Skip to main content

Historisk kryssning i Kykladerna med Allan Klynne och SvD accent

Dagar:6
Transportsätt:Kryssning
Boka resa

Följ med Svd Accent på en historisk kryssning i den grekiska övärlden. Varje dag upptäcker vi nya arkeologiska och historiska platser under sakkunnig ledning av fil. dr Allan Klynne. Motorseglaren M/S Panorama har plats för 49 personer och är specialchartrad för SvD Accent. Ombord får vi njuta av god mat, dryck och vår cicerons intressanta föreläsningar om antiken från bronsåldern och fram till bysantinsk tid på såväl Kykladerna som fastlandet.  Vi reser utanför den stora turistsäsongen, vilket ger oss möjlighet att besöka de arkeologiska platserna utan trängsel. Under vår resa får vi bland annat uppleva två platser på Unescos världsarvslista, Akropolis i Aten och ön Delos med sina rika fornlämningar. Dessutom utforskar vi bronsåldersstaden Akrotiri på Santorini och det sevärda Afaiatemplet på Egina.

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som  till exempel väder och vind.

Dag 1: Skandinavien - Aten
Avresa på morgonen från Skandinavien med SAS flyg till Aten, där vi landar vid lunchtid. Privat buss från Atens flygplats till Akropolis, där vårt historiska program startar med en rundvandring bland de fantastiska monumenten på Akropolisklippan under ledning av Allan Klynne och vår engelsktalande lokalguide. Därefter besöker vi det spektakulära nya Akropolismuseet som är beläget i anslutning till Akropoliskomplexet. Under tidig kväll åker vi med vår privata buss till M/S Panorama som ligger vid kaj i Pireus. Efter incheckning väntar en välkomstmiddag ombord.
(Middag ingår)

Dag 2:  Egina
Tidig morgon lägger vår yacht ut från Pireus och medan vi njuter av vår frukost kryssar vi genom den grekiska skärgården till Egina. Ön, som enligt myterna var hemort för Akilles far Peleus, anses vara den första stat som präglade mynt i Europa.  Idag är Egina kanske mest känt för sina pistagelundar och pistagenötterna anses vara de bästa i Grekland. Vi ägnar förmiddagen åt att besöka alla de intressanta historiska lämningar som finns på ön tillsammans med vår ciceron och lokalguide. Egina var under 500-talet f.Kr. ett viktigt konstcentrum. Öns största sevärdhet är det välbevarade Afaiatemplet, uppfört cirka 490 f. Kr., vars berömda gavelskulpturer i dag går att se på Glyptotheket i München. På udden Kap Kolonna tittar vi på resterna av en bosättning från bronsåldern, vars välbevarade murar är unika i sitt slag. I anslutning till det arkeologiska området finns också ett intressant museum som vi besöker. Lunch ombord och sedan är eftermiddagen fri för egna strövtåg. Under tidig kväll samlas vi i loungen på M/S Panorama för att lyssna till Allan Klynnes föreläsning. Dagen avslutas med gemensam middag ombord, medan vår yacht stävar vidare mot nästa hamn.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: Mykonos och Delos
Tidig morgon lägger vi till på ön Mykonos och efter en härlig sjöfrukost är vi redo för dagens historiska upplevelse. En mindre båt tar oss till grannön Delos som är en arkeologisk plats och upptagen på Unescos världsarvslista. Enligt den grekiska mytologin var det här som gudarna och syskonen Apollon och Artemis föddes, och ön utgjorde länge ett religiöst centrum för grekerna runt det Egeiska havet. Att övriga öar låg som i en ring (kyklos) runt Delos gav upphov till ögruppens namn. År 166 f.Kr. tillföll Delos romarna, som lät göra om den till ett internationellt handelscentrum. Ön plundrades 88 f.Kr. i samband med ett uppror mot Rom, och saknar helt bebyggelse från bysantinsk och modern tid. Under sakkunnig ledning av vår ciceron Allan Klynne och den engelsktalande lokalguiden ägnar vi förmiddagen åt att utforska öns tempel, pelarhallar och unika bostadshus från hellenistisk tid (323–31 f.Kr.). Lagom till lunch återvänder vi till vår yacht och eftermiddagen är fri för egna strövtåg på Mykonos. På kvällen samlas vi för ännu en intressant föreläsning ombord med efterföljande middag. Vid midnatt kastar vi loss från Mykonos och styr kosan mot Santorini.    (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: Santorini
Medan vi avnjuter vår frukost ankrar M/S Panorama upp utanför ön Santorini. Även här kommer vi att använda mindre båtar som tar oss in till själva ön. I hamnen väntar vår privata buss som kör oss till Akrotiri. Ön är känd för att ha drabbats av ett enormt vulkanutbrott 1628 f.Kr., vilket begravde staden Akrotiri under tjocka lager av aska och pimpsten och senare eventuellt gav upphov till myten om Atlantis. På 1960-talet upptäckte den grekiske arkeologen Spyridon Marinatos platsen efter tips från lokala fåraherdar och utgrävningarna startade. Arkeologerna har grävt fram byggnader från minoisk bronsålder, i vissa fall upp till tre våningar höga, som i dag kan beskådas i ett utomhusmuseum med gångramper och skyddstak. I bottenplanet syns lagerutrymmen och verkstäder, medan de övre våningsplanen innehåller sovrum, badrum, sällskapsrum och rum för religiösa aktiviteter. Vackra fresker med motiv av båtar, landskap, djur och människor inbegripna i rituella aktiviteter finns delvis kvar på väggarna. Vi ägnar hela förmiddagen till att utforska denna fascinerande plats samt det förhistoriska museet med fynd från platsen, under sakkunnig ledning av vår ciceron och lokalguide. Vår buss kör oss tillbaka till hamnen. Den som vill tar båten tillbaka till M/S Panorama för lunch och en lugn eftermiddag ombord. Andra kanske är nyfikna på att se mer av Santorini och eftermiddagen är ledig för egna strövtåg. Allan Klynne håller föredrag igen, innan vi strax före midnatt kastar loss och kryssar vidare mot nästa hamn.
(Frukost, lunch*, middag ingår. *Lunch ombord ingår, men den som väljer att stanna i land äter lunch på egen bekostnad.)

Dag 5: Melos
Tidig morgon lägger vi till i Melos hamn och efter frukost samlas vi för en intressant utflykt till öns arkeologiska sevärdheter. Melos har en mycket lång historia. Ön fick stor betydelse redan under stenåldern tack vare rika fynd av obsidian, en vulkanisk sten som är vassare än glas, vilken användes till verktyg och vapen. Kanske var ön bebodd redan under tidig stenålder (cirka 7000–5000 f.Kr.). I orten Fylakopi på norra delen av ön har brittiska arkeologer grävt ut en bosättning med rester från såväl mellersta som sena bronsåldern (cirka 2000–1600, respektive cirka 1600–1100 f.Kr.) Vår privata buss kör oss till Plaka, där öns historiska sevärdheter finns. Katakomberna från tiden runt Kristi födelse är bland de största i världen. I närheten finns mycket välbevarade rester av en antik teater, en stadion och ett gymnasion. Det var också här som den berömda Afroditestatyn, Venus di Milo, (i dag på Louvren i Paris) hittades 1820. En kopia av statyn ser vi på Melos arkeologiska museum, tillsammans med de unika fynden från Fylakopi. Vi återvänder till M/S Panorama för lunch och eftermiddagen tillbringas efter eget tycke och smak. Under tidig kväll samlas vi i loungen ombord där Allan Klynne sammanfattar våra intryck från resan och knyter ihop våra nyförvärvade kunskaper om de minoiska, kykladiska och helladiska förhistoriska kulturerna. En trevlig avskedsmiddag avslutar dagen medan kaptenen styr vår yacht mot Aten.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6:Aten och hemresa
Ankomst till Aten och tidig frukost. Vi checkar ut från båten och beger oss med buss till Museum of Cycladic Art. Här får vi njuta av en stor permanent samling av forntida grekisk konst med representativa artefakter från mitten av bronsåldern till slutet av den romerska perioden. En fin avslutning på vår resa! Busstransfer till Atens flygplats och vidare resa med flyg till Skandinavien.
(Frukost ingår)

Färdledare Allan Klynne

Färdledare Allan Klynne

Allan Klynne är arkeolog och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Han har specialkunskaper om den grekisk-romerska antiken och har bland annat lett utgrävningar i Rom. Dessutom är han författare och översättare av böcker om antiken. Bland hans egna titlar märks den kritikerrosade Kleopatra – liv och legend (2009), Pyrrhos – segraren som förlorade (2016) och Antikens sju underverk (2019). Allan Klynne är en mycket omtyckt ciceron och han har lett många uppskattade, historiska resor i Grekland och i länderna kring Medelhavet.

Resefakta och pris

Datum: 8–13 maj 2022

Pris från Stockholm Arlanda
Del i dubbelhytt kategori C                                34 900 kr/pers
Del i dubbelhytt kategori B                                36 900 kr/pers
Del i dubbelhytt kategori A                                40 900 kr/pers                  

Tillägg från Köpenhamn                                         1 200 kr/pers
Tillägg från Göteborg                                                 1 200 kr/pers
Enkelhyttstillägg*                                                        8 000 kr/pers
*Endast i kategori B och C

I priset ingår:

 • flygresa i ekonomiklass Stockholm – Aten t/r inkl skatt
 • klimatkompensation för flygresorna
 • fem nätter i delad dubbelhytt kategori C ombord på M/S Panorama
 • helpension från middag dag 1 till frukost dag 6 (väljer du att stanna i land dag 4 bekostar du lunchen själv)
 • bordsvatten till luncherna och öl/vin till middagarna
 • dagtid är det fri tillgång till snacks, frukt, kaffe/te och vatten ombord
 • välkomstcocktail dag 1 och avskedscocktail i samband med Captain´s dinner
 • alla transporter enligt programalla utflykter inkl entréavgifter
 • Allan Klynne som ciceron
 • lokala engelskspråkiga guider
 • föreläsningar med Allan Klynne ombord
 • hamnavgifter och skatter
 • EU moms

 

I priset ingår ej: dricks till personalen ombord (ca 13 – 15 EUR per resenär och dag), allt som inte nämns under i priset ingår.

Gruppstorlek: 35 - 48 personer

Resans karaktär
Vi bor alla nätter i välutrustade hytter på vår trevliga yacht M/S Panorama och de flesta måltider intas ombord. Varje dag gör vi utflykter till historiskt intressanta platser tillsammans med vår ciceron Allan Klynne och engelsktalande auktoriserad lokalguide (det är obligatoriskt att använda sig av auktoriserade lokalguider). Allan Klynne kommer också att hålla flera föreläsningar ombord. De arkeologiska platserna vi besöker är belägna utomhus, med undantag för några museer. Tag med bra promenadskor och kläder för alla väder. De arkeologiska platserna är ofta utspridda på ett större område, vilket innebär en hel del promenader. Därför är det viktigt att du kan röra dig obehindrat.

Väder och vind
I början av maj kan vi räkna med behagliga temperaturer i den grekiska övärlden och öarna grönskar efter vårregnen i februari och mars. Dagtid ca 18 – 21 grader och under natten ca 14 – 18 grader. Vattentemperaturen ca 17 – 19 grader. Den blåsigaste perioden i Kykladerna är under juli – augusti då den starka vinden Meltemi sveper in från norr. Statistiskt sett brukar månaden maj bjuda på bra kryssningsväder.

Preliminära flygtider med SAS

Från Stockholm, Arlanda
8 maj Stockholm – Aten                                     06:40 – 11:20  SK1833
13 maj Aten – Köpenhamn                               13:35 – 15:50  SK778
13 maj Köpenhamn – Stockholm                17:05 – 18:20  SK1408   

Från Göteborg, Landvetter
8 maj Göteborg – Köpenhamn                       06:20 – 07:05  SK1439
8 maj Köpenhamn – Aten                                   08:30 – 12:40  SK777
13 maj Aten – Köpenhamn                                 13:35 – 15:50 SK778
13 maj Köpenhamn – Stockholm                  17:05 – 18:20 SK1408
13 maj Stockholm – Göteborg                         19:30 – 20:30 SK169

Från Köpenhamn, Kastrup
8 maj Köpenhamn – Aten                                   08:30 – 12:40  SK777
13 maj Aten – Köpenhamn                                 13:35 – 15:50 SK778

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 65 dagar före avresa, dvs. den 4 mars 2022.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 65 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som till exempel väder och vind.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

M/S Panorama

M/S Panorama
En elegant yacht som tar max 49 passagerare. Den är 53 meter lång, 12 meter bred och har en kryssningshastighet på 11 knop per timme. M/S Panorama sjösattes 1993, byggdes om 2001 och renoverades 2014. Båten är säkerhetsklassad enligt den internationella ”Safety of Life at Sea” (SOLAS) standarden. Den välutbildade besättningen består av ca 18 personer. De gemensamma utrymmena ombord består av en inomhusrestaurang, en trevlig lounge där Allan Klynne kommer att hålla sina föreläsningar samt bar. På soldäck finns lounge med sittplatser och bar. Wi-Fi finns ombord. Hiss finns ej.

Hytter
Samtliga hytter är utrustade med: platt TV, liten safety box, litet kylskåp, badrum med dusch och toalett, individuellt kontrollerad luftkonditionering, hårtork och telefon för internt bruk. Hytterna i kategori A på mellan däck och övre däck har fönster, medan hytterna i kategori B och C på nedre däck har ett mindre ventilfönster (porthole).

Kategori A på övre däck eller huvuddäck: Totalt 8 dubbelhytter 11 - 12 kvm stora. 4 hytter med dubbelsäng och 4 hytter med separata sängar. Fönster.

Kategori B på nedre däck: Totalt 12 dubbelhytter 11 - 12 kvm med separata bäddar (i 3 av hytterna kan sängarna dras ihop till en dubbelsäng). Ventilfönster (porthole).

Kategori C på nedre däck: Totalt 4 hytter 11 kvm, 2 hytt med dubbelsäng och 2 hytter med separata sängar. Ventilfönster (porthole).

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-05-08Flyg från StockholmHistorisk kryssning i Kykladerna med Allan Klynne och SvD Accent (STO)
Reseledare: Allan Klynne
34 900:-BokaMer information
2022-05-08Flyg från KöpenhamnHistorisk kryssning i Kykladerna med Allan Klynne och SvD Accent (CPH)
Reseledare: Allan Klynne
36 100:-BokaMer information
2022-05-08Flyg från GöteborgHistorisk kryssning i Kykladerna med Allan Klynne och SvD Accent (GOT)
Reseledare: Allan Klynne
36 100:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet