Skip to main content

Albanien med Peter Kadhammar och Tidningen Vi

Svårighetsgrad:Mer info
Dagar:6
Transportsätt:Flyg från Stockholm - annan ort på förfrågan
Boka resa

Följ med Peter Kadhammar till Albanien för att glänta på dörren till den hemlighetsfulla och stängda värld som albanerna levde i för bara trettio år sedan! Albanien blev det sista landet i Europa som övergav kommunismen. Så sent som 1991 hölls det första fria valet efter kommunismens fall. Under drygt fyrtio år styrde diktatorn Enver Hoxha landet tillsammans med en liten krets förtrogna. De levde i ett slutet land, i stängd stadsdel i huvudstaden Tirana. Den mytiska och skrämmande platsen mitt i staden kallades Kvarteret.
Journalisten och författaren Peter Kadhammar reste till Albanien för att träffa människorna som levde och arbetade i Kvarteret, bland andra medlemmar i kommunistpartiets högsta ledning, diktatorns änka och närmaste släkt, städerskan, fotografen, spökskrivaren och livläkaren. Det blev den kritikerrosade boken ”Vi som var så lyckliga”, en unik och fascinerande skildring av en sluten värld som fanns i vår närhet bara för trettio år sedan.

Tillsammans med vår ciceron och den svensktalande lokalguide Josif Paparisto vandrar vi längs gatorna i det före detta Kvarteret, besöker Hoxhas gamla residens och hans sommarhus i Pogradec. Vi utforskar Murgrönans hus där den kommunistiska underrättelsetjänsten Sigurimi hade sitt högkvarter och åker till gulaglägret Spac, vars ruiner vittnar om ett hårt liv för de politiska fångar som avtjänade sina straff här. Omställningen från en kommunistisk diktatur till demokrati blev kaotisk och våldsam, men idag har landet en stabil demokratisk grund och knackar på dörren till EU. Naturligtvis ska vi också njuta av dagens vackra och vänliga Albanien! Ett vackert land med höga berg och djupa dalar, grönskande ängar och grönklädda kullar, vidsträckta stränder, havet, floder och sjöar. Det smakrika albanska köket, med influenser från både Italien och Grekland, bjuder på vällagade, smakrika rätter med lokalodlade, ofta ekologiska råvaror. Dessutom är den albanska gästfriheten omtalad!

 

Sök resa

Flygtider och sammanfattad resplan

Sammanfattad resplan

Dag 1: Flyg från Stockholm via Wien till Tirana (M)
Dag 2: Vi utforskar Tirana (F, L, M)
Dag 3: Utflykt till gulaglägret Spac (F, L)
Dag 4: I Tirana (F, L)
Dag 5: Utflykt till Hoxhas sommarresidens i Pogradec vid Ohridsjön (F, L, M)
Dag 6: Hemresa

Måltider som ingår i resans pris inom parentes. F = frukost, L = lunch, M = Middag

 

Preliminära flygtider från och till Stockholm med Austrian Airlines  Kontakta oss om du vill resa från annan ort!
Lokala tider med reservation för tidtabellsförändringar

Dag 1: onsdag 13 april                                                         
09:35 Avresa från Stockholm, Arlanda, OS312                             
11:50 Ankomst till Wien                                                                                                       
15:10 Avresa från Wien, OS845                                                     
16:40 Ankomst till Tirana                                                                 

Dag 6: måndag 18 april
04:25 Avresa från Tirana, OS850
06:00 Ankomst till Wien    
06:35 Avresa från Wien, OS311
08:50 Ankomst till Stockholm, Arlanda

Fullständig resebeskrivning

Program
Vi reserverar oss för programförändringar och omkastning mellan programpunkterna

Dag 1 onsdag 13 april: Ankomst till Tirana – ”Kvarteret”
Flyg från Stockholm via Wien till Tirana, där vi landar vid lunchtid. Vi får ett varmt välkomnande av vår färdledare Josif Paparisto, till skillnad från de få utlänningar som fick möjlighet att besöka Albanien under kommunisttiden. Även besökare fick rätta sig efter rådande bestämmelser och kunde tvingas att klippa håret och raka polisongerna om de ansågs vara för långa. Vår privata buss kör oss in till centrala Tirana för incheckning på Hotel Rogner, centralt beläget intill Kvarteret. Efter incheckning samlas vi på hotellet för välkomstdrink och Peter Kadhammar ger oss en introduktion och bakgrund till sin bok ”Vi som var så lyckliga”. Därefter promenerar vi till Kvarteret, där Peter Kadhammar och vår svensktalande lokalguide Josif Paparisto visar oss runt i området.  Idag är det gamla Kvarteret ”Blloku” ett av Tiranas populäraste nöjeskvarter, med butiker, barer och restauranger. Under kommunistregimen var Kvarteret helt stängt för gemene man, en plats dit endast den politiska eliten hade tillträde. Här levde Enver Hoxha omgiven av sina allra närmaste kamrater i politbyrån i en sluten värld, full av intriger och hemligheter. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang i närheten av vårt hotell.(Middag ingår)

Dag 2 torsdag 14 april: Underrättelsetjänsten och Enver Hoxhas residens
Frukost på hotellet och därefter är det dags att utforska den albanska huvudstaden till fots.  Vi ser Pyramiden, minnesmonumentet över Hoxha, som ritades av svärsonen Klement Kolaneci, men som aldrig hann tas i bruk. Mittemot Rinia parken finns den kulturminnesmärkta byggnaden i funktionalistisk stil, som tidigare inrymde det omtalade Hotell Dajti. Byggnaden är under renovering, vilket gör att det kan vara svårt att se själva byggnaden. I hjärtat av Tirana finns Skanderbegtorget, en populär och livlig mötesplats för Tiranaborna. Torget är omgivet av några av stadens mest intressanta sevärdheter som kulturpalatset, nationalhistoriska museet, klocktornet och Et’Hem Bey-moskén. Idag står en staty av Albaniens nationalhjälte Skanderbeg på den plats där en gång Josef Stalin tronade och de gamla kommunistledarnas statyer är förpassade till en undanskymd vrå bakom nationalgalleriet. Nu väntar ett intressant besök i Murgrönans hus, där underrättelsetjänsten, Sigurimi, hade sitt högkvarter. Idag finns här ett prisbelönt museum som visar hur den kommunistiska staten på ett avancerat sätt övervakade och kontrollerade det albanska livet för att upprätthålla den totalitära regimen. Museet är tillägnad de oskyldiga människor som övervakades, arresterades, åtalades, dömdes och avrättades under den kommunistiska eran. Vi äter en gemensam lunch och därefter blir det lite fri tid innan vi åter samlas på vårt hotell för en kort promenad till Enver Hoxhas forna residens i Kvarteret. Tillsammans med vår ciceron och lokalguide gör vi en rundvandring i huset och får höra mer om den innersta kretsen runt diktatorn. Dagen avslutas med en gemensam middag på restaurang Era Vila.  (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 3 fredag 15 april: Gulaglägret Spac
Efter frukost sätter vi oss i bussen, för att till det före detta politiska fängelset och arbetslägret Spac. Resan tar ca 2 timmar och den sista biten färdas vi på slingrande vägar i bergen. Det ökända fängelset togs i bruk 1968 och var verksamt ända till kommunist-regimens fall 1991. Platsen för fängelset var valt med omsorg, beläget på en bergssluttning ovanför en flod och helt isolerat genom de omgivande bergen. Från fängelset ledde fem ingångar rakt in i berget till den koppar- och pyritgruvan, där fångarna arbetade. Hit fördes många av regimens fiender, oliktänkande, som dömdes till långa fängelsestraff på lösa grunder. Bland andra konstnären Maks Velo, som är en av de personer som bidragit med sin berättelse i Peter Kadhammars bok. I Spac kommer också vi att få möta någon av de forna fångarna som kan delge oss sin historia. Ett gripande besök! På väg tillbaka till Tirana stannar vi för lunch och vi återkommer till huvudstaden under eftermiddagen. Resterande del av dagen spenderas efter eget tycke och smak. (Frukost och lunch ingår)

Dag 4 lördag 16 april: Hoxhas bunker och den socialistiska realismen
Under det kalla kriget, när stormakterna förberedde sig för ett förödande kärnvapenkrig blev diktator Enver Hoxha övertygad om att omvärlden ville störta hans kommuniststat. Men istället för att tillverka avskräckande vapen beordrade han att hundratusentals betongbunkrar skulle byggas över hela landet. En kostsam försvarsmetod mot en fiende som aldrig kom. Än idag finns tusentals bunkrar i olika storlekar spridda över hela Albanien och idag ska vi besöka Enver Hoxhas privata bunker som inrymmer museet BUNK’ART 1. Bunkern är belägen i utkanten av Tirana och på vägen dit får vi en rundtur genom staden. Den underjordiska bunkern är 3000 kvadratmeter stor och rymmer 106 rum, däribland de fascinerande rummen som tillhörde Enver Hoxha och den tidigare premiärministern Mehmet Shehu. År 2014 gjordes bunkern till ett historiskt museum och konstgalleri, där vi får en bra inblick i Albaniens historia från år 1939 till 1990. Efter en gemensam lunch är det dags för nästa intressanta besök, Nationalgalleriet som har en stor samling av socialistisk realismkonst. Den socialistiska realismen uppstod redan på 30-talet i Sovjetunionen, då konstnärer beordrades att skildra och delta i det socialistiska samhällets uppbyggnad. En konstnär som var aktiv under kommunisttiden berättar hur målningarna skulle medverka till att bygga upp den önskade bilden av det kommunistiska Albanien, men också hur konstnärer ibland vågade sig på att smyga in egna små detaljer i målningarna och de som avslöjades straffades hårt. Kvällen är fri för middag på egen hand och vår färdledare Josif, ger gärna tips om trevliga restauranger. (Frukost och lunch ingår)

Dag 5 söndag 17 april: Hoxhas sommarresidens vid Ohridsjön
Frukost och sedan sätter vi oss i bussen för att åka i sydostlig riktning, tvärs igenom landet till staden Pogradec. Här vid Ohridsjöns strand tillbringade Enver Hoxha semestrarna i sitt sommarresidens, ofta i sällskap med några av de andra familjerna i den innersta kretsen. Ohrid sjön delas mellan Albanien och Nordmakedonien och är en av världens äldsta sjöar. Den har en unik fauna med över 200 endemiska arter och är upptagen på Unescos världsarvslista. Vi äter lunch på en restaurang i byn Tushemist, där Hoxhas sommarhus är beläget. Därefter gör vi ett besök i det forna sommarresidenset och får träffa städerskan som arbetade för familjen Hoxha under många år. Kanske kan hon ge oss en levande bild av diktatorn och hans familj? Under eftermiddagen reser vi tillbaka till Tirana och dagen avslutas med en gemensam avskedsmiddag, då vi kan sammanfatta alla intryck från resan. (Frukost, lunch och middag ingår)

Dag 6 måndag 18 april: Hemresa
Vårt flyg hem avgår inte förrän på eftermiddagen, vilket ger oss fina möjligheter att fortsätta utforska Tirana.  Förmiddagen är fri att spendera efter eget tycke och smak och vår färdledare Josif tipsar gärna om intressanta museer och sevärdheter. Mitt på dagen återsamlas vi för lunch, därefter  gemensam transfer till flygplatsen och vidare med flyg hem till Stockholm. (Frukost  och lunch ingår)

Resefakta och pris

Datum: 13 – 18 april 2022                                                                                                        

Pris per person för Tidningen Vi:s prenumeranter                19 900 kr        
Pris per person för icke prenumeranter                                                20 900 kr         
Enkelrumstillägg                                                                                                           2 800 kr

Du kan enkelt bli prenumerant på Tidningen Vi. Läs mer här

I priset ingår

 • Flygresa med Austrian Airlines i ekonomiklass Stockholm – Tirana t/r inkl skatt
 • Klimatkompensation för flygresorna
 • 5 nätter i delat dubbelrum på 5-stjärniga Hotel Rogner i Tirana
 • 4 frukostar, 4 luncher och 3 middagar inklusive vin/vatten
 • Välkomstdrink
 • Alla entréer, utflykter och besök enligt program
 • Alla transporter enligt program
 • Dricks
 • Peter Kadhammar som ciceron under 3 dagar (dag 1 – 3)
 • Josif Paparisto är vår svensktalande färdledare under hela resan
 • Peter Kadhammars bok – Vi som var så lyckliga (ett exemplar per hushåll)

 

I priset ingår ej: Måltider under flygresorna (kan köpas ombord på flyget), måltider och drycker utöver vad som anges under i priset ingår, personliga utgifter och annat som ej är listat under i priset ingår.

 

Antal deltagare
Gruppstorlek                               20–25 personer

Logi
Vi bor på 5-stjärniga Hotel Rogner beläget i centrala Tirana, alldeles intill Kvarteret. Hotellet är omgiven av en stor, välskött medelhavsträdgård där den uppvärmda poolen är belägen. På hotellet finns restauranger, barer och ett SPA. Alla rum är utrustade med WC och dusch, reglerbar luftkonditionering, ljudisolerade fönster, vattenkokare, safety box och minibar.

Resans förutsättningar
Vi kommer att göra flera stadspromenader. Du bör kunna promenera obehindrat för att ta del av resan på bästa sätt. I mitten av september kan vi räkna med ett behagligt väder, men bra skor och kläder för alla väder behövs då vi kommer att vistas mycket utomhus.

 

Resevillkor och övriga villkor

Anmälningsavgift: 2 500 kr/person betalas senast 10 dagar efter anmälan. Slutbetalningen görs senast 40 dagar före avresa.

Avbeställningsförsäkring: För att skydda dig mot höga avbokningskostnader vid en eventuell avbeställning rekommenderar vi att du ser över ditt avbeställningsskydd. Ofta ingår det i hemförsäkringen eller om du betalar med kort. Då regler och villkor varierar från bolag till bolag ber vi dig noggrant ta del av ditt försäkringsbolags villkor. Vi kan erbjuda dig en bra avbeställningsförsäkring via Gouda försäkringar om du inte har en egen försäkring, läs mer här

Gränslösa Resors avbokningsvillkor: Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa går anmälningsavgiften förlorad. Vid avbeställning därefter har arrangören rätt att innehålla hela resans pris.
För fullständiga resevillkor se våra kompletta resevillkor.

Färdledare Josif Paparisto och Ciceron Peter Kadhammar

Färdledare Josif Paparisto och Ciceron Peter Kadhammar

Ciceron Peter Kadhammar
Vår ciceron under 3 dagar av resan är journalisten och författaren Peter Kadhammar. Han är reporter på Aftonbladet, där han skrivit uppskattade krönikor och gjort många uppmärksammade reportage. Han har publicerat sju böcker, bland dem de kritikerhyllade Vad gjorde du under kriget och Cykeltjuven. Han har belönats med Stora Journalistpriset och Guldpennan. 2017 utkom den kritikerrosade boken Vi som var så lyckliga – Liv och död i en kommunistisk diktatur. En bok baserad på verkliga berättelser från diktator Enver Hoxhas innersta krets.

Färdledare Josif Paparisto
Josif Paparisto är vår svensktalande färdledare och lokala guide under hela resan. Han förmedlar på ett personligt sätt sina kunskaper om Albaniens historia och kultur och pekar på de händelser och personer som format albanerna. Josif har egna erfarenheter av att leva i en kommunistisk diktatur, hans mamma fängslades av regimen när han var ett spädbarn och efter moderns frisläppande fick han inte tillåtelse att träffa henne förrän i vuxen ålder. Hans svenska bakgrund ger också möjlighet att se Albanien utifrån ett annat perspektiv. Josif hjälpte Peter Kadhammar att leta upp och knyta kontakt med några av människorna som levde i Kvarteret och han var även med som tolk under många intervjuer. Josifs stora intresse för mat och hans kunskaper om det albanska köket, präglar våra val av restauranger under resan. När vi svenskar håller tyst om våra svampställen, så delar Josif med sig av sina smultronställen!

Karta

Avgångar

AvresaAvreseortDestinationFrån pris
2022-04-13 Flyg från Stockholm - annan ort på förfråganAlbanien med Peter Kadhammar och Tidningen Vi
Reseledare: Peter Kadhammar och Josif Paparisto
19 900:-BokaMer information
 • Bisnode logo
 • SRF logo
 • SGS logo
 • Klimat logo
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet