Skip to main content

Cykla på Kuba

Kuba upplevs bäst från cykelsadeln!  Tillsammans med vår svenska färdledare, Anders Elmfors, ser vi alla de viktigaste sevärdheterna på västra Kuba samtidigt som vi kan undvika de största samlingarna av turister. Vi får uppleva Viñales från cykelsadeln, den vackra stranden Cayo Levisa och cigarrdistrikten. Eftersom vi cyklar kan man stanna när man vill och ta bilder. Resans andra halva bjuder på de av Unesco världsarvslistade städerna Trinidad och Cienfuegos. Vi  upplever musiken, maten och rommen och redan dag två har vi danskurs. I Bermeja och i Zapatas våtmarker ska vi leta efter världens minsta fågel, bikolibri, där hanen väger 1,6 gram! Det blir också revolutionshistoria, främst genom besöken i Santa Clara och vid Grisbukten. Dessutom får vi tillfälle att uppleva det kubanska vardagslivet genom att vi cyklar och ibland bor hemma hos familjer. Just det kubanska folket och deras annorlunda samhällssystem är nog det främsta skälet att åka till Kuba.

 

 

Sök resa

Färdledare Anders Elmfors

Färdledare Anders Elmfors

Vår svenske färdledare Anders Elmfors finns med under hela resan. Han är biolog och en mycket omtyckt och erfaren färdledare med flera cykelresor på Kuba i bagaget. Dessutom har vi en engelsktalande kubansk lokalguide under hela vistelsen på Kuba. 

Fullständig resebeskrivning

Preliminärt program

Dag 1: Ankomst Havanna
Ankomst Havana. Du möts av vår reseledare och får transport till vårt boende i Havanna. Under våra nätter i huvudstaden bor vi nu i “casas particulares”, motsvarande bed and breakfast. Det finns flera trevliga restauranger inom gångavstånd och nära vårt nyöppnade Casa particular i Gamla Havanna finns mat för alla smaker. Vi bor centralt vid en lugn gata. Vårt casa har en 24h öppen reception och en frukostmatsal som består av en härlig takterrass. Det går utmärkt att anlända några dagar före. Vi kan även ordna boende i stadsdelen El Vedado eller i Gamla Havanna. Övernattning på Casa Particular i Habana Vieja 2 nätter. (Lätt middag ingår)

Dag 2: Havana, stadsrundtur till fots och salsakurs
I gamla Havanna gör vi en intressant promenad och ser de gamla torgen och de vackra husfasaderna. Stadskärnan utgör exempel på en otroligt imponerande kolonial stad. På senare år har många hus blivit vackert renoverade, men många återstår, Efter lunch har vi en timmes salsakurs och därefter går vi längs med Calle Neptuno, en klassisk gata där dagens Havannabor försöker uträtta sina ärenden. Övernattning på Casa Particular i Habana Vieja. (Frukost och lunch ingår)

Dag 3: Cykling till Las Terrazas (40 km)
Vi lämnar Havanna med cyklar och bagage. Efter en timme lastar vi av och testar våra cyklar. Sedan cyklar vi till Biosfärreservatet, Las Terrazas. Vi cyklar på måttligt kuperade vägar och ser betande kor, får och getter. Lunch i Las Terazzas. Möjlighet till ett härligt bad i floden Rio San Juan. Övernattning på Hotell Moka. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 4: Cykling till San Diego de los Baños (60 km)
Efter frukost besök i en orkidéträdgård där cyklarna lastas ut. Hela förmiddagen cyklar vi i en dalgång bebodd av jordbrukande familjer. Vi cyklar igenom ett par lite större byar och under dagens finns fina möjligheter till fotografering. Vi cyklar till San Diego de los Banos, en gång känd för sitt hälsofrämjande vatten. Idag är det en sömning by med koloniala gator och hus. Här får vi lunch och lastar in cyklarna. Därefter en kort busstransport till Pinar del Rio, där vi bor mitt i centrum. Övernattning på Hotel Vuelta Abajo i Pinar del Rio. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 5: Pinar del Rio – Robaina – Viñales (50 km)
Från centrum av Pinar del Rio cyklar vi vidare västerut. Vi besöker en världsberömd cigarrtillverkare och får lära oss om produktionen hos Alejandro Robaina – den enda familjen som har sitt namn på cigarrerna. Sedan cykling till La Guabina, en ranch vid sjön med samma namn. Den sista biten omkring 10 km grusväg, kan väljas bort om man vill åka runt med bussen. Lunch vid la Guabina. Sedan buss till Viñales, Kubas kanske mest natursköna by. Övernattning på Casas particulares i Viñales där vi bor 2 nätter. (Frukost, lunch och middag ingår)

Day 6: Cayo Levisa–strandliv
Vilodag på Cayo Levisa. Vi åker buss och båt ut till en korallö. Där kan man sola, promenera längs med stranden, få lektion i salsa, snorkla mm. Det passar bra efter tre intensiva cykeldagar. Övernattning på Casas particulares i Viñales. (Frukost och lunch ingår)

Dag 7: Cykling runt Viñales (30 km)
Vi utforskar den fantastiska naturen runt Viñales. Grottan Cueva del Indio med sin undervattensflod besöks. En liten tur med båt på grottfloden ingår. Vi cyklar till den märkliga målningen Mural de la Prehistoria och sedan upp till en Paladar, en familjeägd restaurang, med fantastisk utsikt över Viñalesdalen för lunch. Hela eftermiddagen ägnas sedan åt att köra från Viñales till Santa Clara, platsen där den slutgiltiga bataljen mellan Batistas soldater och Castros guerilla ägde rum. Övernattning på Hotell i Santa Clara. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 8: Santa Clara till Trinidad (35 km)
Efter frukost besök på Ches mausoleum. Besök vid tåget vars urspårning gjorde att 408 av Batistas soldater övermannades av ett tjugotal gerillamän, vilket ledde till att revolutionen segrade. Därefter åker vi igenom Escambraybergen och cyklar ner mot sockerhaciendan Manaca Iznaga för lunch. Efter lunch vidare cykling till Trinidad och eventuellt ner till stranden vid Playa Ancon. Besök på salsabar och Casa de la Musica i Trinidad. Övernattning på Casas particulares i Trinidad där vi bor 2 nätter. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 9: Trinidad, cykling, vandring och bad (30 km)
Morgonpromenad i Trinidad, en av Kubas bäst bevarade koloniala städer. Därefter cykling till fiskodling vid el Cubano i Sierra Escambray. Kortare vandring (4 km) och möjlighet till bad vid vattenfall och lunch. Cykling längs den Karibiska kusten och bad på en undangömd liten strand. Därefter buss tillbaka till Trinidad. Övernattning på Casas particulares i Trinidad.
(Frukost och lunch ingår)

Dag 10: Cienfuegos (30 km)
Vi lämnar Trinidad och färdas längs med den karibiska kusten mot staden Cienfuegos. Uppe på en höjd lastar vi av cyklarna och cyklar ner mot Rancho Luna. Vi ska försöka få skjuts i små båtar ut till de grupper av större flamingo som övervintrar här, alternativt cyklar vi ner till stranden för ett dopp. Cienfuegos finns med på UNESCO:s världsarvslista för sin välbevarade franskinspirerade stadskärna från förra sekelskiftet. Staden är väldigt attraktiv, särskilt på kvällen när värmen lättar. Här övernattar vi en natt i Casas particulares ett stenkast från havet. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 11: Grisbukten med fantastiska bad (58 km)
Transfer till Bermeja. Här finns det mycket goda chanser att observera den endemiska bikolibrin, världens minsta fågel. Vi cyklar på grusväg genom skog till Caleta Buena där vi äter lunch och badar i havet. På eftermiddagen cyklar vi på kustnära vägar längs Grisbukten till Playa Larga som vi når strax före solnedgången. Våra Casas där vi bor 2 nätter ligger helt invid stranden och här äter vi en gemensam middag på stranden. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 12: Playa Larga, krokodiler och kolibri (28 km)
Vi gör en mycket intressant cykeltur under morgonen och trampar till Guama där det finns en farm som föder upp den endemiska, kubanska krokodilen. På vägen dit besöker vi en man som har världens minsta fågel, bikolibrin, i sin trädgård. Utmärkta fotomöjligheter! Vid lunch är vi tillbaka i Playa Larga och eftermiddagen är ledig för sol och bad. Övernattning på våra Casas Particulares i Playa Larga. (Frukost och lunch ingår)

Dag 13: Playa Larga och hemresa (30 km grusväg)
För den som önskar blir det en halv dags cykling i Zapatas nationalpark. Det var här soldaterna landsattes under invasionen vid grisbukten. Möjlighet att se flamingos, pelikaner, hägrar och flera av Kubas endemiska fåglar. Alternativet är att ta en slapp dag på stranden och kanske en liten tur i byn. Om du inte har valt att lägga till extra dagar på Kuba blir det hemresa på kvällen. Vi kör mot byn Australia varifrån Fidel Castro ledde motståndet mot invasionen vid Grisbukten. För dem som valt att stanna kvar för ytterligare dagar i Varadero passar det bäst att ta en taxi direkt från Australia till Varadero. Bussen fortsätter till flygplatsen i Havanna. (Frukost och avskedslunch ingår)

 

 

 

 

 

 

 

 

Resefakta och pris

Datum: 2-14 januari 2024 (flygdagar tillkommer)

Pris per person exklusive flygresa: 24 300 kr
Stäm av med oss innan du bokar en flygbiljett!

Enkelrumstillägg: 2 000 kr

  
I priset ingår:

 • Logi på hotel och Casas particulares enligt program.
 • Måltider enligt programmet. 1 dryck inkluderad vid lunch
 • Transfer till och från flygplatsen i Havanna
 • Lokal engelsktalande guide
 • Svensk guide, Anders Elmfors
 • 3 liter vatten alla cykeldagar
 • Inträden enligt programmet
 • Följebuss hela resan
 • Mekaniker
 • Alla transporter enligt program
 • Cykel av god kvalitet
 • Visum till Kuba (värde 450 SEK)
 • Dricks vid gemensamma middagar, musikgrupper, väskservice etc.

I priset ingår ej: Flyg, personliga utgifter, tvätt, telefon etc, dricks till chaufför och kubansk guide (30 euro per resenär rekommenderas)

Antal deltagare: 10–15 personer

Logi på Casa particulares: På Kuba får man numera lov att hyra ut till turister. Vi bor på rum med egen dusch med varmt vatten. Middag och frukost serveras hemma hos familjerna, men vi sitter inte till bords med familjerna. Standarden är bra och maten vällagad. De som hyr ut rum talar oftast lite engelska.

Resans förutsättningar: Vi har följebil med oss under hela resan samt en lokal guide utöver Anders Elmfors. Behöver du avbryta cyklingen innan du nått dagens mål kan du vänta in följebilen och åka med den.

Klimat: Ca 25 grader i luften och lika varmt i vattnet. Runt 15 grader på nätterna. Risken för regn är liten. 

 

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 2 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 45 dagar före avresa.

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 45 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.

Avbeställningsskydd: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

 I övrigt hänvisar vi till särskilda och allmänna resevillkor vilka återfinns här : resevillkor. 

Sammanfattad resplan

Dag 1: Ankomst till Havanna (M)
Dag 2: Havanna (F, L)
Dag 3: Cykling från Havanna till Las Terrazas, 40 km (F, L, M)
Dag 4: Cykling till San Diego de los Banos, 60 km (F, L, M)
Dag 5: Cykling, Pinar del Rio-Robaina-Vinales, 50 km (F, L, M)
Dag 6: Vilodag på korallön Cayo Levisa (F, L)
Dag 7: Cykling runt Vinales, 30 km (F, L, M)
Dag 8: Cykling från Santa Clara till Trinidad, 35 km (F, L, M)
Dag 9: Cykling, vandring och bad utanför Trinidad, 30 km (F, L)
Dag 10: Cykling från Trinidad till Cienfuegos, 30 km (F, L, M)
Dag 11: Cykling från Cienfuegos till Grisbukten, 58 km (F, L, M)
Dag 12: Cykling utanför Playa Larga, 28 km (F, L)
Dag 13: Cykling halvdag till fågelmarkerna i Zapata eller egen tid på stranden, 30 km. Hemresa. (F, L)

(F, L, M)=Frukost, Lunch, Middag ingår.

Karta

Avgångar

AvresaReslängdAvreseortDestinationFrån pris
2024-01-0213 dagarFlyg ingår ej - resan startar i HavannaCykla på Kuba
Reseledare: Anders Elmfors
Stäm av med oss innan du bokar en egen flygbiljett.
24 300:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet