Skip to main content

En resa i Cervantes och Almodovars fotspår med Thomas Gustafsson och Tidningen Vi

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:6
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Tillsammans med Tidningen Vi:s Reseklubb och Spanienkännaren Thomas Gustafsson färdas vi i Cervantes och Almodóvars fotspår. Historiska världsarv och myllrande storstadsliv varvas med hisnande konstupplevelser, arkitektoniska underverk, eldig flamenco och gastronomiska sensationer i denna unika resa genom Kastilien där vi upplever Spaniens mångfacetterade kultur och historia tillsammans med författaren Thomas Gustafsson. Vi besöker nationalskalden Miguel de Cervantes födelsestad Alcalá de Henares och följer hans romanfigur, Don Quijote, ut på landsbygden till väderkvarnarna i La Mancha. I Madrid besöker vi bland annat Pradomuseet och Reina Sofiamuseet, men det blir också en vandring i filmens kontrastfyllda värld. Både Pedro Almodóvar och Penélope Cruz har en stark anknytning till Madrid och flera av Almodóvars filmer är inspelade här. Dessutom tränger vi in i staden Toledos mångtusenåriga historia, beundrar den romerska akvedukten i Segovia och ser det berömda klosterslottet El Escorial.

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna

Dag 1, lördag 23 april: Skandinavien -Alcala de Henares
Flyg via Frankfurt till Madrid, där vi landar under sen eftermiddag. Färdledare Thomas Gustafsson möter upp på flygplatsen. Vår privata buss kör oss till staden Alcala de Henares, en kort resa på drygt 30 minuter. I Cervantes födelsestad bor vi bekvämt på stadens Parador, ett av alla de historiska hotell som finns runt om i Spanien. Parador betyder rastplats eller gästgiveri och är en statligt ägd hotellkedja som grundades redan 1928.  Många Paradorer ligger inhysta i historiskt intressanta byggnader som kloster, slott och borgar som efter smakfull renovering blivit högklassiga hotell, men det finns också några nybyggda Paradorer som placerats på unika historiska platser. Utöver att Paradorerna erbjuder en fantastisk logi fyller de en viktig samhällsfunktion, genom att ge allmänheten tillgång till historiska miljöer med högt kulturvärde. Dessutom har de restauranger av hög kvalité som serverar det bästa lokala köket. Paradoren i Alcala ligger vid stadens anrika universitet. Huvudbyggnaden från 1600-talet var ursprungligen universitetshärbärge som kompletterats med en modernistisk tillbyggnad, vilket ger en härlig kombination av tradition och avantgarde. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag i Paradorens fina matsal. (Middag ingår)

Dag 2, söndag 24 april: Cervantes Alcala, väderkvarnar i La Mancha, El Grecos Toledo och Madrid 
Vi njuter av en god frukost och sedan gör vi en stadspromenad tillsammans med vår ciceron i Alcala de Henares. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista och här föddes författaren och nationalskalden Miguel Cervantes. Vi ser Spaniens mest kända universitet, som på 1500-talet ett av Europas främsta lärosäten och särskilt berömt för sin språkundervisning. Än i våra dagar räknas Alcala som centrum för det spanska språket. I staden finns också Cervantesinstitutets huvudkontor och där hålls varje år den pampiga ceremonin där Premio Cervantes delas ut - den spansktalande världens motsvarighet till Nobelpriset i litteratur. Vi lämnar Alcala och fortsätter ut på den spanska landsbygden till den lilla staden Consuegra. Här ifrån har vi en fin utsikt över det böljande landskapet med långa rader av vita väderkvarnar. Det var dessa som inspirerade Cervantes till den berömda scenen i romanen om Don Quijote där huvudpersonen slåss mot väderkvarnar. Vi stannar till i den lilla lantortsstaden för lunch på egen hand och vår ciceron vet var man kan äta den bästa tapaslunchen. Nu fortsätter vi till den över tvåtusen år gamla staden Toledo, en av de bäst bevarade äldre städerna i Spanien. Miguel de Cervantes beskrev Toledo som ”Spaniens stolthet och den starkast lysande stjärnan bland spanska städer”. Staden är vackert belägen på en kulle intill floden Tajo och vi stannar till på en utkiksplats för att beundra vyn. Vi gör en rundtur och lär känna staden där tre kulturer samsats sida vid sida under århundraden. Som sig bör finns Toledo upptagen på Unescos världsarvslista och förutom den magnifika stadsmuren finns sevärdheter som praktfulla medeltidsbyggnader, en katedral från 1200-talet och palatset Alcázar, som spelade en viktig roll under inbördeskriget. Vi blundar inte för den komplicerade och konfliktfyllda samtidshistorien, men njuter likväl av stadens konstmuseer som är starkt förknippad den berömda konstnären El Grecos verk. På eftermiddagen lämnar vi Toledo och åker mot huvudstaden Madrid. Innan vi checkar in på vårt centralt belägna hotell får vi en bussightseeingtur genom staden. Vi avslutar dagen med en trevlig middag. (Frukost och middag ingår)

Dag 3, måndag 25 april: Nya Madrid i Pedro Almodovars fotspår och Reina Sofia museet 
Vi startar dagen med ett besök på Reina Sofia museet, som fått sitt namn efter Spaniens drottning Sofía, ett av världens bästa moderna museum med de spanska mästarna Pablo Picasso och Salvador Dalí i fokus. Den stora sevärdheten är Picassos Guernica, som målades i protest mot det tyska flygvapnets bombning av den baskiska staden Guernica under inbördeskriget. I dag ansedd som världens mest kända moderna konstverk. Efter lunch på egen hand gör vi en stadsvandring med vår ciceron i de modernare delarna av Madrid, en vandring i spåren av två spanska giganter inom filmens värld. Pedro Almodovar och Penélope Cruz, båda Oscarsbelönade för sina insatser på vita duken. Många av Almodovars filmer är inspelade i Madrid och flera av hans tidiga filmer är starkt påverkade av La Movida Madrileña rörelsen, den kulturella revolution som uppstod i Madrid i samband med diktator Francos fall och bröt mot traditionella konventioner. Under vandringen i den stora regissörens spår ser vi bland annat platser som Plaza Santa Ana, Plaza Mayor, den imponerande telefonica byggnaden och inte minst barer som chicotes där det emellanåt fortfarande händer att Pedro Almodóvar tittar in för en drink. Vår ciceron har många anekdoter att berätta om den kände filmskaparen och har också intervjuat honom. Dagen avslutas med gemensam middag och eldig flamenco, denna färgstarka, passionerade konstform som återfinns på Unescos immateriella världsarvslista.
(Frukost och middag ingår)

Dag 4, tisdag 26 april: Gamla Madrid och Pradomuseet
Efter frukost gör vi en stadspromenad med vår ciceron i de gamla delarna av huvudstaden. Thomas Gustafsson har varit bosatt i Madrid under många år och förutom att ge oss en inblick i historien och visar de stora sevärdheterna, kan han ge oss en levande bild av staden och dess invånare. Lunch på egen hand under dagen och Thomas tipsar gärna om trevliga restauranger och tapasbarer. Under eftermiddagen väntar en gedigen rundvandring på det världsberömda Pradomuseet. Tillsammans med en engelsktalande konstguide beundrar vi en av världens största samlingar av spansk konst, där vi bland annat får se mästerverk av Velázquez och Goya. Vi får också beskåda en imponerande samling av utländska verk, i synnerhet italienska och flamländska. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på världens äldsta restaurang, Casa Botín, som grundades redan år 1725 och var en av Ernest Hemingways favoritrestauranger i Madrid. Restaurangens vision är att stadens själ och historia ska kännas i varje tugga.  Vi serveras en traditionell kastiliansk trerättersmeny. En fin avslutning på dagen!
(Frukost och middag ingår)

Dag 5, onsdag 27 april: Kungliga El Escorial och världsarvet Segovia
Vi checkar ut från vårt hotell i Madrid och fortsätter vår upptäcktsfärd i Kastilien. Det imponerande klosterslottet El Escorial reser sig majestätiskt över det omkringliggande landskapet strax norr om Madrid. Det var kung Felipe II som i början av 1500-talet gav order om att detta palats skulle byggas. Vi vandrar genom det imponerande byggnadsverket. De som vågar får också besöka den kungliga gravkammaren som ligger längst ner i källaren, här vilar alla spanska regenter och drottningar. Inte långt från El Escorial ligger Valle de los Caídos - De fallnas dal, här vilar stoftet av de ca 40 000 soldater som stupade under det spanska inbördeskriget. Platsen utmärks av ett 150 meter högt kors och en basilika som är uthuggen ur berget och fram till år 2019 fanns general Francos grav här. Den spanska regeringen tog då beslutet att flytta Francos kvarlevor, då de fallnas dal blivit en plats där diktatorn hyllas av anhängare. I dagsläget är platsen stängd för besökare och det är osäkert när den öppnar igen. Vi besöker platsen om det är möjligt, men entréavgift är ej inkluderad i resans pris. Nu fortsätter vi vår resa norrut, till den magnifikt belägna staden Segovia. Högt uppe på en klippa omfluten av flodarmar ser vi staden och dess törnrosaslott Alcázar. Lunch på egen hand innan det är dags att titta närmare på några av stadens stora sevärdheter. Segovia är fylld av vackra gamla kyrkor med anor från 1000-talet och katedralen anses vara en av de vackraste gotiska byggnaderna i hela Spanien. Ett annat av stadens viktiga landmärken är den berömda romerska akvedukten som är det största romerska byggnadsverket i Spanien.  Vår sista natt i Spanien bor vi på Segovias Parador, ett modern men samtidigt smakfull hotellskapelse belägen på en historisk plats strax utanför centrum varifrån man har en fantastisk utsikt över staden. Genom att bo här vår sista natt får vi se två helt olika exempel på de spanska paradorerna. På kvällen samlas vi i Paradorens fina restaurang för en gemensam avskedsmiddag och får möjlighet att sammanfatta alla intryck vi fått under resan. 
(Frukost och middag ingår)                                                                                    

Dag 6, torsdag 28 april: Hemresa till Skandinavien
Frukost på hotellet och därefter transfer till Madrids flygplats. Lufthansas flyg via Frankfurt avgår strax efter lunch och vi landar tidig kväll i Skandinavien.
(Frukost ingår)                           

Resefakta och pris

Datum: 23 – 28 april 2022

Pris per person i dubbelrum för Tidningen Vi:s prenumeranter:                                   25 500 kr
Pris för icke prenumeranter                                                                                                                                    26 500 kr
Du kan enkelt bli prenumerant på Tidningen Vi. Läs mer här

Enkelrumstillägg totalt 5 nätter                                                                                                                            4 900 kr

I priset ingår

 • Flygresa Stockholm-Madrid t/r med Lufthansa i ekonomiklass inkl. skatt (Flyg från andra orter på förfrågan.)
 • Klimatkompensation för flygresan
 • Fem hotellövernattningar på noggrant utvalda hotell med god standard (4 stjärniga)
 • Fem frukostar och fem middagar inklusive vin/vatten
 • Transporter och utflykter och entréavgifter enligt program
 • Flamencoshow
 • Thomas Gustafssons bok: Spanien - en färd genom historien (en bok per hushåll)
 • Engelsktalande lokalguide enligt program
 • Thomas Gustafsson som reseledare och ciceron under hela resan
 • EU-moms

I priset ingår ej: Luncher, utflykter och entréer utanför programmet, personliga utgifter.

Antal deltagare
Gruppstorlek 20–25 personer

Logi
Vi bor på 4-stjärniga hotell under resan. 2 nätter på Paradorer och 3 nätter på centralt beläget hotell i Madrid.

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader till fots och du måste räkna med trappor och nivåskillnader. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Preliminära flygtider från och till Stockholm, flyg från andra orter på förfrågan
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Dag 1: lördag 23 april
10:05 avresa från Stockholm, Arlanda, LH801
12:15 ankomst till Frankfurt
13:05 avresa från Frankfurt, LH1114
15:40 ankomst till Madrid

Dag 6: torsdag 28 april
12:50 avresa från Madrid, LH1113
15:20 ankomst till Frankfurt
16:05 avresa från Frankfurt, LH804
18:10 ankomst till Stockholm, Arlanda

 

Resevillkor och övriga villkor

Betalning: Anmälningsavgiften 5 000 kr per person betalas senast 10 dagar efter bokning.  Slutbetalning av resan ska ske senast 40 dagar innan avresa.

Avbokningsvillkor: Fram till 40 dagar före avresa är avbokningskostnaden 5 000 kr per person och därefter är avbokningskostnaden 100% av resans pris.
I övrigt gäller allmänna och särskilda resevillkor vilka återfinns här: resevillkor

Avbeställningsförsäkring: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här  

Färdledare Thomas Gustafsson

Färdledare Thomas Gustafsson

Ciceron och färdledare är Spanienkännaren och författaren Thomas Gustafsson och genom honom får vi en Spanienupplevelse utöver det vanliga. Han vill ge dig en genuin och levande upplevelse av landets kultur och historia, om politiken och samhället. Thomas är journalist, författare och Sveriges främsta Spanienkännare. Han har under många år varit verksam som korrespondent i Madrid varifrån han skrivit flera hyllande böcker, bland annat verket ”Spanien: En färd genom historien” aktuell i en ny utgåva 2020 som ingår i resans pris.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-04-23Flyg från Stockholm annan ort på förfråganKastilien - en resa i Cervantes och Almodóvars fotspår med Thomas Gustafsson och Tidningen Vi
Reseledare: Thomas Gustafsson
25 500:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet