Georgien med Hans Gunnar Adén

Status:
Fullt

Georgien – från dåtid till nutid med Hans Gunnar Adén 
Avresa:
11-18 september 2019


2019 års Clioresa går till ett litet naturskönt land med en lång historia: Georgien, en geografisk och kulturell brytpunkt mellan Asien och Europa. Ett land som under fredstid för tankarna till sagans ”tusen och en natt” med magnifika historiska byggnader och rik kultur, men på grund av sitt geopolitiska läge är en riktig ”krutdurk” ur historiskt perspektiv. Vår ciceron, Kaukasienkännaren Hans Gunnar Adén, ser fram emot att få visa oss sina smultronställen i Tbilisi och de mest kända sevärdheterna, som t ex den världsarvslistade forna huvudstaden Mtscheta och den fascinerande grottstaden Uplistsiche. Vi får också njuta av den georgiska mattraditionen och de goda vinerna som har producerats i landet i flera tusen år. Välkommen med på en resa där vi upplever både dagens och historiens Georgien – en resa där i princip allt ingår, de flesta måltider och till och med dricks! Vår ciceron på resan är Hans Gunnar Adén, en av Sveriges främsta Kaukasien- och Rysslandskännare. Han har på nära håll följt utvecklingen i Södra Kaukasien då han under åren 2006–2010 var Sveriges ambassadör i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, en tidpunkt då länderna i Södra Kaukasus fortfarande kämpade med sin svåra omvandlingsprocess från diktatur till demokrati efter Sovjetunionens fall. Hans Gunnar har en god inblick i vad som händer i Georgien i dagsläget, då han bor i Tbilisi under längre perioder.

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna.

 

Dag 1: Onsdag Avresa från Stockholm
Avresa med flyg från Stockholm på eftermiddagen och efter byte av flyg i Kiev fortsätter vi till Tbilisi.

 

Dag 2: Torsdag I Tbilisi
Vi landar i Georgiens huvudstad Tbilisi strax efter midnatt. På flygplatsen väntar vår egen buss och den engelsktalande lokalguiden. Transfer till vårt hotell som är beläget i centrala delarna av gamla staden. Förmiddagen är fri, så att den som vill sova ut kan göra det. Någon timme före lunch samlas vi på hotellet för att träffa Hans Gunnar Adén som kommer att vara vår ciceron under hela resan. Han ger oss en första introduktion av programmet för resterande del av veckan.
Efter lunch är det dags att utforska Tbilisi som grundades redan 458 e. Kr. Vi vandrar genom den gamla staden på smala kullerstensgator, kantade av färgglada hus med vackert snidade träbalkonger. Sedan tar vi linbanan upp till Narikalaborgen från 300-talet, härifrån har vi en storslagen utsikt över staden och de höga Kaukasusbergen i fjärran. Tbilisi betyder varm och i staden strömmar svavelhaltiga, varma källor upp ur underjorden. Vi ska besöka ett av de gamla badhusen i Abanotubanikvarteret där vi kan beundra de kupolformade taken och det blå badet med sin fantastiska mosaik. 
(Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 3: Fredag Dagsutflykt till Mtscheta, Dzjvariklostret, Uplistsiche och Gori 
Efter frukost åker vi buss till den forna medeltida huvudstaden Mtscheta, belägen ca 2,5 mil från Tbilisi. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista och är idag landets kyrkliga huvudstad. Här finns bland annat Svetitschovelikatedralen, som är Georgiens näst största kyrka och här har ärkebiskopen av Mtscheta och Tbilisi sitt säte. Jesu klädnad sägs ligga nergrävd under kyrkan. Vi åker upp till Dzjvariklostret beläget på ett berg, härifrån har vi en fantastisk utsikt över Mtscheta och den vackra dalen där floderna Aragvi och Mtkvari möts. Nu fortsätter vi till Gori, Josef Stalins födelsestad där vi besöker Stalinmuseet som är beläget intill huset där han tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet har behållit det gamla, sovjetiska perspektivet där man ser hur Stalin dyrkades, en relik från tiden före Sovjetunionens sammanbrott. Här finns porträtt, byster, personliga ägodelar och tågvagnen från Jalta- och Teherankonferenserna.
Vi avslutar vår heldagstur med att besöka den spektakulära grott- och klippstaden Uplistsiche. Här, i en av Georgiens äldsta städer, bodde en gång uppemot 20 000 människor. Staden är uthuggen direkt ur klippan och det är fascinerande att se hur man för över 2 500 år sedan har skapat de olika grottrummen. Från 500-talet f. Kr. och fram till 100 e. Kr. var staden ett förkristligt religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen i området år 645 blev Uplistsiche residens för kristna konungar som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Vi återvänder till Tbilisi och dagen avslutas med en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 4: Lördag Dagsutflykt till berget Kazbegi, Gergeti och militärvägen till Ananuri
En dag fylld av vackra vyer över Georgiens dramatiska landskap och vi hoppas på fint väder så vi kan få se den snöklädda toppen på berget Kazbegi. Vi färdas med buss till staden Stepantsminda (Kazbegi) belägen på 1 700 meters höjd över havet. Här byter vi bussen mot 4-hjulsdrivna fordon och fortsätter på slingrande bergsvägar upp till Tsminda Sameba (Treeninghetskyrkan vid Gergeti). Härifrån har man vid klart väder en enastående utsikt över de gröna dalarna, bergen och den drygt 5 000 meter höga bergstoppen Kazbegi som blivit något av en nationalsymbol för Georgien. Vi återvänder till Tbilisi via militärvägen som anlades av ryssarna i samband med deras erövring av Kaukasus på 1800-talet. Vi stannar vid den vackra fästningen Ananuri, som var Aragviklanens centrum under flera hundra år. Från fästningen har man en fin utsikt över den konstgjorda sjön och de grönklädda bergen. I Georgien är musik och dans ett viktigt inslag och folkdanserna utgör en viktig del av landets kultur. På kvällen äter vi middag samtidigt som vi ser en färgsprakande folkloreföreställning. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 5: Söndag I Tbilisi
Efter frukost besöker vi Nationalmuseet som är väl värt ett besök. Museet har bland annat omfattande samlingar av arkeologiska föremål. Därefter är det dags för museet som skildrar den sovjetiska ockupationen av Georgien, en intressant kontrast till Stalinmuseet som vi besökte i början av resan. Gemensam lunch och sedan är eftermiddagen och kvällen fri för egna strövtåg. Hans Gunnar ger gärna förslag på sevärdheter och restauranger.  (Frukost och lunch ingår)

 

Dag 6: Måndag Kachetien – Georgiens vindistrikt
Nu lämnar vi stadslivet och beger oss ut på landsbygden och vi reser österut till Kachetien. Regionen, som gränsar till grannlandet Azerbajdzjan, är ett vackert område med bördiga dalar omgivna av höga berg, men också dramatiskt halvökenlandskap. Grottklosterkomplexet David Gareja är en av Georgiens äldsta och viktigaste religiösa byggnader från 500-talet av Sankt David. Här på Gareja-bergets sluttning ser vi kyrkor, kapell, eremitceller och bostäder som är utmejslade direkt ur berget och i de olika grottorna kan man se välbevarade fresker från olika tidsepoker. Georgien är vinets födelseland, här har vin tillverkats i 8000 år och i regionen Kachetien ligger vingårdarna tätt. Man kan till och med finna viner som lagras på stenåldersvis, där druvsaften tappas upp i stora lerkärl ”kvevri” och grävs ner i jorden, där den får rätt temperatur för att jäsa. Vi äter lunch på en vingård och får möjlighet att provsmaka några av de lokala vinerna. 
I Bodbe besöker vi Sankta Ninos nunnekloster som har anor ända från 900-talet. Klostret är helgat åt Sankta Nino som evangeliserade Georgien på 300-talet. Nino är förövrigt det populäraste flicknamnet i Georgien.
Vi kommer därefter fram till den lilla staden Sighnaghi med anor från medeltiden. Staden hade en viktig strategisk roll under 1700-talet, vilket en imponerande ringmur vittnar om. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och sedan gör vi en stadsvandring för att se mer av den gemytliga och promenadvänliga staden. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 7: Tisdag Kachetien åter till Tbilisi
Den berömda, georgiske, naivistiska konstnären Niko Pirosmani föddes i den lilla byn Mirzaani, som ligger i närheten av Sighnaghi. Vi börjar dagen med ett besök på Pirosmanimuseet som har en fin samling av hans verk. 
Sedan lämnar vi Sighnaghi och fortsätter vår färd genom Kachetiens bördiga landskap till Tsinandali. Här lät författaren Alexander Tjavtjavadze uppföra ett italienskinspirerat palats i mitten av 1800-talet och han utvecklade gårdens vinproduktion. Palatset blev också en litterär samlingspunkt för dåtidens ledande kultur- och politikerskikt i Georgien. 
Här kan vi njuta av parken och besöka museet. Vi äter lunch på vingården Sjumi som är en av Georgiens mest kända vinproducenter. Vi fortsätter till Kachetiens huvudort Telavi som är den bäst bevarade medeltida staden i Georgien och där olika härskare genom tiderna lämnat sina spår. Stadsbilden domineras av den gamla, tjocka fästningsmuren.
På slingrande vägar färdas vi åter mot huvudstaden Tbilisi via Gomboripasset som är beläget på 1 620 meters höjd över havet. Härifrån har man vid klart väder en fin utsikt över dalarna och i bakgrunden de mäktiga Kaukasusbergen. Åter i Tbilisi väntar en gemensam middag. (Frukost, lunch och middag ingår)

 

Dag 8: Onsdag Egen tid i Tbilisi och hemresa
Sista dagen i Tbilisi spenderas efter eget tycke och smak. Staden har mycket att bjuda på och Hans Gunnar Adén ger gärna tips om olika sevärdheter och museer. Vi återsamlas under eftermiddagen för gemensam transfer till flygplatsen. (Frukost ingår)

Resefakta och pris

Datum: 11-18 september 2019

Pris från Stockholm för Clios medlemmar och deras medresenärer:  19 900 kr  (Ordinarie pris från Stockholm 21 900 kr)
Du kan enkelt bli medlem i Clio – den historiska bokklubben. Läs mer här

Flyg från Köpenhamn på förfrågan. Kontakta oss för pris.

Enkelrumstillägg: 2 900 kr

 

I priset ingår

  • Klimatkompensation för flygresan
  • Flygresa med Ukraine Airlines i ekonomiklass Stockholm – Tbilisi t/r
  • 7 nätter i delat dubbelrum på utvalda centralt belägna hotell
  • 7 frukostar, 6 luncher och 5 middagar på utvalda bra restauranger och vingårdar. En av middagarna intas på en av Tbilisis bästa restauranger där vi också får njuta av en georgisk folkloreföreställning.
  • En vinprovning
  • Entréer och besök enligt program
  • Dricks till lokalguide, bussförare, mm (värde ca 450 kr)
  • Transporter enligt program
  • Hans Gunnar Adén som ciceron
  • Engelsktalande lokalguide

I priset ingår ej: middag dag 5, lunch dag 8, måltidsdryck och personliga utgifter.

Antal deltagare

Gruppstorlek 16–24 personer

Preliminära flygtider

Ukraine Airlines från Stockholm. Kontakta oss om du vill resa från Köpenhamn!
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar
Dag 1
13.40 Avresa Arlanda, PS172
17.40 Ankomst Kiev
21.10 Avresa Kiev, PS517
Dag 2
00.55 Ankomst till Tbilisi

Dag 8
16.35 Avresa från Tbilisi, PS516
18.35 Ankomst Kiev
20.30 Avresa Kiev, PS173
21.50 Ankomst Stockholm

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 2 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbokningsvillkor: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris. I övrigt gäller Gränslösa Resors resevillkor. Dessa återfinns här eller översändes på begäran.

Resans karaktär

Hans Gunnar Adén kommer att visa oss sina favoritplatser i Georgien. Vi kommer att bo på utvalda bra hotell och äta luncher och middagar på många trevliga restauranger som Hans Gunnar Adén rekommenderat. Vi kommer att promenera en hel del och man ska räkna med att det är ett kuperat landskap även i städerna. I april kan vi räkna med behaglig dagstemperatur runt 14-18 grader och i september kan man räkna med dagstemperatur på ca 25 C och en nattemperatur på ca 15 C, men vädret kan växla och regn förekomma. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Färdledare Hans Gunnar Adén

Färdledare Hans Gunnar Adén

Hans Gunnar Adén, en av Sveriges främsta Kaukasien- och Rysslandskännare. Han har på nära håll följt utvecklingen i Södra Kaukasien då han under åren 2006–2010 var Sveriges ambassadör i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, en tidpunkt då länderna i Södra Kaukasus fortfarande kämpade med sin svåra omvandlingsprocess från diktatur till demokrati efter Sovjetunionens fall. Hans Gunnar har en god inblick i vad som händer i Georgien i dagsläget, då han bor i Tbilisi under längre perioder.
Hans Gunnar Adén har ett förflutet inom Östekonomiska byrån, Handelsdepartementet, OECD, UD och som munk, 2 år som benediktinmunk och 10 år i cistercienskloster. År 2017 utkom hans bok ”Brev från en klostercell”.

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm via Kiev till Tbilisi

Dag 2: Ankomst till Tbilisi – vi utforskar Gamla stan (F, L, M)

Dag 3: Dagsutflykt till Mtscheta, Dzjvariklostret, Uplistsiche och Stalinmuseet i Gori (F, L, M)

Dag 4: Dagsutflykt till berget Kazbegi, Treeninghetskyrkan Gergeti och Ananuri fästningen (F, L, M)

Dag 5: I Tbilisi Nationalmuseet och museet om den Sovjetiska ockupationen (F, L)

Dag 6: Vindistriktet Kachetien, övernattning i Sighnaghi (F, L, M)

Dag 7: Vi fortsätter att utforska Kachetien och återvänder till Tbilisi via Gomboripasset (F, L, M)

Dag 8: Fritt för egna strövtåg i Tbilisi, hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Karta