Indonesien - Öster om Wallacelinjen

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:17
Transportsätt:Flyg från Stockholm med flera orter
Boka resa

Sulawesi är den största ön inom området som kallas Wallacea och här hittar vi en av världens artrikaste och äldsta regnskogar med flera endemiska arter, bland annat inte mindre än 90 fågelarter som bara finns här. Moluckerna och Timor är Wallaceas östligaste utposter och utanför öarna går en djuphavsgrav som hindrat arter från att sprida sig till Nya Guinea och Söderhavet. I Wallacea har man hittat fossila fynd från dvärgelefant och dvärgnoshörning. 2004 fann man benrester av Homo floresiensis, en dvärgform av släktet Homo som populärt kommit att kallas hobbitar. Öster om Wallacea finns ytterst få fossila fynd. Vår resa går till Sulawesi och Moluckerna, så vi kommer att besöka både den västra och östra delen av Wallacea .

Alfred Russel Wallace var en brittisk biolog och forskningsresande som var verksam i slutet av 1800-talet. Han noterade skillnaden mellan floran och faunan öster och väster om den tänkta linjen som han gett namn till. På den västra sidan återfinner vi asiatiska arter och större däggdjur, medan det på den östra sidan endast finns ett fåtal asiatiska arter så som gnagare, fladdermöss och spökdjur. Däggdjuren öster om linjen är dvärgväxta som till exempel den endemiska dvärgvattenbuffeln och hjortsvin. Begränsningen av arternas spridning anses bero på det mycket djupa sundet mellan Borneo och Sulawesi, respektive Bali och Lombok, vilket inte torrlagts ens under istiderna då havsytan varit som lägst.

Fullständig resebeskrivning 2019

Preliminärt program

Dag 1 den 15 okt: Flyg via Singapore till Manado
Det går bra att ansluta till Arlanda från andra orter i Sverige med SAS. (Mat ombord enligt flygbolagets regler)

Dag 2 den 16 okt: Ankomst Manado
Vi blir mötta och åker direkt till Tangkoko naturreservat där vi bor de kommande 3 nätterna. Vi bor på ett trevligt homestay vid parken. Det är enkelt, men alla rum har privat dusch och toalett. (Mat ombord enligt flygbolagets regler samt lunch och middag)

Dag 3–4 den 17–18 okt: Tangkoko naturreservat på norra Sulawesi
Tangkoko naturreservat består i huvudsak av låglandsregnskog och vulkaner. Här lever åtminstone 127 arter av däggdjur, 233 fågelarter samt 104 reptiler och amfibier. Av dessa är 79 däggdjur, 103 fåglar samt 29 reptiler och amfibier endemiska för ön. Några av de hotade arter som funnit skydd i reservatet och som är lätta att se är den spektakulära Celebesmakaken och spökdjuret spectral tarsier. Mer tillbakadragna och nattaktiva djur som Sulawesi bear cuscus och Sulawesi dwarf cuscus (två arter klätterpungdjur) letar vi också efter på nattexkursioner. Hotade fåglar vi har chans att se är: knölnäshornsfågel (knobbed hornbill) och sulawesinäshornsfågel (Sulawesi hornbill).

Redan vid 5-tiden på morgonen gör vi dagens första exkursion, då vi vandrar in i parken för att spana efter fågel och annat vilt. Vi har goda chanser att se den svartbröstade makaken som bara finns här på norra Sulawesi och spökdjuret sepctral tarsier som är den minsta primaten vi känner till, inte större än ett barns näve! Våra exkursioner är mellan 2 till 4 timmar långa och sker både tidig morgon och sen eftermiddag innan skymningen faller. Däremellan finns det tid för vila och egna utfärder. En av dagarna i Tangkoko gör vi en båttur i mangroven med traditionella fiskebåtar för att spana fågel. (F, L, M)

Dag 5 den 19 okt: Åter till Manado efter en morgonexkursion                   
Efter en sista morgonexkursion i naturreservatet. Sen eftermiddagen checkar vi ut och åker upp i Minahasas högland. Alfred Russsel Wallace var här på 1850-talet och konstaterade att området söder och väster om Manado är bergigt med vulkantoppar på 2 000 meter. Vi befinner oss i Stilla havets ring av eld där havsplattan kolliderar med Indonesen/Asien med samma hastighet som våra naglar växer. Vulkanisk aktivitet och jordbävningar är här en del av vardagen och Anders Haglund kommer berätta mer om detta.

Här är lite svalare då vi är på cirka 650 meters höjd över havet– topparna lämnar vi åt andra att bestiga! Området är bördigt och förser Manado med en stor del av de grönsaker stadsborna behöver. Vi bor bekvämt två nätter på Highland Resort. (F, L, M)

Dag 6 den 20 okt: Vulkaner och varma källor
 Vi gör en heldagsutflykt i området. Vi åker upp mot Mahawu-vulkanen och går den sista biten upp för att i klart väder få milsvida vyer. I den lilla staden Tomohon väntar mat- och blomstermarknaden. I köttsektionen bjuds traktens delikatesser–nöt, fläsk, kyckling, orm, fladdermöss, hund med mera. Den som är känslig bör hålla sig till grönsaksdiskarna, de färggranna blomsterförsäljarna, fiskstånden och husgerådsavdelningen. Här säljs allt man kan behöva! Minahasan är okså känt för sina smarta hus som lätt monteras ner och upp. Vid Tondanosjön äter vi lunch. Fisk är specialiteten serverad med färsk vattenspenat och den som gillar hetta tar in lite dabu dabu, det vill säga chilli, tomater och vårlök som sätter piff på rätten. Sjön är vulkanisk. Tillsammans med de omgivande vulkanerna är den som en säkerhetsventil som förhindrar att tryck och magma byggs upp.

Innan vi återvänder till Highland Resort hinner vi se en del av traktens hantverk, vackert vävda tyger och keramik. Området vi rör oss i är mycket spännande och vid Linowsjön puttrar och pyser det ur marken. Sjön är känd för hur den ständigt skiftar färg. Här trivs många småfåglar och vi får sannolikt se några för oss nya arter. Övernattning på Highland Resort. (F, L, M)

Dag 7 den 21 okt: Flyg till Tobelo på Moluckerna och transfer till Weda Resort
Ön Halmahera ligger i ögruppen Moluckerna, vilken kanske är mer känd under sitt tidigare namn Kryddöarna. Muskot från Bandaöarna var kända redan under 1200-talet. Kryddnejlika odlades också här och såldes till Europa. Provinsen består av cirka 1 000 bergiga öar med vulkaniskt ursprung, varav Halmahera är den största. På ön Halmahera hittar vi nya arter som inte återfinns på Sulawesi. Faunan här har allt större inslag av australisk fauna med bland annat klätterpungdjuret moluckkuskus, vittofskakadua, 15 arter kungsfiskare, inklusive bland annat moluckernas egen kokoburra, samt den spektakulära vimpelvingade paradisfågeln (Standardwing), vars spelplats vi besöker. Det var floran och faunan på Halmahera som var Sir Alfred Russel Wallace huvudsakliga inspirationskälla när han utvecklade sin teori om arternas ursprung.

På morgonen flyger vi till Tobelo på ön Halmahera, Moluckerna, och fortsätter med buss till Weda Resort. Vi bor vid havet och inåt land breder regnskogen ut sig. Det här är ett paradis för naturälskare och fågelskådare. Weda är ett ekoresort som värnar om naturen och befolkningen. Anläggningen har byggts med lokala material av lokalbefolkningen som också fått vidareutbildning i el, vatten och avlopp etcetra. Resortet drivs till 90 % av personal från ön och man har satsat på solpaneler, som både ger elektricitet och varmt vatten. Weda Resort är vår bas de kommande 4 nätterna. (F, L, M)

Dag 8–9 den 22–23 okt: Exkursioner i regnskogen
Vi har några intensiva dagar framför oss med fina naturupplevelser. Vi ger oss iväg redan vid 5-tiden på morgonen med 4-hjulsdrivna bilar. Med oss har vi frukostpaket, guide och chaufför. Till lunch återvänder vi, njuter av den goda maten och kopplar av några timmar när solen står som högst. Läs en bok i skuggan, snorkla på revet eller ta en tupplur.

Vid 3-tiden ger vi oss av igen och stannar ute till efter solnedgången. Med hjälp av våra duktiga guider och chaufförer räknar vi med att få många fina observationer. (F, L, M)

Dag 10 den 24 okt: Snorkla, dyk eller gör egna exkursioner
En ledig dag då du kan ge dig ut på en egen vandring eller utforska revet. Dykturer utgår från resortet för den som har certifikat. (F, L, M)

Dag 11 den 25 okt: Flyg via Ujung Pandang till Palu
Vi lämnar Kryddöarna och reser med buss och båt till flygplatsen för att flyga till Palu på centrala Sulawesi. Övernattning i Palu på Hotel Santika Palu. (F, L, M)

Dag 12 den 26 okt: Lore Lindu nationalpark
Lore Lindu nationalpark på centrala Sulawesi är ett Unesco biosfärreservat. Den bildades av 3 mindre reservat som slogs ihop till ett. Lore Lindu sträcker sig över flera ekosystem, vilket gör den till en av öns artrikaste platser.  Här finner vi arter som trivs i såväl låglandsregnskog, bergsregnskog som alpinregnskog. Några av endemerna som lever i Lore Lindu är: tonkinmakak, hjortsvin, dvärgspökdjur (bara tre observationer i moderna tid), celebespalmmård och flygande hundar.

Resan upp till Lore Lindu tar 3–4 timmar, men det är en intressant sträcka och vi spanar fågel längs vägen. Vi checkar in på vårt homestay, Nasional lodge, där vi bor de kommande 4 nätterna. Login är enkel, men alla rum har privat dusch och toalett. Kvällsexkursion. (F, L, M)

Dag 13–14 den 27–28 okt: Exkursioner i Lore Lindu
Vi har två hela dagar att utforska Lore Lindus natur. Som vanligt startar vi tidigt då naturen är som mest aktiv och avslutar dagen efter mörkret fallit. (F, L, M)

Dag 15 den 29 okt: Exkursion och sedan buss och flyg till Manado
Vi har morgonen att njuta av naturen innan vi återvänder till Palu för att flyga tillbaka till Manado. Hotel Minahasa. (F, L, M)

Dag 16 den 30 okt: Flyg hem
Vi har lite ledig tid på morgonen innan vi åker ut till flygplatsen för att flyga hem. (F, mat på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 17 den 31 okt: Hemkomst

Vi reserverar oss för att ändringar i resplanen kan ske på grund av omständigheter vi inte råder över.

Färdledare Anders Haglund

Färdledare Anders Haglund

Anders Haglund är biolog och en mycket rutinerade och uppskattad färdledare. Han leder specialresor med fokus på naturen.

Resefakta och pris

Datum: 15–31 oktober 2019 och 15-31 oktober 2020

Pris 2019: 49 000 kr
Preliminärt pris 2020: 55 000 kr
Definitivt pris meddelas under december 2019. Skulle priset komma att skilja sig väsentligt har ni rätt att boka av utan kostnad.

Antal deltagare: 12–15 personer

I priset ingår:

 • Klimatkompensation för flygresorna
 • Flyg till Manado från Stockholm t/r (andra orter på förfrågan)
 • FlygskattInrikesflyg enligt programmet
 • Alla lokala lokala transporter
 • Del i dubbelrum
 • Helpension från lunch dag 2 till frukost dag 16
 • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet
 • 4-hjulsdrivna fordon på exkursionerna från Weda Resort
 • Svensk färdledning
 • Lokala engelskspråkiga naturguider
 • Dricks
 • Praktisk information, litteraturtips och artlistor

 

I priset ingår inte: privata utgifter

Pass och visum: Giltigt pass erfordras men visum behövs inte enligt nu gällande regler.

Scandinavian Geographic Society: Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 250 kr/år. Läs mer på www.sgsresa.se.

Betalning
Resan 2019: Anmälningsavgiften är 12 000 kr och ska betalas inom 10 dagar från att plats bekräftats.
Slutbetalning ska vara erlagd senast den 4 september 2019.

Resan 2020: Anmälningsavgiften är 12 000 kr och ska betalas senast den 20 december 2019
Slutbetalning ska vara erlagd senast den 4 september 2020

Avbokningskostnader
Fram till den 4 september 2019 är kostnaden anmälningsavgiften, 12 000 kr. Vid avbokning därefter äger arrangören rätt att innehålla hela resans pris. Se därför över ditt avbeställningsskydd. Vill du komplettera ditt avbeställningsskydd kan Gränslösa Resor förmedla Gouda Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Priset är 5% av det belopp du vill försäkra.

Preliminära flygtider med Singapore Airlines
15 okt                Stockholm–Singapore               10.15–06.20 den 16 okt
16 okt                Singapore–Manado                   09.25–13.15

30 okt                Manado–Singapore                   13.50–17.30
31 okt                Singapore–Stockholm               00.05–08.15

Inrikesflyg
20 okt                Manado–Tobelo                        09.10-11.10 med Wings IW1176
24 okt                Ternate–Ujung Pandang            14.35–15.20 med Batik ID6191
24 okt                Ujung Pandang–Palu                 16.05–17.10 med Batik ID6230
28 okt                Palu–Manado                            15.50–18.45 med Wings IW1146

Fullständig resebeskrivning 2020

Preliminärt program

Dag 1 den 15 okt: Flyg via Singapore till Manado
Det går bra att ansluta till Arlanda från andra orter i Sverige med SAS. (Mat ombord enligt flygbolagets regler)

Dag 2 den 16 okt: Ankomst Manado
Vi blir mötta och åker direkt till Tangkoko naturreservat där vi bor de kommande 3 nätterna. Vi bor på ett trevligt homestay vid parken. Det är enkelt, men alla rum har privat dusch och toalett. (Mat ombord enligt flygbolagets regler samt lunch och middag)

Dag 3–4 den 17–18 okt: Tangkoko naturreservat på norra Sulawesi
Tangkoko naturreservat består i huvudsak av låglandsregnskog och vulkaner. Här lever åtminstone 127 arter av däggdjur, 233 fågelarter samt 104 reptiler och amfibier. Av dessa är 79 däggdjur, 103 fåglar samt 29 reptiler och amfibier endemiska för ön. Några av de hotade arter som funnit skydd i reservatet och som är lätta att se är den spektakulära Celebesmakaken och spökdjuret spectral tarsier. Mer tillbakadragna och nattaktiva djur som Sulawesi bear cuscus och Sulawesi dwarf cuscus (två arter klätterpungdjur) letar vi också efter på nattexkursioner. Hotade fåglar vi har chans att se är: knölnäshornsfågel (knobbed hornbill) och sulawesinäshornsfågel (Sulawesi hornbill). Redan vid 5-tiden på morgonen gör vi dagens första exkursion, då vi vandrar in i parken för att spana efter fågel och annat vilt. Vi har goda chanser att se den svartbröstade makaken som bara finns här på norra Sulawesi och spökdjuret sepctral tarsier som är den minsta primaten vi känner till, inte större än ett barns näve! Våra exkursioner är mellan 2 till 4 timmar långa och sker både tidig morgon och sen eftermiddag innan skymningen faller. Däremellan finns det tid för vila och egna utfärder. En av dagarna i Tangkoko gör vi en båttur i mangroven med traditionella fiskebåtar för att spana fågel. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5 den 19 okt: Åter till Manado efter en morgonexkursion                   
Efter en sista morgonexkursion i naturreservatet återvänder vi till Manado och tar in på vårt centralt belägna hotell. Vi har eftermiddagen att utforska staden. Övernattning på Hotel Minhasa. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6 den 20 okt: Flyg till Palu och buss till Lore Lindu nationalpark
Med ett tidigt morgonflyg åker vi till Palu för att fortsätta upp till nationalparken Lore Lindu. Lore Lindu nationalpark på centrala Sulawesi är ett Unesco biosfärreservat. Den bildades av 3 mindre reservat som slogs ihop till ett. Lore Lindu sträcker sig över flera ekosystem, vilket gör den till en av öns artrikaste platser.  Här finner vi arter som trivs i såväl låglandsregnskog, bergsregnskog som alpinregnskog. Några av endemerna som lever i Lore Lindu är: tonkinmakak, hjortsvin, dvärgspökdjur (bara tre observationer i moderna tid), celebespalmmård och flygande hundar. Resan från Palu upp till Lore Lindu tar 3–4 timmar, men det är en intressant sträcka och vi spanar fågel längs vägen. Vi checkar in på vårt homestay, Nasional lodge, där vi bor de kommande 4 nätterna. Login är enkel, men alla rum har privat dusch och toalett. Kvällsexkursion. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7–8 den 21–22 okt: Exkursioner i Lore Lindu
Vi har två hela dagar att utforska Lore Lindus natur. Som vanligt startar vi tidigt då naturen är som mest aktiv och avslutar dagen efter mörkret fallit. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9 den 23 okt: Lore Lindu och flyg till Manado
Efter en morgonexkursion åker vi tillbaka till Palu och flyger till Manado. Övernattning på Hotell Minhasa. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10 den 24 okt: Flyg till Tobelo på Moluckerna och transfer till Weda Resort
Ön Halmahera ligger i ögruppen Moluckerna, vilken kanske är mer känd under sitt tidigare namn Kryddöarna. Muskot från Bandaöarna var kända redan under 1200-talet. Kryddnejlika odlades också här och såldes till Europa. Provinsen består av cirka 1 000 bergiga öar med vulkaniskt ursprung, varav Halmahera är den största. På ön Halmahera hittar vi nya arter som inte återfinns på Sulawesi. Faunan här har allt större inslag av australisk fauna med bland annat klätterpungdjuret moluckkuskus, vittofskakadua, 15 arter kungsfiskare, inklusive bland annat moluckernas egen kokoburra, samt den spektakulära vimpelvingade paradisfågeln (Standardwing), vars spelplats vi besöker. Det var floran och faunan på Halmahera som var Sir Alfred Russel Wallace huvudsakliga inspirationskälla när han utvecklade sin teori om arternas ursprung. På morgonen flyger vi till Tobelo på ön Halmahera, Moluckerna, och fortsätter med buss till Weda Resort. Vi bor vid havet och inåt land breder regnskogen ut sig. Det här är ett paradis för naturälskare och fågelskådare. Weda är ett ekoresort som värnar om naturen och befolkningen. Anläggningen har byggts med lokala material av lokalbefolkningen som också fått vidareutbildning i el, vatten och avlopp etcetra. Resortet drivs till 90 % av personal från ön och man har satsat på solpaneler, som både ger elektricitet och varmt vatten. Weda Resort är vår bas de kommande 4 nätterna. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11–12 den 25–26 okt: Exkursioner i regnskogen
Vi har några intensiva dagar framför oss med fina naturupplevelser. Vi ger oss iväg redan vid 5-tiden på morgonen med 4-hjulsdrivna bilar. Med oss har vi frukostpaket, guide och chaufför. Till lunch återvänder vi, njuter av den goda maten och kopplar av några timmar när solen står som högst. Läs en bok i skuggan, snorkla på revet eller ta en tupplur. Vid 3-tiden ger vi oss av igen och stannar ute till efter solnedgången. Med hjälp av våra duktiga guider och chaufförer räknar vi med att få många fina observationer. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 13 den 27 okt: Snorkla, dyk eller gör egna exkursioner
En ledig dag då du kan ge dig ut på en egen vandring eller utforska revet. Dykturer utgår från resortet för den som har certifikat. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14 den 28 okt: Flyg tillbaka till Manado och vidare upp i höglandet
Vi lämnar Kryddöarna och reser tillbaka till Sulawesi och vidare upp i Minahasas högland. Alfred Russsel Wallace var här på 1850-talet och konstaterade att området söder och väster om Manado är bergigt med vulkantoppar på 2 000 meter. Vi befinner oss i Stilla havets ring av eld där havsplattan kolliderar med Indonesen/Asien med samma hastighet som våra naglar växer. Vulkanisk aktivitet och jordbävningar är här en del av vardagen och Anders Haglund kommer berätta mer om detta. Här är lite svalare då vi är på cirka 650 meters höjd över havet– topparna lämnar vi åt andra att bestiga! Området är bördigt och förser Manado med en stor del av de grönsaker stadsborna behöver. Vi bor bekvämt två nätter på Highland Resort. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15 den 29 okt: Vulkaner och varma källor
Vi gör en heldagsutflykt i området. Vi åker upp mot Mahawu-vulkanen och går den sista biten upp för att i klart väder få milsvida vyer. I den lilla staden Tomohon väntar mat- och blomstermarknaden. I köttsektionen bjuds traktens delikatesser–nöt, fläsk, kyckling, orm, fladdermöss, hund med mera. Den som är känslig bör hålla sig till grönsaksdiskarna, de färggranna blomsterförsäljarna, fiskstånden och husgerådsavdelningen. Här säljs allt man kan behöva! Minahasan är okså känt för sina smarta hus som lätt monteras ner och upp. Vid Tondanosjön äter vi lunch. Fisk är specialiteten serverad med färsk vattenspenat och den som gillar hetta tar in lite dabu dabu, det vill säga chilli, tomater och vårlök som sätter piff på rätten. Sjön är vulkanisk. Tillsammans med de omgivande vulkanerna är den som en säkerhetsventil som förhindrar att tryck och magma byggs upp. Innan vi återvänder till Highland Resort hinner vi se en del av traktens hantverk, vackert vävda tyger och keramik. Området vi rör oss i är mycket spännande och vid Linowsjön puttrar och pyser det ur marken. Sjön är känd för hur den ständigt skiftar färg. Här trivs många småfåglar och vi får sannolikt se några för oss nya arter. Övernattning på Highland Resort. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 16 den 30 okt: Flyg hem
Vi har lite ledig tid på morgonen innan vi åker ut till flygplatsen för att flyga hem. (frukost, mat på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 17 den 31 okt: Hemkomst

Vi reserverar oss för att ändringar i resplanen kan ske på grund av omständigheter vi inte råder över.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-10-15Flyg från Stockholm med flera orterÖster om Wallacelinjen
Reseledare: Anders Haglund
55 000:-Boka