Skip to main content

Kulturmöten i Albanien med Tidningen Vi

Dagar:8
Boka resa

Följ med på en kulturresa genom Albanien, där vi utforskar flera av Albaniens stora sevärdheter, bland annat, de antika lämningarna i Butrint och stenstaden Gjirokaster, båda upptagna på Unescos världsarvslista. Vi får också uppleva den vackra naturen, besöka en vingård och naturligtvis njuta av det smakrika albanska köket både på restaurang och hemma hos en familj. Den albanska gästfriheten är omtalad! Dessutom väntar intressanta besök och möten. I Tirana är vi inbjudna till svenska ambassadens residens, där vi får träffa författaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer och förhoppningsvis även ambassadör Elsa Håstad och vi får höra om albansk litteratur och om det utvecklingsarbete och kulturella utbytet som bedrivs mellan Sverige och Albanien. I Gjirokaster ska vi möta organisationen Kulturarv utan gränser, vilken arbetar för bevarandet av kulturegendom. Det blir också en resa i två albanska författares spår, tillsammans med vår färdledare reser vi till den aktuella författaren Lea Ypis barndomsstad Dürres och till Ismail Kadares stenstad Gjirokaster. Vi tränger in i landets fascinerande historia, vilket ger oss en tydligare bild av den värld Lea och Ismail beskriver i sin litteratur. Vår svensktalande färdledare Josif Paparisto är precis som författaren Lea Ypi uppväxt i det kommunistiska Albanien och genom hans erfarenheter får vi en levande bild av den paranoida värld diktator Hoxha skapade.

Sök resa

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Ankomst till Tirana (L, M)

Dag 2: Tirana med Bunkart1 och Kvarteret (F, L, M)

Dag 3: Murgrönans hus och besök på svenska ambassadens residens (F, L)

Dag 4: Gulaglägret Spac, ekologisk gård och vinprovning (F, L)

Dag 5: Dürres och Gjirokaster (F, L, M)

Dag 6: Vi utforskar Gjirokaster och äter lunch hemma hos en familj (F, L)

Dag 7: Antikens Butrint, mandarinodling och Joniska havet (F, L, M)                                                                                        

Dag 8: Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

 

Preliminära flygtider med LOT Polish Airlines

Från Stockholm
Dag 1                
07.50–09.30     Stockholm, Arlanda–Warszawa, LO456
10.35–12.40     Warszawa–Tirana, LO597

Dag 8                
13.35–15.35     Tirana–Warszawa, LO598
17.00–18:45     Warszawa– Stockholm, Arlanda, LO457

Från Köpenhamn
Dag 1                
07.00–08.25     Köpenhamn, Kastrup–Warszawa, LO460
10.35–12.40     Warszawa–Tirana, LO597

Dag 8                
13.35–15.35     Tirana–Warszawa, LO598
17.25–18:55     Warszawa–Köpenhamn, Kastrup, LO461Fullständig resebeskrivning

Program

Dag 1, onsdag 12 april:  Ankomst till Tirana
Flyg från Stockholm eller Köpenhamn via Warszawa till Tirana, där vi landar vid lunchtid. På flygplatsen möts vi av vår ciceron Josif Paparisto och vår privata buss kör oss in till centrala Tirana. Under bussresan får vi en första introduktion till detta spännande land. Vi äter lunch på en trevlig restaurang och fortsätter sedan till Hotel Rogner för incheckning. Hotellet är centralt beläget alldeles intill det före detta Kvarteret ”Blloku”, där kommunisttidens politiska elit levde i en sluten värld. Idag är området ett av Tiranas populäraste nöjeskvarter, med butiker, barer och restauranger. Vi får gott om tid att installera oss på våra rum och kanske lite vila innan vi samlas för att promenera till en närbelägen restaurang för välkomstmiddag. (Lunch och middag ingår)

Dag 2, torsdag 13 april: Tirana med Bunkart1 och Kvarteret
Under det kalla kriget blev Albaniens diktator, Enver Hoxha, övertygad om att omvärlden ville störta hans kommuniststat, men i stället för att tillverka avskräckande vapen lät han bygga hundratusentals betongbunkrar över hela landet. Idag ska vi besöka diktatorns privata bunker som idag inrymmer museet BUNK’ART 1, vilket ger oss en god inblick i Albaniens historia från år 1939 till 1990. Vi återvänder till centrala Tirana för lunch på en trevlig restaurang i den Nya Basaren ”Pazari i Ri”, ett nyrenoverat område i de äldsta delarna av staden som blivit mycket populärt bland Tiranaborna. Här finns idag en blandning av modern och traditionell arkitektur, mängder av välbesökta barer och restauranger samt den lokala marknaden med sitt stora utbud av färska råvaror som fisk, skaldjur, kött och grönsaker. En dynamisk plats där invånarna gör sina inköp och träffas över en lunch eller kaffe. Under eftermiddagen gör vi en rundvandring till fots för att på nära håll få uppleva huvudstaden. I hjärtat av Tirana finns Skanderbegtorget, som är omgivet av några av stadens mest intressanta sevärdheter, kulturpalatset, nationalhistoriska museet, klocktornet och Et’Hem Bey-moskén. Idag står en staty av Albaniens nationalhjälte Skanderbeg på den plats där en gång Josef Stalin tronade. Vi promenerar genom ”Kvarteret” där vi från utsidan kan se Enver Hoxhas forna residens och minnesmärket ”Postblloku – Checkpoint” som är ett minnesmärke över den kommunistiska eran. Dagen avslutas med middag på en fiskrestaurang. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3, fredag 14 april: Murgrönans hus och besök på svenska ambassadens residens
Efter frukost besöker vi Murgrönans hus, där Sigurimi, den gamla säkerhetstjänsten, hade sin avlyssningscentral. Idag finns här ett prisbelönt museum över kommunismens kontrollsamhälle, där väggarna var fulla av mikrofoner och alla spionerade på alla. Gemensam lunch och sedan väntar ytterligare en intressant programpunkt. Vi är inbjudna till den svenska ambassadören Elsa Håstads residens i Tirana. Förhoppningsvis kommer Elsa själv att kunna ta emot oss, men arbetet som ambassadör kan innebära att oförutsedda uppdrag kommer emellan. Oavsett, kommer vi att få en givande eftermiddag på residenset där vi bjuds på albansk baklava och traditionellt bergste. Elsas man, författaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer, kommer att berätta om albansk litteratur från Ismail Kadare till Lea Ypi. Dessutom kommer vi att få höra om det stora kulturutbyte som finns mellan Sverige och Albanien samt det utvecklingsarbete Sverige bistått Albanien med på deras väg mot EU. Resterande del av dagen är fri för egna strövtåg och middag på egen hand. Josif tipsar gärna om sevärdheter och trevliga restauranger. (Frukost och lunch ingår)

Dag 4,  lördag 15 april: Gulaglägret Spac, ekologisk gård och vinprovning
Efter frukost sätter vi oss i bussen, för att åka till det före detta politiska fängelset och arbetslägret Spac. Hit fördes många av regimens fiender, oliktänkande och oppositionella, för att avtjäna långa fängelsestraff. Resan tar ca 2 timmar och den sista biten färdas vi på slingrande vägar i bergen. Det ökända fängelset togs i bruk 1968 och var verksamt ända till kommunistregimens fall 1991. Platsen för fängelset var valt med omsorg, beläget på en bergssluttning ovanför en flod och helt isolerat av de omgivande bergen. Från fängelset ledde fem ingångar rakt in i berget till den gruva där fångarna arbetade. Idag är många av byggnaderna förfallna och illa åtgångna, men organisationen, Kulturarv utan gränser, arbetar med bidragshjälp från Sverige, för att bevara området som en minnesplats. I Albanien har man anammat konceptet med lokalodlade produkter och ekologiska restauranger och dagen lunch intas på en trevlig restaurang som är känd för sitt goda ”slow food” kök. Vi kommer också att besöka en ekologisk gård för vinprovning samt möjlighet att upptäcka alla andra lokalproducerade livsmedel som tillverkas här. Vi återvänder till Tirana och kvällen spenderas efter eget tycke och smak. (Frukost och lunch ingår)

Dag 5, söndag 16 april: Dürres och Gjirokaster
Idag är det dags att lämna huvudstaden och upptäcka mer av detta fascinerande land. Vi sätter oss i bussen för en kort resa rakt västerut till hamnstaden Dürres. Vi färdas på den snabba motorvägen som i princip har samma sträckning som den antika Via Egnatia, den kortaste vägen från Rom till Bosporen och den snabbaste landförbindelsen mellan Europa och Asien. Författaren Lea Ypi är uppvuxen här på 70-talet, men mycket har förändrats sedan dess och staden är under ständig utveckling. Vi gör en stadsvandring som avslutas med lunch på en omtyckt fiskrestaurang. sedan fortsätter vi vår resa söderut till stenstaden Gjirokaster, bara några mil från den grekiska gränsen, där vi checkar in på vårt trevliga hotell, centralt beläget i den historiska delen av staden. Därefter gör vi ett intressant besök hos organisationen ”Kulturarv utan gränser” som arbetar med att bevara och restaurera kulturminnesbyggnader och vi kommer att få se ett av de aktuella projekten. Albansk Skenderbeu-konjak och trevlig samvaro står också på programmet! Dagen avslutas med en gemensam middag.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, måndag 17 april: Vi utforskar Gjirokaster och äter lunch hemma hos en familj
Vi börjar dagen med en guidad vandring genom den kuperade, historiska delen av staden. De välbevarade stenhusen från den osmanska epoken har gett staden en plats på Unescos världsarvslista. På en kulle ovanför staden tronar det muromgärdade slottet och härifrån har man en fin utsikt över bebyggelsen och omgivningarna. Två kända personer är födda i Gjirokaster, diktator Enver Hoxha och författaren Ismail Kadares. I boken ”Krönika i sten” beskriver Kadare sin barndom i Gjirokaster under andra världskriget och under vår stadsvandring kommer vi att besöka barndomshemmet, som idag är ett museum. Vid lunchtid sätter vi oss i bussen för att åka ut till en av de små byarna på landsbygden, där vi ska äta lunch hemma hos en familj. Vår värd visar oss runt och vi får möjlighet att se hur vardagslivet kan se ut för albaner på landsbygden. Ett besök hos en lokal biodlare med provsmakning av honung står också på programmet. Vi återvänder till Gjirokaster under sen eftermiddag och resterande del av dagen är fri för egna aktiviteter. (Frukost och lunch ingår)

Dag 7, tisdag 18 april: Antikens Butrint, mandarinodling och Joniska havet                                                                                         
Efter frukost sätter vi oss i bussen och styr kosan västerut mot kusten. Vi hälsar på hos en mandarinodlare och blir bjudna på förmiddagskaffe innan vi fortsätter till Unesco världsarvet Butrint. Staden Butrint är strategiskt belägen på en kulle vid Vivarisundet och har varit bebodd i nästan 3000 år. Området anses vara Albaniens främsta arkeologiska plats och de antika lämningarna ramas effektfullt in av den vackra naturen i nationalparken. Några av höjdpunkterna är den välbevarade amfiteatern och det antika badhuset. Vi fortsätter vår resa ut till Joniska havet och den populära orten Ksamil, känt för sina vackra vita sandstränder och kristallklart vatten. Lunchen intas på en bra fiskrestaurang för självklart ska vi njuta av havets läckerheter när vi är vid kusten. I april ser vi inga badturister, men den som vill kan förstås ta sig ett svalt dopp eller bara ströva längs stranden och njuta av vyerna. Vi återvänder till Gjirokaster för en gemensam avskedsmiddag. Förutom god mat får vi njuta av Albansk polyfoni, en gammal sångtradition som klassas som ett mästerverk i mänsklighetens muntliga och immateriella kulturarv av Unesco. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8, onsdag 19 april: Hemresa
Frukost och utcheckning från hotellet och sedan reser vi raka vägen från Gjirokaster till flygplatsen i Tirana för vidare resa till Skandinavien. (Frukost ingår)

Vi reserverar oss för programförändringar på grund av orsaker utanför vår kontroll och förbehåller oss rätten att kasta om programpunkter om så skulle behövas för att resan ska bli så bra som möjligt.

Färdledare Josif Paparisto

Färdledare Josif Paparisto

Josif Paparisto är vår ciceron under hela resan. Han förmedlar på ett personligt sätt sina kunskaper om Albaniens historia och kultur och pekar på de händelser och personer som format albanerna. Hans svenska bakgrund ger också möjlighet att se Albanien utifrån ett annat perspektiv. Josifs stora intresse för mat och hans kunskaper om det albanska köket, präglar vårt val av restauranger under resan.

Resefakta och pris

Datum: 12 – 19 april 2023

Pris
Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter   22 900 kr         
Pris per person för icke prenumeranter                              23 900 kr         
Enkelrumstillägg                                                                                         3 500 kr
Flygtillägg från Köpenhamn                                                                 400 kr

Priserna är baserat på valutakurs 1 EUR = 11,00 SEK            

I priset ingår

 • Flygresa med LOT Polish Airlines i ekonomiklass Stockholm – Tirana t/r inkl skatt
 • En klimatsmart spis till en familj i Nepal, vilket kompenserar flygresan. 
 • 7 nätter i delat dubbelrum på utvalda hotell enligt program.
 • 7 frukostar
 • 7 luncher inkl 1 glas husets vin eller öl/läsk/juice samt vatten
 • 4 middagar inkl 1 glas husets vin eller öl/läsk/juice samt vatten
 • Fika vid två tillfällen
 • Ett vingårdsbesök inkl vinprovning
 • Alla entréer, utflykter och besök enligt program
 • Alla transporter enligt program
 • Josif Paparisto är vår svensktalande färdledare under hela resan

 

I priset ingår ej: Dricks ca 40 EUR, måltider under flygresorna (kan köpas ombord på flyget), måltider och drycker utöver vad som anges under i priset ingår, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek  15–25 personer

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader. Du bör kunna promenera obehindrat 1 – 2 timmar för att ta del av resan på bästa sätt. Staden Gjirokaster är kuperad, med trappor och stenbelagda gator som är ojämna.  I mitten av april kan vi räkna med dagsmedeltemperaturer på 14 – 18 grader, men nätterna är förstås betydligt svalare. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 3 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsförsäkring:  För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2023-04-12Stockholm, ArlandaKulturmöten i Albanien med Tidningen Vi
Reseledare: Josif Paparisto
22 900:-BokaMer information
2023-04-12Köpenhamn, KastrupKulturmöten i Albanien med Tidningen Vi
Reseledare: Josif Paparisto
23 300:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet