Skip to main content

Fellinis Italien - från Rimini till Rom med Peter Loewe och Tidningen Vi

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:6
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Journalisten Peter Loewe tar oss med på en resa genom Fellinis Italien, från födelsestaden Rimini vid Adriatiska havet till Europas största filmstudio, Cinecittà, i Rom. År 2020 skulle Fellini ha fyllt hundra år och under jubileumsåret uppmärksammades mästarens livsgärning över hela världen med utställningar och reportagen. Resan börjar i barndomens Rimini och vi bor på Grand Hotel där Il Maestro själv alltid bodde då han återvände till sin hemstad. Vi ser den nyöppnade utställningen om hans liv och beskådar biografen Fulgor där han såg sina första filmer. I Rom vandrar vi i fotspåren av La Dolce Vita – från Trevifontänen till Via Veneto som under 60-talet utgjorde knutpunkten för Det Ljuva Livet och Piazza del Popolo och besöker filmstaden Cinecittà, där många av Fellinis filmer spelades in. Peter Loewe har haft den stora förmånen att få intervjua Fellini samt flera av de skådespelare som medverkat i hans filmer, bland annat Anita Ekberg. Under våra dagar i Italien kommer vår ciceron att kåsera och berätta anekdoter från Fellinis tid och helt säkert kommer vi att känna att vi har stiftat närmare bekantskap med dessa personligheter. Dessutom har Peter Loewe har ett specialintresse för mat och dryck och kommer att se till att vi får njuta av det italienska köket.

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna

Dag 1: Stockholm - Bologna - Rimini
Avresa med flyg från Stockholm vid lunchtid och efter byte av flyg i München fortsätter vi till Bologna, där vi landar sen eftermiddag. Här möts vi av vår ciceron Peter Loewe och vår privata buss som ska ta oss till Rimini. Vi checkar in på anrika Grand Hotel, beläget intill den långa sandstranden. Hotellet invigdes 1908 och 1994 fick det status som ett nationellt monument. Under Fellinis barndom lär han och hans vänner tillbringat mycket tid vid ett hål i hotellets staket, för att tjuvkika på de rika människornas overkliga värld, en första glimt av det ljuva livet - La Dolce Vita. I vuxen ålder, när Il Maestro återvände för att besöka barndomsstaden i Emilia Romagna, bodde han alltid på Grand Hotel i rum 315 och det var även här han drabbades av den stroke som ledde till hans död i Rom några månader senare. Vi avslutar dagen med en gemensam välkomstmiddag och någon kanske vill ta en promenad längs stranden eller njuta av en Dolce Vita drink i hotellbaren. 
(Middag ingår)


 

Dag 2: Fellinis Rimini
Efter frukost gör vi en guidad promenad i centrum av Rimini, en för oss svenskar välkänd turistort, med sitt fina läge intill Adriatiska havet. Men den har mycket mer än sol och bad att visa upp för sina besökare! Denna antika stad grundades som en romersk koloni på 200-talet f Kr och än i dag ser vi spåren efter romarna. Bland annat Augustusbågen, en 14 meter hög triumfbåge, som i sin tur fått stå modell för Tempio Malatestiano, franciskanernas kyrka i Rimini, som byggdes i italiensk gotisk stil på 1200-talet. Vårt huvudmål under vår promenad är förstås Castel Sismondo, där den permanenta utställningen över Il Maestros liv är inrymd och här får vi tillfälle att fördjupa oss i hans värld. Fellini tillbringade sina första 19 år i Rimini och visst har han hämtat inspiration till sina filmer härifrån. Den Oscars vinnande filmen Amarcord är kanske den film som är allra mest förknippad med hans barndomsminnen. Vi kommer bland annat att se fontänen på Piazza Cavour, som stod modell för den minnesvärda snöbollskrigsscenen. Gemensam lunch och så fortsätter vi dagen i Fellinis fotspår. Vi ska bland annat se biografen Fulgor, där Fellini såg sin första film och som inför 100 års jubileet renoverats omsorgsfullt. Vi gör också ett besök på Riminis kyrkogård, Rivabella, där Federico Fellini är begravd tillsammans med sin älskade hustru, skådespelerskan Giuletta Masina. Här beundrar vi minnesmonumentet över Il Maestro, ett kolossalt segel, tillverkat av den berömde skulptören Arnaldo Pomodoro som även är handen bakom statyn Scatola på Karlavägen i Stockholm. Kvällen är fri för egna strövtåg och middag på egen hand. 
(Frukost och lunch ingår)

Dag 3: Från Rimini till Rom med vinprovning
Frukost och utcheckning, därefter är det dags att kliva ombord på vår privata buss som ska köra oss de 40 milen till huvudstaden. Under resan får vi tillfälle att beundra ett varierande landskap, då vi färdas genom Emilia Romagna, längs Adriatiska havet och genom delar av Nationalparken Gran Sasso. Medan vi njuter av utsikten från bussfönstret kommer vår ciceron Peter Loewe att berätta mer om det berömda italienska köket, enligt Fellini är ju livet är en kombination av magi och pasta. Lagom till lunch når vi landskapet Abbruzzo där vi besöker en vingård för att avnjuta en lätt lunch kombinerad med vinprovning. Sen eftermiddag anländer vi till den eviga staden och checkar in på vårt centralt belägna hotell. Dagen avslutas med en gemensam middag. 
(Frukost, lätt lunch inkl. vinprovning och middag ingår)

Dag 4: Det antika Rom och tid för egna strövtåg
Fellini älskade Rom och filmen Roma från 1972 är en hyllning till staden ur Fellinis mycket speciella perspektiv. Idag ska vi dock utforska Rom på ett mer traditionellt vis, då vi gör en ordentlig rundvandring för att uppleva den harmoniska blandningen av antika byggnader och nutidens moderna arkitektur som ger staden dess unika atmosfär. Kulturminnen från stadens grundande på 700-talet f. Kr ger oss känslan av att befinna sig i ett stort och öppet museum. Förutom alla tusenåriga monument och konstskatter finns det livliga, genuina och pittoreska kvarteren där livet pågår dygnet om. I evighetens stad finns det alltid något nytt att upptäcka! Vår historiska promenad går förbi Colosseum, den Flaviska amfiteatern som vi beundrar från utsidan. Därefter går vi in på Forum Romanum där vi ser ruinerna av alla storartade tempel, basilikor och triumfbågar. Michelangelos magnifika trappa, La Cordonata, leder oss upp till Capitolium, den lägsta av Roms sju kullar. Härifrån har vi en hänförande utsikt över Forum Romanum och den kejserliga kullen Palatinen där Romulus föddes enligt legenden. Vi fortsätter till Piazza Venezia där vi kan se nationalmonumentet Viktor Emanuel och via trånga gränder når vi grandiosa torg såsom Piazza Navona och Piazza della Rotonda med det antika templet Pantheon i blickfånget. Rundvandringen avslutas med en gemensam lunch och därefter är resterande del av dagen fri för att på egen hand utforska Rom. Vår ciceron Peter Loewe tipsar gärna om besöksvärda museer, sevärdheter och middagsrestauranger.
(Frukost och lunch ingår)

Dag 5: Fellinis Rom och filmstudion Cinecittà
När Fellini fick frågan om vilken stad han allra helst skulle vilja bo i lär han ha svarat – i Cinecittà! Idag gör vi ett besök i Mästarens drömstad, belägen ca 1 mil utanför Roms centrum. Cinecittà är Europas största filmstudio, en fantasivärld på tusentals kvadratmeter där filmstjärnor och kända regissörer producerat filmmagi i drygt 80 år. Här har över 3000 filmer spelats in, varav 90 Oscarsnominerats och ett femtiotal erhållit den eftertraktade statyetten. Många av Fellinis filmer är inspelade här, exempelvis La Strada, Roma, Det ljuva livet, 8 och Amarcord. Filmen Intervista från 1987 är en hyllning till filmstaden, där skådespelarna Anita Ekberg och Marcello Mastroianni återförenas och minns den berömda fontänscenen från Det ljuva livet. Vårt besök i Cinecittà blir en vandring genom filmhistorien där vi får uppleva kostymer, kulisser och hela filmmiljöer från det förflutna. Det senaste tillskottet i den permanenta utställningen är ”Felliniana – Ferretti dreams Fellini” där Dante Ferretti, den Oscar-vinnande produktionsdesignern som var en av de magiska arkitekterna av Federico Fellinis visioner, skapat en utställning i det berömda Palazzina Fellini. En djupdykning in i en värld inspirerad av Fellinis fantasi som skapar en liten stad inuti Cinecittà, en fysiskt och drömlik plats som representerar Fellinis universum. Uppfyllda av filmens värld återvänder vi till centrala Rom och stadsdelen Trastevere för lunch. Vi befinner oss i kvarteret där de riktiga romarna kommer ifrån – Trasteverini! Kanske är Trastavere sinnebilden av Rom med sina gränder, kullerstensbelagda gator, piazzor och fontäner. Här bodde förr arbetarklassen, men idag är det ett av Roms populäraste utekvarter med ett livligt nattliv. Tillsammans med vår ciceron vandra vi genom gränderna i det gamla arbetarkvarteret och beundrar alla de hus och byggnader som har behållit sin ursprungliga karaktär. Vi stannar till vid huset där Ristorante Rugantino var inrymd på 50-talet och på en minnesplatta kan man läsa att Fellini fick idén till filmen La Dolce Vita av en händelse som utspelades här. Under resan får du veta hela historien! Eftermiddagen fortsätter i fotspåren av La Dolce Vita – från Trevifontänen till Via Veneto och Piazza del Popolo, som under 60-talet utgjorde knutpunkten för Det Ljuva Livet. Vi fortsätter vår promenad på pittoreska Via Margutta som på 50-talet, efter filmen Prinsessa på vift med Gregory Peck och Audrey Hepburn, blev en samlingsplats för Roms kulturelit, bland annat Federico Fellini och Giulietta Masini samt konstnärer som Chirico och Picasso. Utanför porten till huset där Fellini och hans hustru bodde finns en minnesplakett uppsatt till den store regissörens ära. Vår heldag i filmens tecken avslutas med ett glas bubbel med tilltugg och sedan bestämmer var och en om det även ska bli middag.  (Frukost och lunch ingår)

Dag 6: Fri tid i Rom och hemresa
Frukost på hotellet och lite tid på egen hand innan vi återsamlas för gemensam transfer till flygplatsen. Flyg via Frankfurt till Stockholm, där vi landar tidig kväll. (Frukost ingår)

 

 

Resefakta och pris

Datum: 4 – 9 maj 2022                                                                                                                         

Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter      25 900 kr
Pris per person för icke prenumeranter                                      26 900 kr
Enkelrumstillägg                                                                                                 6 100 kr

I priset ingår

 • Flygresa med Lufthansa i ekonomiklass Stockholm – Bologna och Rom - Stockholm inkl skatt
 • Klimatkompensation för flygresorna
 • 2 nätter i delat dubbelrum på 5-stjärniga Grand Hotel i Rimini3 nätter i delat dubbelrum på 4-stjärniga Hotel Palatino i Rom
 • Obligatorisk kommunal hotellskatt
 • 5 frukostar, 4 luncher (varav en lättlunch inklusive vinprovning) och 2 middagar
 • 1 - 2 glas vin som måltidsdryck till luncher och middagar inkluderade i resans pris
 • Avskedsbubbel med tilltugg i Rom
 • Entréer, utflykter och besök enligt program
 • Transporter enligt program
 • Peter Loewe som ciceron
 • Licensierade lokalguider i Rimini och Rom
 • Hörsnäckor (whispers) under stadspromenader
 • EU-moms

I priset ingår ej: Måltider under flygresorna (kan köpas ombord på flyget), måltider utöver vad som anges under i priset ingår, personliga utgifter, dricks och annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               20–25 personer

Logi
I Rimini (2 nätter) bor vi på 5-stjärniga, anrika Grand Hotel Rimini. I Rom (3 nätter) bor vi på 4-stjärniga Grand Hotel Palatino, beläget i hjärtat av Roms historiska centrum.

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader som omfattar promenader i trappor och på kullerstensgator. Du bör kunna promenera obehindrat för att ta del av resan på bästa sätt. I början av maj kan vi räkna med ett behagligt väder, men bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 5 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsförsäkring: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

För fullständiga resevillkor se våra kompletta resevillkor. 

Färdledare Peter Loewe

Färdledare Peter Loewe

Ciceron på resan är författaren, journalisten och utrikeskorrespondenten Peter Loewe som är bosatt i Italien sedan 35 år tillbaka. Han jobbar huvudsakligen för Dagens Nyheter, men har under åren skrivit en rad texter för olika tidskrifter. 2013 belönades han med det Lagergrenska priset av Svenska Rominstitutets Vänner för sin långvariga Italienrapportering. Förutom nyheter har Peter Loewe två favoritämnen han gärna berättar om, film och mat. Han har besökt filmfestivalen i Venedig över 30 gånger och haft förmånen att träffa och intervjua stjärnor som: Sophia Loren, Claudia Cardinale, Anita Ekberg, Sergio Leone, Marcello Mastroianni, Ettore Scola och den store filmregissören Federico Fellini. Vår ciceron har en hel del att berätta om dessa spännande möten! Peter Loewe är en stor älskare av det italienska köket. 2007 gav han ut matboken ”Det goda Italien” och 2018 var det dags för uppföljaren, ”Rom för foodisar”.

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm via München till Bologna och vidare med buss till Rimini (M)
Dag 2: I Rimini (F, L)
Dag 3: Buss från Rimini till Rom (F, L, M)
Dag 4: I Rom (F, L)
Dag 5: I Rom (F, L)
Dag 6: Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

 

Preliminära flygtider från och till Stockholm med Lufthansa
Kontakta oss om du vill resa från annan ort!

Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar
Dag 1: onsdag 4 maj
11.50 Avresa Arlanda, LH2415
14.00 Ankomst München
15.20 Avresa München, EN8242
16.20 Ankomst till Bologna

Dag 6: måndag 9 maj
13.25 Avresa från Rom, LH233
15.20 Ankomst till Frankfurt
16.05 Avresa från Frankfurt, LH804
18.10 Ankomst Stockholm

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-05-04Flyg från Stockholm annan ort på förfråganFellinis Italien med Peter Loewe och Tidningen Vi
Reseledare: Peter Loewe
25 900:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet