Skip to main content

Indonesien - Öster om Wallacelinjen

Dagar:17
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Sulawesi är den största ön inom området som kallas Wallacea och här hittar vi en av världens artrikaste och äldsta regnskogar med flera endemiska arter, bland annat inte mindre än 90 fågelarter som bara finns här. Moluckerna och Timor är Wallaceas östligaste utposter och utanför öarna går en djuphavsgrav som hindrat arter från att sprida sig till Nya Guinea och Söderhavet. I Wallacea har man hittat fossila fynd från dvärgelefant och dvärgnoshörning. 2004 fann man benrester av Homo floresiensis, en dvärgform av släktet Homo som populärt kommit att kallas hobbitar. Öster om Wallacea finns ytterst få fossila fynd. Vår resa går till Sulawesi och Moluckerna, så vi kommer att besöka både den västra och östra delen av Wallacea .

Alfred Russel Wallace var en brittisk biolog och forskningsresande som var verksam i slutet av 1800-talet. Han noterade skillnaden mellan floran och faunan öster och väster om den tänkta linjen som han gett namn till. På den västra sidan återfinner vi asiatiska arter och större däggdjur, medan det på den östra sidan endast finns ett fåtal asiatiska arter så som gnagare, fladdermöss och spökdjur. Däggdjuren öster om linjen är dvärgväxta som till exempel den endemiska dvärgvattenbuffeln och hjortsvin. Begränsningen av arternas spridning anses bero på det mycket djupa sundet mellan Borneo och Sulawesi, respektive Bali och Lombok, vilket inte torrlagts ens under istiderna då havsytan varit som lägst.

Sök resa

Färdledare Anders Haglund

Färdledare Anders Haglund

Anders Haglund är biolog och en mycket rutinerade och uppskattad färdledare. Han leder specialresor med fokus på naturen.

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 17 dagar i början av november 2022

Preliminärt pris: 55 000 kr

Antal deltagare: 12–15 personer

I priset ingår:

 • Klimatkompensation för flygresorna
 • Flyg till Jakarta från Stockholm t/r (anslutning från andra orter med SAS på förfrågan)
 • Flygskatt
 • Inrikesflyg enligt programmet
 • Alla lokala lokala transporter
 • Del i dubbelrum
 • Helpension (utom lunch dag 15 och 16)
 • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet
 • 4-hjulsdrivna fordon på exkursionerna från Weda Resort
 • Svensk färdledning
 • Lokala engelskspråkiga naturguider
 • Dricks
 • Praktisk information, litteraturtips och artlistor

 

I priset ingår inte: privata utgifter och 2 luncher

Pass och visum: Giltigt pass erfordras men visum behövs inte enligt nu gällande regler.

Scandinavian Geographic Society: Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 250 kr/år. Läs mer på www.sgsresa.se.

Betalning
Anmälningsavgiften är 12 000 kr och ska betalas senast 10 dagar efter att din plats bekräftats.
Slutbetalning ska vara erlagd senast 40 dagar före avresa.

Avbokningskostnader
Fram till 40 dagar före avresa är kostnaden anmälningsavgiften, 12 000 kr. Vid avbokning därefter äger arrangören rätt att innehålla hela resans pris. Se därför över ditt avbeställningsskydd. Vill du komplettera ditt avbeställningsskydd kan Gränslösa Resor förmedla Gouda Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Priset är 5% av det belopp du vill försäkra.

Preliminära flygtider med Qatar Airways
Dag 1                Stockholm–Doha              17.40–0.45  
Dag 2               Doha–Jakarta                       02.20–15.20

Dag 16              Jakarta–Doha                        18.20–23.30
Dag 17               Doha –Stockholm             01.50–06.20

 

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1: Flyg via Doha till Jakarta
Avresa från Arlanda. Vill du ansluta från andra orter i Sverige med SAS går det bra mot ett tillägg. (Mat ombord enligt flygbolagets regler)

Dag 2: Ankomst Jakarta
Vi blir mötta på flygplatsen och åker direkt till vårt hotell där vi intar middag. (Mat ombord enligt flygbolagets regler samt middag)

Dag 3: Flyg till Palu och buss till Lore Lindu nationalpark
Med ett morgonflyg åker vi till Palu för att fortsätta upp till nationalparken Lore Lindu. Lore Lindu nationalpark på centrala Sulawesi är ett Unesco biosfärreservat. Den bildades av 3 mindre reservat som slogs ihop till ett. Lore Lindu sträcker sig över flera ekosystem, vilket gör den till en av öns artrikaste platser.  Här finner vi arter som trivs i såväl låglandsregnskog, bergsregnskog som alpinregnskog. Några av endemerna som lever i Lore Lindu är: tonkinmakak, dvärgspökdjur (bara tre observationer i moderna tid), celebespalmmård och flygande hundar.

Resan från Palu upp till Lore Lindu tar 3–4 timmar, men det är en intressant sträcka och vi spanar fågel längs vägen. Vi checkar in på vårt homestay, Nasional lodge, där vi bor de kommande 4 nätterna. Login är enkel, men alla rum har privat dusch och toalett. Kvällsexkursion. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4–5 : Exkursioner i Lore Lindu
Vi har två hela dagar att utforska Lore Lindus natur. Som vanligt startar vi tidigt då naturen är som mest aktiv och avslutar dagen efter mörkret fallit. En av dagarna beger vi oss åt sydost för att titta på några av de över 400 människoliknande megaliter eller stenstoder som finns i området. De har sitt ursprung från mellan 3 000 år f k till 1 300-talet efter Kristi födelse. Vilka som rest megaliterna och varför de uppförts vet man fortfarande väldigt lite om.  (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: Flyg till Manado
Vi gör en morgonexkursion och åker sedan ner till Palu, varifrån vi flyger till staden Manado. Där blir vi mötta och får skjuts till vårt hotell. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7: Landvägen till Tangkoko naturreservat
Efter frukost åker vi landvägen till Tangkoko naturreservat där vi bor de kommande 3 nätterna. Vi tar in på ett trevligt homestay vid parken. Det är enkelt, men alla rum har privat dusch och toalett. Innan skymningen ger vi oss ut på vår första exkursion. Tangkoko naturreservat består i huvudsak av låglandsregnskog och vulkaner. Här lever åtminstone 127 arter av däggdjur, 233 fågelarter samt 104 reptiler och amfibier. Av dessa är 79 däggdjur, 103 fåglar samt 29 reptiler och amfibier endemiska för ön. Några av de hotade arter som funnit skydd i reservatet och som är lätta att se är den spektakulära Celebesmakaken och spökdjuret spectral tarsier. Mer tillbakadragna och nattaktiva djur som Sulawesi bear cuscus och Sulawesi dwarf cuscus (två arter klätterpungdjur) letar vi också efter. Hotade fåglar vi har chans att se är: knölnäshornsfågel (knobbed hornbill) och sulawesinäshornsfågel (Sulawesi hornbill). (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8: Tangkoko naturreservat på norra Sulawesi
Redan vid 5-tiden på morgonen gör vi dagens första exkursion, då vi vandrar in i parken för att spana efter fågel och annat vilt. Vi har goda chanser att se den svartbröstade makaken som bara finns här på norra Sulawesi och spökdjuret sepctral tarsier som är den minsta primaten vi känner till, inte större än ett barns näve! Våra exkursioner är mellan 2 till 4 timmar långa och sker både tidig morgon och sen eftermiddag innan skymningen faller. Däremellan finns det tid för vila och egna utfärder. En av dagarna i Tangkoko gör vi en båttur i mangroven med traditionella fiskebåtar för att spana fågel. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9: Tangkoko naturreservat och upp i Sulawesis högland
Även idag utforskar vi naturen och gör fina exkursioner i Tangkoko naturreservat innan vi tar farväl av de svartbröstade makakerna och åker upp i Minhasas högland. Alfred Russsel Wallace var här på 1850-talet och konstaterade att området söder och väster om Manado är bergigt med vulkantoppar på 2 000 meter. Vi befinner oss i Stilla havets ring av eld där havsplattan kolliderar med Indonesen/Asien med samma hastighet som våra naglar växer. Vulkanisk aktivitet och jordbävningar är här en del av vardagen och Anders Haglund kommer berätta mer om detta.Här är lite svalare då vi är på cirka 650 meters höjd över havet– topparna lämnar vi åt andra att bestiga! Området är bördigt och förser Manado med en stor del av de grönsaker stadsborna behöver. Vi bor bekvämt två nätter på hotell. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10: Vulkaner och varma källor
Vi gör en heldagsutflykt i området. Den som vill börjar dagen med en tidig fågelskådartur i bergsregnskog på Mahawuvulkanens sida. Vi åker upp mot Mahawu-vulkanen och går den sista biten upp för att i klart väder få milsvida vyer. I den lilla staden Tomohon väntar mat- och blomstermarknaden. I köttsektionen bjuds traktens delikatesser–nöt, fläsk, kyckling, orm, fladdermöss, hund med mera. Den som är känslig bör hålla sig till grönsaksdiskarna, de färggranna blomsterförsäljarna, fiskstånden och husgerådsavdelningen. Här säljs allt man kan behöva! Vi besöker en by och äter lunch på en lokal restaurang. Fisk är specialiteten serverad med färsk vattenspenat och den som gillar hetta tar in lite dabu dabu, det vill säga chilli, tomater och vårlök som sätter piff på rätten. Området vi rör oss i är mycket spännande och vid Linowsjön puttrar och pyser det ur marken. Sjön är känd för hur den ständigt skiftar färg. Här trivs många sjöfåglar och vi får sannolikt se några för oss nya arter. Innan vi återvänder till vårt hotell hinner vi se en del av traktens hantverk, vackert vävda tyger och keramik. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11: Flyg till Ternate på Moluckerna och transfer till Weda Resort
Ön Halmahera ligger i ögruppen Moluckerna, vilken kanske är mer känd under sitt tidigare namn Kryddöarna. Muskot från Bandaöarna var kända redan under 1200-talet. Kryddnejlika odlades också här och såldes till Europa. Provinsen består av cirka 1 000 bergiga öar med vulkaniskt ursprung, varav Halmahera är den största. På ön Halmahera hittar vi nya arter som inte återfinns på Sulawesi. Faunan här har allt större inslag av australisk fauna med bland annat klätterpungdjuret moluckkuskus, vittofskakadua, 15 arter kungsfiskare, inklusive bland annat moluckernas egen kokoburra, samt den spektakulära vimpelvingade paradisfågeln (Standardwing), vars spelplats vi besöker. Det var floran och faunan på Halmahera som var Sir Alfred Russel Wallace huvudsakliga inspirationskälla när han utvecklade sin teori om arternas ursprung.

På morgonen flyger vi till Ternate i Moluckerna, och fortsätter med båt och buss till Weda Resort. Vi bor vid havet och inåt land breder regnskogen ut sig. Det här är ett paradis för naturälskare och fågelskådare. Weda är ett ekoresort som värnar om naturen och befolkningen. Anläggningen har byggts med lokala material av lokalbefolkningen som också fått vidareutbildning i el, vatten och avlopp etcetra. Resortet drivs till 90 % av personal från ön och man har satsat på solpaneler, som både ger elektricitet och varmt vatten. Weda Resort är vår bas de kommande 4 nätterna. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12–13: Exkursioner i regnskogen
Vi har några intensiva dagar framför oss med fina naturupplevelser. Vi ger oss iväg redan vid 5-tiden på morgonen med 4-hjulsdrivna bilar. Med oss har vi frukostpaket, guide och chaufför. Till lunch återvänder vi, njuter av den goda maten och kopplar av några timmar när solen står som högst. Läs en bok i skuggan, snorkla på revet eller ta en tupplur.

Vid 3-tiden ger vi oss av igen och stannar ute till efter solnedgången. Med hjälp av våra duktiga guider och chaufförer räknar vi med att få många fina observationer. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 14 : Snorkla, dyk eller gör egna exkursioner
En ledig dag då du kan ge dig ut på en egen vandring eller utforska revet. Dykturer utgår från resortet för den som har dykcertifikat. (frukost, lunch och middag ingår)

Dag 15: Flyg tillbaka till Jakarta
Vi lämnar Kryddöarna och flyger tillbaka till Jakarta från Ternate. Alfred Russel Wallace bodde i Ternate då han besökte Moluckerna. Vi gör en kort stadsrundtur och ser bland annat det hus han bodde i under sin vistelse här. Om vi hinner innan vi åker till flygplatsen, besöker vi även fortet Oranje från 1800-talet.

När vi landar i Jakarta blir vi mötta och får skjuts till vårt hotell där vi checkar in innan vi intar vår avskedsmiddag. (frukost och middag ingår)

Dag 16: Flyg hem
Vi har förmiddagen fri att upptäcka staden eller bara ta det lugnt vid poolen, basta och njuta. På eftermiddagen åker vi ut till flygplatsen för att flyga hem. (frukost samt mat på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 17: Hemkomst

Vi reserverar oss för att ändringar i resplanen kan ske på grund av omständigheter vi inte råder över.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-11-01StockholmIntresseanmälan Öster om Wallacelinjen
Reseledare: Anders Haglund
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet