Skip to main content

Historisk resa i tysk-danska gränslandet med CLIO

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:4
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

I samarbete med CLIO - den historiska bokklubben gör vi en resa till det tysk-danska gränslandet. År 2020 är det 100 år sedan att den aktuella och enda landgränsen mellan Norden och Kontinentaleuropa drogs, det vill säga gränsen mellan Danmark och Tyskland.  I gränslandet känns historiens vingslag och regionen bjuder på historiska minnesplatser som vittnar om sekellång konflikt mellan Nord- och Centraleuropa men också om handel, samarbete och kulturell växelverkan. Idag är relationerna mellan tysk och dansk i detta område präglat av försoning och integration, och de två sidorna firar 100-årsjubileet tillsammans. På grund av det rådande läget kommer firandet att flyttas fram till 2021. Vår bas under resan är hamnstaden Flensburg, som är centrum för den danska minoritetsbefolkningen som fortfarande lever i Tyskland. Därifrån gör vi intressanta dagsutflykter, bland annat till Unescovärldsarven Danevirke och Haithabu, slagfälten vid Dybbøl Banke och Glücksburg – de europeiska furstehusens vagga. Ytterligare attraktioner är det underbara landskapet och dess kulinariska fröjder.

Sök resa

Färdledare Jörgen Detlefsen

Färdledare Jörgen Detlefsen

Vår ciceron Jörgen Detlefsen är uppväxt i Flensburg och talar tyska, svenska, danska och engelska. Han har arbetat som utrikeskorrespondent för tysk radio och tv i de nordiska länderna och varit ordförande för Foreign Press Association of Sweden. Jörgen Detlefsen har en gedigen kunskap om de historiska händelserna i det tysk-danska gränslandet och kan på ett levande sätt berätta hur de påverkat utvecklingen i regionen.

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna.

 

Dag 1: torsdag 3 juni, Stockholm-Hamburg-Danevirke-Haithabu-Schleswig-Flensburg
Avresa från Stockholm med SAS direktflyg till Hamburg på morgonen. På Hamburgs flygplats väntar vår privata buss och vår resa genom Tysklands nordligaste förbundsland, Schleswig-Holstein, kan börja. Vi styr kosan mot försvarsverket Danevirke och Vikingamuseet Haithabu, båda upptagna på Unescos världsarvslista. Vårt besök börjar med en lunch på Historischer Gasthof Rothenkrug, därefter promenerar vi till museet, där Jörgen kommer att ta oss med på en historisk vandring i det område som var Nordens största försvarsverk. Danevirkes läge mellan fjorden i öst och våtmarken i väst var en utmärkt plats att bygga upp en befästningslinje och med kilometerlånga jordvallar, tegelmurar och skansar täppte man till möjligheten för fienden att ta sig in i Danmark. Under dansk-tyska kriget vintern 1864 kom dock en missräkning, våtmarkerna frös till och de danska styrkorna fick retirera till Dybbøl. Vi fortsätter med buss till Vikingamuseet i Haithabu. Från 700-talet och fram till mitten av 1000-talet var Haithabu en viktig hamn- och handelsstad, jämförbar med vår svenska Birka. Arkeologiska fynd visar att man handlat med bärnsten från baltiska kusten, täljsten från Norge, keramik från frankerna och man har funnit lämningar från skickliga hantverkare som bearbetat olika produkter och sålt dem vidare. Museet är välgjort med vikingahus, hamnanläggningar och naturligtvis arkeologiska fynd ifrån platsen. Färden går vidare till staden Schleswig och Gottorp slott, som var de schleswigska hertigarnas residens. Vi beundrar det pampiga slottet från utsidan och fortsätter sedan till Flensburg, där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell Flensburger Hof. Välkomstmiddag på Restaurang Maeders, varifrån man har en vacker utsikt över Flensburgs hamn och gamla staden. (Lunch och middag ingår)

Dag 2: fredag 4 juni, Flensburg och utflykt till Glücksburg
Efter frukost ska vi utforska Flensburg, Schleswig-Holsteins tredje största stad och fram till 1864 Danmark andra största stad, då landsdelen gick förlorad i kriget mot Preussen. En folkomröstning år 1920 enligt Versailles-traktaten ledde till uppdelning av Schleswig, varefter gränsen drogs strax norr om Flensburg. På respektive sida om gränsen uppstod danska och tyska minoriteter. Efter andra världskriget fastslogs rättigheterna för den tyska minoriteten i Nordschleswig och för den danska i Sydslesvig av regeringarna i Köpenhamn och i Bonn. Inom några årtionden förbyttes konflikt och hat i försoning och samarbete. Flensburg är centrum för den danska minoritetsbefolkningen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein. I landsdelen finns fortfarande danska skolor, kyrkor, den danska tidningen Flensborg Avis och den danska minoritetens parti, SSW, representeras i Flensburgs stadsfullmäktige.  Motsvarande förhållande finner man norr om gränsen med tyska skolor, föreningar etc.  Ett bevis på den fredliga situationen mellan tyska och danska idag, det danska segermonumentet från kriget 1848–1851, Istedlejonet, som har fått återvända till Flensburgs kyrkogård efter en sejour både i Berlin och Köpenhamn. År 2011 återlämnades lejonet till Flensburg i andan av vänskap och tillit. Vi njuter av utsikten over stad och fjord och vandrar tillbaka genom gamla stan. Strax före lunch beger vi oss till hamnen för att embarkera vår båt som ska ta oss till Glücksburg. Båtresan på Flensburgfjorden tar knappt en timme och vi kan passa på att njuta av utsikten och sevärdheter som skeppsvarvet, örlogofficersskolan och de danska Okseöarna, där unionsdrottningen Margarethe I dog av pesten 1412. En enklare lunch bestående av korv och potatissallad samt ett glas öl eller vatten serveras under färden. Båten lägger till i Glücksburg och vi tar en promenad på ungefär en halvtimme till det vackra vita slottet som speglar sig i en stilla sjö. Glücksburgs slott brukar kallas ”de europeiska furstehusens vagga” och den nuvarande danska kungaätten har sitt ursprung här. Tillsammans med vår ciceron och slottets lokalguide gör vi en ordentlig rundvandring i slottet. Därefter blir det några timmars fri tid där var och en har möjlighet att utforska staden Glücksburg på egen hand. Båtresa tillbaka till Flensburg och kvällen är ledig för egna strövtåg i staden. Det finns gott om trevliga restauranger och vår ciceron ger gärna tips och förslag. (Frukost och lunch ingår)

Dag 3: lördag 5 juni, Utflykt till Dybbøl, Sønderborg och Gråstens slott
Idag gör vi en utflykt till Danmark och vi börjar med att besöka det berömda slagfältet Dybbøl, beläget på en höjd norr om Flensburgfjorden. Under tysk-danska kriget blev detta danskarnas andra försvarslinje, då hären under vintern 1864 tvingats retirera från Danevirke. Dybbøls skansar intogs dock av Preussen efter åtta veckors belägring och hjältemodigt danskt motstånd. Det blev ett katastrofalt nederlag för Danmark, då man fick avstå Schleswig och Holstein, en tredjedel av riket. Trots detta eller kanske därför är Dybbøl en av landets mest omskrivna och besökta platser. Platsens symbol, den återuppbyggda väderkvarnen, är i dag ett museum. Vi fortsätter vår färd genom södra Danmark till staden Sønderborg, som är belägen nedanför Dybbøl. Eftersom vi är i Danmark passar vi på att avnjuta smørrebrød till lunch. Därefter besöker vi Sønderborgslott, där den avsatte nordiska unionskungen Kristian II ”Kristian Tyrann” satt fången år 1532–1549. Resan går vidare och vi får möjlighet att njuta av hänförande vyer över Flensburgfjorden med dess många bukter, nor och öar. Dagens sista besök är vid Gråstens slott, den danska drottningens sommarresidens, vars park är öppen för allmänheten om inte kungafamiljen är där. I sådant fall får vi beundra slottet på avstånd. Åter i Flensburg får vi lite tid för vila och uppfräschning innan middagen. Vår avskedsmiddag inklusive ett glas öl eller vatten serveras på en trevlig restaurang cirka 10 minuters promenad från hotellet. 
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: söndag 6 juni, Bergenhusen-Friedrichstadt-Eiderfördämningen-Hamburg-Stockholm
Efter frukost lämnar vi Flensburg och tar sikte på ”storkbyn” Bergenhusen, där vi stannar till för att titta på alla de storkpar som byggt sina bon på hustaken. Nästa sevärdhet är den idylliska kanalstaden Friedrichstadt, som grundades av nederländska immigranter och man kan tydligt se hur dessa satt sin prägel på staden. Området blev vid flera tillfällen indraget i krig och befolkningen försvarade sig genom att låta kanalerna översvämma hela trakten. Vår färd går vidare till Eiderfördämningen, en enorm översvämningsbarriär vid floden Eiders mynning i Nordsjön vars huvudsakliga uppgift är att skydda bakomliggande landområden mot Nordsjöns stormfloder. Anläggningen är den största i sitt slag i Tyskland. Sedan invigningen har Eiderfördämningen skyddat vid ett 60-tal svåra stormfloder. Här äter vi lunch på den trevliga fiskrestaurangen Fischbistro Katinger Watt, innan vi fortsätter till Hamburgs flygplats och påbörjar resan hem. (Frukost och lunch ingår)

 

Resefakta och pris

Datum: 3 - 6 juni 2021 

Pris från Stockholm för Clios medlemmar och deras medresenärer 15 500 kr
Ordinarie pris från Stockholm                                       16 900 kr

Enkelrumstillägg                                                             1 900 kr

Du kan enkelt bli medlem i Clio – den historiska bokklubben. Läs mer här

Gruppstorlek: 20 - 25 personer

 

I priset ingår:

Flygresa med SAS i ekonomiklass Stockholm – Hamburg t/r inklusive skatt

Klimatkompensation för flygresan

3 nätter i delat dubbelrum

3 frukostar, 3 luncher och 2 middagar

Busstransporter i privat buss enligt program

Båtresa i chartrad båt Flensburg-Glücksburg t/r

Entréer och besök enligt program Engelsktalande lokala guider under vissa besök

Jörgen Detlefsen som ciceron under hela resan

 

Logi
Hotel Flensburger Hof
Süderhofenden 38, 24937 Flensburg
Tel. 0049 461 707 16 70

 

Resans karaktär
Våra transporter sker med privat buss och båt, men vi kommer att promenera en hel del under resan, under stadsvandringar och vid vissa av besöksmålen, samt till och från middagsrestaurangerna. När vi besöker Glücksburg är det cirka 30 minuters promenad från båten till slottet. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

 

Pass
Giltigt pass erfordras för denna resa.

 

Preliminära flygtider från och till Stockholm
Kontakta oss om du har önskemål om att resa från annan ort.

Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar 

Dag 1: 
08.25 Avresa Stockholm, Arlanda
10.00 Ankomst Hamburg Airport

Dag 4: 
19.25 Avresa Hamburg Airport
20.55 Ankomst Stockholm, Arlanda

 

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 2 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbokningsvillkor: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2021-06-03Flyg från Stockholm - annan ort på förfråganTysk-danska gränslandet med CLIO
Reseledare: Jörgen Detlefsen
15 500:-Boka
  • Bisnode logo
  • SRF logo
  • SGS logo
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet