Tutankhamons Egypten - I Howard Carters fotspår 100 år efter gravfyndet med Tidningen Vi

Status:
Fullt

Det har kallats världen största arkeologiska upptäckt genom tiderna, fyndet av Tutankhamons nästan helt intakta kungagrav. Det var i slutet av 1922 som arkeologen Howard Carter, tillsammans med sin sponsor Lord Carnarvon, fann ingången till en förseglad grav i Konungarnas Dal. Alla deras drömmar överträffades när de insåg att det var den förlorade pojkkungen Tutankhamons sista viloplats de hittat, och att den lilla klippgraven var fylld till brädden av de mest fantastiska skatter och konstföremål. Vår resa fokuserar på Luxor och det faraoniska kulturarvet, i synnerhet de monument som kan kopplas till Tutankhamon och den tid han levde i men vi besöker också ett urval av de klassiska sevärdheterna från det faraoniska Egyptens andra tidsperioder. I Luxor bor vi intill hotell Winter Palace, där alla celebriteter samlades för hundra år sedan, för att socialisera och ta del av den stora upptäckten. I Luxor kommer vi också att se Carters utgrävningshus, besöka en av Egyptens allra bästa bokhandlare och njuta av den historiska atmosfären på platsen för den urgamla staden Thebe. Dessutom besöker vi något av Kairos välfyllda museer, beskådar pyramiderna och den stora sfinxen på Giza-platån samt gör en spännande utflykt till det stora begravningsområdet Sakkara med farao Djosers unika trappstegspyramid.   

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna.

Dag 1, måndag 21 november: Stockholm - Kairo
Avresa med flyg från Stockholm via Wien till Kairo, där vi landar under sen eftermiddag. Tillsammans med vår svenska färdledare åker vi till vårt fyrstjärniga hotell i Giza med vår privata buss. Efter incheckning samlas vi för en välkomstdrink på hotellet, då vi får chans att bekanta oss med varandra och färdledare Carolin Johansson ger en kort introduktion till vårt spännande program.
(Måltider enligt flygbolagets regler ingår)

Pyramiderna på Giza-platån. CC BY-SA 2.0 Ricardo Liberato.   Sfinxen. Gränslösa Resor

Dag 2, tisdag 22 november: Utflykt till pyramiderna i Sakkara och Giza med Sfinxen
Efter en stärkande natts sömn och frukost tar bussen oss en bit söder om staden, till den stora nekropolen Sakkara. Här finns bland annat graven där Tutankhamons amma och barnflicka, Maia, fick sitt vilorum. Vi besöker Djosers pyramidkomplex, den allra första trappstegspyramiden med dess förunderliga strukturer både ovan och under jord. Här får vi också gå in i en av de mindre pyramiderna, Unas eller Teti, som innehåller de så kallade pyramidtexterna, världens äldsta bevarade samling av religiösa texter. Vi besöker några ämbetsmannagravar från olika tidsperioder. Vi går även ner i Serapeum, katakomber där man begravde den heliga Apis-tjuren. På vägen tillbaka mot Giza stannar vi för lunch. Eftermiddagen ägnas åt Giza-platån och de tre stora pyramiderna på platsen, Cheops, Chefren och Mykerinos. Den som vill har möjlighet att gå in i någon av de tre pyramiderna som är öppen för tillfället, entré ingår ej. Vi ser också Khafras daltempel och studerar den stora sfinxen på nära håll. Gemensam middag på kvällen.                                                                                                   
(Frukost, lunch och middag ingår)

T.v. Farao Djosers trappstegspyramid i Sakkara. CC BY-SA 3.0 Charles J. Sharp. T.h.Maia och Tutankhamon. Public Domain via Wikimedia Commons.

Dag 3, onsdag 23 november: Museibesök i Kairo samt de medeltida kvarteren  
Frukost på hotellet och därefter är vi redo att utforska Kairo. Under många år har egyptierna arbetat med att färdigställa museet ”Grand Egyptian Museum” (GEM) och förhoppningsvis är GEM redo att slå upp sina portar i slutet av 2022, med anledning av det stora Tutankhamon-jubileet. Museet kommer att inhysa en stor Tutankhamonutställning och vi hoppas förstås att vi blir några av de allra första besökarna. Skulle inte museet hinna bli färdigt kommer vi i stället att njuta av de fina samlingar som finns på det gamla Egyptiska museet och det nya National Museum of Egyptian Civilization, NMEC. I april 2021 flyttades 22 kungliga mumier från Egyptiska museet i Kairo till NMEC under pompa och ståt i den uppmärksammade ”Faraonernas gyllene parad”. Vi äter lunch i Azharparken varifrån man har en fantastisk utsikt över stora delar av Kairo. Därefter vandrar vi tillsammans i de urgamla kvarteren kring Khan el Khalili. Marknaden är som hämtad ut ”Tusen och en natt” och här säljs allt från högklassigt hantverk till allsköns krimskrams. Dagen avslutas med en gemensam middag.                                                       
(Frukost, lunch och middag ingår)

T.v. De medeltida kvarteren kring marknaden Khan el Khalili. CC BY-SA 4.0 Heba otefy. T.h. Tutankhamons guldmask.CC BY-SA 3.0 Roland Unger.

Dag 4, torsdag 24 november: Flyg till Luxor, Karnaktemplen och sfinxallé
Vi startar med tidig frukost eller frukostlåda, checkar ut från hotellet och beger oss till flygplatsen för inrikesflyg till Luxor (ca. 1 timma). Efter ankomst tar vår buss oss direkt till det stora tempelkomplexet i Karnak där vi kan vandra runt i Amon-Ras imponerande tempel, se den stora tempelsjön och helgedomar till flera andra gudar som finns på området. Det så kallade ”Open-Air” museet ingår, där vi bland annat kan beskåda Hatshepsuts röda kapell. På vägen kommer vi även att kunna se delar av den nyligen utgrävda sfinxallén som binder samman templen i Karnak och Luxor. Vi checkar in på hotell Pavillon Winter Luxor som ligger i samma vackra trädgård som det anrika Winter Palace hotell, där människor samlats ända sedan upptäckten av Tutankhamons grav för hundra år sedan. I skymningen promenerar vi till den gamla Abu el Haggag moskén. Den uppfördes under medeltiden, är byggd ovanpå det faraoniska templet och tillsammans med rester av en kyrka visar den på hur heliga platser brukats i årtusenden, av flera religioner. Vi fortsätter in i Luxortemplet, där man vid mörkrets inbrott tänder den belysning som effektfullt lyser upp reliefer och statyer. Härifrån kommer vi också att se den södra änden av den upplysta sfinxallén. Därefter kan den som vill följa med Carolin till en bokhandlare med mycket bra utbud av egyptologisk litteratur.                                                                                        
(Frukost, lunch och middag ingår)

Luxortemplet i kvällsbelysning. © Carolin Johansson.

Dag 5, fredag 25 november: I Howard Carters fotspår till Konungarnas dal och Tutankhamons grav
Efter frukost går vi en kort promenad ner till Nilens strand och en motorbåt tar oss över till den västra sidan av Luxor. Här väntar vår buss för vidare färd några kilometer till ökenranden där de dödas stad tar vid. Vi stannar vid ruinerna av Amenhotep III:s jättelika tempel. Utsikten domineras av två enorma statyer av kungen, Memnonstoderna, som är placerade vid ingången till det forna templet. Utgrävningar av tempelområdet pågår fortfarande och från vägen kan vi få en skymt av det arbete som arkeologer lagt ner på att blottlägga det magnifika templet och dess många statyer. Därefter tar bussen oss vidare in i de thebanska bergen längs en uttorkad floddal. Det var här, i Konungarnas Dal, som det Nya rikets faraoner begravdes och det var här Howard Carter gjorde sin stora upptäckt för hundra år sedan! Besöket i Tutankhamons grav blir kanske höjdpunkten på vår tematiska resa. Vi går ner i den trappa och igenom den korridor som Carter och Carnarvon använde för att komma in i graven och vi ställer oss på den plats där de för första gången kikade in genom ett litet hål i den igentäckta dörröppningen. Det var i det ögonblicket Carter ska ha yttrat det välkända uttalandet om ”underbara ting”. Dessutom får vi gå in i ytterligare tre andra kungagravar, som man väljer själv bland de som vid tillfället är öppna. Vår buss tar oss vidare till en enslig sidodal, den så kallade västra dalen, där Tutankhamons efterträdare, kung Eje har sin grav. Hit är det inte många andra turister som hittar så vi får även tillfälle att njuta av tystnaden och det sällsamma landskapet i lugn och ro. 

T.v. Lord Carnarvon, Lady Evelyn och Howard Carter vid ingången till den nyupptäckta graven november 1922. Public Domain. T.h. Howard Carters arbetsrum, Carter House. © Carolin Johansson.

På väg tillbaka mot Nildalen besöker vi ”Carter House”, det hus som Howard Carter lät uppföra i nubisk arkitektur och där han bodde under de cirka 10 år han arbetade med att gräva ut Tutankhamons grav. Huset är nyligen restaurerat och iordningställt med tidstypisk inredning. Ingenstans känner man Carters närvaro starkare än här. Vi får titta in i hans arbetsrum, sovrum och se terrassen där han tillbringade kvällarna. Till och med det lilla mörkrummet där man framkallade fotografier är bevarat. Dagens sista besök är det magnifika klipptempel som uppfördes av Hatshepsut, en av Egyptens få kvinnliga faraoner. De många reliefer och statyer visar på Hatshepsuts unika status, hennes gudomliga ursprung och hennes spektakulära resa till det mytomspunna landet Punt. Före middagen kan den som vill följa med färdledaren till legendariska Winter Palace hotell, för en drink på hotellets terrass medan vi beundrar solnedgången över Nilen.
(Frukost, lunch och middag ingår)

T.v. Förmaket i Tutankhamons grav, som det såg ut när graven öppnades 1922. T.h Lord Carnarvon träffar egyptiska tjänstemän på terrassen till Winter Palace. Public domain

Dag 6, lördag 26 november: 18:e dynastins ämbetsmannagravar, Arbetarnas by och Drottningarnas dal
Liksom föregående dag startar vi tidigt med att korsa Nilen och låter vår buss ta oss till ökenranden. Här besöker vi gravar som tillhört högt uppsatta ämbetsmän under Tutankhamons kungadynasti. De livligt dekorerade gravarna berättar i målning och relief om både liv och död i dåtidens Luxor. Därefter beger vi oss upp i en liten dal och i en sänka i berget ligger ruinerna Deir el Medina. Här bodde de konstnärer och hantverkare som dekorerade gravarna i kungarnas dal. Från sluttningen kan vi se gatorna och husen som grävts fram ur ruinerna. Vi går ner i några av konstnärernas gravkapell och besöker det lilla Hathortemplet från ptolemeertiden. Inte långt därifrån ligger Drottningarnas dal där medlemmar ur kungafamiljen begravdes främst under de 19:e och 20:e kungadynastierna. Här får vi gå in i några av de vackert dekorerade gravarna. Om den berömda Nefertaris grav är öppen kan den som vill köpa biljett på plats. Till sist besöker vi det stora tempelkomplexet som ligger i närheten, Medinet Habu. Här dominerar Ramses III:s mycket välbevarade dödstempel med otaliga scener från militära erövringar med främmande folk. Du kan även se ruinerna av kungens privata palats som låg vägg i vägg med templet. Vi återvänder till hotellet och resterande del av dagen är fri för vila eller egna strövtåg. Du kan bland annat promenera till Luxormuseet med en utsökt samling av faraonisk konst, besöka det lilla mumifieringsmuseet som ligger längs Nilpromenaden eller strosa runt i basaren. Det finns också möjlighet att köpa biljetter till ljus- och ljudshowen vid Karnak. Middag på egen hand. Luxor har många restauranger, både av egyptisk och internationell karaktär.                                                                                                              
(Frukost och lunch ingår)

Arbetarbyn Deir el Medina och relief i Hathortemplet © Carolin Johansson.

Dag 7, söndag 27 november: Fri förmiddag i Luxor och flyg till Kairo
Tid för att upptäcka Luxor på egen hand och vår ciceron ger gärna förslag på lämpliga besöksmål eller utflykter. Lunch på egen hand. Under eftermiddagen samlas vi för transfer till flygplatsen och vidare med inrikesflyg till Kairo, där vi checkar in på vårt hotell nära flygplatsen Dagen avslutas med en gemensam avskedsmiddag, då vi får chansen att sammanfatta intrycken från resan.
(Frukost och middag ingår)

Dag 8, måndag 28 november: Hemresa
Vårt flyg från Kairo avgår under eftermiddagen och förmiddagen är fri för egna aktiviteter eller för vila på hotellet. Färdledare Carolin Johansson tipsar gärna om sevärdheter.  
(Frukost och måltider enligt flygbolagets regler ingår)


Tutankhamons gravkammare. CC BY-SA 4.0 EditorfromMars. Howard Carter undersöker mumiens innerkista. Public Domain.

Färdledare Carolin Johansson

Färdledare Carolin Johansson

Carolin Johansson är egyptolog och har ägnat större delen av sitt liv åt studier av det forntida Egypten. Hon har rest och periodvis bott i Egypten under många år, samt deltagit i olika arkeologiska fältarbeten. Tidigare arbetade hon som intendent för den egyptiska samlingen vid Medelhavsmuseet i Stockholm och har medverkat ett flertal gånger som sakkunnig i TV och radio. Carolin arbetar för närvarande som forskningsassistent vid Uppsala universitet och håller kurser i hieroglyfskrift vid Folkuniversitetet i Stockholm. Hon ser fram emot att dela med sig av sin kunskap om Egyptens spännande forntid och det makalösa kulturarv som femtusen år av historia lämnat längs Nilens stränder.

Resefakta och pris

Datum: 21 – 28 november 2022                                                                 

Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter      33 900 kr                  
Pris per person för icke prenumeranter                                      34 900 kr               
Enkelrumstillägg                                                                                                 3 400 kr      

Du kan enkelt bli prenumerant på Tidningen Vi. Läs mer här                       

I priset ingår

 • Flygresa i ekonomiklass Stockholm – Kairo t/r inkl skatt (flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
 • Inrikesflyg i ekonomiklass Kairo – Luxor t/r inkl skatt
 • Klimatkompensation, din resa bidrar med 2 klimatsmarta spisar till familjer i Nepal
 • 7 nätter i delat dubbelrum på hotell med hög standard
 • Måltider på flyget enligt flygbolagets regler
 • 7 frukostar, 5 luncher och 5 middagar
 • Transporter enligt program
 • Dricks under hela resan (värde ca 800 kr)
 • Hörsnäcka under guidningar
 • Egyptologen Carolin Johansson är vår svenska färdledare och ciceron
 • Engelsktalande lokalguide (det är obligatoriskt att använda sig av auktoriserade lokalguider)
 • Entréer (värde ca 2 000 kr) och besök enligt program. Vi har valt ut de besöksmål, gravar och tempel som är relevanta för resans Tutankhamontema. Önskar du göra ytterligare besök, t ex Nefertitis grav eller Cheopspyramiden, har du möjlighet att göra det i mån av tid. Vår lokalguide eller färdledare hjälper dig att köpa biljetter på plats.
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips

 

I priset ingår ej: Visum som köps på flygplatsen ca USD 27, måltidsdryck, middag dag 6, lunch dag 7, personliga utgifter, entréer till gravar och tempel utanför programmet samt annat som ej är listat under i priset ingår.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               20–25 personer

Logi
Under hela resan bor vi på hotell av hög standard. I Kairo bor vi 3 nätter på ett hotell i Giza och 1 natt (den sista natten) på ett hotell nära Kairos flygplats. I Luxor kommer vi att bo 3 nätter på hotell Pavilion Winter Palace som är beläget intill anrika Winter Palace Hotel. Här känner vi historiens vingslag från den tid då Howard Carters stora upptäckt fyllde hotellet med celebriteter från hela världen.

Resans förutsättningar och karaktär
Tillsammans med vår svenska ciceron och lokala egyptiske guide utforskar vi pyramider, tempel och arkeologiska platser. Vi har en egen privat buss under hela resan, men vi måste ibland promenera för att komma nära gravar, pyramider och andra besöksmål. Branta trappor förekommer i vissa gravar och ibland är det trångt. Bra skor behövs!  I slutet av november kan vi räkna med behagliga temperaturer dagtid runt 20-25 grader. På nätterna blir det kallare och temperaturen kan sjunka ner mot 10 grader.

Resevillkor och övriga villkor
Vi reserverar oss för programändringar och omkastning av programpunkterna beroende på omständigheter utanför vår kontroll .

Anmälningsavgift: 6 000 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 50 dagar före avresa.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor:
Vid avbokning mer än 50 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.
I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Preliminära flygtider från Stockholm med Austrian Airlines. Avresa från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan!
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Dag 1:
06.35 Avresa Stockholm, Arlanda, OS318
08.50 Ankomst Wien
11.10 Avresa Wien, OS863
15.40 Ankomst till Kairo

Dag 8:
16.40 Avresa från Kairo, OS864
19.20 Ankomst Wien
21.00 Avresa Wien, OS317
23.15 Ankomst Stockholm, Arlanda

Resans godbitar och kortfattad resplan

Sammanfattad resplan
Dag 1: Flyg från Stockholm till Kairo (måltider enligt flygbolagets villkor)
Dag 2: I Kairo samt utflykt till Sakkara och Giza (F, L, M)
Dag 3: Kairo - museibesök och de medeltida kvarteren (F, L, M)
Dag 4: Flyg till Luxor, Karnak- och Luxortemplen (F, L, M)
Dag 5: Luxor - I Howard Carters fotspår till Konungarnas dal och Tutankhamons grav (F, L, M)
Dag 6: Luxor - 18:e dynastins ämbetsmannagravar, Arbetarnas by och Drottningarnas dal (F, L)
Dag 7: Fri förmiddag i Luxor och flyg till Kairo (F, M)
Dag 8: Hemresa (F, samt måltider enligt flygbolagets villkor)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Resans godbitar

Tutankhamons grav (KV62) i Konungarnas dal
Graven som Howard Carter och Lord Carnarvon hittade var en av de mycket få kungliga gravar som undkommit total plundring redan under forntiden. Den hade gömts under byggmassor från senare gravar och med tiden hade man glömt bort att den unge kungen någonsin regerat. Därför var det en världsnyhet när det meddelades att Carter, efter många års sökande, funnit en grav där sigillen som förslöt ingången fortfarande var intakta! Graven blir höjdpunkten på vår tematiska resa och vi får gå ner den trappa och korridor som Carter och Carnarvon och stå på samma plats som de när de för första gången kikade in genom ett litet hål i den igentäckta dörröppningen för första gången. Det var i det ögonblicket Carter ska ha yttrat det välkända uttalandet om ”underbara ting”.

T.h. Howard Carter öppnar det gyllene skrinet som omger Tutankahmons sarkofag. Public Domain. T.v Howard Carter undersöker mumiekistorna i graven. Public Domain.

Gravskatterna
I jämförelse med andra kungagravar är Tutankhamons grav liten. Kungen dog ung och sannolikt oväntat, ingen stor kungagrav var färdigställd vid tillfället och det är möjligt att man återanvände ett utrymme som från början var avsett som grav åt någon annan. Trots detta rymde graven hela 4000 föremål, många i dyrbara material och finaste hantverk. Här fanns möbler, smycken, statyer och rituella föremål. Många av objekten har varit utställda på Egyptiska museet vid Tahrirtorget i Kairo men nu förbereds de att flytta det det nya museet i Giza (Grand Egyptian Museum) där alla föremål ska ställas ut, för första gången i sin helhet.

Önskekalken och detalj av Tutankhamons bröstsmycke. Carolin Johansson.

Carter House
Howard Carter hade arbetat som arkeolog i Egypten i många år innan han påbörjade samarbetet med Lord Carnarvon, som med tiden ledde honom till Tutankhamons grav. Nära vägen som går upp mot Konungarnas Dal, lät han bygga ett hus i traditionell nubisk arkitektur och där bodde han under tiden han arbetade med att färdigställa arbetet med graven. Byggnaden har restaurerats på senare tid och åter inretts med tidstypisk inredning. Ingenstans känner man Carters närvaro starkare än här, i det som under delar av hans liv var hans egyptiska hem. Vi får titta in i hans arbetsrum, terrassen där han satt på kvällarna och husets sovrum. Till och med det lilla mörkrummet där man framkallade fotografier är bevarat.

Howard Carters utgrävningshus i nubisk arkitektur och arbetsrummet i huset. Carolin Johansson.

Winter Palace Hotel i Luxor
I Luxor kommer vi att bo på Pavillon Winter Luxor som ligger i direkt anslutning till det anrika Winter Palace Hotel vid Nilen på Luxors östra sida. Winter Palace uppfördes 1907 och var ett magnifikt bygge vars lyxiga rum och sällskapsutrymmen passade de välbärgade västerlänningar som spenderade långa, hälsobringande semestrar i Egypten. Vintern 1922/23 kom Winter Palace att bli det kanske mest välkända hotellet i världen då journalister, dignitärer och arkeologer flockades här. De var ditresta med anledning av nyheten kring fyndet av den nya kungagraven och hotellet var den naturliga träffpunkten. Alla hoppades få en skymt av arkeologen Howard Carter som blivit världsberömd i samband med upptäckten Tutankhamons grav, vars första trappsteg hade frilagts den 4e november. Carters sponsor och nära vän, Lord Carnarvon anlände till Luxor och Winter Palace några veckor senare. Graven öppnades i slutet av november, alltså exakt 100 år före vårt besök, och bilder på de fantastiska gravfynden spreds över världen. En våg av egyptomani spreds som löpeld i Europa och det faraoniska temat blev högsta mode i både smycken, litteratur, musik och konst. Hotellet har behållit sin popularitet och atmosfär genom åren. Arkitekturen och inredningen är typisk för den koloniala eran och har kommit att bli ett besöksmål i sig. En klassiker är att ta en drink på hotellets terrass ut mot Nilen och betrakta solen när den går ner bakom de västra ökenbergen på andra sidan. Hotellet har även flera restauranger. Bra att veta är att om man vill besöka den legendariska baren eller den fina matsalen vid namn ”1886” så gäller klädkod: formal attire.

T.v. Winter Palace under första halvan av 1900-talet. Library of Congress. T.h Lord Carnarvon träffar egyptiska tjänstemän på terrassen till Winter Palace. Public domain

Ämbetsmannagravar
De flesta kungagravar vi kommer att se är stora och imponerande, många har omfattande texter och dekorationer av religiös natur. Även högt uppsatta ämbetsmän fick påkostade gravar, om än mycket mindre än de kungliga. Väggmålningarna är dock minst lika intressanta då de ofta visar scener ur verkliga livet, både vardag och fest. Vi besöker några gravar från samma era som Tutankhamon levde under: Menna, som var jordbruksminister, Nakht som var guden Amons skrivare samt Ramose som var visir under Tutankhamons direkta föregångare.

Jordbruksscen från Mennas grav, 18e dynastin. Public Domain. Väggmålning i jordbruksministern Mennas grav. Carolin Johansson.

Amon-Ras tempelkomplex i Karnak
I norra utkanten av Luxor ligger ett av världens största tempelkomplex, Karnak. Den viktigaste kultplatsen är den för Amon-Ra, Egyptens nationalgud under stora delar av Egyptens historia men här finns även en mängd mindre tempel och kapell till flera andra av de egyptiska gudarna. Många faraoner lät bygga till, och bygga om templen, under två tusen år. Här står Tutankhamon själv staty tillsammans med sin unga hustru Ankhesenamon mitt bland ruiner från kungens företrädare och efterträdare. Mäktigast är den stora hypostylhallen med dess 134 kolumner som uppfördes några generationer efter Tutankhamons livstid. Det tar ett par timmar att vandra runt i Karnak för att få en överblick över de många monumenten, det är skönt att sätta sig en stund vid tempelsjön. Den som vill kan även besöka Karnak på kvällstid och se den spektakulära ljud- och ljusshowen (biljetter köps på plats).

T.h. Den heliga sjön i Karnak. Pixabay License Makalu. T.v. Staty av Tutankhamon i Amon-Ras tempel i Karnak. © Carolin Johansson.

Nekropolen Sakkara
Det enorma begravningsområdet Sakkara, ca 2 mil söder om Kairo vid Nilen, bjuder på flera stora sevärdheter, några av dem är listade nedan.

Maias grav
I Sakkara finns privatgravar från många olika tidsperioder och vi kommer att se några av dem. En av dem tillhörde Tutankhamons amma och barnflicka, en kvinna vid namn Maia. Hennes grav hittades av franska arkeologer så sent som på 1990-talet. En utsökt relief visar en ömsint scen där Tutankhamon sitter i knät på Maia och hon höjer sin hand som för att smeka den lilla pojkens runda kind.

Tjurmumiekatakomberna (Serapeum)
Kulten av guden Apis i form av en helig tjur går mycket långt tillbaka i tiden. De katakomber som vi idag kallar Serapeum började användas under Tutankhamons era som begravningsplats för Apistjurarna. Bruket fortsatte ända fram till romartiden. De mumifierade tjurarna finns inte kvar men vi får gå ner i de långa gallerierna och se några av de enorma stensarkofagerna som fortfarande står i valven.

Djosers trappstegspyramid och underjordiska gångar
Farao Djosers trappstegspyramid räknas som den allra första pyramiden i Egypten och byggdes as arkitekten Imhotep (2600-tal fvt). Kring själva pyramiden finns ett komplex av murar och symboliska byggnader. Här finns också ett underjordiskt system av schakt, kammare och korridorer ner till 32 meters djup. Den totala längden av utrymmena uppgår till nästan 6 km! Här fanns en gång mängder av offergåvor till den döde kungen, bland annat hundratusentals alabasterkrukor fyllda med säd och andra varor. Två av dessa kärl står idag på Medelhavsmuseet i Stockholm, de köptes in från egyptiska myndigheter av Kronprins Gustaf Adolf på 1920-talet. Delar av det underjordiska systemet har nyligen iordningställts för besökare och vår grupp kommer att få gå ner och titta.

T.v. Scen från en av tjurgravarna i Serapeum från samma tidsålder som Tutankhamon (18e dynastin). Public Domain. T.h Djosers trappstegspyramid. Aliia Ibrahim.

Karta