Skip to main content

Nepal med vandring - tjejresa

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:17
Boka resa

Följ med på en tjejresa där vi vandrar, upplever landets natur, kultur och gör många intressanta studiebesök. De första dagarna upptäcker vi Kathmandudalen tillsammans med vår svenska färdledare Jenny Adhikari och sedan väntar en vacker vandring i Annapurnamassivet tillsammans med den svenska vandringsguiden Christina Sandström. Vi gör en av Nepals vackraste vandringar med storslagna vyer över Himalayas bergstoppar och glaciärer. Terrängen är kuperad, men vi har gott om tid att tillryggalägga dagsetapperna. För visst vill man ha tid att njuta av utsikten, rhododendronskogen, fotografera, dricka en kopp te och utbyta ett par ord med bybor vi råkar! Det går mycket upp och ner, ofta i trappor som anlagts för att göra det lättare att gå. Vi vandrar 4-6 tim per dag på bergsfolkens egna stigar. Högsta punkten under vår vandring är Poon Hill, beläget 3 210 meter över havet. Under vandringen bor vi i mycket enkla rum på gästhus och måltiderna äter vi hos bybor som öppnat servering. Våra kvinnliga nepalesiska guider och bärare är vår dörröppnare in i den nepalesiska kulturen. De nepalesiska vandringsguiderna är utbildade av SASANE, en organisation som arbetar för att hjälpa flickor och kvinnor som varit utsatta för människohandel och sexuellt våld. De utbildas av organisationen och genom vår vandring får de arbete och därmed möjlighet till att försörja sig själva. (Den som vill kan välja en rundresa utan vandring istället).

Sök resa

Vandringsguide Christina Sandström

Vandringsguide Christina Sandström

Christina Sandström är utbildad inom turism och har jobbat med guidning och konferensverksamhet större delen av sitt liv. Hon har bred internationell erfarenhet, efter studier i USA och Frankrike och som Sverigechef för ett företag med kulturella utbytesprogram i 12 länder. Sedan 2007 har Christina jobbat som guide och expeditionsledare i Nepal och 2011 gifte hon sig med den nepalesiska bergsguiden Saran. Christina har lett ett dussintal klätterexpeditioner till 6000+ meterstoppar och känner väl till stigarna i Himalayamassivet. Genom sina många vandringar och expeditioner har hon fått en fin kontakt med lokalbefolkningen vilket är A & O för en lyckad tur. Christina lämnar inget åt slumpen och ser fram emot att få visa även dig det Himalaya hon själv är så fascinerad av.

Fullständig resebeskrivning

Dag 1, 15/11: Flyg till Kathmandu 

Dag 2, 16/11: Kathmandu
Vi landar i Kathmandu vid lunchtid och på flygplatsen välkomnas vi av vår färdledare Jenny. Vår egen buss kör oss till det tibetanska buddhistcentret Boudha där vi checkar in på vårt hotell som ligger fem minuters promenad från Nepals största buddhistiska stupa, ett av Kathmandudalens sju världsarv. Efter att vi lämnat väskorna tar vi en promenad och ser stupan och folklivet omkring samt äter lunch. Därefter åker vi till Pashupatinath, det heligaste hindutemplet i Nepal. Templet är vackert beläget vid Bagmatiflodens strand och hit vallfärdar 10 000-tals pilgrimer varje år. På trappstegen ”ghats” ned mot floden kremeras de döda. Eldarna brinner dygnet runt alla dagar i veckan och området är fyllt med heliga män, besökare, blommor, rökelse och apor. Den starka atmosfären berör! På kvällen väntar en gemensam välkomstmiddag. (L, M)

Dag 3, 17/11: Besök på HRDC sjukhuset och världsarvet Bhaktapur
I dag utforskar vi Bhaktapur, ett av Kathmandudalens många världsarv. Det är den tredje av Kathmandu-dalens forna kungliga huvudstäder. Många av templen blev hårt åtgångna av jordbävningen, men är under uppbyggnad och här är den medeltida prägeln om möjligt ännu starkare än i Patan. Det är lugnt och skönt och betydligt mindre trafik och man kan njuta av atmosfären och folklivet. Vi strövar runt på stadens stenbelagda gränder, kikar in på bakgårdar och får se träsnideri, krukmakeri med mera. På eftermiddagen besöker vi ett projekt som stöds av Gränslösa Resor, ortopedsjukhuset HRDC. I samband med vårens vandringsresa i Nepal bekostade vi till hundra procent en medicinsk ortopedmottagning i en bergsby. Sjukhuset har mobila mottagningar över hela Nepal, för att barn på landsbygden och i avlägsna bergsbyar ska få möjlighet till vård. I Nepal är ett fysiskt handikapp ett hinder på många sätt, många barn förlorar sin rätt till utbildning och ett normalt liv på grund av handikapp som skulle kunna gå att bota. HRDC hjälper de barn som inte har möjlighet att på egen hand bekosta vård och dyra operationer. Sjukhuset har kapacitet att ta emot ca 300 patienter per månad och här erbjuds olika behandlingar, operationer, sjukgymnastik och proteser. Familjerna får stöttning och det finns även en skola på sjukhuset. (F, L, M)

Dag 4, 18/11: Kathmandu – Majhigaun – Kurintar
Nu lämnar vi storstaden och beger oss ut på landsbygden. Idag besöker vi byn Maghi Gaun i Nuwakot belägen på en sluttning ovanför Trisulifloden. Föreningen för gatubarn i Nepal har engagerat sig i byn och arbetar för att ge byborna möjlighet att bli självförsörjande, ett viktigt led i föreningens arbete mot att barn hamnar i tiggeri på Kathmandus gator eller faller offer för trafficking. Många byar i Nepal ligger bortom allfartsvägarna och Majhigaun är inget undantag. Den sista biten fram till byn får vi promenera, en lätt vandring på ca 20 minuter och vi får en fin utsikt över floden när vi går över den långa hängbron. Vi träffar byborna och får se de projekt som är på väg att göra byn självförsörjande, med vatten, getter och biodling har kvinnorna möjlighet till inkomst och barnen får möjlighet att gå i skolan. Efter en givande dag i byn promenerar vi tillbaka till bussen och fortsätter till Riverside Springs Resort i Kurintar, ca 2,5 timmars körning från Majhigaun och vi övernattar där. (F, L, M)

Dag 5, 19/11: Kurintar – Pokhara
Idag fortsätter vi vår resa till staden Pokhara, som är vackert beläget vid Phewasjön och vid klart väder har man en fin utsikt över de höga snöklädda bergstopparna. Nu väntar ett intressant besök hos organisationen SASANE, som arbetar för att bekämpa människohandel och sexuellt våld mot flickor och kvinnor. SASANE drivs av kvinnor som själva varit utsatta för människohandel och man arbetar med flera olika projekt. Bland annat utbildas kvinnor till vandringsguider och under vår vandring kommer vi att få vandra med en lokalguide från SASANE. Dagen avslutas med lite tid för egna strövtåg och genomgång inför vandringen. Man kan sätta sig på en trevlig uteservering och ta något gott att dricka, ta en båttur på sjön eller strosa omkring i de mängder av butiker som finns i staden. (F, L, M) 

Dag 6, 20/11: Khare (1 700 möh)—Australian Camp (2 060 möh), ca 3 timmar 
Efter cirka en timmes körning når vi Khare, starten för vår vandring. Vi vandrar upp till Australian Camp (2 060 möh) och får vid klart väder en fantastisk vy över Annapurnamassivets höga bergstoppar, bland annat berget Machhapuchhre som brukar kallas fiskstjärtsberget på grund av sin form. Här övernattar vi på gästhus. (F, L, M)

Dag 7, 21/11: Australian Camp (2 060 möh)–Landrung (1 646 möh), ca 5 timmar 
Vår vandring börjar med en lätt vandring upp genom skogen till byn Deurali (2 100 möh) med fin utsikt år båda håll. Härifrån bär det nedför till en liten bäck, sedan är stigen relativt flack – så flackt det blir i Himalaya! Vi passerar risfält i terrassodling och går genom ett varierat landskap på vår väg till Landrung. (F, L, M)

Dag 8, 22/11: Landrung (1 646 möh)—Ghandruk (1 951 möh), ca 5 timmar 
Idag bär det brant nedför 300 m till Modifloden och sedan lika mycket uppför till byn Ghandruk, som är gurungfolkets kulturella centrum. Här är vi ännu djupare inne i Annapurnamassivet och om det är klart ser vi på nära håll Annapurna South (7 219 möh), Himalchuli (6 441 möh), Gangapurna (7 454 möh), Machapuchhare (6 993 möh) och Annapurna II och IV (7 939 resp 7 525 möh). Ghandruk är en fin by där husen har spåntak och runt om breder risfält ut sig. I Ghandruk har Annapurna Conservation Area Project (ACAP) sitt första huvudkontor. ACAP är ett naturvårdsprojekt som arbetar för att bevara naturen såväl som kulturen. Vi besöker projektet och lär oss vad vi kan göra för att skydda den ömtåliga miljön i Annapurna. (F, L, M)

Dag 9, 23/11: Ghandrung (1 951 möh)—Tadapani (2 680 möh), ca 5 timmar
Idag börjar vår vandring genom en vacker skog. Stigen löper sakta uppför. Strax innan vi når den lilla byn Bhaisi Kharka stiger stigen brant. Sedan följer vi en relativt flack stig genom rhododendronskog. Här lever apor och har vi tur får vi se langurer. Från byn Tadapani där vi stannar över natten har vi en fantastisk vy över Machhapuchhare. (F, L, M)

Dag 10, 24/11: Tadapani (2 680 möh)—Ghorepani (2 750 möh), ca 6 timmar 
Först bär det av nedför till en bäck och sedan direkt upp igen till byn Banthanti (2 520 möh). Härifrån vandrar vi som i en tunnel genom rhododendron- och tallskog till byn Deurali (2 990 möh). Sista biten till byn Ghorepani där vi ska stanna över natten går på en bergskam med härliga vyer över bergen. (F, L, M)

Dag 11, 25/11: Ghorepani (2 750 möh)—Ulleri (2 073 möh) 4-6 timmar
Dagsetappen är på ca 6 timmar om du går upp på Poon Hill, annars ca 4 timmar Den som vill stiger upp tidigt och går med guide och ficklampa upp på Poon Hill, 3 210 möh, för att om det är klart se soluppgången och det magnifika panoramat och solens ljusspel över Himalayas toppar. Efter frukost ger vi oss alla av. Vi vandrar på en bergskam genom rhododendronskogar till byn Ulleri som är dagens slutdestination. (F, L, M)

Dag 12, 26/11: Ulleri (2 073 möh)—Nayapul (1 070 möh), ca 5 timmar 
Först går det brant utför till Tikhedhungafloden där vi går över en hängbro. Sedan går vi sakta ned till byn Nayapul där vår buss väntar på oss för vidare transport till Pokhara och vårt hotell. (F, L)

Dag 13, 27/11: Pokhara – Kathmandu
Vi säger farväl till bergen och tar flyget tillbaka till Kathmandu och checkar in på vårt hotell i Thamel. På kvällen möter vi upp med rundresegruppen och vid den gemensamma middagen får vi chansen att utbyta erfarenheter från veckan då vi haft helt olika program. (F, M)

Dag 14, 28/11: Kathmandu
Efter frukost promenerar vi genom stadens stora livliga marknadsområde, där lokalbefolkningen köper sin mat och andra förnödenheter. Här doftar det av spännande kryddor och på tyggatan kan vi se färgglada tyger i olika material. I Kathmandu är religionen ständigt närvarande. Vi passerar trånga gränder som leder till stora torg med tempel och offerplatser. Vår färdledare känner till de spännande berättelserna om alla lokala gudomligheter och demoner som hör hemma här. Tillsammans med Jenny fortsätter vi att utforska huvudstaden. Vi promenerar till Kathmandus värdsarvslistade palatstorg, Durbartorget, med tempel och palats från 1500-1700-talet. Kvällen går i musikens tecken! Vi går hem till en av Jennys vänner som är duktig på att spela sarod, ett av Nepals nationalinstrument. Vi dricker te och får lyssna till musik. Ikväll äter vi middag på en traditionell thakali restaurang. (F, L, M)

Dag 15, 29/11: Kirtipur och middag hemma hos familj
Förmiddagen är fri för egna strövtåg och någon kanske vill göra några sista inköp innan hemresan. På eftermiddagen åker vi till Kirtipur, ett av Kathmandus gamla kungadömen som styrdes av en drottning. Här finns de gamla templen, palatset och till och med vapnen som användes då drottningen besegrades av Prithvi Narayan Shah och blev en del av Nepal. Jennys väninna, Honey, bor i staden och hon ser fram emot att få visa oss den gamla delen av Kirtipur. Under vår rundvandring gör vi bland annat ett besök på den lokala restaurangen Lahana. Restaurangen är känd i hela Kathmandu och den drivs av kvarterets kvinnor för att ge dem möjlighet till extra inkomster. Förutom att laga mat ägnar de sig också åt andra traditionella aktiviteter som är spännande att titta på. Stadspromenaden avslutas med middag hemma hos Honey och hennes familj. Vi får njuta av god nepalesisk mat och trevligt umgänge. En kväll att minnas! (F, M)

Dag 16-17, 30/11-1/12: Flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen. Vårt flyg avgår vid lunchtid och vi flyger via Istanbul och landar i Stockholm strax efter midnatt den 1/12. (F)

Måltider som ingår: F (Frukost), L (Lunch), M (Middag)

Vi reserverar oss för ändringar och att programmet kan komma att kastas om. Vi är inbjudna till Jennys vänner, men naturligtvis kan saker inträffa som gör det omöjligt att träffa dem så som planerat. Om något möte eller programpunkt inte skulle gå att genomföra försöker vi alltid hitta ett likvärdigt alternativ. I Nepal har man alltid en plan B och C!

Resefakta och pris

Preliminärt datum: 15 november  – 30 november 2019 (16 dagar) 

Preliminärt pris från Stockholm: 32 900 kr
Pris från Köpenhamn på förfrågan
Enkelrumstillägg: 2 900 kr (under vandringen kan ej enkelrum garanteras)

Antal deltagare: 8-12 kvinnor på vandringen. 8-20 kvinnor under dagarna före och efter då vi reser tillsammans med de som valt rundresan.

I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flyget
 • flyg från Stockholm med möjlighet att flyga från flera orter i Sverige samt från Köpenhamn (kontakta oss om dina önskemål)
 • inrikesflyg Pokhara-Kathmandu
 • flygskatt
 • svensk färdledare och svensk vandringsguide
 • kvinnliga bärare under vandringen
 • vandringstillstånd (TIMS)
 • helpension alla dagar utom där annat anges
 • alla lokala transporter
 • del i dubbelrum på turistklasshotell i Kathmandu, Kurintar och Pokhara, under vandringen enkla gästhus.
 • Entréer
 • ekonomiskt bidrag till de projekt vi besöker
 • dricks till guider, bärare, bussförare mm (värde ca 800 kr)

 

I priset ingår ej: Visum till Nepal som vi får vid inresan i landet (f. n. USD 30), tre måltider, måltidsdryck, egna utflykter, dricks, reseförsäkring och privata utgifter.

Preliminära flygtider från Stockholm
Flyg från andra orter på förfrågan

15/11
21.45 Avresa från Stockholm/Arlanda QR172
16/11
05.55 Ankomst till Doha
08.15 Avresa från Doha QR646
15.25 Ankomst till Kathmandu

30/11 
11.25 Avresa från Kathmandu QR653
14.35 Ankomst till Doha
15.40 Avresa från Doha QR171
20.10 Ankomst till Stockholm/Arlanda

Om vandringen

Vandring
4–6 timmar/dag i 7 dagar på väl trampade stigar, ofta trappor, ibland brant uppför och nedför. Maxhöjden är 3 210 meter över havet. Du har din egen bärare och bär bara vad du själv behöver under dagen. Var och en går i sin egen takt.

Hur tränad behöver jag vara?
Du bör kunna gå 6 timmar på en dag och inte ha problem att gå i trappor. I Himalaya är det aldrig platt. Vi vandrar vi 4-6 timmar/dag. Var och en går i sin takt och du bär bara vad du själv behöver under dagen; kamera, vatten och förstärkningsplagg. Resten tar bärarna. Vi rör oss på under 3 000 meters höjd och undviker på så sätt risken för höjdsjuka.

Resans karaktär och godbitar

Annapurna är ett populärt område för vandrare och bergsvyerna är hisnande! I oktober-november kan man oftast räkna med klart väder med behaglig temperatur dagtid och kyliga nätter. Vår vandring går genom rhododendronskog (blommar om våren), upp på bergskammar och via byar med olika folkgrupper. Det går mycket upp och ner, ofta i trappor som anlagts för att göra det lättare att gå. Vi vandrar 4-6 tim per dag på bergsfolkens egna stigar, de enda transportleder som finns i bergen. Högsta punkten är 3 210 meter över havet. Under vandringen bor vi i mycket enkla, ouppvärmda rum på gästhus som byborna erbjuder. Gemensam dusch (varm om det är soligt och du inte kommer fram för sent!) och toalett. Måltiderna äter vi också hos bybor som öppnat servering. Vi har alla vår egen kvinnliga bärare. När du vandrar med Gränslösa Resor bidrar du till att ge nepalesiska kvinnor och flickor arbetstillfälle och utbildning.

 

 • 7 dagars vandring i det vackra Annapurnamassivet med toppar på över 7 000 meter i blickfånget med svensk vandringsguide
 • Intressanta dagar med svensk färdledare innehållande sevärdheter, spännande möten och studiebesök
 • Kathmandudalen med sightseeing och besök vid världsarv
 • Middag hemma hos en nepalesisk familj
 • Genom din vandring bidrar du till ekonomin och utbildning i byarna

 

​​​​​​​

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare Jenny Adhikari

Färdledare, Jenny Adhikari har läst statsvetenskap och socialantropologi. Hon är gift med en nepales och är delvis bosatt i Nepal. Jenny talar nepali och har lett flera resor i Nepal. Hon är en person som är intresserad av det mesta men hennes specialområde ligger inom antropologin. Hon älskar kultur, hantverk och resor och är en mycket uppskattad färdledare.
Under vandringen ledsagas vi av engelsktalande vandringsguider, då Jenny reser med dem som valt rundresan.

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg till Kathmandu 

Dag 2: Ankomst till Kathmandu (L,M)

Dag 3: Besök på HRDC sjukhuset och världsarvet Bhaktapur (F,L,M)

Dag 4: Kathmandu – Majhigaun – Kurintar (F,L,M)

Dag 5: Kurintar – Pokhara (F,L,M)

Dag 6-12: Vandring enligt program (F,L,M dag 6-11 och F,L dag 12)

Dag 13: Pokhara – Kathmandu (F, M)

Dag 14: Kathmandu (F, L, M)

Dag 15: Kirtipur och middag hemma hos familj (F,M)

Dag 16-17: Hemresa från Kathmandu (F)

(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2020-11-15Nepal med vandring – en tjejresa
Reseledare: Jenny Adhikari
Intresseanmälan
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet