Skip to main content

Rundresa i Nepal - tjejresa

Dagar:16
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Vackra, vilda, vänliga Nepal. Under den här rundresan får du verkligen uppleva landet och möta människorna! Vår svenska färdledare Jenny Adhikari är bosatt i Nepal och hon ger oss en god inblick i hur människor lever, landets historia, politik och religion. Jenny talar nepali och många av de nepaleser vi möter under resan är hennes personliga vänner. Vi kommer att besöka huvudstaden Kathmandu med sina vackra världsarvslistade tempel och ett myllrande gatuliv, den lilla byn Majhigaun, rekreationsorten Pokhara vid porten till Himalaya, textilstaden Tansen, Buddhas födelseplats Lumbini, åker på safari i nationalparken Chitwan och upplever de hisnande vyerna över Himalaya. Under resa kommer vi nära lokalbefolkningen och får svar på många frågor samtidigt som ny väcks. Hur är det att vara nunna i ett buddhistiskt kloster eller att tillhöra det lägsta kastet, längst ner på samhällsstegen? Vad kan man vänta sig av livet som handikappad och varför frodas människohandeln i Nepal? Vad gör myndigheterna och organisationer för att ge nepaleserna ett bättre liv? Det kommer bli många omvälvande inblickar, men även glada skratt och goda samtal. Dessutom får vi njuta av landets storslagna berg och rika djurliv. Följ med på en mångfacetterad resa som ger dig nya perspektiv!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Dag 1, 15/11: Flyg till Kathmandu 

Dag 2, 16/11: Ankomst till Kathmandu och vidare till NagarkotVi landar i Kathmandu under eftermiddagen och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår privata buss kör oss österut till bergsstationen Nagarkot, beläget på 2 170 meter över havet. Här ifrån har man vid klart väder en strålande utsikt över Himalaya och det mäktiga Everestmassivet, med snöklädda toppar som sträcker sig över 8 000 meter över havet. Högst av dem alla är Mount Everest, som med sina 8 848 meter över havet är världens högsta berg. Vi checkar in på vårt fina hotell med jacuzzi och inomhuspool. Gemensam välkomstmiddag. (M)

Dag 3, 17/11: Soluppgång över Himalaya, lunch i kloster och besök på HRDC sjukhuset
Soluppgång över Himalaya är en mäktig upplevelse, de snöklädda topparna skimrar i guld när solen sakta stiger upp på himlen. Det förutsätter förstås att vädrets makter är på vår sida. Efter frukost finns det möjlighet att göra en 2 timmars lättare vandring till det vackra Dhagpo Sheydrub Lingklostret i Nala. Den som inte vill eller kan vandra åker med vår buss till klostret. Normalt sett är klostret stängt för besökare, men vi är inbjudna att äta lunch tillsammans med de 140 lamorna och blir visade runt i klostret. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård.  I Nepal är ett fysiskt handikapp ett stort hinder, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Middag och övernattning i Nagarkot (F, L, M)

Dag 4, 18/11: Klimatsmarta spisar och världsarvet Bhaktapur
En ny dag gryr och vi har ytterligare en möjlighet att få se solen gå upp över Himalayas snöklädda toppar. Dagens första besök gör vi hos familjer i Nagarkot som fått tillgång till klimatsmarta spisar. Gränslösa Resor klimatkompenserar för samtliga flygresor som sker i företagets regi, vilket innebär att din resa bidrar till klimatnytta i Nepal. Här lagar de flesta av hushållen på landsbygden mat över öppen eld med stora hälsoeffekter och miljökonsekvenser som följd. De klimatsmarta spisarna kräver hälften så mycket bränsle, vilket gör att det går åt mindre tid till att samla ved och avskogning kan motverkas. Dessutom slipper familjerna andas in hälsovådlig rök och barn skyddas från att bränna sig. På plats får vi se hur allt fungerar och prata med familjerna. Därefter styr vi kosan mot Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv och en av de forna kungliga huvudstäderna. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se de pampiga tempelbyggnaderna runt torget. Folkgruppen newari är den dominerande befolkningen i Bhaktapur. De är kända för sina duktiga keramiker och träsnidare och vi kommer med all säkerhet att få se prov på mycket fint hantverk. Efter lunch blir det några timmars fri tid för egna strövtåg innan vi återsamlas för middag. Övernattning i Bhaktapur (F, L, M)

Dag 5, 19/11: Kvinnokooperativ i Majhigaun och övernattning på daliternas homestay
Efter tidig frukost checkar vi ut från hotellet och reser ut på landsbygden. Vårt mål är byn Majhigaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi äter lunch med byborna och får se de projekt som gjort att byborna kan försörja sig. Vatten, getter och biodling, ger kvinnorna inkomster och barnen får möjlighet att gå i skolan. Vi lämnar Majhigaun och fortsätter vår resa med buss till byn Damauli, där vi ska övernatta på ett ”homestay”. Ett enkelt boende, men det ger oss möjlighet att få ta del av vardagslivet i en nepalesisk by. Homestayen drivs av daliter, den lägsta gruppen inom kastväsendet som brukar kallas de oberörbara. Trots att det officiella kastsystemet avskaffades i Nepal redan 1963, stöter daliterna fortfarande på diskriminering. Nöjda homestay gäster har gett rubriker i nepalesiska tidningar, vilket visar för människor som tillhör andra kaster, att det inte är hälsovådligt eller otursbringande att bo och äta tillsammans med daliter. (F, L, M)

 

Dag 6, 20/11: Morgonsysslor i Damauli och matlagning i Pokhara
Frukost tillsammans med daliterna i Damauli och därefter fortsätter vi vår resa med buss till staden Pokhara, vackert beläget vid Phewasjön vid foten av Annapurnamassivet. Vi gör ett intressant besök hos organisationen SASANE, som arbetar för att bekämpa människohandel och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. SASANE drivs av kvinnor som själva varit utsatta för människohandel och man arbetar med flera olika projekt. Bland annat utbildas kvinnor till vandringsguider och de som valt vår vandringsresa kommer att få vandra med en lokalguide från SASANE. Kvinnorna på SASANE kommer också att lära oss hur vi tillagar nepalesiska dumplings, så kallade momo. Fri kväll och övernattning i Pokhara. (F, L)

Dag 7, 21/11: I Pokhara – tibetaner i Nepal och hantverksprojekt
Efter frukost åker vi, tillsammans med de som ska ut och vandra, mot Annapurna. Vi vinkar av vandrarna och besöker därefter den tibetanska bosättningen i Hemja. Här gör vi en promenad, besöker deras stora buddhistkloster och får veta mer om exiltibetanernas situation i Nepal. Vi återvänder till Pokhara och gör ett intressant besök hos Women Skills Development Center. Ett projekt som tar tillvara och utvecklar kvinnors hantverksskicklighet, för många kvinnor den enda möjligheten till egen försörjning. Eftermiddagen och kvällen tillbringar var och en efter tycke och smak. (F, L)

Dag 8, 20/11: Teplantage och bergsvyer
Frukost, utcheckning och tidig avresa med jeep till den vackra bergsbyn Lwang, belägen i Annapurnareservatet som inte bara skyddar flora och fauna, utan också är hem för många folkgrupper. I Lwang lever många olika folkgrupper och arkitekturen i byn är präglad av den etniska gruppen gurung. Teproduktion är en mycket viktig inkomst för invånarna och vi besöker de gröna teodlingarna, där de värdefulla tebladen plockas för hand. Lunch i byn och sedan fortsätter vi vår resa till Club ES Resort i Deurali där vi ska övernatta. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över de snöklädda bergen i Annapurna. (F, L, M)

Dag 9, 23/11: Soluppgång i bergen och hantverksstaden Tansen
Vid vackert väder kan vi njuta av en spektakulär soluppgång över Himalayas höga bergstoppar. Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker vidare till staden Tansen. Staden är känd för sina duktiga hantverkare. Här väver kvinnorna vackra dhakatyger och männen svarvar karaffer av mässing. Vi kommer att besöka en av vävstugorna i staden, här får vi se hur kvinnorna väver tyger i de mest fantastiska mönster. (F, L, M)

Dag 10, 24/11: Buddhas födelseplats Lumbini och övernattning i ett nunnekloster
Idag reser vi vidare till Buddhas födelseplats Lumbini, som är belägen på låglandet, nära indiska gränsen. Vi färdas på ”Siddharta highway” och ser hur landskapet ändrar sig från berg och böljande kullar till ett platt landskap där människorna och stadsmiljön påminner mer om Indien än om norra Nepal. Efter lunch promenerar vi till Maya Devi-templet, som är platsen där Buddha föddes för ca 2500 år sedan.  Vi ska också se Lumbini Garden, där buddhistiska organisationer från hela världen byggt vackra tempel och kloster för att hedra Buddha. År 1997 togs Lumbini upp på Unescos världsarvslista. Passande nog tillbringar vi natten i ett mycket enkelt buddhistiskt kloster, där sju nunnor mellan 8 och 50 år blir våra värdar och vi får chansen att få en inblick i deras klosterliv. Nunnorna äter endast ett mål mat om dagen så middag får vi inta på en restaurang i närheten. (F, L, M)

Dag 11 – 12, 25-26/11: Chitwan National Park
Vi äter frukost och får en trevlig pratstund med nunnorna, som berättar om sin vardag och klosterlivet de valt att leva. Därefter sätter vi oss i bussen och påbörjar resan till den världsarvslistade nationalparken Chitwan, den skyddar salträdsskog, elefantgrässlätter och flodbäddar och är känd som en av Asiens bästa nationalparker för att se vilda djur. Det finns stor chans att se enhornade indiska pansar-noshörningar, hjortar, apor, vildsvin, gavialer, krokodiler, fåglar, fjärilar. I nationalparken finns också den asiatiska tigern, men trots att de på senare år ökat i antal, ska vi ha en god portion tur för att få se den. Under dagarna i Chitwan kommer vi att göra safariturer med båt, till fots och med jeep. Tharufolket tillhör Chitwans ursprungsbefolkning och de lever ett traditionellt liv i enighet med naturen. En av kvällarna bjuds vi på en dansuppvisning av ungdomarna i den intilliggande byn och nästa dag åker vi till tharubyn för att delta i traditionell husmålning tillsammans med kvinnorna.  Ett bra tillfälle att få veta mer om tharukvinnornas liv. (F, L, M)

Dag 13, 27/11: Till huvudstaden Kathmandu
Efter frukost lämnar Chitwan och påbörjar resan till huvudstaden Kathmandu. Vi får räkna med att resan tar i stort sett hela dagen, men det finns mycket att se från bussfönstret och vi gör flera stopp efter vägen. Under sen eftermiddag kommer vi fram till Kathmandu och vårt hotell som är beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. Här lever en stor del av Kathmandus buddhistiska befolkning och här känner man närhet till den tibetanska kulturen. Mitt i området tronar den stora Boudhastupan dit buddhister vallfärdar för att gå runt stupan och snurra på bönerullarna. Boudha är Nepals största buddhistiska stupa och ett av Kathmandudalens sju världsarv. (F, L, M)

Dag 14, 28/11: Sightseeing i Kathmandu och besök vid Pashupatitemplet
Idag ska vi titta lite närmre på den nepalesiska huvudstaden. Vi promenerar genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Naturligtvis ska vi också besöka det världsarvslistade Durbartorget med vackra tempel och palats från 1500 till 1700-talet. Därefter åker vi till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal.  Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! (F, L, M)

Dag 15, 29/11: Frivilligorganisationen BAS, ledig tid och middag hemma hos en Sherpafamilj
Tillsammans med färdledare Jenny besöker vi frivilligorganisationen BAS. Ett projekt som ger kost och logi till landsortsbor som saknar ekonomiska resurser att själva bekosta en bostad medan deras medicinska behandling pågår. Jenny är starkt engagerad i projektet och ser fram emot att visa och berätta hur detta förändrat förutsättningarna för många fattiga nepaleser. Resterande del av dagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. I kväll är vi hembjudna på middag till en Sherpafamilj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En fin avslutning på vår resa! (F, M)

Dag 16, 30/11: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid och vi flyger via Doha och landar i Stockholm samma kväll. (F)

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 15 november – 30 november 2021 

Preliminärt pris från Stockholm: 33 900 kr
Flyg från andra orter på förfrågan

Preliminärt enkelrumstillägg: 5 500 kr
På klostret i Lumbini finns ett mycket begränsat antal enkelrum

Antal deltagare: 8–20 kvinnor

I priset ingår:

 • flyg från Stockholm inkl skatt, (annan ort på förfrågan)
 • klimatkompensation för din flygresa (klimatkompensationen ger 2 nepalesiska familjer tillgång till en klimatsmart spis, ett projekt vi besöker under resan!)
 • svensk färdledare
 • helpension från lunch dag 2 till frukost dag 16 (ej middag dag 6 och 7 samt lunch dag 15)
 • alla lokala transporter i egen buss med chaufför
 • del i dubbelrum på utvalda hotell, kloster och homestay
 • alla utflykter och besök enligt program inklusive entréer
 • ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
 • dricks till lokalguider och bussförare (värde ca 800 kr)

 

I priset ingår ej: Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30). Middag dag 6 och 7, 1 lunch dag 15, dryck utöver måltidsdryck och egna utgifter.

Preliminära flygtider (Flyg från Köpenhamn på förfrågan)
15/11
21.45 Avresa från Stockholm/Arlanda QR172
16/11
05.55 Ankomst till Doha
08.15 Avresa från Doha QR646
15.25 Ankomst till Kathmandu

30/11 
11.25 Avresa från Kathmandu QR653
14.35 Ankomst till Doha
15.40 Avresa från Doha QR171
20.10 Ankomst till Stockholm/Arlanda

Resans karaktär och godbitar

En rundresa som inte är fysiskt krävande och där du kommer bakom kulisserna. Vi gör studiebesök, träffar nepaleser och kommer hem till vanliga familjer. Under resan besöker vi flera av Nepals världsarv, åker på safari och spanar vilt. Vi reser på låg höjd, men får njuta av vyer över Himalayas 7 000 meter höga toppar när vädret är klart. Du väljer om du vill göra denna rundresa eller byta ut en vecka mot att vandra i Annapurnamassivet.

Resans godbitar

 • Kathmandudalen med sightseeing och besök vid världsarv
 • Nära kontakt med lokalbefolkningen, då vi övernattar i kloster och på homestay och äter middag hemma hos en nepalesisk familj.
 • En inblick i hur livet ser ut för människor från olika folkgrupper och kast i Nepal
 • Vackra vyer över Himalayas snöklädda toppar
 • Studiebesök på bland annat spisprojektet, HRDC sjukhuset, SASANE och BAS
 • Nepalesiskt hantverk
 • Safari i Chitwan nationalpark, ett världsarv med rikt fågelliv och chans att se t ex noshörning
 • Buddhas födelseplats och världsarvet Lumbini.
 • Genom din resa bidrar du till de projekt vi besöker.

Logi
Under största delen av resan kommer vi att bo på bra medelklasshotell med privat dusch och toalett. I nunneklostret bor vi enkelt, men rummen har privat dusch och toalett. Även på daliternas homestay är login enkel och där får vi nöja oss med gemensam dusch och toalett.

Resans förutsättningar
Resan är inte en sociologisk eller antropologisk resa där vi studerar kvinnor och inte heller en vanlig turistresa, men resan ger tillfälle att se Nepal och att möta nepaleser genom vår färdledare Jennys kontakter och olika studiebesök. Vi vill ge dig möjlighet att komma in bakom kulisserna där du får se och uppleva landet på ett sätt som du inte gör på en vanlig turistresa. Ett möte är ömsesidigt och hur det blir är oförutsägbart, det är dynamiken mellan människorna som gör mötet. Ibland händer ingenting, ibland uppstår vänskap. Vi kommer inte att besöka några barnhem under resan, då vi inte vill bidra till att redan utsatta barn exploateras som turistattraktioner. Jenny kommer att berätta mer om detta under resan och du kan också läsa mer på www.barnhemskollen.se, en webbplats som bland annat Childhood Foundation står bakom.

Klimat
November är en bra tid att besöka Nepal. Generellt sett är hösten torr och solig, vilket ger bra chans till att få fina vyer över bergen. Temperaturen på dagen i Kathmandu och Pokhara är runt 15-20 grader och om natten kan det gå ner mot 10 grader. På hög höjd blir det kallare och om nätterna kan det bli ner mot 0-grader. De flesta hotell i Nepal är inte uppvärmda och därför behöver du varma kläder att sova i. Vår resa går efter monsunen och risken för regn är liten.

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare, Jenny Adhikari har läst statsvetenskap och socialantropologi.  Hon är gift med en nepales och är bosatt i Nepal. Jenny talar flytande nepali och leder ofta resor i Nepal. Hon är intresserad av det mesta men hennes specialområde ligger inom antropologin. Hon älskar kultur, hantverk och resor och är en mycket uppskattad färdledare.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2021-11-15StockholmIntresseanmälan kvinnoresa i Nepal - rundresa
Reseledare: Jenny Adhikari
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
Intresseanmälan
2021-11-15StockholmIntresseanmälan kvinnoresa i Nepal - vandring
Reseledare: Jenny Adhikari
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
Intresseanmälan
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet