Frankrike - Provence

Status:
Fullt

Provence är känt för sitt goda medelhavskök, fina viner, pittoreska byar, marknader med alla tänkbara delikatesser, parfymer, konstnären Vincent van Gogh,  Camargue med sina rosa flamingos, vita hästar och svarta tjurar och inte minst - sitt härliga klimat! Vi räknar med cirka 20 grader på dagarna. Vi flyger direkt från Arlanda till Nice där vi blir mötta. Vår bas under vecka är ett trevligt hotell i byn Cavaillon nära staden Avgnion, varifrån vi gör fina dagsutflykter med vår buss, lokaltåg, till fots och med el-cykel. Vår färdledare, Ellen Schagerström, ser fram emot att visa oss sina smultronställen och de mest kända sevärdheterna, som till exempel Pont d’Avignon, Camargue, några av van Goghs kända motiv och staden Arles. Välkommen med på en resa där vi upplever allt det bästa Provence har att bjuda – en resa där i princip allt ingår!

Fullständig resebeskrivning

Dag 1: Torsdag 26 september  Sörmland–Provence
Avresa med buss från Sörmland till Arlanda. Flyg direkt till Nice. Vi beräknas landa vid lunch och börjar därför med att äta en god lunch i Mougins där Tore Wretman bodde under många år. Mätta och nöjda besöker vi sedan Fragonard Parfum i staden Grasse och får en inblick i arbetet att framställa parfymer. Med vår buss fortsätter vi väster ut genom Provence och för att få en ordentlig introduktion till regionen gör vi en vinprovning innan vi åker sista biten till byn Cavaillon där vi ska bo de kommande 6 nätterna. Det är en perfekt bas för att göra dagsutflykter och upptäcka Provence. Här finns också ett genuint byliv, boulebana, gamla kvarter med trånga gränder, små blomsterplanteringar och en synagoga från 1600-talet.
(Lunch och middag ingår)

Dag 2: Fredag den 27 september Cykelutflykt till grannbyarna och besök i Avignon
Med el-cyklar glider vi fram genom det vackra landskapet och vi har flera mysiga, små byar inom räckhåll. Vi stannar till i någon fin by, svalkar strupen och njuter av folklivet och atmosfären innan vi gränslar cyklarna för att inta en god lunch i nästa by. Med oss har vi både en lokal guide som cyklar först och vår färdledare som glider sist och ser till att ingen hamnar på villovägar. Tillbaka på vårt hotell byter vi om och tar en liten paus innan vi åker buss eller tåg in till Avignon där vi gör en stadsrundtur och får se UNESCO:s världsarvslistade Pont d’Avignon från 1100-talet. Även påvepalatset som vi beundrar från utsidan och den berömda katedralen är världsarv. Påvepalatset var när det byggdes på 1100-talet en av dåtidens största byggnader. Vi har egen tid att strosa runt i stan, besöka Påvepalatset eller njuta av en kopp kaffe på någon av de många caféerna. Vid middagstid återsamlas vi och äter en gemensam middag innan vi återvänder till vårt hotell.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3: Lördag den 28 september Dagsutflykt till byn Gordes och vinprovning
Gordes anses vara en av Frankrikes vackraste byar och har utsetts som ett nationellt kulturarv av den franska staten. Det ligger på en kulle och dominerar landskapet. Här byggdes en borg och kring den växte byn fram från 1000-talet och framåt. Under byn har grottor byggts där folk arbetade, tillverkade vin och olivolja. Vi besöker byn och även grottorna, St Firmin. På eftermiddagen besöker vi klostret Notre-Dame de Sénanque Abbaye. Dagen avslutas med att vi provar trakten Luberons vin och olivoljor. På kvällen går vi ut och äter på en av byns trevliga restauranger.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: Söndag den 29 september Marknad i l’Isle sur la Sorgue
Den lilla pittoreska byn l’Isle sur la Sorgue eller l’Isle som den ofta kallas har Provences bästa marknad enligt många. Här hittar du ostar, vin, korv, hantverk… allt du kan föreställa dig och till bra priser. Ändå är här betydligt färre besökare än på de mer välkända marknaderna i Arles och Avignon. Idag är bästa tillfället att köpa med sig godsaker hem och du kan förvara dem i kylskåp på hotellet tills det är dags för avfärd. L’Isle ligger bara 10 minuter med tåg från Cavaillon. Efter lunch återvänder vi och har eftermiddagen fri att besöka synagogan i Cavaillon, gamla stadsdelen och de små caféerna. Den som vill kan spela ett parti petanque (boules) på banan inte långt från hotellet, eller bara njuta ett glas Pastis. 
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: Måndag den 30 september I Vincent van Goghs fotspår och Chateauneuf-du-Pape
Vi gör en heldagsutflykt och reser genom de natursköna Alpilles-bergen till örnnästet Les Baux de Provence. Ytterligare en av dessa pittoreska byar som utsetts till kulturarv. Här ges en magnifik ljusshow på muséet Carriéres de Lumiéres där man får se van Goghs målningar i jätteformat. Vi har också egen tid att strosa på kullerstensgatorna, se kyrkan Eglise St-Vincent, slottet och rådhuset. Tack vare att byn är ett kulturarv har byggnaderna renoverats pietetsfullt. Vi återvänder hemåt och stannar i byn St Rémy de Provence som grundades av romarna. Här vårdades Vincent van Gogh på mentalsjukhuset St Paul de Mausole. En period som var en av hans mest produktiva. Här får vi höra historien om hans öra och hur det väckte debatt. Efter en vacker dag i konstens tecken besöker vi vingården Domaine Tourbillon. Här tillverkas några av traktens fina viner och vi får provsmaka några av distriktet Chateauneuf-du-Papes, Gigondas och Vacqueyras viner. Lagom glada i hatten äntrar vi ånyo bussen. Åter till Cavaillon har vi lite fri tid innan vi avnjuter dagens trerättersmiddag.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6: Tisdag den 1 oktober Camargue och Arles
Idag beger vi oss söderut, till de av Evert Taube besjungna saltslätterna i Rhône-deltats Camargue. Vi upplever historien, saltutvinningen och det fantastiska fågellivet. En kikare är trevligt att ha med för den som vill kunna se härfågel, biätare och blåkråka på närmre håll. Flamingona går inte att missa. Vi besöker den befästa staden Aigues-Mortes och lär oss mer om salt. Självklart svänger vi även in om staden Arles och besöker några av dess kända sevärdheter innan vi återvänder till hotellet för att skölja av oss saltet innan vår avskedsmiddag.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7: Onsdag 2 oktober Hemresa
Det skär i hjärtat att behöva lämna Provence, men efter en sista frukost (med en extra croissant ”pour le voyage”) tar vi våra Provence-berikade väskor till bussen och styr kosan mot flygplatsen i Nice. Vi säger ”au revoir” och på återseende till denna underbara plats på jorden och kliver ombord vårt flyg till Arlanda.
(Frukost ingår)
 

Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna.

Resfakta och pris

Resefakta och pris

Datum: 26 september–2 oktober 2019
Pris från Södermanland och från Stockholm Arlanda:  23 995 kr
Enkelrumstillägg:  2 050 kr
Antal deltagare: minst 12 personer
 
I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Buss från Oxelösund, Nyköping och Katrineholm till Arlanda t/r
 • Direktflyg från Stockholm till Nice med Norweigan Airlines t/r inkl. skatter och bränsletillägg
 • svensk färdledare
 • engelsktalande lokalguide på vissa utflykter
 • helpension från lunch dag 1 till frukost dag 7
 • alla utflykter och lokala transporter enligt programmet
 • del i dubbelrum på populära trestjärniga The Originals Hotel du Parc Cavaillon
 • entréer dricks

 

I priset ingår ej: dryck

Är resan fysiskt krävande?
Nej, resan är inte fysiskt krävande. Vi gör stadsrundturer och korta promenader (någon kilometer) till fots. En förmiddag gör vi en utflykt med el-cykel. Kan du gå och cykla på en vanlig cykel kan du följa med på resan!

Om El-cykel
Att glida fram på el-cykel är både roligt och härligt. Kan du cykla, kan du åka el-cykel! Motorn kopplas in då du trampar, trampar du inte har du heller inte någon motorhjälp. Därför är den lätt att cykla på. Du får en känsla av att det alltid är platt mark och medvind!

Preliminära flygtider med Norweigan från Stockholm

Dag 1 
09.40 avresa från Stockholm, Arlanda, flyg DY4321
12.40 ankomst till Nice

Dag 7
13.20 avresa från Nice, flyg DY4322
16.15 ankomst till Stockholm, Arlanda

 

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 2 500 kr och ska betalas inom 10 dagar från att plats bekräftats.

Slutbetalning
Den 20 juli 2019 betalar du slutlikviden.

Avbokning
Behöver du avboka resan ringer du eller mejlar till Gränslösa Resor. Fram till den 20 juli 2019 är kostnaden anmälningsavgiften, 2 500 kr. Vid avbokning därefter äger arrangören rätt att innehålla hela resans pris. Se därför över ditt avbeställningsskydd. Vill du komplettera ditt avbeställningsskydd kan Gränslösa Resor förmedla Gouda Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Priset är 5% av det belopp du vill försäkra.

Färdledare Ellen Schagerström

Färdledare Ellen Schagerström

Ellen Schagerström har lett resor i Provence och på Madagaskar och rest i stora delar av världen. Hon talar franska och är marinbiolog med en fil dr i växtekologi och arbetar som forskare på Göteborgs universitet. Resan är planerad i nära samarbete med Ellen och vi kommer till flera av hennes smultronställen. Hennes specialitet är marina makroalger och sjögurkor, men landlevande växter och djur kommer inte långt efter. Främsta intressena är dykning, natur, trädgård och matlagning. Hon har ett förflutet som lärare och undervisar fortfarande på universitetet, för det roliga med kunskap är att få dela med sig!

Sammanfattad resplan

Dag 1: Buss från Sörmland till Arlanda. Direkt flyg till Nice. Vidare med buss till byn Cavaillon.

Dag 2: Förmiddag, med el-cykel utforskar vi grannbyarna. Eftermiddag, stadsrundtur i Avignon.

Dag 3: Heldagsutflylkt till byn Gordes och St Firmin grottorna som byggts under byn, besök i 1200-tals klostret Notre-Dame de Sénanque Abbaye.

Dag 4: Med lokalt tåg till byn l’Isle sur la Sorgue. Marknad. Em fri.

Dag 5: I Vincent van Goghs fotspår. Heldagsutflykt med besök i Les Baux de Provence och St Rémy. Vin provning av Chateauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueyras vin.

Dag 6: Heldagsutflykt till Camargue och nationalparken. Besök i byn Aigues-Mortes och med tåg för att se saltutvinning och det fascinerande landskapet, stadsrundtur i Arles.

Dag 7: Flyg Nice–Stockholm. Buss till Sörmland.

Resans godbitar

 • Det franska köket
 • Vinprovningar
 • Camargues djur och natur, saltutvinning och Aigues-Mortes
 • Vincent van Goghs historia och konst i Les Baux, St Rémy och Arles
 • Provencalsk marknadCafé- och folkliv i de pittoreska byarna
 • Utflylkter med privat buss, el-cykel, till fots och med lokalt tåg/buss utan jobbiga byten
 • Buss från Sörmland till Arlanda och direktflyg till Nice

Karta