidrar till att ge nepalesiska kvinnor och flickor arbetstillfälle och utbildning, då vi använder oss av kvinnliga guider och bärare

 

Resans förutsättningar
Resan är inte en sociologisk eller antropologisk resa där vi studerar kvinnor och inte heller en vanlig turistresa, men resan ger tillfälle att se Nepal och att möta nepaleser genom vår färdledare Jennys kontakter och olika studiebesök. Vi vill ge dig möjlighet att komma in bakom kulisserna där du får se och uppleva landet på ett sätt som du inte gör på en vanlig turistresa. Ett möte är ömsesidigt och hur det blir är oförutsägbart, det är dynamiken mellan människorna som gör mötet. Ibland händer ingenting, ibland uppstår vänskap. Vi kommer inte att besöka några barnhem under resan, då vi inte vill bidra till att redan utsatta barn exploateras som turistattraktioner. Jenny kommer att berätta mer om detta under resan och du kan också läsa mer på www.barnhemskollen.se, en webbplats som bland annat Childhood Foundation står bakom.

Om rundresan
Rundresan är inte fysiskt krävande, men vi kommer att göra stadspromenader och kortare strövtåg i naturen. För att komma till byn Majhigaun måste vi gå en bit till fots i ca 20 minuter.

Om vandringen
Annapurna är ett populärt område för vandrare och bergsvyerna är hisnande! I oktober-november kan man oftast räkna med klart väder med behaglig temperatur dagtid och kyliga nätter. Vår vandring går genom rhododendronskog (blommar om våren), upp på bergskammar och via byar med olika folkgrupper. Det går mycket upp och ner, ofta i trappor som anlagts för att göra det lättare att gå. Vi vandrar 4-6 tim per dag på bergsfolkens egna stigar, de enda transportleder som finns i bergen. Högsta punkten är 3 210 meter över havet. Vi har alla vår egen kvinnliga bärare. När du vandrar med Gränslösa Resor bidrar du till att ge nepalesiska kvinnor och flickor arbetstillfälle och utbildning.

Klimat
November är en bra tid att besöka Nepal. Generellt sett är hösten torr och solig, vilket ger bra chans till att få fina vyer över bergen. Temperaturen på dagen i Kathmandu och Pokhara är runt 15-20 grader och om natten kan det gå ner mot 10 grader. På hög höjd blir det kallare och om nätterna kan det bli ner mot 0-grader. De flesta hotell i Nepal är inte uppvärmda och därför behöver du varma kläder att sova i. Vår resa går efter monsunen och risken för regn är liten.

Logi under rundresan
Under största delen av resan kommer vi att bo på bra medelklasshotell med privat dusch och toalett. Vi bor en natt i ett nunnekloster, men de enkla rummen har privat dusch och toalett. På homestay i Bandipur är login enkel och där får vi nöja oss med gemensam dusch och toalett.

Logi under vandringen
Under vandringen bor vi i mycket enkla, ouppvärmda rum på gästhus som byborna erbjuder. Gemensam dusch (varm om det är soligt och du inte kommer fram för sent!) och toalett. Måltiderna äter vi också hos bybor som öppnat servering. Under vandringen kan vi inte garantera enkelrum. Under rundresedelen bor vi på bra medelklasshotell med privat dusch och toalett, förutom en natt då vi övernattar på homestay i Bandipur och vi får nöja oss med gemensam dusch och toalett.

 

Karta

  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Klimat logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet