Skip to main content

Nepal med vandring - tjejresa

Dagar:16
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Följ med på en tjejresa där vi vandrar i det vackra Annapurnamassivet, upplever landets natur, kultur och gör många intressanta studiebesök. De första dagarna upptäcker vi Kathmandudalen tillsammans med vår svenska färdledare Jenny Adhikari och sedan väntar en vacker vandring i Annapurnamassivet tillsammans med en lokal vandringsguide. Vi gör en av Nepals vackraste vandringar med storslagna vyer över Himalayas bergstoppar och glaciärer. Terrängen är kuperad, men vi har gott om tid att tillryggalägga dagsetapperna. För visst vill man ha tid att njuta av utsikten, rhododendronskogen, fotografera, dricka en kopp te och utbyta ett par ord med bybor vi råkar! Det går mycket upp och ner, ofta i trappor som anlagts för att göra det lättare att gå. Vi vandrar 4 - 6 timmar per dag på bergsfolkens egna stigar. Högsta punkten under vår vandring är Poon Hill, beläget 3 210 meter över havet. Under vandringen bor vi i mycket enkla rum på gästhus och måltiderna äter vi hos bybor som öppnat servering. Våra kvinnliga nepalesiska guider och bärare är vår dörröppnare in i den nepalesiska kulturen. De är utbildade av SASANE, en organisation som arbetar för att hjälpa flickor och kvinnor som varit utsatta för människohandel och sexuellt våld. De utbildas av organisationen och genom vår vandring får de arbete och därmed möjlighet till att försörja sig själva.(Den som vill kan välja en rundresa utan vandring istället).

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Dag 1, 15/11: Flyg till Kathmandu 

Dag 2, 16/11: Ankomst till Kathmandu och vidare till Nagarkot
Vi landar i Kathmandu under eftermiddagen och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår privata buss kör oss österut till bergsstationen Nagarkot, beläget på 2 170 meter över havet. Här ifrån har man vid klart väder en strålande utsikt över Himalaya och det mäktiga Everestmassivet, med snöklädda toppar som sträcker sig över 8 000 meter över havet. Högst av dem alla är Mount Everest, som med sina 8 848 meter över havet är världens högsta berg. Vi checkar in på vårt fina hotell med jacuzzi och inomhuspool. Gemensam välkomstmiddag. (M)

Dag 3, 17/11: Soluppgång över Himalaya, lunch i kloster och besök på HRDC sjukhuset
Soluppgång över Himalaya är en mäktig upplevelse, de snöklädda topparna skimrar i guld när solen sakta stiger upp på himlen. Det förutsätter förstås att vädrets makter är på vår sida. Efter frukost finns det möjlighet att göra en 2 timmars lättare vandring till det vackra Dhagpo Sheydrub Lingklostret i Nala. Den som inte vill eller kan vandra åker med vår buss till klostret. Normalt sett är klostret stängt för besökare, men vi är inbjudna att äta lunch tillsammans med de 140 lamorna och blir visade runt i klostret. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård.  I Nepal är ett fysiskt handikapp ett stort hinder, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Middag och övernattning i Nagarkot (F, L, M)

Dag 4, 18/11: Klimatsmarta spisar och världsarvet Bhaktapur
En ny dag gryr och vi har ytterligare en möjlighet att få se solen gå upp över Himalayas snöklädda toppar. Dagens första besök gör vi hos familjer i Nagarkot som fått tillgång till klimatsmarta spisar. Gränslösa Resor klimatkompenserar för samtliga flygresor som sker i företagets regi, vilket innebär att din resa bidrar till klimatnytta i Nepal. Här lagar de flesta av hushållen på landsbygden mat över öppen eld med stora hälsoeffekter och miljökonsekvenser som följd. De klimatsmarta spisarna kräver hälften så mycket bränsle, vilket gör att det går åt mindre tid till att samla ved och avskogning kan motverkas. Dessutom slipper familjerna andas in hälsovådlig rök och barn skyddas från att bränna sig. På plats får vi se hur allt fungerar och prata med familjerna. Därefter styr vi kosan mot Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv och en av de forna kungliga huvudstäderna. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se de pampiga tempelbyggnaderna runt torget. Folkgruppen newari är den dominerande befolkningen i Bhaktapur. De är kända för sina duktiga keramiker och träsnidare och vi kommer med all säkerhet att få se prov på mycket fint hantverk. Efter lunch blir det några timmars fri tid för egna strövtåg innan vi återsamlas för middag. Övernattning i Bhaktapur (F, L, M)

Dag 5, 19/11: Kvinnokooperativ i Majhigaun och övernattning på daliternas homestay
Efter tidig frukost checkar vi ut från hotellet och reser ut på landsbygden. Vårt mål är byn Majhigaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi äter lunch med byborna och får se de projekt som gjort att byborna kan försörja sig. Vatten, getter och biodling, ger kvinnorna inkomster och barnen får möjlighet att gå i skolan. Vi lämnar Majhigaun och fortsätter vår resa med buss till byn Damauli, där vi ska övernatta på ett ”homestay”. Ett enkelt boende, men det ger oss möjlighet att få ta del av vardagslivet i en nepalesisk by. Homestayen drivs av daliter, den lägsta gruppen inom kastväsendet som brukar kallas de oberörbara. Trots att det officiella kastsystemet avskaffades i Nepal redan 1963, stöter daliterna fortfarande på diskriminering. Nöjda homestay gäster har gett rubriker i nepalesiska tidningar, vilket visar för människor som tillhör andra kaster, att det inte är hälsovådligt eller otursbringande att bo och äta tillsammans med daliter. (F, L, M)

Dag 6, 20/11: Morgonsysslor i Damauli och matlagning i Pokhara
Frukost tillsammans med daliterna i Damauli och därefter fortsätter vi vår resa med buss till staden Pokhara, vackert beläget vid Phewasjön vid foten av Annapurnamassivet. Vi gör ett intressant besök hos organisationen SASANE, som arbetar för att bekämpa människohandel och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. SASANE drivs av kvinnor som själva varit utsatta för människohandel och man arbetar med flera olika projekt. Bland annat utbildas kvinnor till vandringsguider och de som valt vår vandringsresa kommer att få vandra med en lokalguide från SASANE. Kvinnorna på SASANE kommer också att lära oss hur vi tillagar nepalesiska dumplings, så kallade momo. Fri kväll och övernattning i Pokhara. (F, L)

Dag 7, 21/11: Khare (1 700 möh)—Austrailian Camp (2 060 möh), ca 3 timmar 
Efter frukost åker vi mot Annapurna. Vi släpper rundresegruppen i Hemja och fortsätter till Khare, som är startplatsen för vår vandring. Vi vandrar upp till Australian Camp (2 060 möh) och får vid klart väder en fantastisk vy över Annapurnamassivets höga bergstoppar, bland annat berget Machhapuchhre som brukar kallas fiskstjärtsberget på grund av sin form. Här övernattar vi på gästhus. (F, L, M)

Dag 8, 22/11: Australian Camp (2 060 möh)–Landrung (1 646 möh), ca 5 timmar
Vår vandring börjar med en lätt vandring upp genom skogen till byn Deurali (2 100 möh) med fin utsikt år båda håll. Härifrån bär det nedför till en liten bäck, sedan är stigen relativt flack – så flackt det blir i Himalaya! Vi passerar risfält i terrassodling och går genom ett varierat landskap på vår väg till Landrung. (F, L, M)

Dag 9, 23/11: Landrung (1 646 möh)—Ghandruk (1 951 möh), ca 5 timmar
Idag bär det brant nedför 300 m till Modifloden och sedan lika mycket uppför till byn Ghandruk, som är gurungfolkets kulturella centrum. Här är vi ännu djupare inne i Annapurnamassivet och om det är klart ser vi på nära håll Annapurna South (7 219 möh), Himalchuli (6 441 möh), Gangapurna (7 454 möh), Machapuchhare (6 993 möh) och Annapurna II och IV (7 939 resp 7 525 möh). Ghandruk är en fin by där husen har spåntak och runt om breder risfält ut sig. I Ghandruk har Annapurna Conservation Area Project (ACAP) sitt första huvudkontor. ACAP är ett naturvårdsprojekt som arbetar för att bevara naturen såväl som kulturen. Vi besöker projektet och lär oss vad vi kan göra för att skydda den ömtåliga miljön i Annapurna. (F, L, M) 

Dag 10, 24/11: Ghandrung (1 951 möh)—Tadapani (2 680 möh), ca 5 timmar
Idag börjar vår vandring genom en vacker skog. Stigen löper sakta uppför. Strax innan vi når den lilla byn Bhaisi Kharka stiger stigen brant. Sedan följer vi en relativt flack stig genom rhododendronskog (blommar på våren). Här lever apor och har vi tur får vi se langurer. Från byn Tadapani där vi stannar över natten har vi en fantastisk vy över Machhapuchhare. (F, L, M)

Dag 11, 25/11: Tadapani (2 680 möh)—Ghorepani (2 750 möh), ca 6 timmar
Först bär det av nedför till en bäck och sedan direkt upp igen till byn Banthanti (2 520 möh). Härifrån vandrar vi som i en tunnel genom rhododendron- och tallskog till byn Deurali (2 990 möh). Sista biten till byn Ghorepani där vi ska stanna över natten går på en bergskam med härliga vyer över bergen. (F, L, M)

Dag 12, 26/11: Ghorepani (2 750 möh)—Ulleri (2 073 möh) 4-6 timmar, åter till Pokhara
Dagsetappen är på ca 6 timmar om du går upp på Poon Hill, annars ca 4 timmar Den som vill stiger upp tidigt och går med guide och ficklampa upp på Poon Hill, 3 210 möh, för att om det är klart se soluppgången och det magnifika panoramat och solens ljusspel över Himalayas toppar. Efter frukost ger vi oss alla av. Vi vandrar på en bergskam genom rhododendronskogar till byn Ulleri, där vårt fordon väntar för vidare transport till Pokhara och vårt hotell. (F, L)

Dag 13, 27/11: Pokhara – Kathmandu
Efter frukost tar vi flyget tillbaka till Kathmandu och checkar in på vårt hotell, beläget i det tibetanska buddhistcentret Boudha. På kvällen möter vi upp med rundresegruppen och vid den gemensamma middagen får vi chansen att utbyta erfarenheter från veckan då vi haft helt olika program. (F, M)

Dag 14, 28/11: Sightseeing i Kathmandu och besök vid Pashupatitemplet
Idag ska vi titta lite närmre på den nepalesiska huvudstaden. Vi promenerar genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Naturligtvis ska vi också besöka det världsarvslistade Durbartorget med vackra tempel och palats från 1500 till 1700-talet. Därefter åker vi till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal.  Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! (F, L, M)

Dag 15, 29/11: Frivilligorganisationen BAS, ledig tid och middag hemma hos en Sherpafamilj
Tillsammans med färdledare Jenny besöker vi frivilligorganisationen BAS. Ett projekt som ger kost och logi till landsortsbor som saknar ekonomiska resurser att själva bekosta en bostad medan deras medicinska behandling pågår. Jenny är starkt engagerad i projektet och ser fram emot att visa och berätta hur detta förändrat förutsättningarna för många fattiga nepaleser. Resterande del av dagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. I kväll är vi hembjudna på middag till en Sherpafamilj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En fin avslutning på vår resa! (F, M)

Dag 16, 30/11: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid och vi flyger via Doha och landar i Stockholm samma kväll. (F)

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 15 november  – 30 november 2021 (16 dagar) 

Preliminärt pris från Stockholm: 33 900 kr
Flyg från andra orter på förfrågan
 

Preliminärt enkelrumstillägg: 4 200 kr Gäller för samtliga nätter utanför vandringsdelen, under vandringen (5 nätter) kan vi inte garantera enkelrum 

Antal deltagare: 8-12 kvinnor på vandringen. 8-20 kvinnor under dagarna före och efter då vi reser tillsammans med de som valt rundresan.

I priset ingår:

 • flyg från Stockholm inkl skatt, (annan ort på förfrågan)
 • klimatkompensation för din flygresa (klimatkompensationen ger 2 nepalesiska familjer tillgång till en klimatsmart spis, ett projekt vi besöker under resan!)
 • Inrikesflyg från Pokhara till Kathmandu
 • svensk färdledare före och efter vandringen
 • engelsktalande, nepalesisk vandringsguide under vandringen
 • kvinnliga bärare under vandringen
 • vandringstillstånd (TIMS)
 • helpension från lunch dag 2 till frukost dag 16 (ej middag dag 6 och 12 samt lunch dag 13 och 15)
 • alla lokala transporter
 • del i dubbelrum på enkla gästhus under vandringen, utvalda hotell och homestay under resterande del av resan
 • alla utflykter och besök enligt program inklusive entréer
 • ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
 • dricks till lokalguider, bärare, bussförare (värde ca 800 kr)

I priset ingår ej: Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30). Middag dag 6 och 7, 1 lunch dag 15, under vandringen ingår ej måltidsdryck och egna utgifter.

Preliminära flygtider från Stockholm
Flyg från andra orter på förfrågan

15/11
21.45 Avresa från Stockholm/Arlanda QR172
16/11
05.55 Ankomst till Doha
08.15 Avresa från Doha QR646
15.25 Ankomst till Kathmandu

30/11 
11.25 Avresa från Kathmandu QR653
14.35 Ankomst till Doha
15.40 Avresa från Doha QR171
20.10 Ankomst till Stockholm/Arlanda

Om vandringen

Vandring
4–6 timmar/dag i 7 dagar på väl trampade stigar, ofta trappor, ibland brant uppför och nedför. Maxhöjden är 3 210 meter över havet. Du har din egen bärare och bär bara vad du själv behöver under dagen. Var och en går i sin egen takt.

Hur tränad behöver jag vara?
Du bör kunna gå 6 timmar på en dag och inte ha problem att gå i trappor. I Himalaya är det aldrig platt. Vi vandrar vi 4-6 timmar/dag. Var och en går i sin takt och du bär bara vad du själv behöver under dagen; kamera, vatten och förstärkningsplagg. Resten tar bärarna. Vi rör oss på under 3 000 meters höjd och undviker på så sätt risken för höjdsjuka.

Resans karaktär och godbitar

Resans förutsättningar och karaktär
Annapurna är ett populärt område för vandrare och bergsvyerna är hisnande! I oktober-november kan man oftast räkna med klart väder med behaglig temperatur dagtid och kyliga nätter. Vår vandring går genom rhododendronskog (blommar om våren), upp på bergskammar och via byar med olika folkgrupper. Det går mycket upp och ner, ofta i trappor som anlagts för att göra det lättare att gå. Vi vandrar 4-6 tim per dag på bergsfolkens egna stigar, de enda transportleder som finns i bergen. Högsta punkten är 3 210 meter över havet. Vi har alla vår egen kvinnliga bärare. När du vandrar med Gränslösa Resor bidrar du till att ge nepalesiska kvinnor och flickor arbetstillfälle och utbildning. Den övriga delen av resan är inte en sociologisk eller antropologisk resa där vi studerar kvinnor och inte heller en vanlig turistresa, men resan ger tillfälle att se Nepal och att möta nepaleser genom vår färdledare Jennys kontakter och olika studiebesök. Vi vill ge dig möjlighet att komma in bakom kulisserna där du får se och uppleva landet på ett sätt som du inte gör på en vanlig turistresa. Ett möte är ömsesidigt och hur det blir är oförutsägbart, det är dynamiken mellan människorna som gör mötet. Ibland händer ingenting, ibland uppstår vänskap. Vi kommer inte att besöka några barnhem under resan, då vi inte vill bidra till att redan utsatta barn exploateras som turistattraktioner. Jenny kommer att berätta mer om detta under resan och du kan också läsa mer på www.barnhemskollen.se, en webbplats som bland annat Childhood Foundation står bakom.

Resans godbitar

 • 6 dagars vandring i det vackra Annapurnamassivet med toppar på över 7 000 meter i blickfånget
 • Kathmandudalen med sightseeing och besök vid världsarv
 • Nära kontakt med lokalbefolkningen, då vi övernattar på homestay och äter middag hemma hos en nepalesisk familj.
 • En inblick i hur livet ser ut för människor från olika folkgrupper och kast i Nepal
 • Vackra vyer över Himalayas snöklädda toppar
 • Studiebesök på bland annat spisprojektet, HRDC sjukhuset, SASANE och BAS
 • Genom din resa bidrar du till att ge nepalesiska kvinnor och flickor arbetstillfälle och utbildning.

 

Logi
Under vandringen bor vi i mycket enkla, ouppvärmda rum på gästhus som byborna erbjuder. Gemensam dusch (varm om det är soligt och du inte kommer fram för sent!) och toalett. Måltiderna äter vi också hos bybor som öppnat servering. Resterande del av resan bor vi på bra medelklasshotell med privat dusch och toalett. En natt då vi övernattar på daliternas homestay är login enkel och där får vi nöja oss med gemensam dusch och toalett.

Klimat
November är en bra tid att besöka Nepal. Generellt sett är hösten torr och solig, vilket ger bra chans till att få fina vyer över bergen. Temperaturen på dagen i Kathmandu och Pokhara är runt 15-20 grader och om natten kan det gå ner mot 10 grader. På hög höjd blir det kallare och om nätterna kan det bli ner mot 0-grader. De flesta hotell i Nepal är inte uppvärmda och därför behöver du varma kläder att sova i. Vår resa går efter monsunen och risken för regn är liten.

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare, Jenny Adhikari, blir vår ciceron före och efter vandringen. Hon har läst statsvetenskap och socialantropologi, är gift med en nepales och är bosatt i Nepal. Jenny talar flytande nepali och leder ofta resor i Nepal. Hon är intresserad av det mesta men hennes specialområde ligger inom antropologin. Hon älskar kultur, hantverk och resor och är en mycket uppskattad färdledare. Under vandringen ledsagas vi av engelsktalande vandringsguider, då Jenny reser med dem som valt rundresan.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2021-11-15StockholmIntresseanmälan kvinnoresa i Nepal - rundresa
Reseledare: Jenny Adhikari
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
Intresseanmälan
2021-11-15StockholmIntresseanmälan kvinnoresa i Nepal - vandring
Reseledare: Jenny Adhikari
Datum och pris är preliminära. Anmäl intresse, så håller vi dig informerad.
Intresseanmälan
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet