Skip to main content

Det okända Egypten med Nils Billing

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:11
Transportsätt:
Boka resa

Detta är en resa som börjar där den klassiska Egyptenresan slutar. Vi besöker bland annat Kairo, Luxor och kryssar på Nassersjön i Nubien på gränsen till Sudan, går in i gravar som nyligen öppnats och får genom Nils Billings guidning en levande bild av livet och historien i det gamla Egypten. Han läser hieroglyfer, tolkar och kommenterar pyramidernas och templens fördolda värld. Med oss har vi också en lokal, engelskspråkig guide som ger oss inblickar i dagens samhälle. För vår resa handlar inte bara om faraonerna, utan i högsta grad även om vanligt folk. Hur levde man för 4 000 år sedan? Hur var det möjligt att bygga dessa eviga monument? Varför gjorde man det? Vad har de haft för roll under årtusendena och vilken roll spelar de idag? Frågorna är många. En del kommer vi får svar på, andra förblir öppna och ytterligare nya föds säkerligen under resans gång.

 

Sök resa

Färdledare Nils Billing

Färdledare Nils Billing

Nils Billing ledde våra uppskattade resor i Sudan. Han är egyptolog, religionshistoriker och författare. Dessutom har han ett intresse för människor, är lektor och docent vid Uppsala universitet och har varit en uppskattad färdledare på oräkneliga resor längs Nildalen. Han deltar sedan flera år i arkeologiska undersökningar i Egypten. Just nu skriver han en bok om Unis pyramid, som vi ska besöka, där han översätter och kommenterar texter vi finner i graven. Nils arbetar också på en översättning och kommentar av ”Det dolda rummets skrift”, en komposition man finner i de kungliga gravarna i Konungarnas dal. Den handlar om solens underjordiska färd genom natten. Under vår resa kommer han att dela med sig av sina djupa kunskaper, så att vi på plats bättre kan förstå det religiösa rummets mytologiska och rituella betydelse. 

Resans godbitar och kortfattad resplan

Giza är naturligtvis mest känt för sina tre stora pyramider, uppförda av tre generationer kungar under 2500-talet f. Kr. vid namn Cheops, Chefren och Mykerinos. Dock finns här oerhört mycket mer att se, från de till pyramiderna anslutande templen till mängder av samtida ämbetsmannagravar.

Sakkara är ett enormt begravningsområde cirka 2 mil söder om Kairo vid Nilen. Huvudstaden för 5 000–4 000 år sedan hette Memfis och Sakkara var stadens främsta plats för att begrava sina döda. Det mest kända gravmonumentet är farao Djosers trappstegspyramid från cirka 2680 f. Kr. Det är världens äldsta kända monumentala konstruktion i sten. Här finns också kung Unis pyramid i vilken man finner världens äldsta omfattande gravinskriptioner (ca 2350 f. Kr.). Från golv till tak ser vi kolumner med hieroglyftexter som omtalar hur gravens herre skall lämna underjorden och fara upp på himlen som en odödlig själ. Dem skall vi läsa tillsammans på plats! Omedelbart väster om Djosers pyramid ligger Serapeum, ett stort gravgalleri för de mumifierade så kallade Apis-tjurar som under sin livstid setts som manifestationsformer av Memfis huvudgud Ptah. Vi kan än idag se deras stora sarkofager av granit som väger upp till 70 ton (!).

Dahshur, 3 mil söder om Kairo, ligger längst söderut i det område som Unesco utsett till världsarv. Här finner man sju större pyramider, liksom flera ämbetsmannagravar. Två av de yngre pyramiderna har förstörts av tidens tand, medan andra, som den Svarta pyramiden, uppvisar en starkt eroderad om än mäktig kärna i obränt tegel. Men detta är också platsen för två av Egyptens bäst bevarade pyramider ända från 2600 f. Kr. Det är den Röda pyramiden och den Böjda pyramiden, vilka båda sedan 2019 är öppna för besökare. De uppfördes av kung Snofru, fadern till den kanske mer kände Cheops. I den Röda pyramiden leder en 79 meter lång tunnel in till tre välbevarade kammare i den 4 600 år gamla byggnaden. Även den intilliggande 18 meter höga kultpyramiden söder om den Böjda pyramiden har öppnats, vilket är första gången sedan den grävdes ut 1956. Den var uppförd för den döde kungens ka-själ, ett centralt fornegyptiskt begrepp som vi kommer finna anledning att diskutera under resan. Hela området från Gizaplatån till Dahshur upptogs 1979 på Unescos världsarvslista.

Meidum ligger söderut längs Nilen nära oasen Faijum. Här hittar vi ytterligare en kunglig pyramid som uppfördes av Cheops fader Snofru. Den har också kallats ”den falska pyramiden” på arabiska på grund av sin ovanliga skepnad och det avsides läget. Formen fick den genom att de yttre lagren kollapsade under antiken. Strax söder om Meidum når man sedan Faijum-oasen med de arkeologiska platserna Hawara och el-Lahun.  Från Hawara härstammar bland annat de porträtt på kistor från romartiden, de så kallade Faijum-porträtten, som i dag återfinns på olika museum runt om i världen. Annars är platsen mest känd för Amenemhat III:s pyramid från ca 1800 f. Kr., vars vidhängande tempel grekerna fann så invecklat att de kallade det ”Labyrinten”. Idag är mycket lite bevarat, men den romantiska auran lever i allra högra grad kvar. I El-Lahun finner man en annan pyramid från samma period, tillhörande Senusret II. Gravkammaren återfanns i slutet på 1800-talet av engelsmannen Sir Flinders Petrie och har nu, för första gången sedan dess, öppnats för allmänheten. Vi kan alltså gå in och svepas med av historiens vingslag!

Luxor är ett av de klassiska resmålen i Egypten med Luxortemplet och Karnak, båda knutna till guden Amon, och Konungarnas dal där Nya rikets härskare begravdes i dekorerade klippgravar. Vid vårt besök kommer vi att besöka dessa klassiker, men även andra tempel och gravar. De senaste fynden från Luxor kungjordes nu i oktober 2019: 30 färggranna, välbevarade kistor i trä. De tros ha tillhört religiösa ledare och deras familjer. Kistorna ska restaureras innan de visas upp på Egyptiska museet. Om vi har tur har The Lost Golden City i Luxor öppnat för besökare, men i skrivande stund pågår fortfarande arbetet att gräva ut staden. 

Assuan vid den första av Nilens katarakter utgjorde det forntida Egyptens gräns mot landet Nubien i söder. Idag är platsen kanske mest känd för den stora dammen, uppförd under 1960-talet, vilken skapade den 55 mil långa Nassersjön. Från dammen har man en milsvid utsikt, med Kalabsha-templet i söder och det enorma kraftverket i norr. I Assuan bröts graniten till olika byggnadsprojekt längs hela Nildalen. I ett av dessa stenbrott finner man en ofullbordad obelisk på över 1 000 ton. Ingen färdigställd obelisk var i närheten av dessa dimensioner, varför monumentet förblir ett mysterium i sig. Det finaste i Assuan är emellertid Isis-templet, vilket ursprungligen låg på ön Philae, men sedermera flyttades på grund av Nassersjön. Det var en av den forntida religionens sista utposter och stängdes först 551 e. Kr. av den östromerske kejsaren Justinianus.

Längs Nassersjön finns också många arkeologiska lämningar, då detta område var porten mot söder. De är svårtillgängliga och kräver ofta båt. 50 km söder om dammen ligger templet i Kalabsha, liksom templet i Philae är det flyttat undan dammens vattenmassor. Detta är det största i templet i norra Nubien och uppfördes av de sista ptolemeiska härskarna och kejsare Augustus till guden Mandulis, en lokal form av falkguden Horus. Alldeles i närheten finner vi templet i Beit Wali, inhugget i sandstensklippan på order av Ramses II (1200-talet f. Kr.). Det är huvudsakligen tillägnat guden Amon. 50 km vidare söderut fann man en gång i tiden guden Thoths tempel i el-Dakka, men vilket nu har flyttats till Wadi es-Sebua ytterligare 40 km motströms. Medan templet från Dakka hade uppförts under såväl nubiska som egyptiska härskare och sedermera romerska kejsare, hyser Wadi es-Sebua också ett tempel från Ramses II:s regering tillägnat solguden i hans olika manifestationer, Amon-Ra och Ra-Horachty. Ett tempel tillägnat samma gudar finner vi sedan 180 km söder om dammen i Amada, detta liksom de tidigare räddat undan dammen under 1960- och 70-talet. Här finns inte minst intressanta historiska texter. Längre söderut kommer man till Qasr Ibrim, vilket tjänade som fort under både faraonisk och romersk tid. Alla dessa tempel och platser i all ära, men huvudpunkten på en resa över Nassersjön förblir sannolikt klipptemplen i Abu Simbel, vilket liksom de tidigare templen är flyttade till en högre plats för att räddas till omvärlden. Det ena är tillägnat Ramses II och hans gudomlige fader, solguden Ra, det andra hans huvudhustru Nefertari, i sin tur kopplad till modergudinnan Hathor. 

 

Kortfattad resplan

Dag 1 Flyg till Kairo.
Dag 2 Dagsutflykt till Faijum – Meidum, Hawara och Lahun.
Dag 3 Fri förmiddag med möjlighet att besöka pyramiderna i Giza. På eftermiddagen utforskar vi The National Museum of Egyptian Civilization. Nattåg till Luxor.
Dag 4 Luxor – Västra sidan: Konungarnas dal, Memnons stoder, Medinet Habu (Ramses III:s dödstempel) och Deir el-Medina. Östra sidan: de stora templen i Karnak och Luxor.
Dag 5 Buss till Assuan. Eftermiddagen sightseeing innan vi går ombord på vår båt, MS Nubian Sea, där vi bor bekvämt 4 nätter. 
Dag 6–8 Kryssning på Nassersjön med dagliga strandhugg, föredrag och tid för umgänge.
Day 9 Flyg från Abu Simbel till Kairo.
Dag 10 Heldagsutflykt till Sakkara och Dahshur, samt besök på Egyptiska museet.
Dag 11 Flyg hem. 

M/S Nubian Sea

M/S Nubian Sea är ett 5-stjärnigt skepp från 1995. Vi bor i rymliga, bekväma hytter med privat badrum. På soldäck finns pool där du kan svalka dig eller ligga och njuta av stjärnhimmelen. Ombord kommer Nils Billing att hålla föredrag för oss och vi har gott om tid att prata om våra upplevelser och att umgås. Varje dag gör vi strandhugg för att utforska intressanta, arkeologiska platser.  Hytterna har panoramafönster, privat badrum med hårtork, TV med videokanaler, minibar, förstahjälpen-box, luftkonditionering med fjärrkontroll, telefon och safety box. Läkare finns att tillkalla dygnet runt.

Fullständig resebeskrivning

Utförligt preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar

Dag 1, torsdag: Skandinavien – Kairo - Giza
Avresa med flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn via Istanbul till Kairo, där vi landar på kvällen. Vår lokalguide och privata buss möter upp på flygplatsen för vidare transfer till vårt fyrstjärniga hotell i Giza.                                                        
(Måltider enligt flygbolagets regler ingår)

Dag 2, fredag: Utflykt till Faijum, Meidum, Hawara och el-Lahun
Efter frukost väntar en heldagsutflykt med buss till spännande arkeologiska områden söder om Kairo. Under resan får vi en första introduktion till faraonernas Egypten av vår kunniga ciceron Nils Billing. I Meidum besöker vi ”den falska pyramiden”, en kunglig pyramid med udda form som uppfördes av Snofru. Vi fortsätter till oasen och staden Faijum, belägen i en flodbäck väster om Nilen. På faraonernas tid hette staden Krocodilopolis och var centrum för kulten kring krokodilguden Soebek. Oasen är ansluten till Nilen via en kanal, som sträcker sig förbi de arkeologiska platserna El-Lahun och Hawara. I Faijum förgrenas kanalen och bevattnar jordbruket för att sedan rinna ut i saltvattensjön Qarun. En stor del av oasens yta upptas av odlingsområden som brukats under årtusenden och var en av romarrikets viktiga "kornbodar". I Hawara beskådar vi Amenemhat III:s pyramid och får höra berättelsen om de så kallade Faijum-porträtten, som i dag återfinns på olika museum runt om i världen. I El-Lahun finns en pyramid som tillhörde Senusret II. Gravkammaren återfanns i slutet på 1800-talet och har nu, för första gången sedan dess, öppnats för allmänheten. Tillsammans med vår ciceron går vi in och låter oss svepas med av historiens vingslag! Gemensam lunch på lämplig plats under dagen. Sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell i Giza och dagen avslutas med middag.
(Frukost, lunch och middag ingår)   

Dag 3, lördag: Fri förmiddag eller besök pyramiderna i Giza, museibesök och nattåg till Luxor
Frukost på hotellet. Förmiddagen är fri att tillbringa efter tycke och smak, men den som vill följer med Nils Billing till Giza för att se och höra mer om de berömda, stora pyramiderna och den gåtfulla Sfinxen. Bussresa och ciceron ingår i resans pris, men den som vill gå in i pyramiderna betalar entréavgiften själv (Cheops ca 28 USD, Khefren ca 8 USD och Myecerinus ca 8 USD).

Hela gruppen återsamlas på hotellet i Giza för gemensam lunch och utcheckning. Eftermiddagen ägnas åt att besöka The National Museum of Egyptian Civilization, NMEC. Den 3 april 2021 flyttades 22 kungliga mumier från Egyptiska museet i Kairo till NMEC under pompa och ståt i ”Faraonernas gyllene parad”. De kungliga kvarlevorna var inkapslade i kvävgasbehållare och de vackert utsmyckade vagnarna hade specialbyggd fjädring för att skydda mumierna. På NMEC kommer mumierna att visas i en särskild hall som är uppbyggd för att likna Konungarnas dal.

Busstransfer till järnvägsstationen i Giza, där vi kliver på nattåget till Luxor. Tågresan tar ca 10 timmar och vi bor i tvåbäddskupéer med våningssäng med gemensam toalett i korridoren. Efter avfärd från Kairo serveras en enklare måltidsbox i kupén.
(Frukost, lunch och en enkel kvällsmåltid ingår)

Dag 4, söndag : Vi utforskar västra och östra Luxor
Frukostbox serveras i kupén och vi rullar vi in på Luxors järnvägsstation. Luxor är en traditionell egyptisk stad, med basarer, restauranger och bara ett stenkast utanför staden finns några av världens mest fantastiska och sägenomsusade sevärdheter. Trots många besökare har staden lyckats behålla sin levande, lokala karaktär, där man kan njuta av det pulserande vardagslivet och flanera utmed promenadstråket längs Nilen, den så kallade “Kornishen”. En magisk höjdpunkt är att beundra solnedgången, då solen sänker sitt glödande klot mot öknen och försvinner på andra sidan Nilen bortom Konungarnas dal.

På förmiddagen utforskar vi den västra sidan av Nilen, med Konungarnas dal, Memnons stoder, Ramses III:s dödstempel och Deir el-Medina. I april 2021 tillkännagav den berömda egyptologen Zahi Hawass att man funnit ”The Lost Golden City” i närheten av Konungarnas dal. Utgrävningarna pågår fortfarande och i skrivande stund är inte platsen öppen för besökare, men om möjlighet finns kommer vi naturligtvis att ordna så den som vill kan göra ett besök. Efter lunch är vi redo att besöka den östra sidan med de stora templen i Karnak och Luxor, båda knutna till guden Amon. Efter en dag fylld med intressanta besök och sevärdheter, återvänder vi till Luxor och vårt hotell för gemensam middag och övernattning.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5, måndag:  Buss till Assuan och vidare med båt på Nassersjön
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och fortsätter vår resa med buss söderut längs Nilen till Assuan. Egyptens sydligaste stad, belägen vid Nilens första katarakt och en korsväg för de gamla handelslederna mellan Egypten, Afrika och Indien, vilket gjorde staden till en blomstrande handelsplats. Den nuvarande tre kilometer långa marknadsgatan i Assuan påminner oss om den tiden. Nilens första katarakt var också det forntida Egyptens gräns mot landet Nubien i söder. Vi besöker den stora Assuandammen som byggdes på 60-talet. Härifrån har man en milsvid utsikt över Kalabsha-templet i söder och det enorma kraftverket i norr. Sedan fortsätter vi till Den ofullbordade obelisken, en gigantisk stenpelare som väger över 1 000 ton. Höjdpunkten i Assuan är nog ändå Isis-templet, vilket ursprungligen låg på ön Philae, men som fick flyttas hit när Nassersjön konstruerades. I Assuan ligger vår fina kryssningsbåt, M/S Nubian Sea, som blir vårt hem de kommande dagarna. Ombord kommer Nils Billing att hålla föredrag för oss och vi har gott om tid att prata om våra upplevelser och att umgås. Lunch och middag serveras ombord.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6, tisdag:  Kryssning från Assuan till Wadi El Sebou
Frukost ombord och sedan väntar en fin utflykt längs Nassersjön, där vi ska besöka två arkeologiskt intressanta platser. Templet i Kalabsha är det största templet i norra Nubien och precis som Isistemplet fick det flyttas när Assuandammen byggdes. Alldeles i närheten finns templet i Beit Wali, inhugget i sandstensklippan. Vi återvänder till vår kryssningsbåt och avnjuter en lunch medan vi lägger ut från Assuan och påbörjar resan till Wadi El Sebou. Ombord kan vi koppla av och umgås. Nils Billing kommer också att hålla intressanta föredrag under kryssningen.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 7, onsdag: Kryssning från Wadi es Sebua till Amada
På förmiddagen utforskar vi Wadi es-Sebua, eller Lejonens dal som platsen heter på arabiska, den sfinx-kantade entrégången till templets förgårdar förklarar det arabiska namnet. Här finns guden Thoths tempel, som flyttats från el-Dakka. Templet uppfördes under såväl nubiska som egyptiska härskare och sedermera romerska kejsare. Det andra templet är tillägnat solguden i hans olika manifestationer, Amon-Ra och Ra-Horachty. Lunch ombord medan vi kryssar vidare mot nästa hamn, Amada. Templet i Amada är också tillägnat solguden och här hittar vi bland annat många intressanta historiska texter. Även detta tempel fick räddas undan vattenmassorna när Assuandammen byggdes. Vi återvänder till vår fina kryssningsbåt och kanske någon vill ta sig ett dopp i poolen innan middagen.

Dag 8, torsdag : Kryssning från Amada till Abu Simbel
Frukost ombord och sedan får vi möjlighet att beskåda den arkeologiska platsen Qasr Ibrim, som användes som fort under både faraonisk och romersk tid. Ursprungligen var detta en stad belägen på en klippa ovanför Nilen, men när Assuandammen byggdes översvämmades staden och förvandlades till en ö.  Qasr Ibrim är en av de få arkeologiska platsen i Nedre Nubien som har överlevt Nilens översvämningar. Lunch ombord medan vi kryssar vidare till Abu Simbel, som kanske blir en av resans absoluta höjdpunkter. Unesco världsarvet, klipptemplen i Abu Simbel, räddades undan Nilens vattenmassor och flyttades till en högre plats. Ett komplicerat och kostsamt arbete som tog flera år att genomföra. När templet byggdes upp igen togs hänsyn till templens tidigare placering i förhållande till varandra och till solen. Det stora templet är konstruerat så, att solen två gånger varje år lyser hela vägen in i templet och belyser det innersta rummets bakre vägg där statyerna av fyra gudar finns. Templen är tillägnade Ramses II och hans gudomlige fader, solguden Ra, och hans huvudhustru Nefertari, i sin tur kopplad till modergudinnan Hathor.  När mörkret fallit får vi ta del av den fascinerande ljus- och ljudshow, som ges vid templen varje kväll.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9, fredag: Flyg från Abu Simbel till Kairo
Efter frukost checkar vi ut från båten och beger oss med buss till flygplatsen i Abu Simbel. Inrikesflyg via Assuan till Kairo, där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och avslutar dagen med en gemensam middag.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 10, lördag: Heldagsutflykt till Dashur och Sakarra
I dag väntar många intressanta upplevelser. Vi börjar med ett besök vid det världsarvslistade området Dashur, ca 3 mil söder om Kairo. Här finns bland annat sju stora pyramider och flera ämbetsmannagravar. Detta är också platsen för två av Egyptens bäst bevarade pyramider ända från 2600 f. Kr. Det är den Röda pyramiden och den Böjda pyramiden, som så sent som 2019 öppnades för besökare. Även den intilliggande 18 meter höga kultpyramiden söder om den Böjda pyramiden har öppnats, vilket är första gången sedan den grävdes ut 1956. Nu fortsätter vi till Sakkara, ett enormt begravningsområde vid Nilen. Det mest kända gravmonumentet är farao Djosers trappstegspyramid från cirka 2680 f. Kr, den är världens äldsta kända monumentala konstruktion i sten. I kung Unis pyramid finns världens äldsta omfattande gravinskriptioner, dem skall vi läsa tillsammans på plats! Från golv till tak finns kolumner med hieroglyftexter som berättar om hur gravens herre skall lämna underjorden och fara upp på himlen som en odödlig själ. Omedelbart väster om Djosers pyramid ligger Serapeum, ett stort gravgalleri för de mumifierade så kallade Apis-tjurararna.  

Vi återvänder till Kairo och avslutar dagens program med ett besök på Egyptiska museet, vilket också ger oss möjlighet att sammanfatta våra upplevelser under resan. Under flera år har man förberett en flytt av museet från centrala Kairo till Giza, men i skrivande stund är museet fortfarande beläget i centrala Kairo vid Tahrirtorget. Under kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.
(Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11, söndag: Hemresa från Kairo
Tidig frukost och busstransfer till Kairos flygplats för vidare resa hem till Skandinavien.
(Frukost och måltider enligt flygbolagets regler ingår)

                                              

 

Resfakta och pris

Datum: 17–27 februari och 10–20 mars 2022 (11 dagar)

Pris: 32 500 kr

Flygtillägg från Köpenhamn: 800 kr
Enkelrumstillägg totalt 10 nätter (5 hotellnätter, 4 kryssningsnätter, 1 natt på tåg): 5 600 kr
Enkelkupé 1 natt under tågresan: 550 kr/person (alternativ för dem som inte vill ha våningssäng)

Antal deltagare: 25 personer

I priset ingår:

 • Flygresa med Turkish Airlines från Stockholm och Göteborg till Kairo t/r i ekonomiklass inkl skatter. Flyg från Köpenhamn mot tillägg.
 • Klimatkompensation för flygresan
 • Nils Billing är vår svenska färdledare och ciceron
 • Lokal engelskspråkig guide
 • Del i dubbelrum 5 nätter
 • Del i dubbelhytt 4 nätter på 5-stjärniga M/S Nubian Sea
 • Del i tvåbäddskupé (våningssäng) 1 natt på nattåget mellan Kairo och Luxor
 • Helpension från frukost dag 2 till frukost dag 11
 • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet inklusive entréavgifter (totalt ca 2 000 kr)
 • Alla transporter enligt programmet
 • Dricks
 • Hörsnäcka under guidningar
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips

 

I priset ingår inte: visum som köps på flygplatsen ca USD 25, entréavgifter Cheops ca 28 USD, Khefren ca 8 USD och Mycerinus pyramid ca 8 USD, drycker, samt privata utgifter. Entréerna ligger utanför priset då säkert många av er har varit i dessa pyramider och kanske föredrar att göra ett annat besök.

Scandinavian Geographic Society: Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 250 kr/år. Läs mer på www.sgsresa.se.

 

Preliminära flygtider med Turkish Airlines
Stockholm

Dag 1
11:30 från Stockholm, Arlanda, TK1794
17:00 till Istanbul
19:10 från Istanbul, TK694
20:30 till Kairo

Dag 11
09:35 från Kairo, TK691
13:05 till Istanbul
15:15 från Istanbul, TK1795
16:50 till Stockholm, Arlanda

Köpenhamn
Dag 1
11:45 från Köpenhamn, Kastrup, TK1784
17:00 till Istanbul
19:10 från Istanbul, TK694
20:30 till Kairo

Dag 11
09:35 från Kairo, TK691
13:05 till Istanbul
15:45 från Istanbul, TK1785
17:05 till Köpenhamn, Kastrup

Göteborg
Dag 1
11:45 från Göteborg, Landvetter, TK1798
17:15 till Istanbul
19:10 från Istanbul, TK694
20:30 till Kairo

Dag 11
09:35 från Kairo, TK691
13:05 till Istanbul
14:50 från Istanbul, TK1799
16:30 till Göteborg, Landvetter

Öppet köp: För denna resa gälleöppet köp till 31 juli 2021. Oavsett anledning har du alltså möjlighet att avboka din resa och återfå hela anmälningsavgiften fram till 31 juli 2021.

Betalning: Anmälningsavgiften 2 500 kr per person betalas inom 10 dagar efter bokning. Slutbetalning av resan ska ske senast 40 dagar innan avresa.

Avbokningsvillkor: Fram till den 31 juli  2021 har du fri avbokning. Från den 1 augusti till 41 dagar före avresa är avbokningskostnaden 2 500 kr per person och därefter är avbokningskostnaden 100% av resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-02-17StockholmDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (STO)
Reseledare: Nils Billing
32 500:-BokaMer information
2022-02-17KöpenhamnDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (CPH)
Reseledare: Nils Billing
33 300:-BokaMer information
2022-02-17GöteborgDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (GOT)
Reseledare: Nils Billing
32 500:-IntresseanmälanMer information
2022-03-10StockholmDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (STO)
Reseledare: Nils Billing
32 500:-IntresseanmälanMer information
2022-03-10KöpenhamnDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (CPH)
Reseledare: Nils Billing
33 300:-IntresseanmälanMer information
2022-03-10GöteborgDet okända Egypten med Nils Billing och SGS (GOT)
Reseledare: Nils Billing
32 500:-IntresseanmälanMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet