Skip to main content

Jubileumskryssning - Strasbourg till Amsterdam med Rolf Fredriksson och SGS

Dagar:8
Boka resa

År 2023 firar reseföreningen Scandinavian Geographic Society 35 år och bjuder in alla reseintresserade till en jubileumskryssning på Rhen. Vi reser genom tre länder,  tvärs genom Europa från Frankrike i söder, genom Tyskland, till Nederländerna i norr. Medan vi glider fram på floden bjuder landskapet på vidunderliga vyer, sagolandskap med riddarborgar, pittoreska korsvirkesstäder och vingårdar. Det bördiga och romantiska kulturlandskapet i mellersta Rhendalen är omsorgsfullt bevarat och återfinns på Unescos världsarvslista. Det är ett av de tre världsarv som vi kommer att besöka under vår kryssning. Den uppskattade Utrikes- och EU-korrespondenten Rolf Fredriksson är vår ciceron och introducerar oss till regionen. Han kommer hålla intressanta föredrag ombord och ger oss en levande bild av nutidshistoria och aktuella skeenden. Vi kryssar med trivsamma och fina M/S Leonora, vilket borgar för god mat och dryck, trevlig service och bra utrymmen för våra föredrag. En kryssning som bjuder på umgänge under trevliga former samtidigt som vi får förstklassiga upplevelser, nya kunskaper och spännande inblickar!

 

 

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1: lördag den 1 april Flyg eller tåg till Strasbourg
Med flyg, tåg eller på egen hand reser vi till Strasbourg. Här väntar vår båt M/S Leonora, vårt hem under den närmaste veckan då vi kryssar nedför floden Rhen. Vi installerar oss i våra ljusa, rymliga hytter. Före middagen samlas vi i salongen, där båtens kryssningschef går igenom säkerheten ombord och informerar om praktiska frågor. Dagen avslutas med en välkomstmiddag i den fina restaurangen. (Middag ingår)

Dag 2: söndag den 2 april Strasbourg
Under hela dagen ligger vi vid kaj i Strasbourg. Vi befinner oss i norra Alsace, ett område som genom åren skiftat mellan franskt och tyskt styre, idag en symbol för försoningen mellan Frankrike och Tyskland och därmed för freden i Europa. 1988 firade staden 2 000-årsjubileum. Staden har behållit sin gamla charm med timrade hus, smala gränder och kanaler, samtidigt som det vuxit fram en modern stadskärna med exklusiva butiker och flotta gator. I det vackra La Petite France, som är det historiska kvarteret på ön Grande Ile och en del av Unescos världsarv, kan vi beundra de fina korsvirkeshusen från 1400- och 1500-talen, vilka är uppförda i den karaktäristiska arkitekturen för regionen Alsace. Mitt i staden ligger den imponerande domkyrkan, katedralen Notre-Dame som stod klar 1439 och då var världens högsta byggnad, ett rekord som tidigare innehades av Cheops-pyramiderna. Två andra fina kyrkor är Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där den fransk-schweiziske reformatorn Jean Calvin en gång predikade. Strasbourg är också en av EU:s två huvudstäder, här ligger Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna. Hela regionen Alsace är känd för sina fina viner och sitt kök.  På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Europarådets parlamentariska vårsession brukar kallas Sparrissessionen. På förmiddagen upptäcker vi Strasbourg från vattnet. Staden genomkorsas av kanaler och vi har chartrat en sightseeingbåt och får guidning av såväl en lokal engelskspråkig guide som vår egen ciceron Rolf Fredriksson. Vi återvänder till M/S Leonora för lunch. Därefter väntar en fin utflykt längs den klassiska Route des Vins. Vi delar in oss i tre grupper och med privata bussar ska vi utforska omgivningarna och smaka traktens vin. Vägarna slingrar sig fram genom det kuperade landskapet, mellan vinodlingar och medeltida byar och bjuder på många fina vyer. Vi återvänder till båten och samlas i salongen där vi får lyssna till Rolf Fredrikssons första intressanta föreläsning. Dagen avslutas med gemensam middag i restaurangen. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: måndag den 3 april Besök i EU-parlamentet och kryssning till Mannheim i Tyskland (avgång Strasbourg ca 12.00, ankomst Mannheim ca 22.00)
När vi är i Strasbourg med SVT:s EU-reporter ska vi förstås om möjligt besöka Europaparlamentet och få en guidad visning. Vi har ett positivt förhandsbesked, men det är för tidigt att få besöket bekräftat. Oavsett, kommer vi också att få tid för egna strövtåg i staden. Lagom till lunch återvänder vi till M/S Leonora. Vi lägger ut från kaj och stävar nedför floden mot universitetsstaden Mannheim, genom ett landskap där korsvirkeshus och vingårdar kantar vår färdväg. Vi har hela eftermiddagen ombord att umgås, njuta av vyerna som passerar utanför de stora panoramafönstren och så får vi återigen nöjet att samlas i salongen och lyssna till vår ciceron Rolf Fredriksson. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: tisdag den 4 april Heidelberg och Mannheim
Dagens utflykt går till staden Heidelberg, vars universitet, Ruprecht-Karls-Universität, grundades redan i slutet av 1300-talet och därmed är Tysklands äldsta.  Heidelberg är en av de få städer som inte bombades under andra världskriget, vilket gör den gamla stadskärnan Altstadt extra sevärd. Ovanför floden Neckar, på en 70 meter hög bergssluttning tronar Heidelbergs slott omgivet av en vacker park. Härifrån har man en magnifik utsikt över Neckardalen. Vår guidade tur går inte bara till Altstadt och slottsparken, utan vi ska även gå in i slottet som idag är en ruin. För den som vill finns det även tid att på egen hand ströva i gamla stan eller ta en kopp kaffe på någon av de många utecaféerna. Vi återvänder till Mannheim och M/S Leonora för lunch. Sedan finns tid till samvaro, avkoppling eller att på egen hand upptäcka Mannheim. Innan middagen samlas vi för att lyssna till vår cicerons spännande föredrag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: onsdag den 5 april Bonn (avresa Mannheim 03.00, ankomst Bonn 16.30)
Under natten kastar vi loss och fortsätter ner för floden mot Tysklands tidigare huvudstad Bonn. Vi har hela dagen ombord och tid att återigen låta oss inspireras av föredrag med Rolf Fredriksson. När vi närmar oss Koblenz är det dags att gå ut på däck!  Den världsarvslistade floddalen Mittel Rhein, är som tagen ur sagornas värld. Här blandas bergiga landskap med vinterrasser på sluttningarna och mysiga små städer. Området har med rätta blivit känt som den romantiska delen av Rhen, efter att Goethe beskrivit sin resa på floden på 1770-talet. Vi passerar Loreleiklippan, den absolut mest sägenomspunna platsen utmed Rhen. En lodrät klippa av skiffer reser sig 132 meter upp i luften. Enligt sägnen, satt älvan Lorelei på klippan och förtrollade sjöfararna med sin sång. Hänförda av den vackra stämman glömde sjömännen de starka strömvirvlarna och skeppen förliste vid klippan. Förmodligen bottnar sägnen i att detta är flodens smalaste passage, vilket gjorde att båtar då och då gick på grund. Fyra bergsområden, vinodlingar och skogar utgör den unika kulissen runt Koblenz. Unesco har uppmärksammat landskapets överväldigande skönhet och utsett det till världsarv. Till detta arv hör även udden Deutsches Eck. Efter lunch samlas vi i salongen för att lyssna till Rolf. Sen eftermiddag beräknas vi angöra Bonn. Återigen är vi i en stad med över 2 000 år gamla rötter. Här hade Kölns kurfurstar sina residens och stadens universitet var ett av de främsta i landet. Bonn utsågs till Västtysklands huvudstad efter kriget 1949. När Berlinmuren föll 1989, startade diskussionen om att göra Berlin till huvudstad och i och med återföreningen 1990 blev så fallet. Sätet för parlament och regering var dock kvar i Bonn ända fram till 1999. Det var inte alla som mottog den nya ordningen med glädje, men mer om detta får vi höra under vår cicerons föredrag. Bonn raserades under kriget och har sedan återuppbyggts. Den som vill sträcka på benen följer med på en guidad stadspromenad innan middagen. Efter kvällsmåltiden har vi möjlighet att själva gå ut på stan och delta i nattlivet eller bara ta en kvällspromenad. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: skärtorsdag den 6 april Bonn och Köln (avresa Bonn 11.30, ankomst Köln 13.00, avresa Köln kl 19.00)
Efter frukost promenerar vi till Beethovenmuseet inrymt i födelsehuset på Münsterplatz. Beethoven växte upp i Bonn och först i 20-årsåldern flyttade han till Wien. Vi får en introduktion om Beethoven, hans liv och musik innan vi bjuds in för att lyssna till en konsert.  Efteråt finns tid att besöka museet (max 90 personer samtidigt), strosa på stan eller återvända till båten. Lunch intar vi ombord medan vi stävar vidare till Köln. Köln är Tysklands fjärde största stad och också den en av landets äldsta. Under romartiden, år 50 e Kr, fick staden romerska stadsprivilegier och döptes till Colonia Agrippina. Under andra världskriget jämnades staden i stort sett med marken och det var i princip bara domkyrkan, Kölnerdomen, som stod kvar. De historiska byggnader vi ser är därför ofta återuppbyggda. Vi ser den mäktiga Kölnerdomen (vi kan inte garantera att det går att gå in i kyrkan, då den stängs för turister under gudstjänster och andra arrangemang), som tog 632 år att färdigställa. Det är den största gotiska kyrkan i Nordeuropa och ett av Unescos världsarv. I Kölns gamla stadskärna, Altstadt, promenerar vi bland smala gränder och utecaféer. I kväll är det Captain’s Dinner och lite extra festligt då SGS firar sitt 35-årsjubileum. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7: långfredag den 7 april Amsterdam (ankomst 13.00)
Idag är sista gången vi får lyssna till Rolfs spännande föredrag ombord på vårt fina fartyg M/S Leonora. Vid lunch når vi Nederländernas huvudstad Amsterdam. Vi gör en sightseeingtur med kanalbåt för att insupa stadens atmosfär, se de karaktäristiska, vackra gavelhusen, husbåtarna och de smala kanalerna. Efter turen har vi tid att själva utforska staden. Vi har resten av dagen fri och du kan lätt promenera, åka kommunalt eller ta taxi till någon av stadens många sevärdheter. Några exempel på vad du kan se är konstmuseerna vid Museumplein. Här ligger Van Gogh Museum med världens största samling av Van Gogh’s målningar och teckningar, Rijksmuseum med världens största samling av Rembrandt, Moco Museum med originalverk av Banksy och andra samtida konstnärer och Stedelijk Museum med modern konst. En bit bort ligger Anne Franks hus, men vill du inte gå på museum finns barer och caféer eller varför inte roa dig med att ströva längs Amsterdams kanaler och inta folklivet, de vackra byggnaderna och stadens sorl, men se upp för cyklarna! (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8: påskafton den 8 april Amsterdam, Keukenhof och hemresa
Det är vår och naturen börjar spira. Vad är då mer givet än ett besök i Keukenhofs magnifika trädgårdar? Efter frukost checkar vi ut och färdas med buss till den berömda parkanläggningen där vi kan njuta av blomsterprakten i så väl parken som i växthusen.  Vilka vårblommor som möter oss beror förstås på hur långt våren kommit. Lunch intas på egen hand. Transfer till flygplatsen eller tågstationen som anpassas till avresetid. Hemresa. (Frukost ingår)
Färdledare Rolf Fredriksson

Färdledare Rolf Fredriksson

Utrikes- och EU korrespondenten Rolf Fredriksson är vår ciceron under kryssningen. Rolf har arbetat mer än 30 år som utrikesreporter för Sveriges Television, SVT. Han har i flera år varit SVT:s Europakorrespondent med Bryssel som bas och med ett särskilt fokus på Tyskland. Det har betytt många reportageresor och besök i Rhendalen och omgivande regioner. Rhendalen är den ekonomiska, politiska och historiska pulsådern för Tyskland, Nederländerna och hela Västeuropa och Rolfs återkommande reportage därifrån är mycket uppskattade. Han har rapporterat om Tysklands enande efter Berlinmurens fall och har ofta haft anledning att besöka Bonn, som ligger vid floden Rhen och som i flera år fortsatte att vara det enade Tysklands huvudstad.  Som Europakorrespondent har han även besökt Alsace och Strasbourg oräkneliga gånger, Strasbourg som fransmännen hävdar är den verkliga europeiska huvudstaden. Med på resan följer Rolfs make.

M/S Leonora

Vi kryssar med det fyrstjärniga fartyget M/S Leonora. Alla 67 hytterna är rymliga (ca 16 kvm), har fönster och hytterna på Ober- och Mitteldeck har stora panoramafönster med fransk balkong som går att öppna, hytterna på Hauptdeck har små fönster som inte går att öppna. Mellan våningarna finns hiss utom till soldäck. Samtliga hytter har 2 sängar som kan dras isär eller sättas ihop till enkel- eller dubbelsängar efter behag, en rymlig garderob, skrivbord, kassaskåp, minibar, fritt kaffe och te, individuell luftkonditionering och värme, TV, privat duschrum och WC med hårtork och toalettartiklar. Matsalen är ljus med sina stora panorama-fönster och rymlig så att vi alla kan äta vid en gemensam sittning.  Till frukost serveras en riklig frukostbuffé. Lunchen är en kombination av buffé och bordsservering, medan vår 3-rättersmiddag serveras vid borden och vi sitter där vi vill vid varje måltid. Ombord serveras en kombination av ett internationellt kök och lokala rätter. Till luncherna serveras vatten och till middagarna även öl och vin, vilket ingår i resans pris. Vill du ha mer eller exklusivare drycker går det att beställa mot tillägg. Ombord finns två barer, en mindre på akterdäck och en stor salong där det kommer finnas möjlighet att ta sig en svängom, lyssna på båtens musiker och framför allt regelbundet samlas för att lyssna till Rolf Fredrikssons intressanta föreläsningar.

Fakta om M/S Leonora

 • Byggd 2008
 • Längd 110 m, bredd 11,45 m
 • 67 hytter med 2 queen size bed som kan ställas ihop till en dubbelsäng
 • Hiss mellan våningsplanen (ej till soldäck)
 • Restaurang med stora panoramafönster där alla får plats att äta samtidigt
 • Bar i stora salongen med stora panoramafönster där alla kan samlas för föredragen
 • Aktersalong med fritt kaffe och té
 • Sky bistro på soldäck som är öppen om väder och vind tillåter
 • Gym
 • Bubbelpool på soldäck (kan vara stängd så här års beroende på väder och vind)
 • Fri wifi i receptionen
 • Defibrillator

 

Handikappanpassat ombord på M/S Leonora
Det går bra att ta med sig hopfällbar rullator eller rullstol, men dessa får inte placeras i gångarna på båten utan ska tas in i hytten. Av säkerhetsskäl måste gångarna hållas fria. Olika hamnar har olika förutsättningar för på- och avstigning, beroende på vilken plats i hamnen båten tilldelats. Alla städer är inte handikappanpassade och det kan vara besvärligt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Har du svårt att röra dig måste du med andra ord ha någon med dig som kan hjälpa dig med bagage med mera och också vara beredd på att det ibland kan vara svårt eller omöjligt att följa med på hela eller delar av en utflykt.

Livet ombord
Du kommer dagligen få ett aktuellt program med tider för dagens aktiviteter. Nedan är ett exempel:

07.00–09.00    Frukostbuffé
09.00–12.00     Utflykt
12.30–14.00       Lunch
12.00–                      Kryssning
16.00–16.30      Té, kaffe och kaka ombord
18.00                          Föredrag i salongen av vår ciceron
19.00–20.30      Middag
20.30–                     Levande musik i salongen
22.00                         Vickning/snacks

 

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg/tåg/egen transport till Strasbourg där M/S Leonora väntar. (M)

Dag 2: Strasbourg – sightseeing med båt och utflykt längs Route de vin och vinprovning. (F, L, M)

Dag 3: Strasbourg. På em kryssning till Mannheim. (F, L, M)

Dag 4: Heidelberg och Mannheim.  (F, L, M)

Dag 5: Kryssning till Bonn. Stadsrundtur i Bonn. (F, L, M)

Dag 6: Beethovenmuseet och konsert i Bonn. Kryssning till Köln och stadsrundtur. (F, L, M)

Dag 7: Kryssning till Amsterdam. Sightseeingtur med båt på em samt egen tid. (F, L, M)

Dag 8: Keukenhof. Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = middag

Preliminära flygtider


Stockholm
1 april
Arlanda–Amsterdam kl 1340–1545, KL1110
Amsterdam–Stuttgart kl 1625–1735, KL1875

8 april
Amsterdam–Arlanda kl 2050–2255, KL1121

Göteborg
1 april
Göteborg–Amsterdam kl 0950–1125, KL1154
Amsterdam–Stuttgart kl 1230–1340, KL1873

8 april
Amsterdam-Göteborg kl 2115–2245, KL1163

Köpenhamn
1 april
Köpenhamn–Amsterdam kl 0925–1050, KL1126
Amsterdam–Stuttgart kl 1230–1340, KL1873

8 april
Amsterdam–Köpenhamn kl 1700–1820, KL1133

Resefakta och pris

Resefakta

Tid: 1–8 april 2023 (8 dagar)

Antal deltagare: 115–132 personer

Pris med flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn:
Del i dubbelhytt på Hauptdeck: 23 900 kr/person 
Del i dubbelhytt på Mitteldeck: 24 900 kr/person 
Del i dubbelhytt på Oberdeck: 25 900 kr/person 

Preliminärt tillägg för resa med tåg istället för flyg: 5 000 kr/person
Den som vill kan boka tåg till och från kryssningen. Tågens tidtabell för i vår är ännu inte fastställd, varför resplan och pris är preliminära och kan komma att ändras. Vi reser med tågluffarkort och bokade platser ombord på tågen, svensk gruppledare följer med på tågresan. Du måste själv kunna hantera ditt bagage och vara beredd på att det kan bli kort om tid vid till exempel en sen ändring av plattform.

Avgår om du tar dig på egen hand till Strasbourg/från Amsterdam: 2 300 kr/person

Enkelhyttstillägg: 5 400 kr

Priserna är baserade på valutakurs 1 EUR = 11,00 SEK.
Vi reserverar oss för ökade transportkostnader, skatter och avgifter.

I priset ingår:

 • Flyg/tåg/egen transport till Stuttgart/Strasbourg (beroende på ditt val) och hem från Amsterdam inkl skatter
 • klimatkompensation, din resa bidrar med 1 klimatsmart spis till en familj i Nepal
 • transfer från flygplatsen/tågstationen till båten t/r
 • föreläsningar med Rolf Fredriksson
 • 7 nätter i delad dubbelhytt ombord på M/S Leonora
 • samtliga utflykter
 • guidning av lokala, engelsktalande guider
 • alla entréer, utflykter och besök enligt program
 • 1 vinprovning
 • samtliga måltider ombord från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Captain’s dinner dag 6
 • vatten till samtliga måltider
 • 2 glas vin, öl eller mineralvatten till middagen
 • fri tillgång till kaffe och te (självservering)
 • hamn- och passageraravgifter
 • musikunderhållning och dans
 • gym
 • fri wifi i receptionen
 • praktisk information inför resan
 • EU-moms

I priset ingår ej: Serviceavgift EUR 49/person till personalen på M/S Leonora, måltider på flyg och tåg (kan ofta köpas ombord), personliga utgifter

 

Betalningsvillkor och avbokningsvillkor 


Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan
Slutbetalningen görs senast 50 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer och teckna försäkring här

 Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 55 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här: Allmänna och särskilda resevillkor
Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som myndighetsbeslut, väder och vind.

Resans förutsättningar
Det är tidig vår, men vi kan räkna med att det är både ljusare och varmare än hemma. Temperaturen dagtid ligger på 10–15 grader, svalare på morgnar och kvällar. Det går bra att ta med sig hopfällbar rullator eller rullstol, men dessa får inte placeras i gångarna på båten utan ska tas in i hytten. Av säkerhetsskäl måste gångarna hållas fria. Olika hamnar har olika förutsättningar för på- och avstigning, beroende på vilken plats i hamnen båten tilldelats. Alla städer är inte handikappanpassade och det kan vara besvärligt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Har du svårt att röra dig måste du med andra ord ha någon med dig som kan hjälpa dig med bagage med mera och också vara beredd på att det ibland kan vara svårt eller omöjligt att följa med på hela eller delar av en utflykt.

 

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2023-04-01KöpenhamnJubileumskryssning – SGS fyller 35 år! CPH
Reseledare: Rolf Fredriksson
23 900:-BokaMer information
2023-04-01StockholmJubileumskryssning – SGS fyller 35 år! STO (13.40)
Reseledare: Rolf Fredriksson
23 900:-BokaMer information
2023-04-01Egen transport till Strasbourg/från AmsterdamJubileumskryssning – SGS fyller 35 år! Ej transport
Reseledare: Rolf Fredriksson
21 600:-BokaMer information
2023-04-01GöteborgJubileumskryssning – SGS fyller 35 år! GOT
Reseledare: Rolf Fredriksson
23 900:-IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet