Skip to main content

Vandra i Albanien

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:8
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Vandra i natursköna Albanien! Albaniens bergstrakter är verkligen en av Europas bäst bevarade hemligheter. I denna okända del av Europa hittar du ett land med ett dramatiskt landskap. Vår resa går till de unika bergsområdena i Theth nationalpark och Valbonadalen. Här finns över 2 000 olika växter och en hel del vilda djur, som lokatt och brunbjörn, örnar, falkar och mängder med fjärilar. Många arter är endemiska och finns bara här. De båda bergsområdena skiljer sig åt till karaktären. Gemensamt är att det känns som att tiden stått stilla. Här lever herdar med sin boskap i små byar, på samma sätt som de gjort i århundraden. Än så länge är det få besökare som hittar hit och för att finna de rätta stigarna anlitar vi ortsbor. Under vår vandring passerar vi små byar och stannar till för en kopp bergste med ortsborna. Albanerna är kända för sin gästfrihet!

 

Sök resa

Hur tränad behöver jag vara?

Vi har två basläger under resan, utifrån vilka vi gör dagsutflykter. Dessutom har vi både engelsktalande lokal guide och vår svenska färdledare, vilket ger oss flexibilitet. Vandringen över Valbonapasset är kanske resans finaste dag, men också den längsta. Du bär bara vad du behöver under dagen, resten tar hästar när vi går över passet till Thethdalen – det är så man gör här. Om du känner dig osäker om du kommer att klara passet, har du möjlighet att hyra en häst för en mindre slant som du kan sitta upp på och vila dig ibland. Hästen leds, så du behöver inte kunna rida. Räkna med att Albaniens berg är unga och därmed branta, så träna gärna att gå både uppför och nedför. Vi går 5–7 timmar per dag på stigar och i kuperad terräng.

Färdledare Fredrika Nyberg

Färdledare Fredrika Nyberg

Fredrika Nyberg är finlandssvenskan vars hjärta klappar för djur, natur och friluftsliv. På fritiden har hon alltid varit ute i skog och mark och i yrkeslivet har hon varit banktjänsteman, ridskolelärare och drivit en hästgård. Sedan några år har hon bytt Finland mot Albanien under delar av året och brinner för att visa oss skandinaver det vackra, vänliga Albanien som hon själv fallit pladask för.

Fullständig resebeskrivning

Program

Dag 1: Skandinavien–Tirana–Shkodra
Flyg från Skandinavien via Wien till Tirana, där vi landar tidig eftermiddag. Här väntar vår svenska färdledare och egen buss för vidare färd till staden Shkodra i norra Albanien, belägen vid foten av de albanska alperna. Vi besöker borgen Rozafa, strategiskt och naturskönt beläget på en hög höjd mellan tre floder. Från borgen har vi en fantastisk utsikt över Komanisjön och de Fördömda bergen. Vi installerar oss på vårt hotell och beger oss sedan ut på upptäcktsfärd för att få en första känsla för staden och landet. Det är i huvudsak en katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur.  (Middag ingår)

Dag 2: Båttur på Komanisjön och vidare landvägen till Valbona
Efter frukost åker vi med vår privata buss till Komanisjön. Här går vi ombord på en bilfärja som tar oss med på en spektakulär båttur, som anses vara en av de finaste upplevelserna i Albanien. Vattnet är smaragdgrönt och på sidorna reser sig höga kalkstensberg. Vi har med oss ett lunchpaket som vi äter på båten. Efter ett par timmar är vi framme och en buss väntar på oss. Vägen ringlar sig upp i bergen och så småningom når vi Valbona national park. Vi lämnar bussen som kör vårt bagage till gästhuset. Själva vandrar vi den sista biten längs med Valbonaälven genom bokskog och över fält. Det är lätt att gå och du kan koppla av och njuta av de vidunderliga vyerna. Efter att vi har installerat oss på vårt hotell där vi ska bo de kommande tre nätterna går vi ut och äter middag tillsammans. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: Cirka 2,5 tim, 7 km, 200 m upp och 50 m ner

Dag 3: Vandring från byn Cerem och en sväng in i Montenegro
Dagens vandring utgår från Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Härifrån slingrar sig stigen bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Lunchen intar vi på en platå i Montenegro med panoramavy över de 2 500 meter höga topparna som omger oss. Vår stig följer en bergskam med vidunderliga vyer åt båda håll i klart väder. Stigen vänder neråt och leder oss genom en bokskog tillbaka till byn Cerem. Här väntar våra minibussar på oss och kör oss tillbaka till Valbona. Efter en dusch och lite vila samlas vi en stund före middagen, dricker något gott och pratar om dagens upplevelser. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 6 tim, 13,5 km, 775 m upp, 775 m ner.

Dag 4: Vandring till Kukaj och Rreth i Bardhe
En fin rundtur väntar oss idag. Vår första etapp tar oss upp till byn Kukaj, en liten by med några hus. Här har man hästar och vi tar en paus för lite bergste. Stigen för oss vidare upp över bergen. Det är magiskt vackert, men bitvis brant. Målet är Rreth i Bardhe (Den vita kretsen) cirka 1 550 möh som vi beräknas nå lagom till lunch.  Härifrån har vi en vidunderlig vy över hela Valbonadalen och flera av de Fördömda bergens toppar på över 2 000 meter i både Albanien och Montenegro i klart väder. En perfekt plats att inta den medhavda picknicken. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 5,5 tim, 12 km, 650 m upp och 650 m ner

Dag 5: Vandring över Valbonapasset till Theth nationalpark
Idag är det dags för en av de vackraste vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1 800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Här ligger också Albaniens näst högsta berg Jezerca, 2 693 möh. Våra minibussar kör oss tills vägen tar slut. Där lastar vi vårt bagage på hästar och bär själva bara vad vi behöver under dagen. Dricksvatten fyller vi på längs stigen. Det är så man gör här. Stigen upp går i serpentiner och kanske passerar vi något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna sätter vi oss i gröngräset och njuter av vår medhavda picknicklunch. Så småningom kommer vi ner till byn Theth. Den var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden. Här checkar vi in på vårt charmiga gästhus för de kommande två nätterna. Ute på terrassen kan du inta en välförtjänt vila och sitta i timmar och njuta av utsikten. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 6,5 tim, 11 km, 800 m upp, 1 000 m ner

Dag 6: Vandring till Blå ögat och Nderlyse
Efter frukosten som vi intar på terrassen om vädret tillåter, gör vi oss redo för dagens vandring. Vi startar direkt från vårt pensionat och beger oss genom byn ned genom dalen. Längs vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skydda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den albanska, traditionella kulturen och vad blodshämnd innebär, en sedvänja som fortfarande är aktuellt i de norra delarna av landet. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och fortsätter sedan mot den klarblåa källan Blå ögat, formad av erosion och smältvatten. Från byn Nderlyse har du möjlighet att åka bil tillbaka till gästhuset om du inte hellre vill gå. Idag har vi gått nere i dalen och inte gjort så många höjdmeter, men underlaget är bitvis mer tekniskt. (Frukost, lunch och middag ingår)
Vandring: cirka 6 tim, 14 km, 250 m upp, 250 m ner.

Dag 7: Kort vandring och buss till Tirana
Idag är det dags att lämna de vackra bergen och nationalparkerna och återvända till civilisationen. Vi vandrar någon timme upp mot passet Qaf Thorre innan vi hoppar in i minibussarna. Den lite skumpiga vägen snirklar sig uppför berget. Nedanför oss ser vi byn Theth. Vi byter minibussarna mot en större buss där vi alla får plats och åker vidare mot Albaniens huvudstad, Tirana. På vägen stannar vi på en lokal ekologiskgård och äter en god avslutningslunch. Här lagar de maten på lokalt producerade och egenodlade råvaror. Vi bjuds på många olika smårätter ur det albanska köket. Väl framme i Tirana, checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. Albanien ligger ändå vid havet och vad är då inte lämpligare än att njuta av en riktigt god middag på en fiskrestaurang. (Frukost, lunch och middag ingår) Vandring: cirka 1 tim, 2,5 km, 200 m upp

Dag 8, 21/9: Hemresa från Tirana
Vi går en guidad stadsrundtur genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbegtorget stod för inte allt för länge sedan diktatorn Enver Hoxha staty. Vi promenerar genom Kvarteret, Blloku på albanska. Det var kommunistpamparnas privata område, där ingen vanlig alban hade tillträde. Det var den förbjudna staden, i det stängda landet. Idag har det förvandlats till Balkans hippaste stadsdel med restauranger, caféer och barer. Vi avslutar med lunch innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (Frukost och lunch ingår)

Vi reserverar oss för ändringar i programmet p g a oförutsedda händelser.

Resefakta och pris

Datum 2021: 5 - 12 juni och preliminärt datum 11 - 18 september

Pris från Stockholm 5 - 12 juni 2021: 14 850 kr
Preliminärt pris från Stockholm 11 - 18 september 2021: 14 850 kr

Enkelrumstillägg: 2 500 kr

Antal deltagare: 12–15 personer

I priset ingår:

 • Flyg från Stockholm till Tirana med Austrian Airlines t/r inkl. skatter, bränsletillägg och eventuella måltider ombord enligt flygbolagets regler.  (Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
 • Klimatkompensation för flygresan
 • svensk färdledare
 • engelsktalande lokalguide
 • helpension alla dagar från middag dag 1 till lunch dag 8
 • vatten till måltiderna och vin, öl eller läsk till middagen
 • alla lokala transporter enligt programdel i dubbelrum
 • alla inträdesavgifter enligt program

I priset ingår ej: dricks

 

Preliminära flygtider (flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)

Dag 1
06.35–08.50 Stockholm, Arlanda–Wien, OS318
10.10–11.40 Wien–Tirana, OS843

Dag 8
17.30–19.05 Tirana–Wien, OS846
20.20–22.35     Wien– Stockholm, Arlanda, OS317

 

RESANS GODBITAR

 • Vandring i Albaniens vilda, vackra berg
 • Båtfärd på den vackra Komanisjön
 • Besök i små traditionella byar, den historiska staden Shkodra och huvudstaden Tirana

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2021-06-05Flyg från Stockholm - annan ort på förfråganVandra i norra Albanien
Reseledare: Fredrika Nyberg
14 850:-Boka
2021-09-11Flyg från Stockholm - annan ort på förfråganIntresseanmälan Vandra i Albanien
Reseledare: Fredrika Nyberg
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
Intresseanmälan
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet