Skip to main content

Andalusien-Gibraltar sund-Ceuta med Thomas Gustafsson och SGS

Status:
Fullt

Spanienkännaren och författaren Thomas Gustafsson tar oss med på en upplevelserik resa genom Andalusien och till de två spännande exklaverna, Gibraltar och Ceuta. Andalusien som är Spaniens sydligaste och folkrikaste region bjuder sina besökare på en fascinerande historia med hisnande konstskatter, arkitektur och sevärdheter. Dessutom får vi uppleva den färgstarka andalusiska kulturen med sin flamenco, sherry, tjurar och hästar. Det blir inte bara en resa i historien, vår ciceron följer noggrant de aktuella händelserna i landet och vi kommer att få en god inblick i vad som händer i Spanien idag. Vår resa börjar i Malaga, men vi lämnar turiststråken längs kusten och sätter kurs mot regionhuvudstaden Sevilla, där vi under några dagar utforskar stadens alla sevärdheter bland annat två Unesco världsarv, njuter av eldig flamenco och gör en dagsutflykt till staden Córdoba med sin vackra gamla stadskärna och den magnifika moskén La Mezquita. Därefter fortsätter vi söderut, via sherrystaden Jerez de la Frontera och västlandets äldsta stad Cádiz, till det mytomspunna Gibraltar. Under antiken var Medelhavet det stora världshavet och Gibraltar sund var öppningen ut mot det okända och världens slut. Här vid utloppet fanns en gång enligt myten, Herkules Stoder, som än idag ingår i det spanska stadsvapnet. Vi tillbringa en natt på anrika The Rock Hotel i Gibraltar och tar sedan färjan över Gibraltar sund till den spanska exklaven Ceuta. Här bor vi två nätter på stadens Parador, ett av alla de historiska hotell som finns runt om i Spanien och vi har gott om tid att utforska den del av Spanien som är belägen i Afrika. Vi återvänder till Andalusien och besöker en av de berömda ”vita byarna” Setenil de las Bodegas och vår sista natt tillbringar vi i poeternas vackra stad, Ronda.

 

Sök resa

Färdledare Thomas Gustafsson

Färdledare Thomas Gustafsson

Ciceron och färdledare är Spanienkännaren Thomas Gustafsson
Genom vår mycket uppskattade färdledare, Thomas Gustafsson, får vi en spanienupplevelse utöver det vanliga. Thomas är journalist, författare och Sveriges främsta Spanienkännare. Han har under många år varit verksam som korrespondent i Spanien varifrån han skrivit flera hyllande böcker, bland annat verket ”Spanien: En färd genom historien” aktuell i en ny utgåva 2020.

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna.

Dag 1, tisdag 5 oktober: Flyg från Skandinavien till Malaga och buss till Sevilla
Tidig avresa från Stockholm med SAS direktflyg till Malaga där vi landar redan på förmiddagen. Färdledare Thomas Gustafsson möter oss på flygplatsen och vi kliver ombord på vår privata buss för vidare färd till Sevilla, där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell. Lunch på egen hand och under eftermiddagen gör vi en stadspromenad tillsammans med Thomas för att bekanta oss med omgivningarna. Sevilla är regionhuvudstad i Andalusien och Spaniens fjärde största stad, belägen intill floden Guadalquivir med lummiga parker, fina promenadstråk och intressanta sevärdheter, framförallt för den kultur- och historieintresserade. I den gamla judiska stadsdelen Santa Cruz slingrar kullerstensgatorna som kantas av barer och tavernor. Vi ser Torre del Oro, det runda och tjocka tornet vid floden, där latinamerikanskt guld och silver förvarades i väntan på vidare transport till Madrid. Det imponerande torget, Plaza de España, som uppfördes till världsutställningen i Sevilla 1929, då den nationalistiske diktatorn Primo de Rivera ville skapa en plats som skulle påminna om Spaniens storhetstid. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag. (Middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 2, onsdag 6 oktober: Världsarv i Sevilla och flamenco
Efter frukost är det dags att utforska några av Sevillas stora sevärdheter. Tillsammans med Thomas och en engelsktalande lokalguide besöker vi två byggnader som finns upptagna på Unescos världsarvslista, slottet El Alcázar och den mäktiga katedralen. Den pampiga katedralen är uppförd på den plats där det tidigare fanns en morisk moskén och den nedre delen av klocktornet, La Giralda, var ursprungligen moskéns minaret. La Giralda är ett av Sevillas landmärken och även stadens högsta byggnad. Inne i katedralen ser vi kryptan med Christofer Columbus kista, ett ståtligt monument som påminner om Spaniens status som världsimperium. Vi fortsätter till det kungliga slottet El Alcázar, ett av Spaniens värdefullaste arkitektoniska byggnader med anor från 900-talet. Bakom palatsen finns trädgården, som är en magnifik blandning av små gårdar, fontäner och växter. Miljön är så spektakulär att den bland annat användes som inspelningsplats i den populära TV-serien "Game of Thrones". Lunch på egen hand och eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Thomas tipsar gärna om intressanta besöksmål och bra tapasrestauranger för lunchen. Under kvällen återsamlas vi på hotellet för att tillsammans promenera till vår middagsrestaurang, där vi förutom god mat får njuta av en medryckande flamencoshow. Andalusien är ursprungsplatsen för den eldig flamenco, en färgstark, passionerade konstform som återfinns på Unescos immateriella världsarvslista. (Frukost och middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 3, torsdag 7 oktober: Dagsutflykt till världsarvet Cordoba
Idag gör vi en heldagsutflykt till staden Cordoba, belägen nordost om Sevilla ca 1,5 timmes bussresa bort. Staden finns upptagen på Unescos världsarvslista tack vare sin unika gamla stadskärna och den berömda moskén La Mezquita. En sevärd stad med flera byggnadsverk som vittnar om Córdobas kulturella guldålder, då staden var ett eget kalifat och Europas mest utvecklade samhälle. Tillsammans med vår färdledare vandrar vi genom de slingrande gränderna, bland låga vitkalkade hus i det gamla judiska kvarteret, La Juderia. Speciellt sevärda i de gamla kvarteren är innegårdarna, med sina magnifika blomsterutsmyckningar. Årligen arrangeras en festival i Cordoba, där man utser den vackraste pation. Under vår stadspromenad ser vi också den spektakulära romerska bron över Guadalquivir, som även den förekommer i TV-serien "Game of Thrones". Kanske är det ändå La Mezquita, som är Cordobas mest besökta sevärdhet. Europas största moské är ett arkitektoniskt mästerverk, med vackra hästskobågar, förgyllda bönenischer och där de dubbla valvbågarna i pelarhallen, som ger det mjuka ljuset, bärs upp av mer än tusen kolonner i jaspis, onyx, marmor och granit. Lunch på egen hand och lite fri tid innan vi återvänder till Sevilla. Kvällen fri för middag på egen hand, vi bor centralt och det finns gott om trevliga restauranger. (Frukost ingår)

Dag 4, fredag 8 oktober: Sevilla –Jerez de la Frontera - Cadiz – Gibraltar
Efter frukost checkar vi ut, sätter oss i bussen och påbörjar vår resa söderut mot kusten. Vi stannar till för ett besök i staden Jerez de la Frontera. Hit vallfärdar såväl hästtokiga som vinkännare från hela världen, tack vare den kungliga andalusiska ryttarskolan och stadens sherrybodegor. Under mitten av 1800-talet lär det ha funnits runt 500 sherrybodegor i staden, idag finns ett 20-tal kvar och de producerar fortfarande högkvalitativa viner. Under vår stadsrundtur kommer vi att besöka en bodega för visning och provsmakning. Därefter fortsätter vi till kuststaden Cádiz, västlandets äldsta stad, anlagd omkring år 1100 f.Kr. av fenicierna. Det var från Cádizbukten Columbus lättade ankar och under kolonialtiden strömmade varor som kryddor, exotiska växter och silver in i hamnen som blev en av Europas rikaste. Staden hade dock sin stora guldålder under 1700-talet, då den spanska handeln flyttades från Sevilla till Cádiz. Under vår stadsrundtur ser vi den välbevarade stadsmuren, den livfulla hamnen och den gamla stadskärnan med små gränder och låga hus. Den moderna delen av staden är belägen vid den milslånga, breda sandstranden. Vi äter tapasunch på egen hand i Cadiz och fortsätter sedan vår resa mot Gibraltar. Under tidig kväll når vi den brittiska exklaven och checkar in på anrika The Rock Hotel, varifrån man har en fantastisk utsikt över Gibraltar bukten. Dagen avslutas med en gemensam middag.  (Frukost och middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 5, lördag 9 oktober:  Exklaverna Gibraltar och Ceuta
Vi ägnar dagen till att utforska Gibraltar, detta omstridda landområde som tillhört Spanien i 212 år och Storbritannien i 317 år. Spanien har både militärt och politiskt försökt ta tillbaka halvön vid ett flertal tillfällen men misslyckats. Vid en folkomröstning i Gibraltar 1967 röstade en överväldigande majoritet för att Gibraltar skulle fortsätta vara brittiskt. Under många år har Gibraltarkonflikten blossat upp med jämna mellanrum och frågan blev högaktuell igen i och med Brexit. Bara några timmar innan Storbritannien tog sitt sista steg bort från EU:s inre marknad lyckades regeringarna i Madrid och London komma överens och det fastslogs att Gibraltar blir en del av Schengen-zonen. I juni 2021 kommer gränsen mellan Spanien och Gibraltar att vara helt öppen. Det nya avtalet innebär också att Gibraltar aldrig blir en del av Spanien, men istället ingår Gibraltar i samma gränslösa gemenskap som Spanien medan Storbritannien hamnat utanför. Vi ägnar dagen åt att utforska Gibraltar. Med hjälp av linbanan tar vi oss upp på den berömda Gibraltarklippan och under färden har vi en magnifik utsikt över kolonin, havet och norra Afrikas kust. Toppen av Gibraltarklippan är ett naturreservat, där Europas enda vilda apor lever, de omtalade gibraltaraporna. Gibraltar är också en viktig plats för flyttfåglarna och under hösten har man möjlighet att se stora rovfågelsträck med tusentals individer. Vi åker ner till själva staden där de engelska pubarna ligger tätt och doften från Fish and chips slår emot oss. Lunch på egen hand. Under eftermiddagen lämnar vi Gibraltar och åker till Algeciras där vi kliver ombord på snabbfärjan som tar oss över Gibraltar sund till den spanska exklaven Ceuta i Nordafrika. Vi checkar in på Paradoren i Ceuta, som är centralt belägen vägg i vägg med den gamla kungliga stadsmuren. Hotellet är inrymt i en modern byggnad omgiven av en vacker trädgård med pool. Gemensam middag på hotellet. (Frukost och middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 6, söndag 10 oktober: I Ceuta
Frukost på hotellet och sedan gör vi en stadspromenad i Ceuta tillsammans med vår färdledare. Staden grundades av fenicier och kallades Septa av romarna, därefter styrdes området av olika folkgrupper innan den på 700-talet erövrades av araberna. Därefter lydde Ceuta under nordafrikanska dynastier, som ofta även kontrollerade södra Spanien. På 1400-talet erövrades Ceuta av Portugal och i slutet av 1500-talet kom den i spansk ägo. År 1956, när Spanien gav upp sina anspråk på huvuddelen av spanska Marocko förblev Ceuta och Melilla spanska. Tillsammans med Melilla är Ceuta idag det enda som återstår av Spaniens nordafrikanska besittningar, militärstrategiskt mycket viktigt och fungerar som det spanska försvarets känselspröt mot länderna i Nordafrika. Gränsen mellan Ceuta och Marocko skyddas av ett högt staket, som byggdes av Spanien för att stoppa illegal invandring och smuggling. Kostnaden för att bygga staketet var 30 miljoner euro och det finansierades delvis av Europeiska unionen. Under vår stadsrundtur ser vi bland annat den mycket gammal hamnen, den muromgärdade stadskärnan, katedralen och de gamla arabiska baden med sina vackra kupoltak. Dessutom finns flera fina utkiksplatser, varifrån man har en strålande utsikt över Gibraltar sund. Om det är möjligt (reglerna för gränspassage kan ändras) går vi över gränsen mellan Ceuta och Marocko för att besöka en basar som finns alldeles vid gränsen. Fri tid och lunch på egen hand. Under kvällen samlas vi på hotellet för gemensam middag. (Frukost och middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 7, måndag 11 oktober: Ceuta – Setenil de las Bodegas - Ronda
Frukost och utcheckning, sedan tar vi båten tillbaka till Algeciras och fortsätter med buss genom Andalusiens inland, mot bergskedjan Sierra Nevada och de berömda vita byarna. Vi stannar till i den lilla byn Setenil de las Bodegas, där många av husen och gatorna ligger insprängda i berget. Vårt mål för dagen är den vackra staden Ronda, spektakulärt belägen i bergsområdet Serrania de Ronda på ca 700 meters höjd över havet. Staden ligger på en platå som är delad på mitten av den djupa klyftan El Tajo och floden Guadalevin. De båda sidorna av staden binds samman av tre broar, varav Puente Nuevo från 1700-talet är den mest kända och i särklass mest fotograferade. Staden bjuder på flera sevärdheter som den pittoreska gamla staden, katedralen och en av Spaniens äldsta tjurfäktningsarenor. Arenan, Plaza del toros är uppförd i två våningar och stod klar 1785. Den anses vara en av världens vackraste arenor och författaren Ernest Hemingway lär ha bevittnat ett antal föreställningar från sin privata loge. Popstjärnan Madonna använde arenan som inspelningsplats för en av hennes musikvideos. Vi besöker arenan och det intilliggande museet och vår färdledare berättar mer om denna blodiga ritual och de hyllade matadorerna.  Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell och äter en gemensam avskedsmiddag.(Frukost och middag inkl vin/vatten ingår)

Dag 8, tisdag 12 oktober: Ronda – Malaga – hemresa
Frukost, utcheckning och transfer till Malaga för flyg hem. (Frukost ingår)

Resefakta och pris

Datum: 5 – 12 oktober 2021

Pris

Pris per person i dubbelrum från Stockholm:  26 900 kr
Enkelrumstillägg totalt 7 nätter :                                   4 900 kr
Avdrag för flygbiljett om du väljer att ordna flygresan på egen hand:  - 3 000 kr

I priset ingår

 • Flygresa Stockholm-Malaga t/r i ekonomiklass inkl. skatt (flyg från annan ort på förfrågan)
 • Klimatkompensation för flygresan
 • 7 hotellövernattningar på noggrant utvalda hotell med god standard (3 - 4 stjärniga)
 • 7 frukostar och 6 middagar inklusive vin/vatten
 • Flamencoshow
 • Transporter, utflykter och entréavgifter enligt program
 • Linbana till och från Gibraltarklippan
 • Engelsktalande lokalguide under vissa besök i Sevilla och Cordoba
 • Thomas Gustafsson som reseledare och ciceron under hela resan
 • EU-moms

I priset ingår ej: Luncher, 1 middag, utflykter och entréer utanför programmet, personliga utgifter och frivillig dricks.

Scandinavian Geographic Society: Resan görs för vän- och reseföreningen Scandinavian Geographic Society, SGS. Den är öppen för alla som älskar att resa, möta andra kulturer, uppleva djur och natur och som vill resa med omsorg och största möjliga hänsyn. Att bli medlem kostar 250 kr/år. Läs mer på www.sgsresa.se.

Antal deltagare
Gruppstorlek                               20–25 personer

Logi
Vi bor på 3 - 4-stjärniga hotell under resan. 3 nätter på centralt beläget hotell i Sevilla, 1 natt på legendariska The Rock Hotel i Gibraltar, 2 nätter på Paradoren i Ceuta och 1 natt på centralt beläget hotell i Ronda.

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader till fots och du måste räkna med trappor och nivåskillnader. Bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

Resevillkor och övriga villkor

Betalning: Anmälningsavgiften 3 500 kr ska betalas 10 dagar efter bokning.  Slutbetalning av resan ska ske senast 40 dagar innan avresa.

Avbokningsvillkor: Fram till 41 dagar före avresa är avbokningskostnaden 3 500 kr per person och därefter är avbokningskostnaden 100% av resans pris. I

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor.

 

Sammanfattad resplan och flygtider

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm till Malaga och vidare med buss till Sevilla (M)
Dag 2: Världsarv i Sevilla och flamenco (F, M)
Dag 3: Dagsutflykt till världsarvet Cordoba (F)
Dag 4: Buss från Sevilla via Jerez de la Frontera och Cadiz till Gibraltar (F, M)
Dag 5: Vi utforskar Gibralatar och fortsätter med båt till Ceuta (F, M)
Dag 6: I Ceuta (F, M)
Dag 7: Båt från Ceuta till Algeciras och vidare med buss via Setenil de las Bodegas till Ronda (F, M)
Dag 8: Hemresa (F)

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

Preliminära flygtider från och till Stockholm (flyg från annan ort på förfrågan)
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Dag 1: tisdag 5 oktober
06:00 avresa från Stockholm, Arlanda, SK6003
10:30 ankomst till Malaga

Dag 8: tisdag 12 oktober
11:20 avresa från Malaga, SK6004
15:35 ankomst till Stockholm, Arlanda

Karta

 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet