Skip to main content

Historia på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD accent

Tillsammans med historieprofessorn och författaren Dick Harrison gör vi en historiefylld kryssning i södra Frankrike. Vi har chartrat fartyget M/S Amadeus Provence exklusivt för SvD accent och under en vecka får vi njuta av en härlig kryssning på floderna Rhône och Saône. Vi glider fram på floden och njuter av det vackra landskapet medan vi lyssnar till vår cicerons inspirerande föredrag, vilka ger oss en god inblick i regionens fascinerande historia där den romerska civilisationen blomstrade. Än idag kan vi beundra arkitektoniska mästerverk i form av akvedukter, arenor och tempel i Nîmes, Arles och vid Pont du Gard. Påvepalatset i Avignon, den befästa staden Aigues-Mortes och floddeltat Camargue står också på programmet. I Chateauneuf-du-Pape går vi på vinprovning och sedan kryssar vi in på floden Saône med den berömda, medeltida klosterruinen Cluny i sikte. Ombord har vi gott om tid att njuta av vyerna, äta gott, umgås och lyssna till Dick Harrisons initierade föredrag. Bienvenue en France!

Sök resa

Flygtider och sammanfattad resplan

Program och fakta i korthet

Dag 1 Flyg till Lyon och busstransfer till M/S Amadeus Provence som ligger vid kaj i Lyon. (M)

Dag 2 Stadsrundtur i Lyon och kryssning till Avignon (F, L, M)

Dag 3 Pont du Gard och Nîmes (F, L, M)

Dag 4 Stadspromenad i Avignon med påvepalatset. Kryssning till Arles (F, L, M)

Dag 5 Stadspromenad i Arles och utflykt till Camargue med Aigue-Mortes. Kryssning till Chateaneuf du Pape (F, L, M)

Dag 6 Besök i Chateauneuf du Pape med vinprovning, kryssning till Macon (F, L, M)

Dag 7 Ankomst till Macon och utflykt till klostret Cluny, kryssning till Lyon (F, L, M)

Dag 8 Ankomst till Lyon och hemresa. Flyg från Lyon till Skandinavien (F)

 

Preliminära flygtider

STOCKHOLM, Arlanda  Du väljer flygbolag och tider som passar dig bäst (i mån av plats)
Air France/KLM
21 mar             
Stockholm Arlanda–Paris, Charles de Gaulle  12.55–15.35    AF 1263
Paris, Charles de Gaulle–Lyon                                        16.45–17.55     AF 7368
28 mar             
Lyon–Amsterdam                                                                     11.50–13.30     KL 1414
Amsterdam–Stockholm Arlanda                               14.35–16.35     KL 1115

Brussel Airlines
21 mar             
Stockholm Arlanda–Bryssel                                            12.40–15.00    SN 2292
Bryssel–Lyon                                                                                  16.30–17.55     SN 3591
28 mar             
Lyon–Bryssel                                                                                  11.55–13.15     SN 3588
Bryssel–Stockholm Arlanda                                            14.15–16.30     SN 2293

Lufthansa
Lunch ombord på Amadeus Provence ingår på ankomstdagen
21 mar              Stockholm Arlanda–München       07.45–10.00    LH 2421
München–Lyon                                                                            10.50–12.10     EN 8368
28 mar             
Lyon–München                                                                            12.50–14.10     EN 8369
München–Stockholm Arlanda                                      15.30–17.45     LH 2418

GÖTEBORG, Landvetter med Lufthansa
Lunch ombord på Amadeus Provence ingår på ankomstdagen
21 mar             
Göteborg, Landvetter–München                                 06.00–07.50  LH 2433
München–Lyon                                                                              10.50–12.10     EN 8368
28 mar             
Lyon–München                                                                              12.50–14.10    EN 8369
München–Göteborg, Landvetter                                  15.35–17.30     LH 2430

KÖPENHAMN, Kastrup med Brussel Airlines
21 mar             
Köpenhamn, Kastrup–Bryssel                                         12.15–13.45    SN 2258
Bryssel–Lyon                                                                                    16.30–17.55    SN 3591
28 mar             
Lyon–Bryssel                                                                                     11.55–13.15     SN 3588
Bryssel–Köpenhamn, Kastrup                                          15.55–17.30     SN 2259

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program
Vi reserverar oss för ändringar av tider och rutt. Dessa är alltid kaptens beslut.  

Dag 1, to 21 mars: Flyg till Lyon och ombordstigning på M/S Amadeus Provence
Flyg från vald avreseort till Lyon och busstransfer från flygplatsen till hamnen, där vår båt M/S Amadeus Provence ligger vid kaj. Efter incheckning serveras välkomstmiddag i den trevliga restaurangen.(Middag ingår)

Dag 2, fr 22 mars: Vi utforskar Lyon och startar vår kryssning på floden Rhône
Efter en god natts sömn och en härlig frukost ombord ska vi bekanta oss med Lyon, Frankrikes tredje största stad belägen där floden Saône mynnar ut i Rhône. Kanske är staden allra mest känd som gastronomins huvudstad, men här finns också många historiskt intressanta platser. Vi börjar vår sightseeing med en busstur till Fourvièrekullen och den vackra basilikan Notre-Dame de Fourvière, varifrån man har en magnifik utsikt över staden. Via distriktet La Presqu'île med sin välbevarade 1800-tals bebyggelse fortsätter vi till Le Vieux-Lyon. Under vår stadspromenad vandrar vi på trånga kullerstensgatorna med trånga passager och små innergårdar. Vi återvänder till M/S Amadeus Provence för lunch och under eftermiddagen lägger vi ut från kaj för att påbörja vår kryssning längs Rhône. Medan vi sakta glider ut på floden och njuter av de vackra vyerna får vi lyssna till Dick Harrisons första intressanta föredrag och på kvällen samlas vi till middag i restaurangen.  
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3, lö 23 mars: Ankomst till Avignon. Utflykt till akvedukten Pont du Gard och staden Nîmes
Under förmiddagen glider vi fram på Rhône och njuter av de vackra vyerna medan vi lyssnar till ännu ett inspirerande föredrag av vår ciceron. Redan innan vi hunnit lägga till vid kaj i Avignon får vi en första blick av stadens landmärken, det enorma påvepalatset och den berömda stenbron, Saint-Bénézet, som slutar tvärt mitt ute i floden. Efter lunch är vi redo att sätta oss i bussen för att uppleva Provences historiska sevärdheter. Vi besöker den välbevarade akvedukten Pont du Gard, som uppfördes under kejsarna Claudius och Neros regeringstid och försåg staden Nîmes med vatten i över 500 år. Med sina 49 meter är det världens högsta och det enda existerande exemplet på en romersk akvedukt i tre nivåer. Vi fortsätter i romarnas fotspår till staden Nîmes med sina välbevarade, spektakulära romerska monument. Här besöker vi templet Maison Carrée, ett imponerande exempel på romersk arkitektur med sina vita marmorkolonner och den vackert dekorerade fasaden. Från utsidan beundrar vi den stora amfiteatern, vilken hade plats för runt 24 000 åskådare och som används för olika evenemang än idag. Under kvällen samlas vi till middag ombord och sedan kanske någon vill njuta av en drink i baren eller lyssna till musikunderhållningen ombord. Vi ligger kvar i hamn över natten, så kanske lockar Avignons nattliv.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4, sö 24 mars: Stadspromenad i Avignon med påvepalatset och kryssning till Arles
Efter frukost gör vi en stadspromenad i Avignons välbevarade historiska centrum, som tillsammans med påvepalatset och Saint-Bénézet bron finns upptagna på Unescos världsarvslista. Vi besöker det enorma påvepalatset, vilket ger oss ett enastående exempel på gotisk arkitektur och vittnar om den ledande roll som Avignon spelade i 1300-talets kristna Europa. Vi återvänder till M/S Amadeus Provence och fortsätter vår kryssning söderut på Rhône medan vi lyssnar till dagens givande föreläsning av Dick Harrison. Middag och underhållning ombord. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, må 25 mars: Stadspromenad i Arles och utflykt genom Camargue till staden Aigues-Mortes
På förmiddagen gör vi en stadspromenad i den pittoreska, historiefyllda staden Arles som med sitt strategiska läge varit en viktig handelsstad och huvudstad i romerska Gallien, vilket arenan och amfiteatern vittnar om. En annan av stadens stora sevärdheter är katedralen Saint-Trophime, som med sin skulpturförsedda portal från mitten av 1100-talet anses vara en av de vackraste romanska kyrkorna. Vincent Van Gogh är starkt förknippad med Arles då det var här i Provences ljus han utvecklade sin färgstarka stil och skapade kända verk som serien med solrosorna.

Efter lunch kliver vi ombord på bussen som tar oss med på en resa genom Camargue där svarta tjurar och vita camarguehästar fortfarande betar i halvvilda flockar. Vi besöker en ”Manade”, där man föder upp tjurar och hästar enligt gamla traditioner, i frihet utan fodertillskott men övervakade av beridna boskapsskötare. Vårt nästa mål är den befästa staden Aigues-Mortes, grundad av Ludvig IX för att tjäna som avresehamn för korstågen på 1200-talet. Att kliva genom stadsporten till Aigues- Mortes är lite av en tidsresa tillbaka till medeltiden, här vandrar vi på kullerstensgator bland medeltida hus innanför den tornförsedda stadsmuren och vi blickar upp mot Constancetornet som i slutet av 1600-talet var fängelse för hugenotterna som vägrade konvertera till katolicismen. Aigues-Mortes betyder ”dött vatten” och runtom staden finns saltvattenlaguner som i århundranden producerat salt som är berömt för sin angenäma smak. Vi återvänder till Arles och vår båt för ännu en föreläsning av vår ciceron och sedan väntar middag. Under kvällen lägger vi ut och kryssar vidare mot nästa destination.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, ti 26 mars: Byn Chateauneuf du Pape med vinprovning
Tidigt på morgonen lägger vi till i Châteauneuf-du-Pape där påven Clemens V redan på 1300-talet anlade vingårdar och hans efterträdare Johannes XXII lät uppföra ett sommarslott. Idag består slottet bara av en ruin, men vinproduktionen är i allra högsta grad levande och många vingårdar använder fortfarande de påvliga attributen som mitra och Petrus nycklar på sina etiketter. Vi besöker en av  vingårdarna för att provsmaka de omtalade vinerna och för att lära oss mer om varför området blivit så berömt. Något som ger vinerna en speciell karaktär och smak är att marken kring vinstockarna är täckta med stora, runda stenarna som magasinerar värme, vilket gör att druvorna fortsätter mogna under natten. Vid lunchtid återvänder vi till vår båt och fortsätter vår kryssning norrut medan vi njuter av vyerna över vingårdarna som kantar flodens stränder. Under eftermiddagen finns tid att umgås, njuta av utsikten och lyssna till Dick Harrisons föredrag. Dagen avslutas med en festlig Captain´s dinner.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7, on 27 mars: Ankomst till Mâcon och utflykt till klosterruinen Cluny
Vi fortsätter vår kryssning norrut och i Lyon viker vi in på floden Saône. Under förmiddagen har vi gott om tid att njuta av vyerna längs floden medan vi lyssnar till kryssningens sista spännande föredrag med Dick Harrison. Efter lunch lägger vi till i staden Mâcon i den sydligaste delen av vindistriktet Bourgogne. Vi gör en bussutflykt till det forna klostret Cluny, som grundandes på 900-talet och blev ett andligt och administrativt centrum i ett av de största klosternätverken i Europa. Klosterkyrkan Cluny III i romansk stil färdigställdes på 1100-talet och var under flera århundraden världens största kyrka. Trots att det idag endast återstår ruiner av den väldiga kyrkan och det mäktiga klostret är lämningarna imponerade och med modern teknik kan vi få en uppfattning om dess forna storlek och glans. Middag ombord och sen kväll börjar vi kryssa mot Lyon. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8, to 28 mars: Ankomst till Lyon och hemresa
Ankomst till Lyon och frukost ombord. Busstransfer anpassad till respektive flygs avgångstid från Lyon.  (Frukost ingår)

 

Färdledare Dick Harrison

Färdledare Dick Harrison

Historikern och författaren Dick Harrison kräver ingen närmare presentation, han samarbetar redan med SvD genom att skriva krönikor och besvara läsarfrågor i Svenska Dagbladet och han har varit vår ciceron under flera uppskattade historiekryssningar på Rhen, Mosel, Nilen och Donau. I korthet kan sägas om Dick Harrison att han är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett hundratal böcker. Han är en av Sveriges mest folkkära och uppskattade historiker och en av landets främsta kännare av äldre europeisk historia och kultur. Till de vetenskapliga meriterna kan han lägga åtskilliga framträdanden i radio och tv.

Fakta om M/S Amadeus Provence

Vi har chartrat M/S Amadeus Provence exklusivt för SvD accent
Vi kryssar med fartyget M/S Amadeus Provence som ägs av rederiet Lüftner Cruises, ett familjeföretag som arrangerat uppskattade flodkryssningar i över 40 år. Fartyget erbjuder sina gäster en behaglig kryssningsupplevelse med modern inredning och bekväma hytter. Ombord finns en trevlig restaurang med stora fönster, Panoramabaren där vi samlas för att lyssna till Dick Harrisons intressanta föreläsningar eller njuta av musikunderhållning, loungen Amadeus Club, fitness/gym, reception med lobby och butik samt ett rymligt soldäck med pool och en terrass på fördäck. Ombord serveras en riklig buffé till frukost, till lunch och middag serveras flerrättersmenyer vid bordet och sen kväll erbjuds vickning. Måltiderna består av en kombination av internationellt kök och lokala rätter. Kaffe/te på maten samt ”Afternoon tea” de dagar vi kryssar.

Fakta om M/S Amadeus Provence

 • Byggd 2017
 • Längd 110 m, bredd 11 m
 • 62 standard hytter och 8 sviter med plats för totalt 140 gäster
 • Hiss mellan de tre däcken (går ej upp till soldäck)
 • Restaurang med stora fönster där alla får plats att äta samtidigt
 • Panoramabar där vi samlas för Dick Harrisons föredrag
 • Amadeus Club lounge
 • Reception med lobby och butik
 • Soldäck med pool (öppen när vädret tillåter) och en terrass på fördäck
 • Fitness rum/gym
 • Defibrillator

Hytter
Alla hytter har två enkelsängar (80x200cm) som kan dras ihop till en dubbelsäng, värdeskåp, platt-TV, individuell klimatanläggning, telefon. Badrum med dusch, toalett, hårtork och hygienprodukter.

Svit – Mozart Deck
26,4 kvadratmeter stor svit med panoramafönster och balkong. Hörnsoffa, minibar, badrock, walk-in garderob.

A-1 hytt – Mozart Deck samt B-1 hytt och B-4 hytt – Strauss Deck
17,5 kvadratmeter stora hytter med öppningsbart panoramafönster. Minibar och walk-in garderob.

C-1  – Haydn Deck
17,5 kvadratmeter stora hytter med ett mindre, ej öppningsbart fönster, beläget i takhöjd. Rymlig garderob.

 

 

 

Resefakta och pris

Datum: 21–28 mars 2024

Pris för del i dubbelhytt C-1 på Haydn Deck med flyg från:
Stockholm Arlanda:                  44 900kr/person   
Köpenhamn Kastrup:              44 900 kr/person                    
Göteborg Landvetter:              46 600 kr/person                      
Exklusive flygresa:                      41 900 kr/person

Tillägg för enkelhytt: 7 000 kr

Tillägg för uppgradering av hytt:
B-4 Strauss deck (akter):                               3 000 kr/person
B-1 – Strauss deck:                                              4 000 kr/person
A-1 – Mozart deck:                                               5 000 kr/person
Amadeus Svit – Mozart deck:                  12 000 kr/person

I priset ingår:

 • Flyg från vald avreseort till Lyon t/r inkl skatter (bokar du resa exkl flyg tar du dig på egen hand till och från Lyon.)
 • Föreläsningar av historieprofessor Dick Harrison som är vår ciceron under hela resan
 • 7 övernattningar ombord på M/S Amadeus Provence i vald hyttkategori
 • Samtliga måltider ombord (från middag dag 1 till frukost dag 8) samt vickning
 • Afternoon tea de dagar vi kryssar
 • Vin/öl/läsk/vatten till lunch och middag
 • Utflykter enligt program inkl stadsrundtur i Lyon, Avignon, Arles, Nîmes och Aigues-Mortes, en utflykt till Camargue med besök på en Manade, besök vid akvedukten Pont du Gard och klostret Cluny, vinprovning i Chateauneuf du Pape.
 • Transporter enligt program
 • Hörsnäcka under guidningar
 • Underhållning ombord
 • Fri tillgång till kaffe och te ombord
 • Hamn- och passageraravgifter
 • EU-moms
 • Dricks ca 800 kr
 • Klimatfinansiering av 2 klimatsmarta spisar till familjer i Nepal
 • Praktisk information inför resan

I priset ingår inte: egna utgifter
 

Antal deltagare: 110–135 personer

Säsong
Det är tidig vår, men vi kan räkna med att det är både ljusare och varmare än hemma. Den genomsnittliga temperaturer är cirka 10 grader, lite varmare på dagarna.

Resans förutsättningar
Olika hamnar har olika förutsättningar för på- och avstigning, beroende på vilken plats i hamnen båten tilldelats. Du måste kunna ta dig ombord utan rullstol eller rullator. Hiss finns, men den går inte upp till soldäck. Det går bra att ta med sig hopfällbar rullator eller rullstol ombord, men dessa får inte placeras i gångarna på båten utan ska tas in i hytten. Av säkerhetsskäl måste gångarna hållas fria. Alla städer är inte handikappanpassade och det kan vara besvärligt att ta sig fram med rullstol eller rullator. Bussarna har ofta höga trappsteg. Har du svårt att röra dig måste du med andra ord ha någon med dig som kan ge dig en hjälpande hand och också vara beredd på att det ibland kan vara svårt eller omöjligt att följa med på hela eller delar av en utflykt.

Betalningsvillkor och avbokningsvillkor 

Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan

Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Du kan även teckna avbeställningsskydd genom Gouda Reseförsäkringar. Kontakta oss för mer information eller teckna försäkringen direkt på vår hemsida.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här: Allmänna och särskilda resevillkor

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som myndighetsbeslut, väder och vind.

 

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-03-218 dagarStockholm, Arlanda med Air France/KLMHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (ARN-AF)
Reseledare: Dick Harrison
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
44 900:-IntresseanmälanMer information
2024-03-218 dagarStockholm, Arlanda med Brussel AirlinesHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (ARN-SN)
Reseledare: Dick Harrison
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
44 900:-IntresseanmälanMer information
2024-03-218 dagarStockholm, Arlanda med LufthansaHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (ARN-LH)
Reseledare: Dick Harrison
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
44 900:-IntresseanmälanMer information
2024-03-218 dagarKöpenhamn, Kastrup med Brussel AirlinesHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (CPH-SN)
Reseledare: Dick Harrison
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
44 900:-IntresseanmälanMer information
2024-03-218 dagarGöteborg, Landvetter med LufthansaHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (GOT-LH)
Reseledare: Dick Harrison
Fler platser på förfrågan! Klicka på intresseanmälan om du vill göra förfrågan.
46 600:-IntresseanmälanMer information
2024-03-218 dagarFlygresa ingår ej - resan startar i LyonHistoria på Rhône och Saône med Dick Harrison och SvD Accent (EJ flyg)
Reseledare: Dick Harrison
41 900:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet