Skip to main content

Historia på Nilen med Dick Harrison och SvD Accent

Dagar:11
Boka resa

Historieprofessorn och författaren Dick Harrison tar oss med på en fascinerande resa genom Egyptens historia. Vi har chartrat en båt exklusivt för SvD accent och under en vecka får vi njuta av en klassisk kryssning på Nilen. Här har många berömda personer färdats före oss. Redan år 40 f.Kr. lär Caesar och Kleopatra ha företagit en lyxig kärlekskryssning på denna mytomspunna flod och Agatha Christies resa inspirerade henne att skriva boken Döden på Nilen. Under vår kryssning från Luxor till Assuan, upplever vi historiska platser och monument av världsklass. Den som vill har även möjlighet att besöka Abu Simbel. Dessutom väntar ett spännande besök vid den arkeologiska utgrävningen i Gebel el-Silsila, som leds av den svenska arkeologen Maria Nilsson och hennes make. Under Dick Harrisons initierade föreläsningar får vi veta mer om Egyptens långa och spännande historia, från faraonerna fram till våra dagar.

Efter en vecka på Nilen avslutar vi vår resa med tre nätter i Kairo, då vi utforskar Gizaplatån med de stora pyramiderna och sfinxen. Vi får också uppleva begravningsområdet Sakkara och gå in i farao Djosers unika trappstegspyramid, den äldsta pyramiden i Egypten. Det nybyggda Grand Egyptian Museum (GEM) beräknas öppna i november 2022, i samband med hundraårsjubileet av Howard Carters upptäckt av pojkkungens grav. Museets Tutankhamonsamling är imponerande och för första gången på hundra år, kommer alla fantastiska konstföremål och skatter från graven att samlas på en och samma plats. Det blir en av många höjdpunkter. Resan bjuder på ett urval av Egyptens finaste sevärdheter, livet längs Nilen och tid att reflektera. Följ med!

Sök resa

Färdledare Dick Harrison

Färdledare Dick Harrison

Vår ciceron på resan är historikern och författaren Dick Harrison. Han samarbetar sedan länge med SvD, där han skriver krönikor och besvarar läsarfrågor.  

I korthet kan sägas om Dick Harrison att han är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett hundratal böcker, bland annat böckerna om Kleopatra och Tutankhamon som utkom 2021. Han är en av Sveriges mest folkkära och uppskattade historiker och en av landets främsta kännare av äldre europeisk historia och kultur. Till de vetenskapliga meriterna kan han lägga åtskilliga framträdanden i radio och tv, inte minst två vinster i SVT:s På Spåret med Ellinor Persson.

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1 onsdag 15 februari:  Skandinavien–Kairo
Avresa med flyg från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg till Kairo, där vi landar under sen eftermiddag. På flygplatsen möts vi av vår lokala engelsktalande guide och får våra visum, innan vi fortsätter med privat buss till vårt förstklassiga hotell nära flygplatsen. Kvällen disponeras efter eget tycke och smak. (Måltider enligt flygbolagets regler ingår)

1. När  mörkret faller är Luxortemplet vackert upplyst. 2. Ramses III gravkammare. 

Dag 2 torsdag 16 februari: Introduktionsföreläsning, flyg till Luxor och privat visning av Luxortemplet
Efter frukost samlas vi för att lyssna till Dick Harrison som ger oss en introduktion till den spännande resa som nu ligger framför oss. Vi njuter av en lugn förmiddag och har möjlighet att nyttja hotellets faciliteter innan vi tar flyget till Luxor och checkar in på vår Nilenkryssare, M/S Medea, som blir vårt hem under de kommande sex nätterna. Välkomstcocktail serveras ombord och därefter äter vi en gemensam middag. Dagen avslutas med en privat visning av det spektakulära Luxortemplet. Det är en stor upplevelse att i lugn och ro kunna vandra runt i det vackert upplysta templet och känna hur historiens vingslag omfamnar oss. (Frukost och middag ingår)

I november 1922 öppnade Howard Carter dörren till Tutankhamons grav i Konungarnas dal.

Dag 3 fredag 17 februari : Konungarnas dal med Tutankhamons grav  Individuell frukost ombord och sedan är vi redo för en halvdagsutflykt till de stora sevärdheterna belägna på Luxors västbank. Privata båtar tar oss över Nilen och därefter fortsätter vi vår resa med buss till ruinerna av Amenhotep III:s gravtempel. Vid templets forna entré kan vi beundra Memnonstoderna, två kolossala statyer föreställande farao Amenhotep III. Vi fortsätter vår färd mot Konungarnas dal och från vägen kan vi få en skymt av de utgrävningar som fortfarande pågår i området. Hundraårsjubileet av Howard Carters stora upptäckt av Tutankhamons gravkammare har på nytt lyft fram pojkkungen i rampljuset och naturligtvis ska vi gå in i den förhållandevis lilla, men omtalade gravkammaren. Desto större och mycket rikt utsmyckad är Ramses VI:s grav som vi också ska besöka. Vi återvänder till vårt flytande hotell i Luxor lagom till lunch och eftermiddagen är fri för vila eller egna strövtåg i staden. Någon kanske vill ta en promenad till anrika Winter Palace hotell för en afternoon tea eller en drink på terrassen. Hotellet som uppfördes 1907 är en historisk sevärdhet i sig då arkitekturen och inredningen är typisk för den koloniala eran. I slutet november 1922, då Tutankhamons grav upptäcktes, hade Howard Carter och hans ekonomiska välgörare lord Carnavorn hotellet som sin bas då de spred nyheten över världen. Journalister och dignitärer anlände till hotellet i stora skaror för att ta del av det fantastiska fyndet. Här kan du verkligen känna atmosfären av en svunnen tid! Luxor bjuder på fler sevärdheter, Luxormuseet och mumifieringsmuseet är värda ett besök eller också kan du botanisera runt i basaren eller strosa längs Nilpromenaden. På kvällen återsamlas vi på M/S Medea för en inspirerande föreläsning av Dick Harrison. Därefter väntar en god middag och kvällen avslutas med en orientalisk folkloreshow, då vi får njuta av traditionell sång och dans och naturligtvis får vi uppleva den virvlande dervischdansen, tanoura, som har sina rötter i sufismen. (Frukost, lunch och middag ingår)

1Tempelkomplexet Karnak. 2. Luftballonger över Västbanken i Luxor. 

Dag 4 lördag 18 februari: Medinet Habu, Hatshepsuts klipptempel, Karnak och avfärd mot nästa hamn
För den morgonpigga erbjuder vi en extrautflykt, en spektakulär flygtur i luftballong över Luxor och de historiska sevärdheterna på västbanken i soluppgången. Vi andra startar vårt program i vanlig tid efter frukost. Vi färdas med båt över Nilen, hämtar upp ballongflygarna och fortsätter med buss till det stora tempelkomplexet Medinet Habu. Här finns ruiner efter flera tempel, men den största sevärdheten är Ramses III:s välbevarade dödstempel, känt för sina vackra stenreliefer. Vi fortsätter till dalen Deir el Bahri där vi utforskar drottning Hatshepsuts magnifika klipptempel, som anses vara ett av de allra vackraste i landet. Lunch ombord på M/S Medea och sedan väntar ytterligare ett minnesvärt besök, tempelkomplexet i Karnak. Ett enormt område där vi bland annat kan beundra tempelsjön och guden Amon-Ras imponerande tempel med dess berömda hypostyl, ett arkitektoniskt mästerverk. M/S Medea lättar ankar och vi startar vår färd mot nästa hamn medan vi lyssnar till ännu ett intressant föredrag av Dick Harrison. Dagen avslutas med gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5 söndag 19 februari: Vi kryssar på Nilen och besöker Horustemplet i Edfu
Idag får vi njuta av en dag mestadels till sjöss och det finns tid för avkoppling och vila. Någon kanske vill ta sig ett dopp i poolen medan andra njuter av att bara sitta på soldäck och studera det spännande folklivet längs stränderna. De flesta egyptier lever fortfarande i Nildalen och floden utgör en livsförutsättning för en stor del av Egyptens befolkning. Egyptierna har seglat på floden sedan urminnestider och tack vare Nilen kunde man frakta all den sten som behövdes för att uppföra pyramiderna. Den moderna kryssningstrafiken fick sin start då Thomas Cook på 1870-talet lanserade de allra första flodkryssningarna på ett bekvämt kryssningsfartyg för den brittiska aristokratin, en satsning som visade sig ligga rätt i tiden. Cook lät bygga flera kryssningsfartyg och 1899 uppförde han det legendariska hotellet Old Cataract i Assuan. Affärerna blomstrade, diplomater, affärsmän och arkeologer var beredda att betala höga priser för att upptäcka de fantastiska platserna i det antika Egypten. En av de mest kända kryssningsresenärerna genom tiderna lär vara Agatha Christie, som under sin kryssning inspirerades att skriva ”Döden på Nilen”.

Mitt på dagen lägger vi till i Edfu och efter lunch gör vi en utflykt med häst och vagn till Edfutemplet. Templet, som är tillägnat guden Horus, är vackert beläget på en kulle med utsikt över Nilen och anses vara ett av de bäst bevarade egyptiska helgedomarna från antiken. I tvåhundra år var byggnaden täckt av ett djupt lager ökensand, vilket inneburit att det bevarats nästan helt intakt. I det stora templet kan vi beundra statyer av den falkhövdade guden och utsökta reliefer ger oss en inblick i levnadssättet under antiken. Vi återvänder till M/S Meda och fortsätter vår resa på Nilen medan vi lyssnar till vår cicerons initierade föredrag och njuter av en god middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

1. Edfutemplet tillägnat den falkhövdade guden Horus. 2. En vanlig dag på jobbet för arkeologerna vid utgrävningen i Gebel el-Silsila.

Dag 6 måndag 20 februari: Utgrävningen i Gebel el-Silsila och krokodiltemplet i Kom Ombo
När vi vaknar har vår båt lagt till i Kom Ombo och efter frukost går vi i land för att med buss åka till den arkeologiska utgrävningen i Gebel el-Silsila. Projektet, Gebel el-Silsila 2012, är det enda svenskledda arkeologiska uppdraget i Egypten och leds av arkeologen Maria Nilsson som är knuten till Lunds universitet. Utgrävningarna har uppmärksammats stort av till exempel BBC, CNN och National Geographic. Förhoppningsvis är Maria på plats när vi kommer, men oavsett, får vi en guidad visning och får veta mer om arbetet, modern arkeologi, vilka intressanta fynd som gjorts genom åren och hur man ser på projektets framtid.

Vi återvänder till Kom Ombo för att utforska det fascinerande dubbeltemplet tillägnat den krokodilhövdade guden Sobek och den falkhövdade guden Horus. Byggnaden uppfördes huvudsakligen under den ptolemeiska dynastin och är unik eftersom entréer, hypostyler och rum finns duplicerade, för att de båda gudarna ska ha en exakt likadan del av templet. Ombord på M/S Medea väntar vår lunch och på eftermiddagen kan vi återigen njuta av att långsamt glida fram på Nilen under vår färd vidare till Assuan, dit vi ankommer i solnedgången. På kvällen samlas vi åter för att lyssna till en ny föreläsning med Dick Harrison och sedan väntar en ”candle light dinner” i båtens fina restaurang. En stämningsfull avslutning på dagen och vår kryssning.                   (Frukost, lunch och middag ingår)

1. Assuandammen. 2. Philaetemplet tillägnat Isis.

Dag 7 tisdag 21 februari: Assuandammen, Philaetemplet och den ofullbordade obelisken
Idag ska vi utforska Assuan, landets sydligaste stad, belägen vid Nilens första katarakt och det forntida Egyptens gräns mot Nubien i söder. En korsväg för de gamla handelslederna mellan Egypten, Afrika och Indien, vilket gjorde staden till en blomstrande handelsplats och den nuvarande tre kilometer långa marknadsgatan påminner oss om den tiden. Vi besöker den stora Assuandammen som byggdes på 60-talet. Härifrån har man en milsvid utsikt över Kalabsha-templet i söder och det enorma kraftverket i norr. Sedan fortsätter vi till Den ofullbordade obelisken, en gigantisk stenpelare som väger över 1 000 ton. Höjdpunkten i Assuan är nog ändå Isis-templet, vilket ursprungligen låg på ön Philae, men flyttas hit när Nassersjön konstruerades. Vi återvänder till M/S Medea för lunch och eftermiddagen är fri för egna strövtåg eller vila. Någon kanske vill besöka den livliga marknadsgatan eller avnjuta en afternoon tea på legendariska Old Cataract Hotel med anor från slutet av 1800-talet. Här har många celebriteter bott genom åren och en av de första gästerna var Winston Churchill i samband med att den gamla dammen invigdes. Howard Carter tog in på hotellet för att fira sin upptäckt av Tutankhamons grav och här hittade Agatha Christie gott om inspiration till sin berömda roman. Under kvällen får vi åter igen ta del av vår cicerons stora kunskaper och dagen avslutas med middag medan vi njuter av en nubisk folkloreföreställning. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8 onsdag 22 februari: Nubiska museet, Beit el-Wali och Kalabsha eller en extra utflykt till Abu Simbel  
Idag erbjuder vi en extra utflykt med flyg till en av Egyptens största sevärdheter, klipptempelkomplexet i Abu Simbel (utflykten måste bokas i samband med beställning av resan). Templen uppfördes under Ramses II:s regeringstid under 1200-talet f.Kr. Så småningom föll det i glömska, täcktes med sand och återupptäcktes i början av 1800-talet. När Assuandammen skulle uppföras på 60-talet tvingades man flytta templen för att rädda dem undan vattenmassorna, ett komplicerat och kostsamt arbete som tog flera år att genomföra. De som väljer att stanna i Assuan har också en spännande dag att se fram emot. Vi börjar med att besöka Kalabsha, det största templet i norra Nubien, som uppfördes av de sista ptolemeiska härskarna och kejsare Augustus. Därefter beundrar vi templet Beit el-Wali, vilket ingår i den nubiska tempelserien som Ramses II lät uppföra under 1200-talet f.Kr. Nubiska museet i Assuan ger oss en god inblick i den nubiska civilisationen, konsten och kulturen, från förhistorisk tid fram till idag. Här kan vi bland annat se förhistoriska artefakter och föremål från kungariket Kush. Vi äter lunch i Assuan och därefter är det dags att ta inrikesflyget vidare till Kairo, där vi checkar in på vårt förstklassiga hotell. Kvällen disponeras fritt och middag äts på egen hand. (Frukost och lunch ingår)

1. Djosers trappstegspyramid i Sakkara. 2. Tutankhamons dödsmask.

Dag 9 torsdag 23 februari: Sakkara med Djosers trappstegspyramid och Grand Egyptian Museum
Efter frukost samlas vi på hotellet för att lyssna till Dick Harrison som ger oss en introduktion inför dagens spännande utflykter och besök. Vi sätter oss i bussen och färdas cirka 2 mil söderut till det enorma begravningsområdet Sakkara. Här pågår fortfarande utgrävningar och det rapporteras frekvent om nya fynd, trots att arkeologer utforskat området i mer än 150 år. Enligt en av Egyptens kända arkeologer, Zahi Hawass, har man ännu bara hittat cirka 30 procent av alla lämningar och gravar, resten vilar fortfarande i djup ökensand. Vi ska besöka ett av de mest kända monumenten, farao Djosers trappstegspyramid som färdigställdes på 2600-talet f. Kr och är världens äldsta kända monumentala konstruktion av bearbetad sten. Pyramiden är hela 62,5 meter hög och har sex avsatser och själva gravkammaren finns under pyramiden på botten av ett 28 meter djupt schakt. Vi äter lunch i Sakkaraområdet och återvänder till Kairo för nästa intressanta besök. Under många år har egyptierna arbetat med att färdigställa museet ”Grand Egyptian Museum” (GEM) och enligt uppgift är GEM redo att slå upp sina portar i november 2022, med anledning av det stora Tutankhamon-jubileet. En av höjdpunkterna på museet blir den stora Tutankhamonsamlingen, där alla fantastiska konstföremål och skatter från graven har samlas på en och samma plats för första gången sedan graven öppnades. Skulle inte GEM öppna enligt tidsplanen kommer vi i stället att besöka det gamla Egyptiska museet vid Tahrirtorget. Efter en innehållsrik dag återvänder vi till vårt fina hotell och var och en tillbringar kvällen efter eget tycke och smak. (frukost och lunch ingår)

1. Pyrmamiderna på Gizaplatån och sfinxen. 2. Sarkofag på National Museum of Egyptian Civilization.

Dag 10 fredag 24 februari: Gizaplatån med de stora pyramiderna och sfinxen
Dick Harrison ger oss nya kunskaper och insikter under morgonens föreläsning. Därefter tar vi sikte mot Gizaplatån med sfinxen och de stora pyramiderna, en av de allra största sevärdheterna i Egypten. Vi ska gå in i den största och äldsta pyramiden på Gizaplatån, den spektakulära Cheopspyramiden. Ett av världens mest berömda byggnadsverk och det enda av världens sju underverk från antiken som går att beskåda än idag. Vi ska också titta närmre på Khefren och Myeceriunus pyramiderna samt den fascinerande sfinxen som blivit lite av en symbol för Egypten. Den kolossala statyn med en faraons huvud och en lejonskropp har blickat ut över Gizaplatån i tusentals år och egyptologer har under århundraden forskat och spekulerat kring dess historia. Efter vår guidade tur bland sevärdheterna serveras vi en avskedslunch på själva Gizaplatån med en fantastisk utsikt över pyramidområdet. En fin avslutning på vår resa. Vi återvänder till vårt hotell under eftermiddagen och resterande del av dagen spenderas på valfritt sätt. Frukost och lunch ingår)

Dag 11 lördag 25 februari: Fri förmiddag med möjlighet att besöka museet NMEC och hemresa
Förmiddagen är fri för egna aktiviteter men vi kan rekommendera ett besök på det nyöppnade National Museum of Egyptian Civilization, NMEC. I april 2021 flyttades 22 kungliga mumier från Egyptiska museet i Kairo till NMEC under pompa och ståt i den uppmärksammade ”Faraonernas gyllene parad”. Alla mumierna kan förstås beskådas på det nya museet. Vid lunchtid samlas vi på hotellet för busstransfer till flygplatsen och flyg hem. (Frukost och måltider enligt flygbolagets regler ingår)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

Kortfattad resplan

Kortfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Kairo (måltider enligt flygbolagets villkor)

Dag 2: Flyg till Luxor. Vi installerar oss på vår båt M/S Medea. Privat visning av Luxortemplen. (F, M)

Dag 3: Luxor - Konungarnas dal och bl a Tutankhamons och Ramses VI:s gravar. Em fri. (F, L, M)

Dag 4: Luxor – Möjlighet att flyga ballong. Västbanken med besök vid Medinet Habutemplet och Hatshepsuts tempel. Em  Karnaktemplet. Kryssning till Esna. (F, L, M)

Dag 5: Kryssning till Edfu. Besök vid Edfutemplet med häst och vagn. Vidare med M/S Medea till Kom Ombo. (F, L, M)

Dag 6: Besök vid Gebel el-Silsila och Kom Ombo. Kryssning vidare till Assuan. (F, L, M)

Dag 7: Besök vid Philaetemplet, den ofärdiga obelisken och Assuandammen. Em fri. (F, L, M)

Dag 8: Besök vid Beit el-Wali och Kalabshatemplet samt på Nubiska museet. Möjlighet att lägga till utflykt till Abu Simbel. Flyg till Kairo. (F, L, M)

Dag 9: Kairo - fm Sakkara, em museet GEM förutsatt att det öppnat. (F, L, M)

Dag 10: Kairo - Giza med pyramiderna och sfinxen. (F, L, M)

Dag 11: Fri fm. Hemresa (F, samt måltider enligt flygbolagets villkor)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Vi reserverar oss för ändringar i programmet.

M/S Medea

M/S Medea tar 110 gäster. Vi bor i rymliga, bekväma hytter med privat badrum. Hytterna är 20 kvm och sviten 28 kvm. Alla hytter (förutom sviten) är lika stora och har samma inredning. Hytterna är utrustade med hårtork, TV, minibar, luftkonditionering med fjärrkontroll, telefon och safety box.

På soldäck finns bar och pool där du kan svalka dig eller ligga och njuta av stjärnhimmelen.  Salongen med stora fönster rymmer oss alla och här samlas vi dagligen för att lyssna till Dick Harrisons initierade och inspirerande föredrag.  Här finns bar och dansgolv där det ges både magdans och en nubisk show. Fartyget har inte hiss.
Under vår kryssning på Nilen njuter vi av landskapet och livet längs floden, Egyptens pulsåder. Varje dag gör vi strandhugg för att utforska intressanta, arkeologiska platser.

 


T.v Reception och lobby T.h Bar


Soldäck med pool


T.v Restaurang   T.h M/S Medea på Nilen


T.v Hytt med dubbelsäng  T.h Hytt med separata sängar

 

Däcksplan för M/S Medea

Resefakta och pris

Datum: 15–25 februari 2023

Pris per person:
Stockholm Arlanda, del i dubbelhytt på Main Deck och i dubbelrum: 54 900 kr/person
Köpenhamn Kastrup, del i dubbelhytt på Main Deck och i dubbelrum: 54 900 kr/person
Göteborg Landvetter, del i dubbelhytt på Main Deck och i dubbelrum: 56 300 kr/person
Kairo exkl flyg från Skandianvien, del i dubbelhytt på Main Deck och i dubbelrum: 49 200 kr/person

Tillägg för uppgradering av hytt:
Hytt på Upper Deck: 2 000 kr/person
Hytt på Upper Deck II: 3 000 kr/person
Svit  på Upper Deck II: 8 000 kr/person
Enkelhytt på båten (dubbelhytt för egetbruk) och enkelrum i Kairo: 9 900 kr/person      

Tilläggsutflykter
Luftballong i Luxor: 1 460 kr/person
Utflykt till Abu Simbel med flyg t/r: 3 900 kr/person
National Museum of Egyptian Civilization: 550 kr/person (om du bokar och betalar på plats 50 USD)                  

I priset ingår:

 • Flygresa i ekonomiklass till Kairo t/r inkl skatt 
 • Inrikesflyg i ekonomiklass Kairo – Luxor, Assuan–Kairo inkl skatt
 • Klimatkompensation, din resa bidrar med 2 klimatsmarta spisar till familjer i Nepal
 • Föreläsningar av historieprofessor Dick Harrison som är vår ciceron under hela resan
 • 6 nätter i delad dubbelhytt på chartrad, förstklassig båt för 50–100 kryssningsresenärer
 • 4 nätter i delat dubbelrum på förstklassigt hotell
 • Måltider på flyget enligt flygbolagets regler
 • 10 frukostar, 8 luncher och 6 middagar
 • Vin/öl/läsk till middagarna
 • Vatten till samtliga måltider
 • Utflykter enligt program: privat visning av Luxortemplet, Konungarnas dal med bl a Tutankhamons grav, Medinet Habu och Hatshepsuts klipptempel på Västbanken, Karnak, Horustemplet i Edfu, utgrävningarna i Gebel el-Silsila, Krokodiltemplet i Kom Ombo, Assuandammen, Philaetemplet, den ofullbordade obelisken, Kalabshatemplet och templet i Beit el-Wali, Djosers trappstegspyramid i Sakkara, museet GEM, Gizaplatån med de stora pyramiderna och sfinxen
 • Transporter enligt program
 • Dricks (värde ca 1 400 kr)
 • Hörsnäcka under guidningar
 • Underhållning ombord
 • Engelsktalande lokalguide (det är obligatoriskt att använda sig av auktoriserade lokalguider)
 • Entréer (värde ca 2 000 kr) enligt program inkl. besök i pyramiderna (bl. a. i Tutankhamons, Ramses VI, Djosers och Cheops gravkammare)
 • Visum (värde USD 25)
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips

I priset ingår ej: middag dag 1, 8, 9 och 10, lunch dag 2 och 11, personliga utgifter

Antal deltagare: 50–100 personer

Betalningsvillkor och avbokningsvillkor 

Anmälningsavgift: 12 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan

Slutbetalningen görs senast 55 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Du kan även teckna avbeställningsskydd genom Gränslösa Resor, priset är 7 % av det belopp du vill försäkra och ska tecknas när du bokar resan. Kontakta oss för mer information eller teckna försäkringen direkt på vår hemsida.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 55 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här: Allmänna och särskilda resevillkor

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll som myndighetsbeslut, väder och vind.

Logi: Under hela resan bor vi på noga utvalda förstaklasshotell och ombord på förstklassiga M/S Medea.

Resans förutsättningar och karaktär
Vi har chartrat M/S Medea exklusivt för SvD Accent där vi bor en vecka. I övrigt bor vi på hotell av hög klass. Resan går i lugnt tempo och vi har gott om tid att utforska våra besöksmål och att njuta av livet längs Nilen. Vi har egna privata bussar på våra utflykter och transfers under hela resan. På de arkeologiska platserna promenerar vi till gravar, pyramider och andra besöksmål. Terrängen kan vara ojämn, branta trappor förekommer i vissa gravar och ibland är det trångt. Bra skor behövs.

Vår ciceron är historieprofessor Dick Harrison och i stort sett varje dag får vi njuta av hans initierade föredrag om det forntida Egypten, men också mer nutida historia.

Klimat
I februari kan vi räkna med behagliga temperaturer dagtid runt 20 grader. På nätterna blir det kallare och temperaturen kan sjunka ner mot 10 grader. Normalt kommer det ingen nederbörd. 

Pass
För svenska medborgare och andra EU medborgare erfordras pass. Det ska vara helt och giltigt i minst 6 månader efter ankomstdagen till Egypten.  Övriga nationaliteter uppmanas kontrollera inresebestämmelser hos Egyptens ambassad. Vi behöver en kopia på ditt pass senast den 1 december 2022.

Preliminära flygtider
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar.

Från Stockholm
Dag 1:
09.35 Avresa Stockholm, Arlanda, LH801
11.50 Ankomst Frankfurt
13.30 Avresa Frankfurt, LH580
18.40 Ankomst till Kairo

Dag 11:
16.35 Avresa från Kairo, LH583
20.10 Ankomst Frankfurt
21.30 Avresa Frankfurt, LH808
23.35 Ankomst Stockholm, Arlanda

Från Göteborg
Dag 1:

07.05 Avresa Göteborg, Landvetter LH821
08.50 Ankomst Frankfurt
10.25 Avresa Frankfurt, LH582
15.35 Ankomst till Kairo

Dag 11:
16.35 Avresa från Kairo, LH583
20.10 Ankomst Frankfurt
21.40 Avresa Frankfurt, LH820
23.20 Ankomst Göteborg, Landvetter

Från Köpenhamn
Dag 1:

07.10 Avresa Köpenhamn, Kastrup, OS308
08.55 Ankomst Wien
11.10 Avresa Wien, OS863
15.35 Ankomst till Kairo

Dag 11:
16.35 Avresa från Kairo, OS864
19.20 Ankomst Wien
20.55 Avresa Wien, OS307
22.40 Ankomst Köpenhamn, Kastrup

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2023-02-15Stockholm ArlandaHistoria på Nilen med Dick Harrison och SvD Accent
Reseledare: Dick Harrison
54 900:-IntresseanmälanMer information
2023-02-15Köpenhamn KastrupHistoria på Nilen med Dick Harrison och SvD Accent
Reseledare: Dick Harrison
54 900:-IntresseanmälanMer information
2023-02-15KairoHistoria på Nilen med Dick Harrison och SvD Accent
Reseledare: Dick Harrison
49 200:-IntresseanmälanMer information
2023-02-15Göteborg LandvetterHistoria på Nilen med Dick Harrison och SvD Accent
Reseledare: Dick Harrison
56 300:-IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet