Rundresa i Nepal - tjejresa

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:17
Boka resa

Vackra, vilda, vänliga Nepal. Under den här rundresan får du verkligen uppleva landet och möta människorna! Vi kommer att besöka huvudstaden Kathmandu med sina vackra världsarvslistade tempel och ett myllrande gatuliv, den lilla byn Majhigaun, rekreationsorten Pokhara vid porten till Himalaya, textilstaden Tansen, Buddhas födelseplats Lumbini och safari i nationalparken Chitwan.

Vår resa är en kvinnoresa. Vi upplever landets natur, kultur och gör många intressanta studiebesök. Vi kommer bland annat att besöka HRDC, ett sjukhus för handikappade barn, som inte har ekonomisk möjlighet till vård och i många fall kostsamma operationer. Gränslösa Resor stödjer sjukhuset genom att vi till fullo bekostar en av deras mobila medicinska mottagningar i en bergsby. Vår svenska färdledare Jenny Adhikari är bosatt i Nepal och hon ger oss en god inblick i landets historia, politik och religion. Jenny talar nepali och många av de nepaleser vi möter under resan är hennes personliga vänner.

Fullständig resebeskrivning

Dag 1, 15/11: Flyg till Kathmandu 

Dag 2, 16/11: Ankomst till Kathmandu
Vi landar i Kathmandu vid lunchtid och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår egen buss kör oss till det tibetanska buddhistcentret Boudha där vi checkar in på vårt hotell som ligger fem minuters promenad från Nepals största buddhistiska stupa, ett av Kathmandudalens sju världsarv. Efter att vi lämnat väskorna tar vi en promenad och ser stupan och folklivet omkring samt äter lunch. Därefter åker vi till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! På kvällen väntar en gemensam välkomstmiddag. (L, M)

Dag 3, 17/11: Besök på HRDC sjukhuset och världsarvet Bhaktapur
I dag utforskar vi Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv. Det är den tredje av Kathmandu-dalens forna kungliga huvudstäder. Många av templen blev hårt åtgångna av jordbävningen, men är under uppbyggnad och här är den medeltida prägeln om möjligt ännu starkare än i Patan. Det är lugnt och skönt och betydligt mindre trafik och man kan njuta av atmosfären och folklivet. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se träsnideri, krukmakeri med mera. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. I samband med vårens vandringsresa i Nepal bekostade vi till hundra procent en medicinsk ortopedmottagning i en bergsby. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser. Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset. (F, L, M)

Dag 4, 18/11: Kathmandu – Majhigaun – Kurintar
Nu lämnar vi storstaden och beger oss ut på landsbygden. Idag besöker vi byn Majhigaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi träffar byborna och får se de projekt som är på väg att göra byn självförsörjande, med vatten, getter och biodling har kvinnorna möjlighet till inkomst och barnen får möjlighet att gå i skolan. Efter en givande dag i byn promenerar vi tillbaka till bussen och fortsätter till Riverside Springs Resort i Kurintar, ca 2,5 timmars körning från Majhigaun och vi övernattar där. (F, L, M)

Dag 5, 19/11: Kurintar – Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa till staden Pokhara, som är vackert beläget vid Phewasjön och vid klart väder har man en fin utsikt över de höga snöklädda bergstopparna. Nu väntar ett intressant besök hos organisationen SASANE, som arbetar för att bekämpa människohandel och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. SASANE drivs av kvinnor som själva varit utsatta för människohandel och man arbetar med flera olika projekt. Bland annat utbildas kvinnor till vandringsguider och de som valt vår vandringsresa kommer att få vandra med en lokalguide från SASANE. Dagen avslutas med lite tid för egna strövtåg, man kan sätta sig på en trevlig uteservering och ta något gott att dricka, ta en båttur på sjön eller strosa omkring i de mängder av butiker som finns i staden. (F, L, M)

Dag 6, 20/11: I Pokhara med matlagning och besök på den tibetanska bosättningen
På förmiddagen får vi bekanta oss med det lokala köket, då vi får lära oss att laga nepalesiska/tibetanska dumplings, så kallade momo. Vår lärare är en tibetansk kvinna som bor i den tibetanska bosättningen Tashiling. Avslutningsvis äter vi en gemensam lunch och förhoppningsvis har våra ansträngningar i köket gett resultat. Efter lunch strosar vi vidare i den tibetanska bosättningen som startade som ett flyktingläger för de tibetaner som flydde från Tibet på 1960-talet. Idag är bosättningen permanent hem för ungefär 700 tibetaner och här finns bland annat ett buddhistiskt kloster. Många tibetaner lever av hantverk. Vi besöker en fabrik där traditionella, välgjorda ullmattor tillverkas. Som på många andra platser är det svårt för kvinnor att komma ut i arbetslivet och vi besöker ett projekt där de tibetanska kvinnorna får lära sig att tillverka vackra handgjorda väskor. (F, L, M)

Dag 7, 21/11: Pokhara – Tansen
Vi checkar ut från vårt hotell i Pokhara och reser söderut på en av de vackraste vägarna i Nepal. Vägen slingrar sig som en orm genom det gröna och kuperade landskapet. Vi gör flera pauser under resan och på eftermiddagen kommer vi fram till Tansen, där vi checkar in på vårt hotell som är beläget alldeles intill stadens marknad, där man kan handla allt från tyger till matvaror. Tansen är känt för sina duktiga hantverkare. Här väver kvinnorna vackra dhakatyger och männen svarvar karaffer av mässing. Vi kommer att besöka en av vävstugorna i staden, här får vi se hur kvinnorna väver tyger i de mest fantastiska mönster. (F, L, M)

Dag 8, 20/11: I Tansen – sjukhusbesök och livet på landet
Efter frukost gör vi ett besök Tansens sjukhus, ett missionssjukhus som drivs med hjälp av donationer från utländska organisationer. Sjukhuset har många olika avdelningar och vi kommer att koncentrera oss på den avdelning som arbetar med att utbilda nepalesiska barnmorskor inom förlossningsvård. Sedan åker vi till Srijana farm, naturskönt belägen med fin utsikt över Himalayas snöklädda toppar. Bondgården är känd för sin goda mat och vi avnjuter vår lunch hos dem. Tillsammans med farmarfamiljen tar vi en promenad runt ägorna för att se hur jorden brukas och för att hälsa på de välmående djuren. (F, L, M)

Dag 9, 23/11: Tansen – Buddhas födelseplats Lumbini
Idag reser vi vidare till Buddhas födelseplats Lumbini, som är belägen på låglandet, nära indiska gränsen. Vi färdas på ”Siddharta highway” och ser hur landskapet ändrar sig från berg och böljande kullar till ett platt landskap där människorna och stadsmiljön påminner mer om Indien än om norra Nepal. Efter lunch promenerar vi till Maya Devi-templet, som är platsen där Buddha föddes för ca 2500 år sedan. Vi ska också se Lumbini Garden, där buddhistiska organisationer från hela världen byggt vackra tempel och kloster för att hedra Buddha. År 1997 togs Lumbini upp på Unescos världsarvslista. Passande nog tillbringar vi natten i ett mycket enkelt buddhistiskt kloster, där sju nunnor mellan 8 och 50 år blir våra värdar och vi får chansen att få en inblick i deras klosterliv. Nunnorna äter endast ett mål mat om dagen så middag får vi inta på en restaurang i närheten. (F, L, M)

Dag 10 – 11, 24-25/11: Chitwan National Park
Vi äter frukost och får en trevlig pratstund med nunnorna, som berättar om sin vardag och klosterlivet de valt att leva. Därefter sätter vi oss i bussen och påbörjar resan till den världsarvslistade nationalparken Chitwan, den skyddar salträdsskog, elefantgrässlätter och flodbäddar och är känd som en av Asiens bästa nationalparker för att se vilda djur. Stor chans har man att få syn på enhornade indiska pansar-noshörningar, hjortar, apor, vildsvin, gavialer, krokodiler, fåglar, fjärilar och med lite tur har man också möjlighet att se tiger. Under dagarna i Chitwan kommer vi att göra safariturer med båt, till fots och med jeep. Tharufolket tillhör Chitwans ursprungsbefolkning och de lever ett traditionellt liv i enighet med naturen. En av kvällarna bjuds vi på en dansuppvisning av ungdomarna i den intilliggande byn och nästa dag åker vi till tharubyn för att delta i traditionell husmålning tillsammans med kvinnorna. Ett bra tillfälle att få veta mer om tharukvinnornas liv. (F,L,M)

Dag 12, 26/11: Chitwan – Dhading kaffefarm
Vi lämnar Chitwan och påbörjar resan tillbaka mot Kathmandu. Vägen är under ombyggnad och vi får räkna med att trafiken går långsamt, men det finns mycket att se från bussfönstret och vi gör flera stopp efter vägen, innan vi kommer fram till Dhading kaffefarm. I anslutning till farmen har man byggt upp ett gästhus där vi ska övernatta. Vid klart väder har vi en fantastisk utsikt över Himalayas höga toppar, en vacker plats! Efter lunch gör vi en rundvandring på farmen och i den intilliggande byn för att se hur människorna lever här. På kvällen serveras en gemensam middag på gästhuset. (F, L, M)

Dag 13, 27/11: Dhading – Kathmandu
Frukost och sedan gör vi ett besök i byskolan. Antagligen är barnen lika nyfikna på oss som vi på dem. Dags att ta adjö av Dhading och fortsätta vår resa till huvudstaden. Åter i Kathmandu möter vi upp med vandringsgruppen och checkar in på vårt hotell i Thamel. (F,L,M)

Dag 14, 28/11: Kathmandu
Efter frukost promenerar vi genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Tillsammans med Jenny fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi promenerar till Kathmandus värdsarvslistade palatstorg, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet. Kvällen går i musikens tecken! Vi går hem till en av Jennys vänner som är duktig på att spela sarod, ett av Nepals nationalinstrument. Vi dricker te och får lyssna till musik. Ikväll äter vi middag på en traditionell thakali restaurang. (F, L, M)

Dag 15, 29/11: Kirtipur och middag hemma hos familj
Förmiddagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. På eftermiddagen åker vi till Kirtipur, ett av Kathmandus gamla kungadömen som styrdes av en drottning. Här finns de gamla templen, palatset och till och med vapnen som användes då drottningen besegrades av Prithvi Narayan Shah och blev en del av Nepal. Jennys väninna, Honey, bor i staden och hon ser fram emot att få visa oss den gamla delen av Kirtipur. Under vår rundvandring gör vi bland annat ett besök på den lokala restaurangen Lahana. Restaurangen är känd i hela Kathmandu och den drivs av kvarterets kvinnor för att ge dem möjlighet till extra inkomster. Förutom att laga mat ägnar de sig också åt andra traditionella aktiviteter som är spännande att titta på. Stadspromenaden avslutas med middag hemma hos Honey och hennes familj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En kväll att minnas! (F, M)

Dag 16-17, 30/11-1/12: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid och vi flyger via Istanbul och landar i Stockholm strax efter midnatt den 1/12. (F)

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 15 november – 30 november 2020 

Preliminärt pris från Stockholm: 32 900 kr
Flyg från Köpenhamn på förfrågan

Enkelrumstillägg: 3 900 kr
Antal deltagare: 8–20 kvinnor

I priset ingår:

 • klimatkompensering för flygresan
 • flyg från Stockholm med möjlighet att flyga från flera orter i Sverige samt från Köpenhamn (kontakta oss om dina önskemål)
 • svensk färdledare
 • helpension från lunch dag 2 till frukost dag 16 (ej lunch dag 15)
 • alla lokala transporter
 • egen buss med chaufför
 • del i dubbelrum på utvalda hotell
 • entréer
 • flygskatt
 • ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
 • dricks till lokalguider och bussförare (värde ca 800 kr)

 

I priset ingår inte:
Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30), 1 lunch dag 15, dryck utöver måltidsdryck och egna utgifter.

Preliminära flygtider (Flyg från Köpenhamn på förfrågan)
15/11
21.45 Avresa från Stockholm/Arlanda QR172
16/11
05.55 Ankomst till Doha
08.15 Avresa från Doha QR646
15.25 Ankomst till Kathmandu

30/11 
11.25 Avresa från Kathmandu QR653
14.35 Ankomst till Doha
15.40 Avresa från Doha QR171
20.10 Ankomst till Stockholm/Arlanda

Resans karaktär och godbitar

En rundresa som inte är fysiskt krävande och där du kommer bakom kulisserna. Vi gör studiebesök, träffar nepaleser och kommer hem till vanliga familjer. Under resan besöker vi flera av Nepals världsarv, åker på safari och spanar vilt. Vi reser på låg höjd, men får njuta av vyer över Himalayas 7 000 meter höga toppar när vädret är klart. Vi reser i egen buss och bor på centralt belägna turistklasshotell med privat badrum. Du väljer om du vill göra denna rundresa eller byta ut en vecka mot att vandra i Annapurnamassivet.

 • Kathmandudalen med sightseeing och besök vid världsarv
 • Studiebesök på bland annat HRDC sjukhuset, SASANE och väveri
 • Safari i Chitwan nationalpark, ett världsarv med rikt fågelliv och chans att se t ex noshörning
 • Buddhas födelseplats och världsarvet Lumbini.
 • Middag hemma hos en nepalesisk familj
 • Genom din resa bidrar du till de projekt vi besöker.

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare, Jenny Adhikari har läst statsvetenskap och socialantropologi. Hon är gift med en nepales och är delvis bosatt i Nepal. Jenny talar nepali och har lett flera resor i Nepal. Hon är en person som är intresserad av det mesta men hennes specialområde ligger inom antropologin. Hon älskar kultur, hantverk och resor och är en mycket uppskattad färdledare.

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg till Kathmandu 

Dag 2: Ankomst till Kathmandu (L,M)

Dag 3: Besök på HRDC sjukhuset och världsarvet Bhaktapur  (F,L,M)

Dag 4: Kathmandu – Majhigaun – Kurintar (F,L,M)

Dag 5: Kurintar – Pokhara (F,L,M)

Dag 6: I Pokhara, matlagning och besök på den tibetanska bosättningen (F,L,M) De som valt att vandra startar sin vandring.

Dag 7: Pokhara – Tansen (F,L,M) 

Dag 8: I Tansen – sjukhusbesök och livet på landet (F,L,M)

Dag 9: Tansen – Buddhas födelseplats Lumbini (F,L,M)

Dag 10-11: Chitwan National Park (F,L,M)

Dag 12: Chitwan – Dhading kaffefarm  (F,L,M)

Dag 13: Dhading – Kathmandu, där vi möter dem som vandrat. (F,L,M)

Dag 14: Vi utforskar Kathmandu (F,L,M)

Dag 15: Kirtipur och middag hemma hos familj (F,M)

Dag 16-17: Hemresa från Kathmandu (F samt måltider ombord på flyget)

(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

 

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-11-15Rundresa i Nepal – en kvinnoresa
Reseledare: Jenny Adhikari
Intresseanmälan