Skip to main content

Cykla på Kuba

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:11
Transportsätt:Flyg från Stockholm med flera orter
Boka resa

Den största ön i Karibiska havet, Kuba, lockar fram många idylliska bilder för vår inre syn. Kristallklart, azurblått vatten kluckar mot palmkantade sandstränder, grönskande dalar, floder med brusande vattenfall och städer med pastellfärgade hus i kolonialstil, från en svunnen tid. På den kubanska landsbygden känns det som om tiden stått stilla och det finns inte ett bättre sätt att uppleva miljön och människorna än från cykelsadeln. Dina medtrafikanter är kärror dragna av hästar eller oxar, ryttare, och gamla amerikanska 50-talsbilar. Överallt ser och hör vi musiker som spelar medryckande toner av salsa och klassiska kubanska sånger, man kan inte låta bli att dansa med!

Vi cyklar, vanligtvis i medvind, då nordostpassaden blåser från november till april, i ett landskap fritt från branta uppförsbackar. Dagsetapperna är lagom långa och vi cyklar på bra cyklar, i lugnt tempo, så vi får tid att njuta av landskapet. Resan bjuder naturligtvis också på intressanta besök och härliga utflykter som de världsarvslistade städerna Havanna, Trinidad och Cienfuegos, biosfärreservatet Las Terrazas, besök på cigarrfabrik, Che Guevaras mausoleum i Santa Clara, bad och snorkling på en korallö och mycket mer. Under hela resan på Kuba har vi svensk färdledare och engelsktalande kubansk lokalguide.

Kuba är i ropet!
Kuba och dess historia är minst sagt kontrastrik. Pirater, gangsters, filmstjärnor och författare, alla drogs de till denna karibiska pärla. Det vilda livet med spel, nöjen och glamour florerade före revolutionen 1959. Kubas socialistiska revolution är unik inte bara i Latinamerika utan i hela världen. På Kuba finns ett välfärdssystem som ger alla kubaner tillgång till sjukvård, tandvård och utbildning. Svält och analfabetism är utrotade sedan länge, men befolkningens ekonomiska situation väldigt besvärlig.

Under 2016 var verkligen Kuba i fokus och alla medier rapporterade om de stora händelser som ägde rum under året. USA:s dåvarande president, Barack Obama, blev den första amerikanska presidenten att besöka Kuba på 50 år. Förhandlingar om att börja lätta på de ekonomiska sanktionerna inleddes och länderna återupptog sina diplomatiska relationer. Nu hoppas man att USA ska häva blockaden helt och att det ska leda till ekonomisk tillväxt. Några dagar efter president Obamas besök landade rockgruppen The Rolling Stones på Kuba och de gav en bejublad gratiskonsert i Havanna. I november 2016 avled Fidel Castro, i en ålder av 90 år och 9 dagars landssorg utlystes i landet och brodern Raul Castro fortsatte att leda landet, precis som han gjort de tio senaste åren. I april 2018 inleddes en ny era, för första gången på 40 år valde Kubas nationalförsamling en president som inte bär namnet Castro. Den tidigare vicepresidenten Miguel Diaz-Canel leder nu landet.  Hur Kubas framtid ser ut är det ingen som vet, men vi vet att våra gäster som besökt landet varit väldigt nöjda!

Sök resa

Fullständig resebeskrivning

Dag 1: Flyg från Stockholm via Amsterdam/Paris till Havanna
Reguljärflyg med Air France via Paris till Havanna. Transfer till vår logi i Havanna där vi landar på kvällen lokal tid. (Måltider ombord på flyget enligt flygbolagets regler)

Dag 2: Cykeltur i Havanna 37 km
Havanna ger oss minnen för livet! Det mesta av den gamla staden byggdes under de nästan 400 år som spanjorerna härskade på Kuba. De äldsta och mest berömda byggnaderna är restaurerade och hem för tusentals kubaner. Musik strömmar ut från öppna fönster och gatorna vimlar av fotgängare, cyklister och naturligtvis de omsorgsfullt vårdade och glänsande amerikanska bilarna från 50-talet. Vi bekantar oss med cyklarna och gör sedan en cykeltur genom den världsarvslistade staden. Under vår cykeltur ser vi stadsdelarna Miramar och Vedado, sedan trampar vi vidare till Revolutionstorget, Hotel Nacional och Kapitolium. I Gamla Havanna ser vi bland annat Hotel Ambos Mundos, där Hemingway ständigt hade rum nr 511 reserverat. Hit drog han sig tillbaka för att skriva litterära storverk, som boken ”Den gamle och havet”. Cykelturen avslutas med en gemensam lunch. Sedan kan du välja om du vill cykla tillbaka längs den vackra strand-promenaden, Malecon, eller om du vill vila benen och åka tillbaka med bussen. På kvällen samlas vi åter, för nu ska vi lära oss dansa salsa! Vår egen salsalärare väntar och det är omöjligt att inte ryckas med av den härliga musiken. (F, L, lätt middag)

 
 

Dag 3: Havanna – Las Terrazas 50 km
Idag lämnar vi Havanna och cyklar västerut till Pinar del Rio Province. Utanför staden påbörjar vi cyklingen till Biosfärreservatet, Las Terrazas. Vi cyklar på små landsvägar med betande kor, byar och vackra utsikter. Lunch i Las Terazzas. Möjlighet att bada i floden Rio San Juan. Vårt hotell är naturskönt beläget i det lilla samhället Las Terrazas. (F, L, M) 

Dag 4: Las Terrazas – Viñales 35 km
Dagen börjar med en kort bussresa till den lilla orkidéträdgården i Soroa för ett intressant besök bland prunkande träd och blommor. Därefter kör vi in till provinshuvudstaden Pinar del Rio. Medan cyklarna lastas ur besöker vi stadens statligt ägda tobaksfabrik där det rullas äkta havannacigarrer. Vi cyklar sedan västerut längs landsväg och därefter tar vi oss via småvägar (bitvis grus) till vår vackert belägna lunchrestaurang på La Guabina, en ranch vid sjön med samma namn.

Vi fortsätter sedan med buss till Viñales, Kubas naturskönaste by, där vi bor i bykärnan. På Kuba får man som privatperson numera lov att hyra ut sina hus till turister. Vi kommer att bo bekvämt i rum med egen dusch med varmt vatten hemma hos familjer, lite som Bed & Breakfast. Standarden är bra och måltiderna vällagade. De som hyr ut rum “casa particulares” talar oftast lite engelska. Hemma hos familjen serveras så väl frukost som middag. En spännande och annorlunda upplevelse! (F, L, M)

 

Dag 5: Utflykt till paradisstranden Cayo Levisa
Vilodag på Cayo Levisa. Vi åker buss och båt ut till en korallö. Där kan man sola, promenera längs med stranden, få lektion i salsa, snorkla mm. På eftermiddagen återvänder vi hem till våra familjer i Viñales för middag och övernattning. (F, L, M)

Dag 6: Cykling runt Viñales och buss via Havanna till Santa Clara 30 km
Idag utforskar vi den fantastiska naturen runt Viñales. Vi kommer bland annat att besöka grottan, Cueva del Indio, med sin undervattensflod. Därefter cyklar vi upp till en utsiktspunkt, där vi kan beundra landskapet från ovan. Förmiddagsprogrammet avslutas med lunch vid den märkliga målningen Mural de la Prehistoria. Resterande del av dagen ägnas åt att via Havanna åka österut till staden Santa Clara, där revolutionens sista slag ägde rum. Vi checkar in på vårt hotell i staden och sedan väntar middag. (F, L, M)

 

Dag 7: Santa Clara och Trinidad 25 km
Dagens program inleds med besök på två spännande historiska platser. Myterna kring Che Guevaras och Castros revolution är fortfarande mycket starka på Kuba, och här finns förutom Che Guevaras mausoleum, grävmaskinen och soldattåget, vars urspårning gjorde att revolutionärerna segrade. Därefter åker vi via Sancti Spiritus till sockerhaciendan Iznaga. Medan cyklarna lastas ut finns möjlighet att gå upp i det 45 meter höga tornet som användes för övervaka slavarna på sockerplantagen. Från tornet kan man se hela den väldiga egendomen. Vi grenslar cyklarna och trampar vidare till Trinidad. Näst efter Havanna är Trinidad Kubas mest välbesökta turistmål. Stadens centrum har sin givna plats på UNESCOs världsarvslista och man kan säga att klockan stannade här på 1850-talet, då de första blodiga upproren mot de spanska slavägarna startade. Gula och rosenfärgade husfasader kantar kullerstensgatorna, vars stenar matchar husens röda tegeltak. Även här kommer vi att bo hemma hos familjer på ”Casa particulares”. (F, L, M)

Dag 8: Dagsutflykt till naturområdet El Cubano och Karibiska havet 35 km
Efter frukost cyklar vi igenom Trinidads centrum och vidare till El Cubano. Vi besöker den lilla fiskodlingen och sedan vandrar vi ca 2,5 km på en stig längs floden, för att komma fram till ett vackert vattenfall. Här kan man bada i kristallklart vatten och simma in i en liten grotta full av fladdermöss. Efter lunch rullar vi ner till Karibiska havet och Kubas finaste strand på sydkusten. Vägen tillbaka till Trinidad går längs en asfalterad väg omgiven av våtmarker. (F, L, M)

 

Dag 9: Trinidad–Cienfuegos–Havanna
På morgonen kör vi den vackra vägen längs kusten mot världsarvsstaden Cienfuegos. På en höjd utanför staden lastar vi ur cyklarna och cyklar ner mot den stora, naturliga bukten söder om staden. Vi stannar vid en lagun där det vanligtvis är fullt av rosafärgade flamingos och fortsätter sedan in i Cienfuegos och ut på halvön, Punta Gorda, där vi följer stadens attraktiva strandpromenad, Malecon. Efter en härlig lunch på Club Nautico besöker vi Cienfuegos stadskärna, ett världsarv som skyddas av Unesco. Dagen avslutas med buss tillbaka till Havanna. Vi anländer till Havanna på kvällen. Den som vill har möjlighet att gå ut på någon av de många salsabarerna eller det populära La Taberna, där några av Kubas bästa musiker och sångare spelar varje kväll. (F, L, M)

Dag 10: Avresa från Havanna
Vi har dagen fri att strosa i Havanna och kanske göra några inköp innan hemresan. Avresa till flygplatsen sen eftermiddag. (F och måltider på flyget)

Dag 11: Hemkomst till Stockholm
Mellanlandning och flygplansbyte i Paris innan vi landar i Stockholm på kvällen. (måltider på flyget)

Resefakta och pris

Datum preliminärt: 26 november-6 december 2019
Pris preliminärt 2019: 32 800 kr från Stockholm
(Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan)
Enkelrumstillägg: ca 3 500 kr
 
Antal deltagare: 10 – 14 personer
 
I priset ingår:

 • Klimatkompensering för flygresan
 • Flyg från Stockholm
 • Logi på hotell och hemma hos kubaner enligt program
 • Samtliga transfers och transporter
 • Inträden
 • Helpension (förutom 1 lunch)
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande lokalguide
 • 1,5 liter vatten alla cykeldagar (behöver man mer köper man det längs vägen)
 • Följebuss hela resan
 • Mekaniker
 • Cykel av god kvalité
 • Visum till Kuba (värde 400 kr)

I priset ingår ej: Dricks till chaufför och kubansk guide (40 EUR = ca 400 SEK per person rekommenderas)

Preliminära flygtider
Flyg från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan
 
Flygbolag: Air France (lokala tider)
26/11
Från Stockholm kl. 06.00 AF1463
Till Paris kl. 08.55
Från Paris kl. 13.35 AF820
Till Havanna kl. 18.00

5/12
Från Havanna kl. 20.20 AF825

6/12
Till Paris kl. 11.15
Från Paris kl. 14.50 AF1062
Till Stockholm kl. 17.25

Resans karaktär och godbitar

En omväxlande och annorlunda Kubaresa där vi bytt buss mot cykel och upptäcker landets många sevärdheter och världsarv från cykelsadeln. Det är lätt cykling i mestadels flack terräng, men naturligtvis finns det en och annan backe. Den längsta dagsetappen är fem mil. Vi cyklar i lugnt tempo på bra cyklar. Mekaniker och följebuss finns med under hela resan och du kan när som helst åka en bit med bussen. Det finns plats för alla resenärer, cyklar och bagage. Det gör att alla som kan cykla och gillar att röra sig kan följa med! Dessutom bjuder resan på vilotid med sol och bad samt möjlighet att lära sig dansa salsa. En härlig resa!

• Uppleva Kuba med alla 5 sinnena per cykel
• Världsarvslistade städer som Havanna, Trinidad och Cienfuegos
• Möta kubaner och dessutom bo hemma hos familjer ett par nätter
• Besök i revolutionsstaden Santa Clara
• Fina naturupplevelser med vattenfall och grottor
• Salsaskola
• Sol och bad på korallö
• Vi får se hur de berömda kubanska cigarrerna tillverkas

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Skandinavien via Paris till Havanna (Flygplansmåltider och M)
Dag 2: Cykeltur i Havanna, 37 km (F, L, M)
Dag 3: Havanna – Las Terrazas, 45 km (F, L, M)
Dag 4: Las Terrazas – Viñales, 35 km (F, L, M)
Dag 5: Utflykt till paradisstranden Cayo Levisa (F, L, M)
Dag 6: Cykling runt Viñales via Havanna till Santa Clara, 30 km (F, L, M)
Dag 7: Santa Clara och Trinidad, 25 km (F, L, M)
Dag 8: Utflykt till naturparken El Cubano och bad i Karibiska havet, 35 km (F, L, M)
Dag 9: Trinidad – Cienfuegos – Havanna, 25 km (F, L, M)
Dag 10: Havanna på egen hand. Avresa. (F och flygplansmåltider)
Dag 11: Hemkomst till Skandinavien (Flygplansmåltider)
(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2019-11-26Flyg från Stockholm med flera orterINTRESSEANMÄLAN Cykla på Kuba32 800:-Intresseanmälan
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet