Skip to main content

Karneval och vandring på Dominica - Västindien

Status:
Fullt

Dominica är Västindiens naturparadis, täckt av regnskog med prunkande blommor, hundratals floder, vattenfall ett rikt fågelliv. En oexploaterat pärla! Här gör vi fina vandringar genom tät regnskog, längs floder och upp på höjder där vi får en magnifik utsikt över den vackra kustlinjen. Dominica är en plats för njutning och upplevelser. Vi ska bada i vattenfall, glida fram i båt på Indian River och besöka karibindianreservatet. Dessutom finns möjlighet till valskådning och en riktigt tuff vandring till Boiling lake. Vi bor på Hibiscus Valley Inn, belägen i djungelns grönska, intill en flod och med en trädgård fylld av blommor i regnbågens alla färger. Vi njuter av hemlagad, närproducerad mat i skuggan av de gröna palmerna medan vi spanar efter kolibrier som söker nektar i trädgårdens blommor.  Dominica fick den hedervärda förstaplatsen på Resemagasinet Vagabonds lista över de bästa länderna för etiskt resande år 2016. Grande final på vår resa blir den årliga karnevalen i huvudstaden Roseau! Här har man bevarat den Västindiska karnevalstraditionen med färgglada, spektakulära dräkter och medryckande musik som inbjuder till dans. Följ med på en mångfacetterad och färgstark resa!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Dag 1 to 14/2: Reguljärflyg från Skandinavien via Paris till Guadeloupe
Avresa med reguljärflyg från Stockholm till Paris på morgonen. Vårt direktflyg till Guadeloupe avgår från Paris på eftermiddagen och vi landar samma kväll i Point-a-Pitre. Vi blir mötta och får skjuts till vårt hotell vid havet som är vår bas de kommande 2 nätterna (måltider ombord på planet enligt flygbolagets regler).

Dag 2 fr 15/2: Tropiskt strandliv och utflykt på ön
Vår första dag i Karibien mjukstartar vi, njuter av sol, värme och strandliv, men vi gör också en halvdagsutflykt för att utforskar ön, smaka rom och se hur den framställs. Guadeloupe tillhör fortfarande Frankrike och det märks på livsstilen. Här finns små boulangerier som säljer baguetter och croissanter och naturligtvis talar alla franska. (frukost och middag ingår)

Dag 3 sö 16/2:  Båt till Dominica
Vi har förmiddagen fri att sola, bada, vandra längs havet, strosa i samhället L Gosier eller göra  en egen utflykt. Vid lunch blir vi hämtade och åker till hamnen för att ta färjan till Dominica.  Båtresan tar cirka två timmar och väl framme möts vi av våra vänner från Hibiscus Valley Inn som blir vår bas under våra dagar på Dominica. En vacker färd genom regnskogen i en av Dominicas nationalparker för oss över till andra sidan ön till Hibiscus Valley Inn.  Det är grönt i alla nyanser, färgsprakande blommor och inte mindre än 365 floder på ön. Vi installerar oss i våra bungalows och den som vill tar ett dopp i Paguafloden innan middagen.  Annars rekommenderar vi varmt ett kvällsdopp under stjärnklar himmel. (frukost och middag ingår)

Dag 4 må 17/2: Flodfärd på Paguafloden och regnskogsvandring (cirka 1,5 timmes vandring)
Idag ska vi glida ner för den vackra Paguafloden, så kallad River Tubing. Vi startar färden vid hotellet och i drygt en timmes tid flyter vi genom orörd och exotisk natur, förbi odlingar och genom lite mer strömma partier. Här finns chans att se fåglar för den som är uppmärksam. Det är som att färdas genom en grön tunnel och helt fantastiskt! Vi återvänder till Hibiscus och byter om innan vi ger oss ut i regnskogen. Vi vandrar på stigar tills skogen öppnar sig vid en av Dominicas många floder. Med oss har vi både vår svenska färdledare och vår dominicanska guide som berättar om regnskogens växter och örter och hur de använts och fortfarande används i mat och som läkeväxter. Tillsammans med vår guide lagar vi sedan en traditionell ”cook up” över öppen eld vid floden. Det är så man gör när man är i regnskogen eller ute på fälten och arbetar. Det blir en välkommen lunchpaus med ett svalkande bad. (frukost, lunch och middag ingår) 

Dag 5 ti 18/2: Vandring, båttur och bad i Karibiska havet (cirka 4 timmars vandring)
Vi åker till Dominicas nordvästra hörn för att göra en fin vandring under förmiddagen. Leden slingrar sig i cirka 8 kilometer längs kusten med storslagna vyer över klipporna, regnskogen och havet. Vi hör fåglar, syrsor och vågornas dån då de bryter in mot land. Vi har med oss picknick lunch som vi äter på stranden vid Karibiska havet och den som vill svalkar sig i det salta vattnet. Inte långt från vår lunchstrand, strax utanför Porthmouth, ligger Indian River. I roddbåtar glider vi uppför floden genom mangroveträsk. Detta är en av många platser på ön där ”Pirates of the Caribbean” 2 och 3 blivit inspelade. Under båtfärden spanar vi också efter de utrotningshotade arterna av papegoja, Sissirou och Jaco. Sisseroupapegojan är världens största amazonpapegoja och lever bara på Dominica. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6 on 19/2: Skolbesök, choklad på riktigt och läckra klippor
Idag hälsar vi på i grundskolan Concord Junior school, i den näraliggande byn Concord, där vi träffar barnen och lärarna. Genom Hibiscus Valley Inn och organisationen KID bidrar vi till att barnen får ett ordentligt mål mat i skolan varje dag. Det gör att de orkar bättre, men framför allt att de kommer till skolan. Vi återvänder till Hibiscus Valley Inn och äter lunch innan vi åker cirka en halvtimme till Calibishie. Kakaoböner och chokladframställning är en växande näringsgren. Vi får se hur de framställer choklad från böna till choklad och naturligtvis får vi smaka! Vi passar också på att promenera över de läckra klippformationerna Red Rocks vid havet. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7 to 20/2: Ledig dag med möjlighet att vandra till Boiling Lake (6–7 timmars vandring)
Dagen är fri för egna utfärder. Den som vill vandra till Boiling Lake startar tidigt (ingår ej i resans pris). Sjön är känd som världens näst största kokande vulkansjö. Vandringen tar cirka 3.5 timmar enkel väg. Vi startar på cirka 515 meter över havet och ska upp till 966 meter över havet. Stigen tar oss högt upp bland bergen, genom djup regnskog och genom the Valley of Desolation till sjön där du faktiskt kan koka ett ägg. På vägen tillbaka badar vi i de varma vulkanvattenfallen som ligger utmed stigen. Att vandra upp till Boiling Lake är en tuff och krävande vandring, men en helt fantastisk upplevelse! Som avslutning på vandringen har du möjlighet att simma in i Titou Gorge som är en spricka i berget där det finns olika grottor. I slutet av grottan ser man två vattenfall, vilket gör det hela till en mycket spektakulär upplevelse! Vill du göra en lättare vandring kan du följa med till Fresh Water Lake i Morne Trois Pitons nationalpark. Här, på cirka 750 meters höjd över havet är skogen tunnare, så kallad Montane Forest.  Vi gör en härlig vandring på ett par timmar, besöker de fina vattenfallen Trafalgar Falls och huvudstaden Roseu innan vi återvänder hemåt. På vägen stannar vi vid Tito Gorge och badar tillsammans med dem som vandrat upp till Boiling Lake. Ca pris för utflykterna är 98 USD inklusive lunch. (frukost ingår för alla)

Dag 8 fr 21/2: Stranddag
Vi tillbringar dagen på någon av de vackra stränderna som finns på Dominica för att njuta av sol och bad. Lunchen äter vi tillsammans på stranden. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9 lö 22/2: Vandring upp till karibindianernas territorium (3-4  timmars vandring + cirka 2 timmar om du vandrar tilbaka)
Dagens vandring kommer att bjuda på storslagna vyer och mäktig natur. Vi vandrar från Hibiscus Valley Inn upp genom karibindianernas territorium över berg och dalar ner till indiansamhället och vidare till Kalonago Barana Aute. Dagen ger en unik möjlighet att lära sig mer om Dominicas ursprungsbefolkning, karibindianerna, som lever på fiske och jordbruk, men där traditionella yrken som kanotbygge och korgflätning fortfarande hålls vid liv. Under promenaden passerar vi olika odlingar. Vi stannar till hos en indianfamilj som visar upp sin fantastiska trädgård med olika frukter och örter. Byn Kalinago Bana Aute är uppbyggd för att visa hur indianerna levde förr i tiden. Här går vi en historisk vandring med en karibindiansk guide och intar vår pickniklunch. Vill du återvända till fots följer du med guiden tillbaka. Är du nöjd för dagen har du möjlighet att åka med vår buss ner till Hibiscus Valley Inn. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10 sö 23/2: Ledig dag med möjlighet till valsafari
Dagen är fri för egna utfärder och det finns många möjligheter till egna utflykter (se nedan). Den som vill följer med på en heldagsutflykt som börjar med ett varmt SPA i regnskogen, picknic lunch i botaniska trädgården och valsafari i Karibiska havet utanför huvudstaden Roseau. Ett besök på ett regnskogs-spa är en oförglömlig upplevelse och balsam för både kropp och själ.  Hett sulfatvatten från kokande källor späds med kallt regnskogsvatten. Du kan också smörja in kroppen med lera som sägs vara hälsosam. Räkna med att många besökare väljer att behålla badets hälsoeffekter och hoppar över duschen innan de går därifrån. I huvudstaden Roseau ligger Dominicas Botaniska trädgård. Det är en storslagen park där träden har huvudrollen. Här äter vi lunch innan vi mätta och nöjda åker ut på valsafari. Dominica har utsetts till  ”Whale watching Capital of the Caribbean”. Det är 85–90% chans att se val enligt arrangören. Vi åker med ett valskådningsbåt som med sonar-teknik söker efter någon av de sex valarter som vanligtvis kan ses: kaskelotter med sina kalvar, grindvalar, spinnar-delfiner, fläckig delfin, den exklusiva lilla pygmékaskelotten och falsk späckhuggare. Den vanligaste är kaskelotten som lever i djupet utanför Roseau, varför det finns stora chanser att vi får se dem. Dessutom ser vi nästan säkert både delfiner och flygfisk. Utflykten ingår inte i resan och kostar cirka 169 USD/person.

Förslag på andra utflykter
Det finns många sevärdheter på Dominica och inte ens den mest aktive resenären hinner se allting på tio dagar. Exempel på närliggande sevärdheter Lovers Pool (ca 20 minuters promenad från Hibiscus Valley), picknick vid en strand, Sand Bay, Woodford Hill. Det finns även möjlighet att hyra jeep för att till exempel dyka, besöka olika vattenfall eller åka till en strand. Eller varför inte lifta på ett lastbilsflak till huvudstaden Roseau? Att åka taxi och lastbilsflak är en upplevelse i sig! Eller ha en skön dag i hängmattan på Hibiscus med härligt bad i den vackra floden. För fågelskådare kan vi arrangera en tur med den duktig guiden Mr Birdie. Pris för en fågelskådartur är ca 165 USD och det krävs minst 4 deltagare. Anmäl intresse för turen i samband med att du bokar din resa. Lunch och middag ingår ej i priset, men för den som stannar på Hibiscus finns möjlighet att köpa lunch och middag. (frukost ingår för alla)

Dag 11 må 24 feb: Karnevalen börjar och vandring till Marigot (ca 3 timmar)
Karnevalen börjar med ”Juvet Morning”, en tradition som går tillbaka till slavtiden och som du får höra mer om på resan. Redan innan solen går upp åker vi som vill ner till byn Marigot. Här har byborna samlats och många har klätt ut sig på de mest fantasifulla sätt. Dagen börjar med musik, dans och glädje – kan det bli bättre? Vi återvänder till Hibiscus och äter frukost och den som vill tar en tupplur i hängmattan innan vi ger oss ut på dagens vandring. Turen startar från Hibiscus och tar oss längs vandringsleden Waitukubuli Trail genom odlingar med bananer, kakao och andra exotiska frukter. Vyerna över kusten är storslagna. Terrängen är kuperad, men ibland får vi sträcka ut benen när marken blir flackare. Vandringen slutar i byn Marigot där vi avnjuter en välförtjänt, uppfriskande  dryck medan vi väntar på bussen som tar oss tillbaka till Hibiscus. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12, tis 25/2: Karneval med kostymparad och vandring till Twin Falls (cirka 1 timmes vandring)
Idag åker vi över till Roseau. På vägen stannar vi för att vandra in till Twin Falls, en lätt, fin promenad på cirka 20 minuter. Upp till nästa vattenfall är terrängen lite besvärligare, men det finns rep att hålla sig i och det är väl värt besväret! Vi fortsätter ner till huvudstaden Roseau där det framåt eftermiddagen sjuder av liv och lust. Det är karneval och den stora kostymparaden går av stapeln idag. Vi låter oss svepas med av glädjen och yran som råder. Det är musik, färg och glädje så långt ögat når. När mörkret faller avtar festen och vi återvänder till Hibiscus fyllda med upplevelser. Här intar vi en sen middag. Festivalen på Dominica är känd för att hålla fast vid gamla traditioner. Att Dominica också är Västindiens säkraste land gör det ännu härligare att vara här och hänge sig åt festiligheterna. (frukost och middag ingår)

Dag 13 on 26/2: Flyg till Guadeloupe
Idag är en ledig dag att åka till stranden eller göra en egen utflykt, men den som vill följer med på en vandring i nationalparken Morne Trois Piton (ingen extra kostnad). Vi vandrar in till hjärtat av regnskogen där öns högsta vattenfall, Middleham Falls, ligger majestätiskt. Terrängen är kuperat, men belöningen är stor när vi når målet. Efter ett svalkande dopp återvänder vi ut till vägen. Efter en tidig middag åker vi till flygplatsen och flyger till Guadeloupe. Där vi tar in på samma hotell som vi bodde på tidigare. (frukost och middag ingår)

Dag 14 to 27/2: Fri dag och flyg hem 
Vårt flyg hem går på kvällen, så vi har hela dagen att på egen hand njuta av Västindien. Transfer till flygplatsen och flyg hem. (frukost ingår samt måltider ombord på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 15 fr 28/2: Hemkomst

Programmet kan komma att justeras och programpunkterna kan kastas om beroende på väder och vind.

Resans godbitar

 • Karneval–musik, dans och glädje på Västindiens ursprungliga karneval
 • Vandring i regnskog till hemliga naturliga pooler och klara vattenfall
 • Karibindianer och inblick i deras kultur
 • Studiebesök i skola
 • Möjlighet till valskådning i världsklass
 • Ett rikt fågelliv med chans att se papegojor och kolibrier
 • Sol och bad på öde stränder och spa i regnskogen
 • Franska Guadeloupe och självständiga Dominica
 • Genom din resa bidrar du till skolan i Concord

 

Hibiscus Valley Inn – vår bas på Dominica
Vi bor på svenskägda Hibiscus Valley Inn, som ligger vackert beläget vid den lummiga regnskogen och 5 minuter med bil till stranden. Dricksvattnet kommer från egen källa i regnskogen. Förutom odling av ekologiska grönsaker finns det mango, stjärnfrukter, guava, kokosnötter, apelsiner, lime, sweetsop, passionsfrukt, avokado, kalebass, noni med flera och deras morgonte bryggs av citrongräs (svart te finns också). Föredrar du kaffe serveras nyrostat dominikanskt kaffe. På Dominica finns inga giftiga insekter eller farliga djur. Landet ligger i framkant vad gäller hållbarhet och har bland annat förbjudit flera typer av plastförpackningar. Vi bor i bungalows, väl inbäddade i naturen med egen veranda från vilken du kan ligga i hängmattan och njuta av stillheten eller skåda kolibrier som hummar i hibiskusblommorna. I trädgården växer avokados, kokosnötter och en mångfald blommor. Vill du ha luftkonditionering går det bra att uppgradera login till Semi de luxe.

 

Färdledare Therese Iversen

Färdledare Therese Iversen

Therese är utbildad biolog och dykinstruktör och har rest och arbetat världen över med alla möjliga sorters udda jobb. Fridykande hummerfiskare i mexikanska Karibien, målare i Canada, landscaper och bartender i USA, vildmarksguide i Costa Rica, dykinstruktör i Dominikanska Republiken, fotomodell i Indien och äventyrsguide/renskötare hos en samisk familj i Jukkasjärvi är bara några exempel på sådant hon har ägnat sig åt. Denna pigga och glada globetrotters största intresse är att resa och lära känna nya människor, nya kulturer och nya platser. Nuförtiden jobbar hon helhjärtat som natur- och vandringsguide och mellan resorna är det en liten mysig stuga utanför Norrtälje i härliga Roslagen som är hennes hem. Therese talar flytande svenska, engelska och spanska, samt hyfsad italienska och franska.

Resefakta och pris

Datum: 14–28 februari 2020

Pris per person: Från Stockholm Arlanda 34 900 kr. Andra orter på förfrågan.

Enkelrumstillägg: 6 900 kr

Uppgradering till Semi de luxe på Hibiscus Valley Inn, del i dubbelrum: 2 900 kr/person

Uppgradering till Semi de luxe på Hibiscus Valley Inn, enkelrum: 9 900 kr

Antal deltagare: 10-15 personer

Svårighetsgrad: 2, det vill säga vi gör dagsutflylkter till fots. Du bör kunna gå obehindrat i kuperad terräng över stock och sten. På Dominica kan svårighetsgraden på en och samma led variera stort beroende på väder. Har det regnat blir det halt och därmed svårare, medan samma led i torrt väder är lätt att gå.

I priset ingår:

 • Klimatkompensation. Du bidrar med 3 nya, effektivare spisar till bybor i Nepal.
 • Flyg från Stockholm, andra orter på förfrågan
 • Svensk färdledare och lokala engelsksråkiga guider
 • Helpension alla dagar utom där annat anges
 • Samtliga transfers på Guadeloupe från/till flygplatsen respektive hamnen
 • Alla lokala transporter på Dominica och Guadeloupe enligt programmet
 • Del i dubbelrum på Hotel Residence Canella, Guadeloupe och på Hibiscus Valley Inn, Dominica
 • Utflykter enligt programmet
 • Entréer enligt program
 • Nationalparksavgifter
 • Enkelrumstillägg om du vill dela rum, men det inte finns någon att dela med

 

I priset ingår ej:
Avreseskatt från Dominica (f. n. USD23), 6 luncher och 4 middagar, egna utflykter, dricks (ca 5 USD/dag) och egna utgifter

 

Preliminära flygtider med Air France från Stockholm (Göteborg och Köpenhamn på förfrågan)

Lokala tider
14/2
06.00 Avresa från Stockholm, Arlanda, AF1463
08.55 Ankomst till Paris, Charles de Gaulle
14.55 Avresa från Paris, Orly, AF766
18.45 Ankomst till Guadeloupe, Point-a-Pitre

16/2
Ca 14.15 Avresa med färja från Guadeloupe, Point-a-Pitre
Ca 16.15 Ankomst Dominica

26/2
Ca 20.30 Avresa med Airantilles från Dominica, 3S104
Ca 21.00 Ankomst Guadeloupe, Point-a-Pitre

27/2
21.10 Avresa från Guadeloupe, Point-a-Pitre, AF797

28/2
10.15 Ankomst till Paris, Orly
15.30 Avresa från Paris, Charles de Gaulle, AF1062
18.10 Ankomst till Stockholm, Arlanda

Karta

 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet