Sammanfattad resplan
Dag 1: Flyg från Stockholm till Kairo (måltider enligt flygbolagets villkor)
Dag 2: I Kairo samt utflykt till Sakkara och Giza (F, L, M)
Dag 3: Kairo - museibesök och de medeltida kvarteren (F, L, M)
Dag 4: Flyg till Luxor, Karnak- och Luxortemplen (F, L, M)
Dag 5: Luxor - I Howard Carters fotspår till Konungarnas dal och Tutankhamons grav (F, L, M)
Dag 6: Luxor - 18:e dynastins ämbetsmannagravar, Arbetarnas by och Drottningarnas dal (F, L)
Dag 7: Fri förmiddag i Luxor och flyg till Kairo (F, M)
Dag 8: Hemresa (F, samt måltider enligt flygbolagets villkor)
Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag
Resans godbitar
Tutankhamons grav (KV62) i Konungarnas dal
Graven som Howard Carter och Lord Carnarvon hittade var en av de mycket få kungliga gravar som undkommit total plundring redan under forntiden. Den hade gömts under byggmassor från senare gravar och med tiden hade man glömt bort att den unge kungen någonsin regerat. Därför var det en världsnyhet när det meddelades att Carter, efter många års sökande, funnit en grav där sigillen som förslöt ingången fortfarande var intakta! Graven blir höjdpunkten på vår tematiska resa och vi får gå ner den trappa och korridor som Carter och Carnarvon och stå på samma plats som de när de för första gången kikade in genom ett litet hål i den igentäckta dörröppningen för första gången. Det var i det ögonblicket Carter ska ha yttrat det välkända uttalandet om ”underbara ting”.


T.h. Howard Carter öppnar det gyllene skrinet som omger Tutankahmons sarkofag. Public Domain. T.v Howard Carter undersöker mumiekistorna i graven. Public Domain.
Gravskatterna
I jämförelse med andra kungagravar är Tutankhamons grav liten. Kungen dog ung och sannolikt oväntat, ingen stor kungagrav var färdigställd vid tillfället och det är möjligt att man återanvände ett utrymme som från början var avsett som grav åt någon annan. Trots detta rymde graven hela 4000 föremål, många i dyrbara material och finaste hantverk. Här fanns möbler, smycken, statyer och rituella föremål. Många av objekten har varit utställda på Egyptiska museet vid Tahrirtorget i Kairo men nu förbereds de att flytta det det nya museet i Giza (Grand Egyptian Museum) där alla föremål ska ställas ut, för första gången i sin helhet.


Önskekalken och detalj av Tutankhamons bröstsmycke. Carolin Johansson.
Carter House
Howard Carter hade arbetat som arkeolog i Egypten i många år innan han påbörjade samarbetet med Lord Carnarvon, som med tiden ledde honom till Tutankhamons grav. Nära vägen som går upp mot Konungarnas Dal, lät han bygga ett hus i traditionell nubisk arkitektur och där bodde han under tiden han arbetade med att färdigställa arbetet med graven. Byggnaden har restaurerats på senare tid och åter inretts med tidstypisk inredning. Ingenstans känner man Carters närvaro starkare än här, i det som under delar av hans liv var hans egyptiska hem. Vi får titta in i hans arbetsrum, terrassen där han satt på kvällarna och husets sovrum. Till och med det lilla mörkrummet där man framkallade fotografier är bevarat.


Howard Carters utgrävningshus i nubisk arkitektur och arbetsrummet i huset. Carolin Johansson.
Winter Palace Hotel i Luxor
I Luxor kommer vi att bo på Pavillon Winter Luxor som ligger i direkt anslutning till det anrika Winter Palace Hotel vid Nilen på Luxors östra sida. Winter Palace uppfördes 1907 och var ett magnifikt bygge vars lyxiga rum och sällskapsutrymmen passade de välbärgade västerlänningar som spenderade långa, hälsobringande semestrar i Egypten. Vintern 1922/23 kom Winter Palace att bli det kanske mest välkända hotellet i världen då journalister, dignitärer och arkeologer flockades här. De var ditresta med anledning av nyheten kring fyndet av den nya kungagraven och hotellet var den naturliga träffpunkten. Alla hoppades få en skymt av arkeologen Howard Carter som blivit världsberömd i samband med upptäckten Tutankhamons grav, vars första trappsteg hade frilagts den 4e november. Carters sponsor och nära vän, Lord Carnarvon anlände till Luxor och Winter Palace några veckor senare. Graven öppnades i slutet av november, alltså exakt 100 år före vårt besök, och bilder på de fantastiska gravfynden spreds över världen. En våg av egyptomani spreds som löpeld i Europa och det faraoniska temat blev högsta mode i både smycken, litteratur, musik och konst. Hotellet har behållit sin popularitet och atmosfär genom åren. Arkitekturen och inredningen är typisk för den koloniala eran och har kommit att bli ett besöksmål i sig. En klassiker är att ta en drink på hotellets terrass ut mot Nilen och betrakta solen när den går ner bakom de västra ökenbergen på andra sidan. Hotellet har även flera restauranger. Bra att veta är att om man vill besöka den legendariska baren eller den fina matsalen vid namn ”1886” så gäller klädkod: formal attire.


T.v. Winter Palace under första halvan av 1900-talet. Library of Congress. T.h Lord Carnarvon träffar egyptiska tjänstemän på terrassen till Winter Palace. Public domain
Ämbetsmannagravar
De flesta kungagravar vi kommer att se är stora och imponerande, många har omfattande texter och dekorationer av religiös natur. Även högt uppsatta ämbetsmän fick påkostade gravar, om än mycket mindre än de kungliga. Väggmålningarna är dock minst lika intressanta då de ofta visar scener ur verkliga livet, både vardag och fest. Vi besöker några gravar från samma era som Tutankhamon levde under: Menna, som var jordbruksminister, Nakht som var guden Amons skrivare samt Ramose som var visir under Tutankhamons direkta föregångare.


Jordbruksscen från Mennas grav, 18e dynastin. Public Domain. Väggmålning i jordbruksministern Mennas grav. Carolin Johansson.
Amon-Ras tempelkomplex i Karnak
I norra utkanten av Luxor ligger ett av världens största tempelkomplex, Karnak. Den viktigaste kultplatsen är den för Amon-Ra, Egyptens nationalgud under stora delar av Egyptens historia men här finns även en mängd mindre tempel och kapell till flera andra av de egyptiska gudarna. Många faraoner lät bygga till, och bygga om templen, under två tusen år. Här står Tutankhamon själv staty tillsammans med sin unga hustru Ankhesenamon mitt bland ruiner från kungens företrädare och efterträdare. Mäktigast är den stora hypostylhallen med dess 134 kolumner som uppfördes några generationer efter Tutankhamons livstid. Det tar ett par timmar att vandra runt i Karnak för att få en överblick över de många monumenten, det är skönt att sätta sig en stund vid tempelsjön. Den som vill kan även besöka Karnak på kvällstid och se den spektakulära ljud- och ljusshowen (biljetter köps på plats).


T.h. Den heliga sjön i Karnak. Pixabay License Makalu. T.v. Staty av Tutankhamon i Amon-Ras tempel i Karnak. © Carolin Johansson.
Nekropolen Sakkara
Det enorma begravningsområdet Sakkara, ca 2 mil söder om Kairo vid Nilen, bjuder på flera stora sevärdheter, några av dem är listade nedan.
Maias grav
I Sakkara finns privatgravar från många olika tidsperioder och vi kommer att se några av dem. En av dem tillhörde Tutankhamons amma och barnflicka, en kvinna vid namn Maia. Hennes grav hittades av franska arkeologer så sent som på 1990-talet. En utsökt relief visar en ömsint scen där Tutankhamon sitter i knät på Maia och hon höjer sin hand som för att smeka den lilla pojkens runda kind.
Tjurmumiekatakomberna (Serapeum)
Kulten av guden Apis i form av en helig tjur går mycket långt tillbaka i tiden. De katakomber som vi idag kallar Serapeum började användas under Tutankhamons era som begravningsplats för Apistjurarna. Bruket fortsatte ända fram till romartiden. De mumifierade tjurarna finns inte kvar men vi får gå ner i de långa gallerierna och se några av de enorma stensarkofagerna som fortfarande står i valven.
Djosers trappstegspyramid och underjordiska gångar
Farao Djosers trappstegspyramid räknas som den allra första pyramiden i Egypten och byggdes as arkitekten Imhotep (2600-tal fvt). Kring själva pyramiden finns ett komplex av murar och symboliska byggnader. Här finns också ett underjordiskt system av schakt, kammare och korridorer ner till 32 meters djup. Den totala längden av utrymmena uppgår till nästan 6 km! Här fanns en gång mängder av offergåvor till den döde kungen, bland annat hundratusentals alabasterkrukor fyllda med säd och andra varor. Två av dessa kärl står idag på Medelhavsmuseet i Stockholm, de köptes in från egyptiska myndigheter av Kronprins Gustaf Adolf på 1920-talet. Delar av det underjordiska systemet har nyligen iordningställts för besökare och vår grupp kommer att få gå ner och titta.


T.v. Scen från en av tjurgravarna i Serapeum från samma tidsålder som Tutankhamon (18e dynastin). Public Domain. T.h Djosers trappstegspyramid. Aliia Ibrahim.