Skip to main content

Vandra i Albanien

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:8
Transportsätt:Flyg från Stockholm med flera orter
Boka resa

Vandra i natursköna Albanien! Albaniens bergstrakter är verkligen en av Europas bäst bevarade hemligheter. I denna okända del av Europa hittar du ett land med ett dramatiskt landskap. Vår resa går till de unika bergsområdena i Theth nationalpark och Valbonadalen. Här finns över 2 000 olika växter och en hel del vilda djur, som lokatt och brunbjörn, örnar, falkar och mängder med fjärilar. Många arter är endemiska och finns bara här. De båda bergsområdena skiljer sig åt till karaktären. Gemensamt är att det känns som att tiden stått stilla. Här lever herdar med sin boskap i små byar, på samma sätt som de gjort i århundraden. Än så länge är det få besökare som hittar hit och för att finna de rätta stigarna anlitar vi ortsbor. Under vår vandring passerar vi små byar och stannar till för en kopp bergste med ortsborna. Albanerna är kända för sin gästfrihet!

Tillsammans med vår svenska färdledare upptäcker vi de vackra dalgångarna i Theth och Valbona till fots. Vi har två basläger under resan varifrån vi gör dagsutflykter. Dessutom har vi både lokal guide och vår svenska färdledare som kan bergen väl. Tack vare det kan vi dela upp oss i mindre grupper.

 

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Dag 1: Skandinavien-Tirana-Shkodra
Flyg från Skandinavien via Wien till Tirana, där vi landar tidig eftermiddag. Här väntar vår svenska färdledare och egen buss för vidare färd till staden Shkodra i norra Albanien, belägen vid foten av de albanska alperna. Vi besöker borgen Rozafa, strategiskt och naturskönt beläget på en hög höjd mellan tre floder. Från borgen har vi en fantastisk utsikt över Komanisjön och de Fördömda bergen. Vi installerar oss på vårt hotell och beger oss sedan ut på upptäcktsfärd för att få en första känsla för staden och landet. Efter middagen flanerar vi tillsammans med skhodraborna på stadens promenadgata i centrum. (M)


Dag 2: Shkodra-Bogadalen-Theth nationalpark (ca 2 timmars vandring)
Tidig frukost och avresa med buss mot de Fördömda bergen till Bogadalen och upp till bergspasset Qafa e’Thorës (1 673 m ö h). Nedanför oss breder Theth nationalpark ut sig. Vi äter lunch i passet åker sedan på vindlande serpentinvägar ner i dalen. Där branterna tar slut och skogar och alpängar tar vid stannar vi bussen och vandrar ner till vårt gästhus där vi ska bo två nätter. Vi startar på cirka 1 200 meter över havet och går ner till byn Theth (ca 820 möh). Vi går i lugn takt, så vi hinner njuta av landskapet och vi går omväxlande på stigar och grusväg. Halvvägs ner ligger ett litet café med fin utsikt över dalen. Efter ca 2 timmars vandring når vi vårt mål. Den som vill gå mer har alla möjligheter att ta en promenad och utforska byn innan middagen. Den engelska balkankännaren Edith Durham, besökte Theth i början av 1900-talet och när hon kom hem skrev hon ”Jag tror inte jag någonsin har besökt en plats bebodd av människor, som gett mig ett sådant intryck av total isolering från övriga världen”. Kanske är byn Theth inte lika isolerad idag, men fortfarande är det så att vägen är stängd halva året och de små albanska bergsbyarna lever sitt eget liv. Övernattning på ett lokalt gästhus, där vi serveras en traditionell albansk middag. (F, L, M)
 


Dag 3: Theth och Nderlyse (ca 4–5 timmars vandring, 6-7 timmar för den som vill gå mer)
Efter frukost gör vi en rundvandring i byn Theth. Vi besöker bykyrkan och ”blodfejdstornet”, där familjer som var involverade i den urålderliga seden blodsfejd kunde få skydd. Sedan gör vi en vandring till byn Nderlyse. Vi följer älven Shala med kristallklart, kallt smältvatten. Vi kommer till den arkeologiska platsen där gamla Theth låg. En bro tar oss över en ravin och sedan är det inte långt kvar till dagens mål, byn Nderlyse. Älven vi har följt har här grävt sig ner i berget och skapat vackra, snirkliga bergsformationer. Vi äter lunch i byn och efteråt kan du välja om du vill fortsätta upp till Blå ögat, en vacker blå pool med ett litet vattenfall. Vandringen tar runt 2-3 timmar. Terrängen är bitvis lite brant, med stenar att klättra över och hoppa mellan. Sista biten ner till Blå ögat klättrar du på en stege. Vattnet är kristallklart och iskallt, men ett dopp svalkar gott! Väl tillbaka i byn Nderlyse möter vi våra vänner som valt att stanna i byn och njuta av naturen, ta en kopp kaffe och kanske ett dopp. Med buss återvänder vi till vårt gästhus. (F, L, M)


 
Dag 4: Vandring över de Fördömda bergen genom Valbonapasset (1 800 möh) till byn Valbona (ca 7 timmar) 
Med bil åker vi upp genom byn tills vägen tar slut och stigen tar vid. Vill du gå upp genom byn startar du cirka 40 minuter tidigare. Stigen går brant uppför den första timmen. Sedan planar den ut och vi vandrar över alpängar och genom bokskog. Vi rör oss ständigt uppför, men fram till den sista stigningen upp till passet är det inte lika brant som tidigare. Vi passerar trädgränsen och så småningom når vi Valbonapasset, cirka 1 000 höjdmeter ovanför byn Theth. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Sedan vänder vi neråt. Stigen går i serpentiner och det är inte omöjligt att vi passerar något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna slår vi oss ner i gröngräset och njuter av vår medhavda picknicklunch. Vi bär bara vad vi behöver under dagen och dricksvatten har vi fyllt på längs stigen. Vårt stora bagage bärs av hästar som går med oss över passet. Vandringen är en av Albaniens vackraste. Vi har hela dagen på oss, tar det lugnt och njuter av naturen. Känner du dig osäker på orken kan du hyra en häst för en billig peng och rida när du känner att du vill vila. Det är så man gör här. Du behöver inte kunna rida, då hästen leds. (Kan du av någon anledning inte alls följa med över passet finns det möjlighet att resa med bil och båt till Valbona). När vi når Valbonadalen vandrar vi tills stigen tar slut och åker med buss sista biten ner till vårt gästhus där vi ska bo de kommande tre nätterna. (F, L, M)

 
Dag 5: Längs Valbonaälven (cirka 3 timmars vandring, 6 timmar för den som vill gå mer)
Idag kan benen kännas stumma, så vi har valt en flack led. Vi vandrar längs med Valbonaälven genom kohagar och över fält. Det är lätt att gå och du kan koppla av och njuta av de vidunderliga vyerna. Efter cirka 3 timmar når vi byn Ismalaj där vi äter lunch. Här väntar en buss för oss som är nöjda med vandringen för dagen och kör oss tillbaka till vårt gästhus. Vill du gå mer följer du älven tillbaka och får fina vyer från andra hållet. (F, L, M)
 
Dag 6: Vandring till Ram Avdylit (cirka 4 timmar) eller upp till toppen av Roshitberget (cirka 8 timmar) 
Dagens mål är byn Ram Avdylit på 1 650 möh eller för den vältränade – toppen av Roshitberget 2 520 möh! Första byn vi passerar är Kukaj som bara består av ett par hus och är beläget strax ovanför Valbona. Här håller de hästar och här kan en kopp bergste med byborna smaka bra. Stigen för oss upp över bergen. Det är magiskt vackert, men bitvis brant. Målet är Ram Avdylit, ett par hus uppe i bergen. Härifrån fortsätter stigen ännu högre upp i bergen, men de flesta av oss är säkerligen nöjda och det är lagom att vända om efter att vi avnjutit vår medhavda picknicklunch. Vi har gått upp runt 750 höjdmeter, från cirka 900 möh till cirka 1 650 möh. Den som är stark i benen fortsätter upp till toppen av Maja e Rosit eller Roshitberget som ligger på gränsen mellan Albanien och Montenegro. Belöningen är stor i klart väder! Härifrån har man en 360 graders vy med utsikt över hela Valbonadalen och flera av de Fördömda bergens toppar på över 2 000 meter i både Albanien och Montenegro. (F, L, M)

Dag 7: Valbona-Kosovo-Tirana
Idag lämnar vi vilda och vackra Valbona, men fler fina upplevelser väntar! Vi gör en spännande utflykt in i grannlandet Kosovo. Landet har ett stormigt förflutet och det senaste kosovokriget har satt sina spår. Här får vi dock se prov på hur internationellt samarbete har byggt upp och återskapat landet på ganska kort tid. Vi stannar till för kaffepaus i Gjakova och här kan vi besöka den nyligen upprustade basaren. Sedan fortsätter vi till UNESCO:s världsarv, staden Prizren, som kombinerar sitt bysantinska och ottomanskt arv med tre stora religioner. Kulturarvet är rikt och avspeglas i byggnader och religiösa monument. Vi återvänder till Albanien och färdas nu på den helt nybyggda motorvägen som skär rakt igenom de albanska alperna. Vi kommer fram till huvudstaden Tirana på kvällen. Efter incheckning på vårt hotell hinner vi med en första promenad innan vi serveras middag på en trevlig restaurang i centrum. (F, L, M)
 
Dag 8: Hemresa från Tirana
Tillhör du dem som tror att Tirana är en grå trist stad med gamla kommunistmonument? Glöm detta! Tirana är en färgsprakande och pulserande livlig stad med vackra parker och färgglada hus. Kvarteret Blloku, som var kommunistpamparnas privata område, där ingen vanlig alban hade tillträde, har förvandlats till Balkans hippaste stadsdel med restauranger, caféer och barer. Frukost på hotellet och sedan förmiddagen fritt att upptäcka Tirana. (F)

Vi reserverar oss för att programmet kan komma att ändras pga förutsättningar vi inte rår över.
 
Måltider som ingår: F= Frukost, L= Lunch, M=Middag

Resefakta och pris

Datum: 27 maj-3 juni 2020 och 17-24 september 2020
Preliminärt pris från Stockholm: 15 950 kr (Pris från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
Preliminärt Enkelrumstillägg: 1 300 kr (under vandringen kan ej enkelrum erbjudas)
Antal deltagare: 13-15 personer
 
I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Flyg från Stockholm till Tirana med Austrian Airlines t/r inkl. skatter, bränsletillägg och eventuella måltider ombord enligt flygbolagets regler. (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan) 
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande lokalguide
 • Helpension alla dagar utom där annat anges
 • Alla lokala transporter utom där annat anges
 • Del i dubbelrum
 • Entréer

 

I priset ingår ej: måltidsdryck, dricks.

 

Hur tränad behöver jag vara?
Vi har två basläger under resan, utifrån vilka vi gör dagsutflykter. Dessutom har vi både lokal guide och vår svenska färdledare som kan bergen väl. Du kan välja mellan att vandra på förmiddagen eller hela dagen. Det kan du göra utifrån dagsform. Det gör att resan passar både dig som är vältränad och dig som har normal kondition och är van att gå i skog och mark. Vandringen över Valbonapasset är resans finaste dag, men också den längsta. Känner du dig osäker har du möjlighet att hyra en häst för en mindre slant som du kan sitta upp på och vila dig ibland. Hästen leds, så du behöver inte kunna rida. Räkna med att Albaniens berg är unga och därmed branta, så träna gärna att gå både uppför och nedför.

 

Om Albanien
Albaniens historia bjuder på lika stor dramatik som naturen. Trots sitt centrala läge, har landet mer eller mindre varit isolerat från resten av Europa under långa perioder, vilket gjort att landets urålderliga traditioner och kultur bevarats. Inte ens den benhårda kommunistiska regimen kunde utplåna klanernas blodshämnds traditioner och det uråldriga sociala fenomenet med svurna jungfrur. Kommunismen förseglade landet under nästan 50 år. Envåldshärskaren, kommunistledaren Enver Hoxha förbryllade omvärlden genom att först upprätta, sedan bryta de kamratliga förbindelserna med Tito, Moskva, och Mao. Till slut stod Albanien ensamt mot världen. Efter kommunismens fall 1990 skulle Albanien förvandlas från en kommunistisk stat till ett öppet land. Omställningen till kapitalism och demokrati blev kaotisk och våldsam. Idag har landet i stort sett kommit ikapp sina grannländer och dramatiken har man lämnat bakom sig.

 

Preliminära flygtider med Austrian Airlines från Stockholm (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)

Dag 1 
09.45 avresa från Stockholm, Arlanda, flyg OS312 
12.05 ankomst till Wien
12.45 avresa från Wien, flyg OS847
14.20 ankomst till Tirana

Dag 8
15.05 avresa från Tirana, flyg OS848
16.45 ankomst till Wien
20.20 avresa från Wien, flyg OS317
22.35 ankomst till Stockholm, Arlanda

Resans godbitar

 • Vandring i Albaniens vilda, vackra berg
 • Möjlighet att bestiga berget Roshit
 • Besök i byar, huvudstaden Tirana, den historiska staden Shkodra och i grannlandet Kosovo
 • Albanska traditioner och olika religioner

Sammanfattad resplan

Dag 1: Skandinavien-Tirana-Shkodra (M)
Dag 2: Shkodra-Bogadalen-Theth nationalpark, ca 2 timmars vandring. (F,L,M)
Dag 3: Theth och Nderlyse, ca 4 timmars vandring, 6-7 timmar för den som fortsätter till Blå ögat. (F,L,M)
Dag 4: Vandring över de Fördömda bergen genom Valbonapasset till byn Valbona ca 7 timmar (F,L,M)
Dag 5: Längs Valbonaälven, ca 3 timmars vandring, 6 timmar för den som vill gå mer. (F,L,M)
Dag 6: Vandring till Ram Avdylit, ca 4 timmars vandring eller till toppen av Roshitberget ca 6 timmar (F,L,M)
Dag 7: Valbona-Kosovo-Tirana. (F,L,M)
Dag 8: Hemresa från Tirana. (F)

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-05-27Flyg från Stockholm med flera orterAlbanien vandring
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
15 950:-Intresseanmälan
AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-09-17Flyg från Stockholm med flera orterAlbanien vandring
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
15 950:-Intresseanmälan
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet